un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poziția corectă la birou pentru a evita durerile de spate și gât

7 Nov 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Am luat la teste două scaune de birou marca Herman Miller, adică legendarul model Aeron și cel de top Embody, și le voi folosi pe fiecare câte o săptămână înainte de a vă spune cum a fost întreaga experiență.

Am fost după ele la sediul celor de la Workspace Studio, distribuitorul Herman Miller în România, și am discutat cu ei și despre ceea ce mă ardea pe mine: care este poziția corectă la birou în viziunea specialiștilor în domeniu. Eu stau aproape toată ziua la birou și mă confrunt des cu dureri de spate pe la coloana vertebrală, așa că cele învățate mi-au fost foarte utile. Sper să vă fie și vouă.

Am împărțit ideile în două secțiuni, cele care țin de sănătate și cele care țin de confort. Primul aspect este foarte important pe termen lung, al doilea contribuie enorm la a face locul de muncă mai plăcut, mai ușor de suportat, mai puțin stresant.

SĂNĂTATE

Să începem cu o mică poveste. Corpul omenesc a fost făcut de la natură pentru două poziții: în picioare, pentru activitate, și culcat, pentru somn. De când există specia umană, omul a muncit mai degrabă din picioare, că de pe scaun nu avea ce face, și aș spune că abia în ultimul secol au apărut joburile unde se stă toată ziua la birou, eventual după un drum făcut cu mașina, de ajungem să stăm pe scaun câte 10-12 ore pe zi.

Iar corpul omenesc nu este adaptat pentru o astfel de poziție. Poate că peste trei milenii vom fi, dar acum nu. 10 ore pe zi într-o poziție incorectă duce la boli. Nu la neplăceri, ci la boli, la afecțiune ale spatelui, ale gâtului, mușchilor, inimii șamd. Nu-i de joacă aici, mai ales că vom fi prima generație ce va munci aproape permanent de la birou deci trebuie să avem grijă singuri de sănătatea noastră.

POZIȚIA CORECTĂ PENTRU OASE ȘI MUȘCHI

Poziția normală a corpului este cea pe care o avem atunci când stăm în picioare: ochii înainte, capul este susținut de coloana vertebrală, aflată în jos, curbată natural ușor spre spate în zona toracică și ușor în față în zona lombară. Tot acest ansamblu cap-coloană vertebrală se “sprijină” pe șolduri.

Aceeași poziție trebuie urmărită și atunci când ne așezăm pe scaunul de birou.

pozitie_normalapozitie_corecta_pelvis_1

Coloana vertebrală trebuie ținută “dreaptă” (adică cu curburile ei naturale), iar cel mai simplu mod în care puteți face asta este împingând pelvisul în spate (zona sacrală, mai ușor de zis că împingem fundul), cât mai mult, până când atinge spătarul scaunului. Dacă există o distanță mare între “șale” și spătar, nu stați bine.
pozitie_coloana_vertebrala

Împingând pelvisul în spate vă asigurați că aveți coloana vertebrală în poziția ei normală. Acesta este cel mai important lucru din ecuație, de aici pornește totul.

pozitie_6_pelvis

Există tot felul de soluții de susținere a zonei lombare, unde de obicei apare o durere de spate, dar studiile recente au arătat că susținerea suplimentară în zona lombară nu ajută foarte mult. Corpul trebuie susținut mai jos, în zona sacrală, la “șale”, și asta se face împingând fundul în spate în scaun și eventual ajutat de un suport de susținere în acea zonă, nu în cea lombară, așa cum are scaunul Aeron.

pozitie_corecta_pelvis

Iată cum arată centrul de greutate al corpului. Dacă stăm prea pe spate sau prea în față la birou, nu ne sprijinim corect pe vertebre. Poziția corectă este cea din mijloc:

pozitii_birou

Iată o poziție incorectă deoarece am fundul prea în față. Asta duce sigur la dureri în zona lombară:

pozitie_8

Și o poziție corectă la birou:

pozitie_10_corecta

 

Capul se rezeamă pe coloana vertebrală, nu pe o tetieră. Se ține “în aer”, cum ar fi, nu rezemat. Când am văzut prima oară scaunele Herman Miller chiar am fost uimit că nu include tetiere sau un spătar înalt până în zona capului, cum face de exemplu modelul Markus de la IKEA, pe care-l am eu.

Motivul este următorul: poziția naturală a capului, la orizontală, asigură un repaos pentru mușchii gâtului deoarece coloana vertebrală preia susținerea. Datul capului pe spate sau menținerea sa în jos, spre piept, activează anumiți mușchi ai gâtului pentru multe ore, ceea ce-i obosește. Multe ore pe zi, înmulțit cu mulți ani în astfel de poziție duce la tot felul de afecțiuni și dureri cronice.

Bănuiesc că vi s-a întâmplat să vă ridicați de la birou și să vă doară gâtul, la spate. Este pentru că ați stat într-o poziție incorectă și ați forțat mușchii din acea zonă.

Asta ne duce la următoarea întrebare: cât de sus ar trebui poziționat monitorul calculatorului pentru o poziție bună la birou? Răspunsul este cu centrul monitorului la nivelul ochilor, astfel încât să nu dai capul nici pe spate și nici în față pentru a te uita la ei. Unghiul ce nu solicită mușchii este de +/- 10 grade, adică infim.

De aici rezultă două lucruri:

  • investiți într-un monitor cu reglaj pe verticală, ca să puteți ridica ecranul la nivelul dorit. Eu sunt foarte mulțumit de un Dell P2414H.
  • dacă folosiți un laptop, pe termen lung va fi rău, că stați cu capul în jos majoritatea zilei. Încercați să utilizați un monitor extern sau un stand de laptop care-l ține înclinat, astfel încât monitorul acestuia ajunge mai sus și perpendicular pe privirea voastră, deși în acest caz tastatura va fi înclinată. Laptopurile sunt dispozitive portabile foarte mișto, dar nu tocmai potrivite pentru oase și mușchi atunci când stai 10 ore cu ochii în ele, iar din păcate acestea se vor vedea după 20-40 de ani de utilizare.

Uitați un picior reglabil pentru monitor. Nu arată elegant pe birou, dar contează mai mult decât o durere de spate sau de gât?

pozitie_monitor

Bun, deci fundul cât mai în spate în scaun, spătarul cât mai vertical și capul ținut drept. Acestea sunt cele mai importante sfaturi.

Update: există și posibilitatea de a sta în picioare la birou, citiți aici de ce să alegeți un birou reglabil pe înălțime.

Să trecem la membre. Cu picioarele rezolvăm rapid: pentru a nu încorda nici acolo mușchii, tălpile trebuie să atingă ferm solul, să se sprijine pe el. Unghiul dintre coapsa piciorului și gambă trebuie să fie ușor peste 90 de grade. Dacă aduci picioarele sub scaun, doar vei sta încordat și-ți vei bloca parțial circulația sângelui, dar despre asta vorbim la capitolul despre confort.

pozitie_2_gambe

Să stai cu picioarele pe un mic suport, de exemplu un taburet, este o greșeală. Acea poziție vă face zona sacrală a spatelui să vină în față și ieșiți din poziția corectă a spatelui. Pare relaxant, dar pe termen lung nu este. Eu aveam un astfel de taburet sub birou și, de când l-am eliminat (pentru că stau pisicile pe el) mă simt mult mai bine.

Cotierele scaunelor sunt pentru odihnirea mâinilor atunci când nu lucrați sau, dacă nu puteți sta cu ele pe birou până aproape de cot, pentru susținerea cotului. Înălțimea cotierelor trebuie însă reglată pentru a nu forța nici un mușchi: dacă sunt prea înalte, veți sta cu umerii în sus, ceea ce pe termen scurt duce la amorțeală și lipsă de confort, pe termen lung la afecțiuni ale mușchilor. Dacă sunt prea jos, se ajunge la aceeași problemă, te forțezi pentru a sta pe cotiere, eventual te înclini.

Prin urmare, cotierele trebuie reglate pe înălțime astfel încât umărul să stea în poziția sa naturală, nu mai sus sau mai jos.

Incorect:
pozitie_3_umar_suspozitie_4_umar_jos

Corect:
pozitie_5_umar_normal

Pentru că am vorbit că mușchii nu trebuie forțați, mai ales când stăm cu orele într-o poziție, rezultă direct și că întreg corpul trebuie să stea drept în scaun, nu înclinat sau rotit într-o parte. Sunt birouri unde PC-ul este montat mai în lateral iar omul stă rotit din torso către monitor, ceea ce este o greșeală. Similar, nu trebuie stat înclinat într-o parte sau în alte asemenea poziții pe termen lung.

Și asta e tot. Fundul în spate, capul drept, susținut pe coloană, picioarele odihnite pe sol și umerii la înălțimea lor naturală. Un scaun bun vă va oferi susținere în zona sacrală, vă va ajuta cu cotiere moi și alte șmecherii ce îmbunătățesc circulația sângelui, dar totul pornește de la voi. Poziția corectă pe scaun face 70% din treabă și efectele se vor cunoaște după 40 de ani, când veți avea mult mai puține dureri de spate și de gât, plus că vă menține mai activi în fiecare zi.

pozitie_10_corecta

 

CONFORT

Confortul la birou este adus de mulți alți factori, iar unii țin de scaunul utilizat, alții tot de poziția corpului, că sunt și aici mici șmecherii de reținut. Cel mai simplu exemplu sunt cotierele din material moale, că să stai zilnic cu coatele rezemate pe un plastic dur este nasol de tot.

Confortul este un cumul de mai mulți factori, iar eu voi vorbi despre trei:

  • poziția corectă pentru circulația sângelui
  • temperatura
  • reglarea înălțimii scaunului

Respectarea lor te fac să nu obosești rapid, să fii mai activ, mai “în formă”, mai puțin stresat.

CIRCULAȚIA SÂNGELUI

Circulație slabă a sângelui duce la amorțirea diverselor zona ale corpului. De câte ori vă ridicați de pe un scaun să vă dezmorțiți picioarele este de fapt un semn că ați ținut mușchii încordați din cauza poziției și fluxul sângelui ar fi putut fi mai bun.

Pentru a îmbunătăți circulația, adoptați o poziție cu unghiuri un pic mai mari de 90 de grade între spate și coapse și apoi din genunchi între coapse și partea inferioară a piciorului. Atenție, am zis unghiul un pic mai mari de 90 de grade, dar nu stați tolănit ca pe șezlongurile de plajă; nu uitați ce-am discutat mai sus.

pozitie_14_corect

Nu aduceți gambele sub scaun! Această poziție comprimă arterele și venele din picior, micșorând circulația sângelui.

Poziția normală pe scaun, fără a vă torsiona sau înclina, ajută și la circulația sângelui prin corp.

Un scaun bun ajută suplimentar. De exemplu, Aeron are o ușoară curbură a șezutului în partea din față pentru a nu-ți comprima arterele acolo unde coapsa rămâne în aer. Embody, celălalt scaun pe care-l testez, are șezutul reglabil ca lungime, îl poți face mai mare sau mai mic cu câțiva centrimetri tocmai pentru a găsi poziția în care nu te apasă pe vene.

Tot Aeron mai are o șmecherie: un reglaj permite aplecarea șezutului cu vreo 10 grade în jos, spre față, pentru ca cei ce muncesc aplecați pe birou (că poate scrii sau te concentrezi pe ceva acolo) să păstreze unghiurile >90 de grade între torso și coapsă și coapsă și gambă prin bascularea scaunului. Veți vedea astfel de detalii când scriu despre cele două fotolii.

La fel de important pentru circulația sângelui este materialul din care-i făcut scaunul, care trebuie să fie moale pentru a nu presa țesuturile corpului, dar nici foarte moale, că vrei să simți că te susține, nu că te afunzi în el ca-n puf. Din acest motiv scaunele de lemn sau cele cu spătar dur nu sunt o idee foarte bună pe termen lung. Urăsc restaurantele care au niște scaune tari de zici că vor să te trimită cât mai repede acasă, să nu stai și pentru desert.

TEMPERATURA CORPULUI

Poate că nu v-ați gândit la asta, dar temperatura contează mult, iar un scaun bun nu trebuie să vă încingă . Cam toate scaunele ieftine, inclusiv cele din piele, fac această greșeală: sunt făcute din burete gros, care nu permite circulația aerului, și apoi acoperite cu un material textil sau cu piele care face același lucru, crește temperatura corpului în zona de contact.

Un scaun bun permite circulația aerului și-ți menține corpul la aceeași temperatură precum cea ambiantă din cameră. Am condus recent o mașină cu ventilație în scaune, avea piele perforată prin care băga aer, și era foarte plăcut. Nu vă cramponați deci pe scaune din piele, din alea de patron, ci căutați unele cu perforații sau special dezvoltat pentru a nu-ți chinui corpul.

Iată un grafic ce spune cu câte grade Fahrenheit crește temperatura corpului în zona de contact cu scaunul, în funcție de materialul acestuia:

pozitie_temperatura

ÎNĂLȚIMEA CORECTĂ A SCAUNULUI

Mă așteptam să mi se spună o formulă matematică în funcție de înălțime, dar nu există una. Adică ar putea exista, dar natura nu permite, că unii oameni au picioarele mai lungi decât alții, unii au gâtul mai lung sau mai scurt șamd.

Groso-modo, înălțimea biroului și a scaunului ar trebui astfel corelate încât:

  • să stai confortabil cu tălpile pe sol, după cum vă spuneam mai sus.
  • scaunul să nu fie prea jos, astfel încât să nu stai cu coapsele în aer (ci unghiul genunchiului să fie mai mare de 90 de grade).
  • biroul să fie la înălțimea la care mâinile stau confortabil pe el, ca să nu le ții ridicate ca un cangur pentru a ajunge la tastatură.

pozitie_9_scaun_jos pozitie_12_scaun_sus

Avantajul este, deci, să ai scaun și birou reglabile pe înălțime. Cam toate scaunele sunt reglabile pe înălțime, dar birourile nu prea. Unele au picioare ce permit un reglaj manual, altele sunt chiar motorizate. Am văzut la Workspace Studio unul ce se putea ridica până la a-ți permite să lucrezi în picioare la el, că-i și asta o nouă modă.

Dacă vreți ceva matematic, pe site-ul cre8.cz există un fel de calculator. Este în cehă, dar vă prindeți ce-i de făcut, introduceti acolo înălțimea voastră și vă spune înălțimea biroului și a șezutului. Luați-le ca valori orientative.

pozitie_inaltime_scaun

Sfat suplimentar: dacă ați citit până aici, probabil ați înțeles că acele sfaturi despre cum o dată pe oră să te ridici vreo 5 minute de la birou și să faci câțiva pași nu sunt o vrăjeală. Obișnuiți-vă să faceți asta periodic: mergeți să beți apă, uitați-vă pe geam, dați-vă la o colegă, ce-o fi, dar ajută mult la circulație și relaxarea mușchilor.


Cam asta ar fi. Să recapitulăm punctele principale (ce nasol, era un TL;DR și nu v-am spus de la început!):

  • fundul dus cât mai în spate în scaun, cu zona sacrală practic lipită de spătar, pentru a menține poziția naturală a coloanei vertebrale.
  • capul stă drept, că altfel forțați mușchii și apar dureri de gât, ideal monitorul este la înălțimea ochilor.
  • cotierele trebuie reglate pe înălțime astfel încât umerii să stea în poziția naturală, nu forțați mai sus sau mai jos.
  • unghiuri un pic mai mari de 90 de grade între trunchi și coapse și între coapse și gambă, pentru a asigura o circulație bună a sângeului, iar tâlpile se sprijină pe podea.
  • evitați materialele ce vă încălzesc corpul și reglați biroul la o înălțime potrivită pentru a nu vă forța în sus mâinile.

Prin urmare, dacă lucrați toată ziua de la birou, căutați scaune și birouri care să vă permită cele de mai sus. În curând revin cu impresiile mele despre Aeron și Embody, scaunele de top Herman Miller care au fost create special pentru sănătatea și confortul oamenilor.

Multe mulțumiri celor de la Workspace Studio, care au stat vreo două ore cu mine să-mi răspundă la astfel de întrebări (și m-au lăsat încă vreo două ore să fac fotografii pentru articolele viitoare). Ei proiectează și amenajează birouri moderne, colorate, frumoase, iar în clădirea Sky Tower, la etajul 18, au un showroom unde le puteți vedea și încerca. Multe imagini din articol sunt luate din studiile Herman Miller privind scaunele de birou, sunt interesante de citit. Herman Miller este un mare producător de soluții pentru birouri, au făcut multă cercetare în domeniu și au inventat scaunul Aeron, care a ajuns atât de celebru încât este expus și la Museum of Modern Art din New York.

    40 comentarii

  1. am avut probleme cu spatele.
    de vreo 8 ani stau numai pe o bila energetics cea mai mare dimensiune si sunt ok.

      (Citează)

  2. Problemele la coloana incep adesea de la slaba rezistenta musculara, in special in zona abdominala.

      (Citează)

    • Nu cred asta. Pur și simplu anumite oase nu sunt făcute să stea în anumite poziții. Rezistența musculară nu te va ajuta 30 de ani.

        (Citează)

    • acuma si tu esti ca femeile alea, care cred ca poti slabi frumos doar facand foamea :)

      http://www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/back-muscles-and-low-back-pain

        (Citează)

    • nwradu:
      Nu cred asta. Pur și simplu anumite oase nu sunt făcute să stea în anumite poziții. Rezistența musculară nu te va ajuta 30 de ani.

      De fapt, Giovanni are dreptate. Din cauza unei musculaturi precare toată presiunea este exercitată pe coloană. Dacă mai avem și o postură greșită, pot să apară probleme nasoale.

        (Citează)

    • E un factor, pe mine ma durea spatele dupa ce stateam la birou, ajungeam sa am dureri si dimineata. Am fost la sala unde aveau un aparat pentru spate, practic o rola te apasa pe omoplati si trebuia sa o impingi inapoi. Nu prea am mai avut dureri de spate dupa ce am inceput sa lucrez cu aia, si chiar e o grupa de muschi care nu vede antrenament si SE SIMTE in momentul in care ii intaresti, deci recomand oricui.
      Si lucreaza fix partea lombara.

      Asta si inot = bye bye dureri de spate, atata timp cat nu ai alte probleme gen scolioza sau stiu eu ce.

        (Citează)

  3. Cam așa trebuie să un advertorial. Pe partea asta nu văd să scrie cineva mai bine. Gg!

      (Citează)

  4. Hey Radu. Ar fi bune si niste preturi. Pentru utilizator domestic, nu 1000 de bucati. Thx.

      (Citează)

    • N-am întrebat prețuri. Din ce știu, contează ce dotări vrei, ce dimensiune de scaun, culoare șamd. Un Aeron probabil e pe la 1200 de euro.

        (Citează)

  5. Documentat si interesant articol si nu stiu cum ai facut dar ai introdus si pisici in continut ( deci publicul feminin e deja topit). :)

      (Citează)

  6. sunt posesorul unui “celebru” scaun Aeron de 6 ani . pentru mine nu este deloc ergonomic sau nu am reusit eu sa il reglez corect astfel incat sa nu am dureri de spate(utilizare peste 6-8h in fiecare zi) . acum folosesc un scaun mult mai ieftin si pot sa spun ca ma simt mult mai bine .

    cat despre durabilitate/functionalitate pot sa spun ca toate mecanismele de reglaj/role functioneaza la fel ca acum 6 ani .

      (Citează)

  7. Pai si preturile unde sunt? Site-ul e doar de prezentare? :)

      (Citează)

  8. Si noi muritorii de rand de unde putem cumpara aceste scaune?

      (Citează)

    • Mircea cel Vechi

      07/11/2016 la 1:02 PM

      La piața Pucheni.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Si noi muritorii de rand de unde putem cumpara aceste scaune?

      Herman Miller? De la Workspace Studio.

      Dar acest articol este un ghid despre cum să stai corect pe scaunul pe care-l ai și cum să alegi corect un alt scaun, indiferent de brand.

        (Citează)

  9. Pentru durerile de spate (cervical/lombar) ai nevoie de un scaun cu spatar ridicat si tetiera (si altele). Ce vad eu in poza nu este un scaun pentru cei care au probleme cu spatele.

      (Citează)

    • Te referi la scaune ortopedice, pentru cei ce au deja probleme? Eu zic cum să eviți apariția lor, că altfel există diverse scaune în lume pentru diverse probleme, de exemplu pentru cei ce au coloana deja deformată sau alte probleme.

        (Citează)

  10. Felicitari pentru articol. Foarte bine documentat si explicat, dar si munca pe masura.

      (Citează)

  11. foarte bine documentat. Problema mare e ca nea Gicu care face birouri clasice, d-alea de le gasesti la cateva sute de lei si pe la munca, nu sunt reglabile, si nici monitoarele.

    Discutand pe sfaturile tale, pot regla totul mai putin monitorul (biroul) care e cu vreo 10 centimetri sub ce trebuie.

      (Citează)

  12. Eu ma foiesc tot timpul in scaun. N-am o pozitie.

      (Citează)

  13. Un scaun de $ 1,000 e mai ieftin decât abonamentul la sală + timpul + munca depusă pentru a avea un spate puternic care poate avea o poziție stabilă fără sprijin special. Sau?…

      (Citează)

  14. Aștept cu nerăbdare concluzia ta după testul de o săptămână a celor două modele de scaune, Aeron și Embody. Presupun că le-ai luat acasă sau la birou pentru teste, și sper că vei pune și poze cu aceste scaune în timp ce le vei testa (de acasă sau de la biroul tău).

      (Citează)

    • Le-am luat să stau pe ele toată ziua, dar fotografiile le-am făcut la sediul Workspace, că au lumină bună și un decor mai frumos.

        (Citează)

  15. sub monitor poti sa pui chestii: carti, cutii, etc, il inalti, ca prea sus nu vad sa fie.

    rivi:
    foarte bine documentat. Problema mare e ca nea Gicu care face birouri clasice, d-alea de le gasesti la cateva sute de lei si pe la munca, nu sunt reglabile, si nici monitoarele.

    Discutand pe sfaturile tale, pot regla totul mai putin monitorul (biroul) care e cu vreo 10 centimetri sub ce trebuie.

      (Citează)

  16. Buhnici a avut in emisiune tot ceva despre scaune si pozitia la birou. Am avut impresia ca a copiat tot de la tine…

      (Citează)

  17. Dom’le, mi-a plăcut.

    Am bifat pe toate pozițiile alea nasoale.
    Mai ales cea din poza a doua cu Radu.

    Deocamdată e cam scump pentru mine scaunul. Poate ne ajuți și cu ceva mai lumesc. Ceva care știe tot ce știe Aeronul, dar are măcar câteva din funcții.

    Cheers!

      (Citează)

    • …ceva care NU ȘTIE tot ce știe Aeronul…

      evident.

        (Citează)

    • Eu am Ergohuman și pot să spun că nici nu se compară Aeron (pe care de altfel l-am și testat înainte de a lua o decizie). Pentru utilizator nu prea contează materialele inovatoare din care este realizat scaunul dacă acesta nu oferă un suport complet (gât, spate, șezut, brațe) + acces facil la reglajele acestuia.
      Ce nu mi-a plăcut – Spătarul la Aeron nu oferă suport complet spatelui deoarece acesta se termină chiar sub umeri, iar reglajele brațelor sunt plasate cum nu se poate mai aiurea, în spate, aproape de spătar nefiind nici măcar vizible dacă nu te întorci spre ele torsonându-ți trunchiul. Tetiera este și ea un minus pentru că lipsește. Oricât de drept ai sta este imposibil sâ-ți menții acea poziție toată ziua, astfel încât să nu fie necesară și tetiera. Un scaun ergonomic bun (în opinia mea) este acela care îți oferă cât mai multe opțiuni de ajustare, suport pentru toate zonele corpului – inclusiv pentru gât. Un scaun ergonomic bun, trebuie să îți ofere un suport bun în orice poziție adopți la birou, d-asta sunt ergonomice și reglabile.

        (Citează)

  18. nwradu:
    Nu cred asta. Pur și simplu anumite oase nu sunt făcute să stea în anumite poziții. Rezistența musculară nu te va ajuta 30 de ani.

    Ba să crezi asta, sunt operat de hernie de disc lombara si as putea sa spun ca stiu oarecum ce vorbesc. Este extrem de importanta banda de muschi, mai ales cei abdominali, in sustinerea coloanei. Din cauza posturii gresite, ani si ani, cei abdominali se atrofiza si devin chiar mai scurti, de aici si modul gresit de a sta aplecat peste birou, devine, la prima vedere, o pozitie confortabila.

      (Citează)

  19. Am cumparat un Aeron de la Workspace Studio in aprilie. L-am primit prin iunie(il aduc din State parca + se trimit cand au ei transporturi planificate). Pret: 1035E. Este echiparea full de la el + am modificat rotile pentru gresie(moi,silent). Contrar a ce spunea cineva mai sus, da, la inceput simti ca nu e nicio imbunatatire, chiar ti se pare incomod, dar asta e e pentru ca nu il setezi corect..dupa o sapt o sa simti diferenta spate/gat. Dupa cateva luni o sa realizezi ca de fapt stai ore bune pe el 6-8-10 si nu simti nevoia sa schimbi pozitia sau vreo durere. My 2c :).
    P.S. Scaunul mi l-am luat dupa articolult tau din martie cand am aflat de firma asta :) Thanks! Sunt (sau cel putin atunci erau) singurii care livrau si la persoane fizice

      (Citează)

  20. nwradu:
    Le-am luat să stau pe ele toată ziua, dar fotografiile le-am făcut la sediul Workspace, că au lumină bună și un decor mai frumos.

    Eu încă aștept concluzia ta cu privire la cele două scaune :)

      (Citează)

  21. …încă aștept! :)

      (Citează)

  22. 2018… Mai aștept? :) Uite, hai să facem un târg. Eu îți demonstrez că mi-am luat un Ergohuman acasă dacă și tu postezi o fotografie din care să reiasă faptul că ai luat pentru teste scaune din showroom-ul celor de la Workspaces (Floreasca Tower).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus