un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-a făcut Firea după șase luni de mandat?

30 Dec 2016  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Apropo de grija primăriei București pentru oraș, cei de la ActiveWatch au făcut recent o analiză a celor 6 luni de activitate a Gabrielei Firea și concluzia este că a avut loc o secretizare masivă a procesului administrativ.

Dintre idei:

  • Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică;
  • Din cele 751 de dispoziții de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale;
  • Este imposibil pentru un cetățean să participe la o ședință de Consiliu General, după ce a fost închisă sala din care putea fi văzută ședința.
  • Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL și PMP) sunt împiedicați de președintele de ședință să dezbată proiectele. Intervențiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.

Nimic nou aici. Primul pas în a ascunde tot felul de nereguli, pile și contracte date prietenilor este să ascunzi actele și să împiedici accesul presei sau cetățenilor la ele. Sunt curios dacă cei vreo 20% dintre bucureștenii care au votat cu Firea, făcând-o primar, se așteptau sau nu la treburile acestea.

Am zis pile? Păi sigur, poate că nu ați citit următoarele investigații de pe tolo.ro:

Noroc cu Tolontan, nu?


Acestea sunt cifre și anchete. Eu, ca bucureștean ce observă împrejurimile, nu pot spune că am remarcat ceva făcut de Firea în aceste șase luni. Da, e un interval scurt de timp pentru a modifica orașul, dar ceva tot ar fi trebuit să se întâmple.

Adică orice candidat are un program electoral pe baza căruia este votat. Sigur că acel program include planuri de amploare, precum achiziții sau lucrări ce durează ani întregi, dar are și bucățele mici, rapid de implementat. N-am văzut nimic de la Firea. Nici o decizie prin care să schimbe rapid ceva în modul de lucru al PMB. Nici o știre despre cum a modificat în mai bine ceva ce înainte era ridicol. Nici o inițiativă începută. Nici un ordin dat diverselor direcții din subordine de a rezolva urgent vreo problemă a orașului, de genul “de mâine vreau ca poliția locală să amendeze șoferii ce parchează pe trecerea de pietoni” sau “de mâine vreau să fie spălată Piața Revoluției, că opresc în fiecare zi autocare de turiști acolo”.

De fapt, singurul lucru pe care-l țin minte despre Firea este că a anulat ceva eveniment sportiv și că a vizitat diverse șantiere unde, cu o cască de constructor în cap, a anunțat diverse termene de finalizare pentru lucrări ce oricum sunt mult întârziate. În rest, nimic.

Mă înșel eu? Voi percepeți altfel activitatea de până în prezent a primarului?

    13 comentarii

  1. A facut ceva, dupa mai bine de un an a reusit sa astupe gaura de la Eroilor si sa dea drumul la circulatie normal pe acolo. Cat de normal poate fi in Bucuresti, evident.

      (Citează)

  2. Cum sa nu faca, a facut o gramada de bani pentru PSD, ca doar de aia a fost pusa acolo.

      (Citează)

  3. pai pune titlul corect, ce NU a facut

      (Citează)

  4. A facut exact ce trebuia sa faca in contextul in care veneau alegerile parlamentare, a ajutat cat a putut PSD in campania electorala, orasul fiind pe locul 2.
    Nici in perioada urmatoare nu ma astept sa faca mare lucru avand in vedere ca trebuie sa il sape pe Dragnea.
    Cred ca pentru moment e suficient sa se tina departe de scandaluri si totul va fi bine pentru ea.

      (Citează)

  5. in ultimele 2 luni, s-au asfaltat cam toate strazile mari din Militari. Eu asta am observat.

      (Citează)

    • Da, s-au asfaltat foooarte multe strazi, dar si aici e o problema: atribuite directa de contracte, fara licitatie.
      Plus ca pe multe din aceste noi asfaltate bulevarde daca treci cu masina vei avea o mare surpriza – tremura volanul de zici ca ai rotile ovale.

        (Citează)

    • Dar e meritul ei, al primarului sector 6, al primarilor vechi (că asfaltările sunt planificate cu ceva timp înainte)?

        (Citează)

    • S-a asfaltat Maniu, care tine de PMB. prost, dar s-a asfaltat. Nu tot, dar s-a asfaltat. A inceput deja sa se strice asfaltul nou la gurile de canal, dar s-a asfaltat. Wait…

      S-a mai asfaltat Preciziei, care nu stiu de cine tine, noaptea, ca in tarile cu apa calda.

      Apus luminite relativ decente anul asta in centru, nu vreau sa stiu x cat au costat. De fapt as vrea.

      Are si un merit, m-a facut sa evit aproape in totalitate sa mai merg cu masina prin oras. That’s gotta count.

        (Citează)

  6. Păi ați știut ce primiți când ați votat-o.

      (Citează)

  7. Gabi Firea ne da ocazia sa vedem diferenta intre un tehnocrat si unul care nu stie decat sa dea cu gura. Oricum la Antene va fi calificata drept cel mai bun primar. Prostimea care a votat-o n-are decat sa se inghesuie la chestii pe de-a moaca. Halal popor!

      (Citează)

  8. A facut declaratii despre achizitii de autobuze. Multe. Si nu sunt doua la fel.
    Intai ca ia 250 de autobuze second hand.
    Apoi ca ia 300 noi.
    Apoi ca ia 500.
    Apoi ca ia 500 in doua transe – 300 si 200.
    Din nou ca ia 500 din care 30% electrice.
    Ultima – pe care am vazut-o eu, ca ia 400 + 100 troleibuze + 100 tramvaie, in 4 ani.
    Si toate astea dupa ideea cu transportul gratuit.
    Si daca aduni 400 de autobuze cu alea 650 care merg acum prin oras si mai scazi destule care se vor strica, vezi ca in 4 ani vor fi in Bucuresti mai putin de 1000 de autobuze, din care mai mult de jumatate vechi de 12-13 ani.
    Acum 10 ani erau 1000 noi.
    Si uite-asa o sa renuntam la masinile personale si o sa folosim RATB.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus