un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se construiesc catedralele – diferența între România și Polonia

19 Dec 2016  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Polonezii sunt, ca și noi, un popor foarte religios, așa că nu-i surprinzător că-și doresc și ei catedrale înalte. Recent au atins un milestone important, o nouă catedrală din Varșovia a fost finalizată, ce-i drept fără vitralii și picturi interioare, dar starea actuală deja le permite să oficieze slujbe în interior. Practic, au o nouă catedrală în oraș, una mare, înaltă de 75 de metri și cu aspect de storcător de citrice.

templu_varsovia_1templu_varsovia_2

Interesant este cum a fost finanțată această catedrală: aproape integral din donații private, de la cetățeni sau companii, nu de la bugetul local sau bugetul statului. Uimitor, nu?

OK, mint un pic. Catedrala a costat cu totul 48 de milioane de euro și nu include doar biserica în sine, ci și un muzeu dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, care a fost de origine poloneză, plus un alt muzeu/panteon dedicat polonezilor celebri. Cele din urmă au fost finanțate de stat, care a contribuit cu 13 milioane de euro din totalul de 48. Cu alte cuvinte, statul polonez a dat un sfert din bani, dar pentru a adăuga acel muzeu.

Ca să pun lucrurile în context, rețineți că Papa Ioan Paul al II-lea a fost polonez și este considerat unul dintre cei mai buni papi, deci un astfel de muzeu și eventual noul lăcaș de cult își găsesc o justificare. În plus, această catedrală este în plan de mai bine de 200 de ani, devenind un fel de simbol pentru poporul polonez. Ideea construirii ei a pornit în 1791, dar diverse imperii și crize i-au oprit din a o ridica. În secolul 20, două războaie mari și căderea sub influența rușilor au ținut oprită construcția, care a fost reluată în 1991 (ca idee) și în 2002 cu prima săpătură. Acum e gata.

Adică, în ciuda ideii de simbol al creștinătății poloneze, statul a contribuit cu între 0 și 13 milioane de euro din totalul de 48 de milioane, în funcție de cum vreți să vedeți lucrurile. Hai să zicem 13 din 48, că nu dau de la mine.

Acum să ne mutăm în România. Catedrala Mântuirii Neamului a înghițit deja 80 de milioane de euro, toți bani de la buget, și încă nu-i completă. Mai trebuie să-i adauge partea superioară, apoi să o ducă la gri și apoi să-i facă finisajele interioare, pictură, aur, valoare, acestea fiind estimate la alte 20 de milioane de euro. Toți banii de până acum au venit de la buget; dar nu că au venit de la buget, ci bugetarii aproape că s-au bătut pentru onoarea de a da banii luați de la popor pentru această catedrală, că sper că vă amintiți scandalurile din diverse primării de sector pentru câte milioane de euro să dea catedralei.

Pe cifre vorbind, cele șapte(!) primării ale Bucureștiului au finanțat construcția cu 15 milioane de euro, mai mult decât a dat întregul stat polonez pentru a lor. Apoi, Guvernul României a finanțat construcția cu 23 de milioane de euro. Valorile sunt calculate de mine din acest articol.

Și acum se vede, într-o măsură discutabilă, fățărnicia românilor. Credincioși până în măduva oaselor, se închină de 7 ori la trecerea pe lângă fiecare biserică, deschid cu smerenie preotului când vine să dea cu busuiocul pe pereți, dar când e vorba de dovedit cu fapte această credință, penis!, nu donează nimeni. “Să dea primarii de la buget, nu eu!“. La noi credința e bună doar când nu cere bani. Cum e de dat bani, cum se dau toți loviți.

Și apropo, în Polonia, finanțarea muzeului de către stat s-a lăsat cu scandal pentru că acolo există o lege care interzice finanțarea cultelor de către stat, iar evident că mulți au spus că acea finanțare pentru muzeu este, în fond, pentru o instituție religioasă. Legea asta a lor sună foarte logic; vrei să crezi în chestii spirituale, nu-i nici o problemă, dar fă-o pe banii tăi! Dacă țin bine minte, și în Barcelona catedrala Sagrada Familia a lui Gaudi este finanțată tot din banii vizitatorilor și alte donații, deși acolo aș înțelege pe deplin dacă statul ar da bani pentru a o finaliza mai rapid, că îi recuperează apoi din turism.

Închei cu această fotografie făcută în decembrie 2013, acum 3 ani, chiar de mine cu un om al străzii dormind pe gura unui canal, că de acolo ieșea ceva abur, în timp ce în spatele lui se construiește catedrala. Oare câți oameni ai străzii ar fi putut fi hrăniți și pentru cât timp cu 100 de milioane de euro?

catedrala_manturii_neamului_cersetor

surse: Wikipedia Polonia și Peri

    24 comentarii

  1. Ei, aici te inseli destul de tare. Pe la ai mei prin oras au umblat din partea bisericii oameni ca sa ceara donatii de la populatie si unii chiar au dat. Stiu si oameni care au dat din proprie initiativa.

      (Citează)

  2. Buna analiza, foarte inspirata fotografia cu omul strazii, mai adaug faptul ca noi suntem ortodoxi, polonezii sunt catolici. Nu e vreo mare diferenta inca din start? La noi se zice “daca vrea Dumnezeu” sau “daca da Dumnezeu”. Cat de mult e convins omul simplu ca prin propriul efort poate realiza ceva?

      (Citează)

  3. Ăștia suntem, un popor de îndoctrinați! Mi se pare firesc să plătească fiecare cât vrea pentru biserică, cum a fost cu “cumințenia pământului”, dar nu sa se dea bani de la stat, care oricum sta prost cu banii. Dar na, la noi oricum nu ar prinde niciodată o lege ca în Polonia. Ar ieși scandal mare…

      (Citează)

  4. *dintre

      (Citează)

  5. Pildești, judetul Neamt. Oamenii si-au donat a zecea parte din salariile pe un an, timp de vreo 15 ani. Rezultatul: una din cele mai mari biserici romano-catolice din tara, o megalomanie de prost gust: https://www.google.ro/search?q=pildesti+biserica&hl=ro&biw=1366&bih=672&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5mKTE1__QAhWQDRoKHT4uAN0Q_AUIBygC
    Da, inca isi dau zeciuiala pentru biserica, asa cum le cere traditia.

      (Citează)

  6. Costica Mecanicu'

    19/12/2016 la 10:45 AM

    da maica dar a facut frumos, a pus si panselute si iarba verde!

      (Citează)

  7. pentru context, ar fi bine sa calculezi si ce avere are Biserica Ortodoxa si ce venituri anuale are.

    facusem eu la un moment dat un calcul aproximativ cu cifre, dar nu mai gasesc acum, insa imi amintesc ca:

    – averea Bisericii era pe la 3 miliarde de euro (da, ati citit bine, 3 miliarde EURO si ne refrim aici la ce are ea in proprietate privata in Romania – terenuri, paduri etc).

    – veniturile anuale ale bisericii doar din exploatarea acestei proprietati + ce lumanarele mai vand ei se ridica la cateva sute de milioane de euro (la un randament de 2% – 3% suma atinge 100 de milioane).

    – aceste sume sunt fara a lua in calcul transferurile de la buget pentru salarii etc

    – din veniturile astea de zeci/ sute de milioane de euro, sub 5% se duc spre activitati sociale.

    deci nici macar nu era nevoie de donatii de la credinciosi pentru construirea catedralei, Biserica ea singura ar fi fost capabila sa sustina construirea ei numai din veniturile generate de proprietatile pe care le are.

    imi pare rau ca nu am timp acum sa caut toate sursele, dar cel putin ordinul de marime pentru sumele avansate mai sus este corect.

      (Citează)

  8. Hai ca am gasit rapid acest articol in care se spune ca veniturile totale ale bisericii in 2015 au fost 795 milioane lei, adica 176 mio euro, din care 65 mio euro primite de la stat, dar am impresia ca aceste 65 nu includ contributia statului la catedrala

    http://www.analizeeconomice.ro/2016/05/ce-venituri-avut-bor-anul-trecut.html?m=1

      (Citează)

  9. Chiar ma incepusem sa fac griji. Mai e putin pana la Craciun, Sarbatoarea Nasterii Domnului, iar Radu nu mai publica pe blog nici un articol in care sa mai arunce cu ceva noroi in Biserica Ortodoxa Romana. Acum mi-am revenit.
    Pentru a mai echilibra balanta, las si eu asta aici: http://map.patriarhia.ro/

      (Citează)

    • pai pentru buna regula, hai sa las si eu asta aici, ca ce ai lasat tu e doar o harta cu niste stegulete:
      http://patriarhia.ro/images/pdf_2016/Referat_sinteza_Social_Filantropic_CNB_2016.pdf

      conform declaratiei bisericii, in 2015 a cheltuit 123 milioane de lei pentru activitati filantropice si sociale (suma este din linkul de mai sus)

      123 de milioane din 795 inseamna undeva la 15%.

      nu stiu ce parere ai tu, dar 15% din venituri cheltuiti pentru activitati sociale si filantropice de catre o institutie pentru care una din principalele ratiuni de a exista ar trebui sa fie chiar activitatile filantropice si sociale, mi se pare extrem de putin.

      nu stiu ce parere ar fi avut Isus despre proportia asta.

        (Citează)

    • Iar acel 15% e doar cifra oficiala, ca toata lume stie ca biserica nu isi declara toate veniturile, deci in realitate sigur e mult mai jos.

      Asta se numeste praf in ochi.

        (Citează)

    • Cum o harta cu niste “stegulete”? Selecteaza fiecare marcaj de pe harta pentru a vedea ce reprezinta. Este vorba despre cantine sociale, aziluri, spitale etc.

      Nu stiu ce crede Iisus despre cei +/-15%, dar tare ma indoiesc are o parere buna despre cei care judeca Biserica Ortodoxa Romana si pe ai sai slujitori.

        (Citează)

  10. Excepțională fotografie! Felicitări.

      (Citează)

  11. zici ca-i din star wars.

      (Citează)

  12. gigi:
    Nu stiu ce crede Iisus despre cei +/-15%, dar tare ma indoiesc are o parere buna despre cei care judeca Biserica Ortodoxa Romana si pe ai sai slujitori.

    Harta ta cu stegulete este praf in ochi atat timp cat biserica cheltuieste foarte putin din veniturile ei pe aceste activitati – nu are importanta ca sunt multe locuri, asta e normal atat timp cat biserixi sunt peste tot, 3 pe metru patrat.

    Serios, biserica si slujitorii ei e ferita de critica prin decret divin?

      (Citează)

  13. gigi:
    Cum o harta cu niste “stegulete”? Selecteaza fiecare marcaj de pe harta pentru a vedea ce reprezinta. Este vorba despre cantine sociale, aziluri, spitale etc.

    Nu stiu ce crede Iisus despre cei +/-15%, dar tare ma indoiesc are o parere buna despre cei care judeca Biserica Ortodoxa Romana si pe ai sai slujitori.

    Știi ca oricine poate ajunge preot, nu? E vorba doar sa faci acea facultate, deci nu e nimic divin aici.

    In plus, dacă ești preot asta înseamnă ca ai liber la a cere șpagă si a face evaziune fiscală? Eu nu prea cred asta

    Apropo, nu Iisus zicea ca nu trebuie sa ne închinăm la chip cioplit si alte asemenea lucruri făcute de om?
    Zi-mi si mie, care e diferența ca ma rog acasa, intr-o catedrala de 1 milion Euro sau una de 100 milioane Euro? Rugămintea mea ajunge mai ușor, sau cum?

    Eu zic ca trebuie judecați, fix ca sa nu între in păcatele lumești (stai, e prea târziu deja). Toată treaba e o afacere murdara de la A la Z si se fura bani in prostie pentru acea catedrala, asa ca mai ușor cu sa nu judecam, ca pana una-alta rolul bisericii e sa ajute oamenii, nu sa-i fure pe fata.

    Deh, noua ne place sa stam in genunchi si sa pupam stratane in numele religiei, nicidecum sa facem ceva util.

    Mie mi-ar fi Rușine sa am o construcție de milioane de Euro si lângă ea sa fie oameni care dorm pe strada si se încălzesc la canal, pe bune, dar ce sa știe biserica ce e aia Rușine, nu mai știe demult, prefera sa umilească si sa îndobitoceasca lumea si mai mult.

    R U Ș I N E !!!

    PS: cât tupeu jegos puteți sa aveți mai leprelor? Furați de peste tot, cereți șpagă si aveți si pretenția sa nu fiți judecați? Voi existați datorită poporului, nu invers!

      (Citează)

  14. 1) re-verifică-ți sursele. S-au strîns f. mulți bani și din donații pt catedrala noastră, nu numai din bugetul de stat. La orice biserică se colectează, au cont unde să virezi direct, se pot vira 2% etc. Deci, este fals ce spui.

    2) șterge ultima frază pt că e o tîmpenie. La fel de bine poți întreba cîți homeleși spanioli ar fi putut fi hrăniți cu banii pe Sagrada Familia.

      (Citează)

  15. “Credincioși până în măduva oaselor, se închină de 7 ori la trecerea pe lângă fiecare biserică, deschid cu smerenie preotului când vine să dea cu busuiocul pe pereți, dar când e vorba de dovedit cu fapte această credință, penis!, nu donează nimeni. “Să dea primarii de la buget, nu eu!“. La noi credința e bună doar când nu cere bani. Cum e de dat bani, cum se dau toți loviți.”

    Stii care e buba? Deja s-au dat bani. Deja donam cu totii fie ca vrem fie ca nu vrem la monstruozitatea aia odioasa. Asa ca daca vii sa-mi cersesti bani sa construiesti catedrala desi o parte din salariu se duce in bugetul Bisericii, eu iti dau un sut in fund! Ca sa nu mai punem la socoteala ca niciun ban din taxele noastre nu ar trebui sa se duca la Biserica daca nu facem parte din acel cult.

    Vrei sa faci parte din cultul ortodox? Un procentaj din salariu ti se duce la biserica. Nu faci parte? Si mai bine, nu mai trebuie sa contribui cu nimic la acel cult.

      (Citează)

  16. Tudor: Vrei sa faci parte din cultul ortodox? Un procentaj din salariu ti se duce la biserica. Nu faci parte? Si mai bine, nu mai trebuie sa contribui cu nimic la acel cult.

    asa e la nemti

      (Citează)

  17. Corectam si noi titlul ala?

      (Citează)

  18. Puteti sa imi spuneti voi un alt proiect la scara mare din Romania, finantat din bani de la buget, unde se lucreaza 6 zile din 7 in trei schimburi, exceptand Duminicile si sarbatorile cu cruce rosie?

    Chiar as fi curios sa aflu? Autostrada pitesti-sibiu? Metroul? Pasajul sudului? Aaa…

      (Citează)

  19. gigi

    Nu stiu ce crede Iisus despre cei +/-15%, dar tare ma indoiesc are o parere buna despre cei care judeca Biserica Ortodoxa Romana si pe ai sai slujitori.

    altul care crede ca biblia a venit direct, prin fax, cu dedicatie.

      (Citează)

  20. Am două variante pentru fraza în care spui că statul a finanțat integral costurile catedralei din București:

    1. Ești dezinformat bine. Ceea ce e foarte grav în 2016, când avem internet și scrii despre ultimele evoluții ale tehnologiei.

    2. Ești atât de ofticat pe Biserică, încât nu contează că adevărul e altul. Trebuie să refulezi.

    Eu merg pe ultima variantă, de aceea nici nu o să aduc argumente la alte pasaje din articol. Pentru că n-are sens. Articolul nu e rațional construit, așa că nu contează argumentele.

      (Citează)

  21. Deea:
    Pildești, judetul Neamt. Oamenii si-au donat a zecea parte din salariile pe un an, timp de vreo 15 ani. Rezultatul: una din cele mai mari biserici romano-catolice din tara, o megalomanie de prost gust: https://www.google.ro/search?q=pildesti+biserica&hl=ro&biw=1366&bih=672&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5mKTE1__QAhWQDRoKHT4uAN0Q_AUIBygC
    Da, inca isi dau zeciuiala pentru biserica, asa cum le cere traditia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus