un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vendomatele cu Apple Pay vând mai multă marfă

24 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

vendomat_visa_paywave_nfc_3Așa zice un studiu făcut pe o perioadă de 6 luni în SUA, vânzările crescând cu 33% acolo unde se poate plăti cu Apple Pay.

Sigur, cu Apple Pay este doar un exemplu, putem vorbi de fapt de o achiziție ce are două caracteristici: este o tranzacție contactless și este făcută cu telefonul.

Dacă le analizăm astfel, totul devine foarte logic. Nu știu dacă faceți plăți contactless pe la magazine, dar procesul de vânzare este mult mai scurt, durează 2-3 secunde să faci toată plata în loc să înmânezi cardul tău casierului, acesta să-l introducă în POS, să introduci tu PIN-ul și să aștepți tipăriri de chitanțe și înmânarea înapoi a cardului.

Acum vreun an sau doi spuneam că sunt dezamăgit că nu prea am avut unde plăti contactless, deși am un astfel de card. În ultima perioadă, însă, sunt tot mai multe POS-uri de acest tip și sunt încântat de faptul că primii ce le-au văzut avantajele au fost chiar casierii, care rezolvă mult mai rapid clientul spunându-i “atinge acolo”. Acum trei din cele patru carduri ale mele sunt contactless și mă descopăr ușor enervat când nu pot plăti astfel.

Noua lege ce obligă magazinele cu c.a. de peste 10.000 euro pe an să introducă POS-uri va ajuta enorm în acest domeniu.

Apoi trecem la următorul aspect: plătești nu doar contactless, ci chiar cu telefonul. Asta evident că încurajează enorm consumul de astfel de mărunțișuri pe la vendomate. Gândiți-vă la o stație de metrou sau de autobuz: portofelul este undeva prin buzunare sau geantă, dar telefonul îl aveți în mână. O sticlă de apă, o doză de Cola, un Twix, toate sunt la doar 2-3 secunde distanță ca achiziție, pe când metoda clasică știți ce presupune: cotrobăit prin buzunar după bani schimbați, lupta cu acceptarea bancnotelor, una câte una, poate primești restul, poate vine metroul în timp ce tu te lupți cu ultima hârtie șamd.

Cam toate tehnologiile care ne fac viața mai simplă ne fac să și consumăm mai mult, indiferent că vorbim de napolitane, trafic de date sau shopping online. Singurul meu regret este că în România apar greu.

O veste bună, totuși: la o discuție informală cu reprezentanții unei bănci pe care o voi lăsa nenumită, am aflat că Android Pay s-ar pregăti de extindere în această zonă a Europei, deci poate că la anul vom vedea ceva concret pe acest subiect.

În Scoția, când am fost recent, orice magazin din satul în care am stat accepta Apple Pay, Android Pay și contactless.

pay_contactless_scotia_1pay_contactless_scotia_2

    9 comentarii

  1. Si la noi comerciantii accepta Apple Pay, Android Pay etc you name it. Cat timp accepta plata contactless, merg si celelalte.
    http://imgur.com/QaPVJXr
    Problema e ori la banci ca nu vor sa dezvolte aplicatia astfel incat sa foloseasca tehnologia NFC (au voie?) ori la cei de mai sus ca nu vor sa colaboreze cu o banca din Romania.

      (Citează)

  2. Radule e cumva vorba de ING :) ?

      (Citează)

  3. Dar portofele ecranate de unde cumparam?
    Ma plimb si e pe la Unirii/Victoriei, poate si cateva statii de metrou cu un POS Mobil si incerc cateva tranzactii de 99lei.
    O sa apara in lista ta de tranzactii, dar cati verifica aceea lista?

      (Citează)

    • http://www.stewartstand.com

      Am un bill fold de la ei de cativa ani si e excelent. Evident mirificul buletin romanesc nu incape perfect, dar e ok.

        (Citează)

    • Problema e ca tu pentru a face rost de un POS mobil, trebuie sa ai contract cu banca si cont la ei (plus tot ce inseamna KYC/AML).
      Si e suficient sa ai cateva chargebackuri de la tranzactii de genul asta ca sa te caute intai banca si apoi mascatii.

        (Citează)

    • Problema e ca tu pentru a face rost de un POS mobil, trebuie sa ai contract cu banca si cont la ei (plus tot ce inseamna KYC/AML).
      Si e suficient sa ai cateva chargebackuri de la tranzactii de genul asta ca sa te caute intai banca si apoi mascatii.

        (Citează)

  4. Nu vede nimeni o legatura intre legea darii in plata, criticata de banci, dar adoptata de parlament, si modificarea pragului, tot de catre parlament, de obligativitate a POS-urilor, de la 100.000 EUR, cat era in proiectul de guvern, la 10.000 EUR, cat l-au modificat parlamentarii?

    ‘Boss, lasa tu asta cu darea in plata, ca castig si io si tu pana la urma, ia sa vezi. Am io grija de tine, no? nu sunt io parlamentar sau ce sunt? Mergi pe mana mea fratelooo!’

    ‘Bine… daca zici tu… dar fii atent ca nu cred eu ca puteti voi sa faceti in asa fel incat toate magazinasele sa fie obligate sa aiba POS-uri… asa ca imi pastrez un as in maneca (curtea constitutionala) pana vad legea adoptata!’

    ‘Gata bossule te-am rezolvat’

    Eu sunt pentru tehnologie si intr-o cratita de prajit oua, dar sa obligi pe nea anton cu magazinu de la parter sa plateasca alte comisioane la banci parca inca nu era necesar, asa ca de aia o vad ca pe o compensatie data de parlamentari bancilor in schimbul acceptarii legii darii in plata…

      (Citează)

  5. Plățile contactless au crescut repede si vor crește și mai repede.
    Băncile nu vor avea de ales și vor semna și cu procesatorii nou apăruți gen Apple și Google.
    Pentru că e al naibii de facil! E o evoluție accelerată!
    S-a trecut de la cash la carduri în mulți ani și încă o masă majoritară preferă cărămida din multe motive, principale fiind confidențialitatea și banii negrii. Că de “așa se simt bine” nu discutăm…
    Dar e lent, tare lent să bagi cardul în POS să tastezi pinul, să semnezi dacă e cazul. (Banca mea încă pune SUA pe lista țărilor cu risc major, pentru că sunt încă multe magazine unde nu îți cer nici pin, uneori semnătură)
    Plățile contactless cu card sunt rapide! Din punctul meu de vedere limita aia ar trebui să fie sus de tot! 100€ ar fi super! Aici, de ex., oficial e 20, în realitate merg fara probleme tranzacții până la 30. După care stop. Dar așa cum unii își țin atenți portofelul cu cash, la fel trebuie avut grijă și de extrasul ăla de cont! Până la urmă sunt banii din care trăiești, când sunt probleme oricum băncile rezolvă destul de repede absorbând ele riscul.
    Plata cu telefonul e liga următoare! Am portofelul la mine când port vreo jachetă. Dacă nu, stă cuminte în rucsac. Dar telefonul îl am mereu la mine! Primele dăți când am atins telefonul de un POS vânzătorii se uitau ca la SF. Între timp s-au mai învățat! E al naibii de ușor să descui telefonul și să ating POS-ul cu el! (Asta ca să răspund celor care cred că se vor atinge de mine și vor încasa 30€, nu, nu e cazul, telefonul trebuie descuiat și aplicația apare pe tot ecranul informându-mă de plată; și nu dispare până nu apăs eu că e ok)
    Problema însă sunt băncile! Nu pentru că ar fi comision mai mare decât la Visa sau Mastercard, ci pentru că sunt bănci și nu vor că nu vrea mușchiul lor sau sunt incredibil de lenți! Plus că nu toate magazinele au POS contactless sau dacă au e vreun sistem dubios…
    Încet încet se schimbă și lumea și băncile! Acum doi ani se discutade teorie, acum e deja prin multe țări. Pentru sume mici e absolut ideal!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus