un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Deputații și senatorii au 18.000 de lei salariu, patriarhul are 21.000 de lei

1 Dec 2016  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Mi se pare important de reținut ce salarii au înalții demnitari ai statului român. Nu de alta, dar prea mulți oameni cumva socotesc că autoritățile nu trebuie deranjate din somnul lor de veci și că noi, oamenii de rând, chiar suntem sortiți să suportăm cozile, birocrația, lipsa de interes și toate celelalte probleme ale aparatului administrativ.

Poate dacă află mai mulți ce salarii iau respectivii vor fi mai atenți la vot și la ce lucrează pentru ei acei oameni. Nu de alta, dar într-o firmă privată se muncește din greu pentru acești bani și cu o atenție deosebită pe rezultate și performanță.

  • Președintele – 21.500 de lei
  • Primul ministru – 21.200 de lei
  • Patriarhul – 21.000 de lei
  • Ministru – 19.000 de lei
  • Deputații și senatorii – 18.000 de lei

Pe lună, desigur. Este vorba de salariu brut, deci în mână iau mai puțini bani, dar în același timp toate funcțiile de mai sus vin cu o mulțime de alte bonusuri, de la sporuri și hoteluri plătite, la vile de lux, palate, șoferi, mașini și toate cheltuielile curente asigurate de stat.

Dacă luăm ca exemplu deputații și senatorii, aceștia sunt primii la chiul de la ședințe, la chiul de la cabinetele din teritoriu, primii la luat șpagă, au cazarea și mașină plătită de Parlament, au diurnă zilnică, așa că ce mai fac cu banii din salariu? Ce faci cu 3000 de euro pe lună? Ce faci de simți nevoie să mai iei și milioane de euro șpagă? Strângi bani să o cucerești pe Kim Kardashian?

Sigur, cresc salariile tuturor bugetarilor, dar creșterea este inegală. Cei cu salarii mici tot mici le vor avea. V-am mai spus teoria mea, cei de la putere țin bugetarii sub control refuzând să facă o reformă adevărată și dând din când în când câte o mărire simbolică de salariu, diferența devenind oricum inutilă pe măsură ce crește cursul euro sau scade puterea de cumpărare din alte motive. Doi sau patru ani mai târziu, aceiași oameni tot pe salarii mici stau, dar ce noroc că sunt din nou alegeri și le poate fi cumpărat votul cu o creștere salarială!

Știrea de pe Digi24 spune că salariul celor din administrație va crește cu 65%, al militarilor cu 58%, în timp ce profesorii vor avea o majorare de 35%. Adică un profesor poate crește de la 900 la 1215 lei; deja nu mai știe pe ce să cheltuie banii.

Punguta cu doi bani

    14 comentarii

  1. Dragi copii, ce meserie doriti sa va alegeti cand cresteti mari?
    -Patriarhi, doamna profesoara…

      (Citează)

  2. Este normal ca Patriarhul sa fie mai bine platit! Seful lui este mai mare decat seful parlamentarilor (presedintii camerelor). :)
    Plus faptul ca (se aude in targ), are mai multe joburi. Nu chiar joburi, mai mult colaborari! :) https://ro.wikipedia.org/wiki/Patriarhul_Daniel#Controverse

      (Citează)

  3. Bai…nu e usor sa comanzi o armata de sarlatani…

      (Citează)

  4. Vreau sa ma fac si eu senator, unde trimit un CV?

      (Citează)

  5. Acesti demnitari si inalti prelati sunt un exemplu pentru tineri. Mergeti la scoala, invatati bine, munciti cu drag si spor pentru ca un salar de 3000 euro/ luna in Romania este posibil.

      (Citează)

  6. :)) Ce tare e poza!

      (Citează)

  7. Pai si cine ar avea puterea de a schimba regulamentul in asa fel incat salariul sa fie direct proportional cu numarul de prezente? Cum s-ar putea face asta? Sau hai sa facem un site unde sa afisam saptamanal prezentele si activitatea fiecaruia, sa se vada cine si cu ce propuneri vine si cine sta degeaba tot mandatu. Avem acces la informatiile astea?

      (Citează)

    • Nu avem, că nu-i în interesul lor să dea acces facil. Prezențele sunt informație publică, dar nu o fac disponibilă în format digital.

      Parlamentul European are un astfel de sistem, poți vedea la zi pentru fiecare parlamentar numărul de prezențe, discursuri, propuneri șamd.

        (Citează)

  8. Mo’ money
    Mo’ problems
    … Not!!!

      (Citează)

  9. Acelasi cerc vicios: ei sunt niste nenoriciti si nu merita nici macar 1 leu salariu iar noi suntem niste micimani, ca “ce inseamna salariile astea, sa fie saraci, ca noi domnule!”

    Daca lucrurile ar sta insa cum trebuie, credeti ca un salariu de 5000 EUR brut, deci vreo 3000 EUR net pentru primul ministru este mult?!?!
    Ce conteaza ca omul de rand are salariul (mediu) 300 EUR ?! credeti ca un ministru ar trebui sa fie mai competent decat omul ala de rand doar de 10 ori !?

    Eu nu mi-as dori ca persoana care decide soarta noastra a tuturor pe termen scurt, lung si foarte lung sa aibe grija zilei de maine, nici pentru el, nici pentru familie, poate nici chiar pentru apropiati.

    Sau in alta arie: un doctor chirurg? Cam cat sa aibe el? Sau mai exact, cam cate griji asupra stomacului sau al copilului lui trebuiie sa aibe el cand baga bisturiul la voi pe… inima sa zicem?

    Daca ma gandesc bine, ariile astea nu sunt chiar asa de diferite in esenta.

    Cat despre patriarh, hmm, aici e mafie serioasa. E ca si cum ai zice cat ar trebui sa aibe salariul un mafiot… La banii astia, asta e mic copil :).

      (Citează)

  10. La fel ca si Vladut, eu sunt de parere ca salariile ministrilor, prim ministru, presedinte si parlamentari ar trebui sa fie mai mare de atat. Nu se poate sa castige cat un programator un om care trebuie sa decida pentru o tara intreaga. Un om cu salariu mic e mai usor coruptibil, iar un om competent si cu coloana vertebrala nu se baga in cloaca actuala pentru un salariu mult mai mic decat ia la privat. In momentul actual, campania electorala costa multi bani, bani care trebuie sa-i recuperezi prin furturi din bugetul statului.

    Iar legat de patriarh, omul castiga cu mult mai mult decat salariul ala.

      (Citează)

    • Vlăduț a înțeles greșit. Eu nu sunt dintre cei ce consideră că acei demnitari câștigă prea mult. Cioloș câștiga vreo 15.000 de euro când lucra la nivel european, acum câștigă 15.000 de lei, de exemplu. Și nici nu mi se par mari salariile, de fapt nici n-a apărut această discuție.

      După cum am scris în articol, aș vrea să-i văd pe respectivii că-și îndeplinesc și obligațiunile ce le revin în urma acelor salarii. Că-și fac meseria pentru care sunt plătiți, indiferent de nivelul de salarizare.

      Poate că oamenii nu vor mai tolera nesimțirea “aleșilor” când află că aceia au 4000 de euro în mână, în timp ce salariul mediu în România este de vreo 400 de euro, și le vor cere și rezultate.

        (Citează)

  11. Hmmm… oara Papa are salariu sau doar cheltuieli asigurate ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus