un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mister rezolvat: cum se folosesc cele două butoane de chemare a liftului

4 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Lifturile moderne sunt un mister pentru tine? Citește în continuare. Sau arată articolul unora despre care știi că ar avea nevoie de el.

Eram în mall la etajul 2. Intru în lift, apăs pentru nivelul dorit și liftul coboară. La nivelul 0 se urcă trei fete, apasă pe 2, apoi își dau ochii peste cap și răsuflă dezamăgite când simt că liftul o ia în continuare în jos. Se oprește la -1, coboară altcineva. Speranța fetelor este năruită, liftul continuă în jos. La -2 se urcă un tip, apasă pe 0, dă și el ochii peste cap când simte că liftul coboară pentru că eu, sus de tot, apăsasem pe -3.

Două butoane. Atâtea sunt puse pe panou pentru chemarea liftului, dar par mai misterioase decât beneficiile unei cure de lămâie cu bicarbonat.

lift_butoane

Ideea este următoarea: indiferent de nivelul la care te afli tu, apeși

  • săgeată în sus, dacă vrei să urci la un nivel superior.
  • săgeata în jos, dacă vrei să cobori.

Nu invers. Nu pe amândouă, “că așa vine liftul mai repede”. Nu vine mai repede. Sau vine unul inutil pentru tine.

Lifturile au un software de gestiune pentru a le eficientiza mișcarea și, mai ales când sunt oameni pe la toate nivelurile, de obicei parcurg întreaga clădire. Coboară până la ultimul nivel, oprind pe parcurs pentru a-i lua pe toți cei ce vor să coboare, apoi urcă și opresc la fiecare nivel unde cineva a apăsat butonul de urcare. Din acest motiv trebuie apăsat butonul corect.

Cum știți dacă liftul ce tocmai a oprit la nivelul vostru coboară sau urcă? Vă uitați la indicatoarele sale luminoase, că de obicei rămâne aprinsă o săgeată ce-ți spune că, indiferent ce apeși tu după ce te urci în lift, el mai are de coborât sau de urcat.

Dacă nu se aprinde, întrebați. “Coboară?” “Urcă?” Un gest din mână, rotind din încheietură pentru a duce palma în sus, întărește întrebarea și sigur va răspunde cineva din interior.

Sigur, dacă vreți să coborâți și totuși intrați într-un lift care urcă, până la urmă va coborî și el și veți ajunge unde doriți, dar asta poate însemna câteva minute de întârziere, mai ales într-un mall sau într-o clădire de birouri unde se fac opriri la fiecare nivel. Și în plus, de ce să stați în lift, în înghesuială și lipsă de aer, mișcându-vă constant în el pentru a face loc altora, în loc să așteptați pe palier până vine liftul potrivit?

Am văzut des situația în care eu apăs Sus, vine un lift, îmi dau seama că el coboară, unii se urcă în el, liftul coboară, un minut mai târziu liftul oprește din nou la nivelul meu și găsesc în el aceiași oameni, că de fapt doreau să urce. Mă urc și eu, liftul continuă în sus. Sigur, tot un minut am așteptat și eu, dar măcar nu am făcut-o în cabina liftului.

De și mai multe ori, însă, în timp ce alții intră în liftul greșit și acesta îi va ține prizonieri vreun minut, în paralel oprește la același nivel și liftul corect, intru în acela și descopăr că este plin cu lesbiene fierbinți care tocmai se schimbă de haine. Una dintre ele îmi face cadou cheile de la mașina ei sport, plus că, victoria cea mai mare, ajung la nivelul dorit mult mai rapid decât cei care iau liftul greșit. Serios, așa sunt toate călătoriile cu liftul corect.

Mie mi se par impractice acele lifturi la care trebuie să tastezi etajul la care vrei să ajungi și ți se indică un anumit lift. Dacă vin 6 oameni și toți merg la același etaj, ar trebui oricum ca toți 6 să tasteze pe rând etajul, ca să știe liftul cam câți “clienți” are. Alea care, în loc de butoane mari, au touchscreen, sunt și mai impractice. Dar acum înțelegeți motivul din spatele lor, e mai simplu să-i spui omului “du-te la liftul C și până la urmă ajungi tu și la etajul 9” decât să-l înveți taina celor două butoane.

Apropo, un nivel, două niveluri. Niveluri de clădire, niveluri de jocuri video, niveluri de dificultate, niveluri ale mării, niveluri politice sau economice, niveluri înalte ale diplomației, niveluri de trai. Pluralul nivele este folosit doar pentru nivelă, instrument cu care verifici dacă o suprafață este sau nu orizontală; numit și bulă.

nivela_Stanley

    34 comentarii

  1. …sau boloboc.

      (Citează)

  2. Bine că nu au lifturi cu butoane exclusiv la exterior în malluri. Selectezi etajul înainte de urcarea în lift.

      (Citează)

  3. Sa vezi faza – la fel cum doua butoane se dovedesc prea multe pentru unii, la fel se intampla si cu formele de plural. Asa ca DOOM a prevazut (acceptat) si “nivele” pentru sensul de “etaje”.

    Pe de alta parte se spune ca lesbienele ii trateaza mult mai calduros pe cei care folosesc, totusi, “niveluri”.

      (Citează)

    • Pot confirma asta, am avut mereu succes la femei când explic despre niveluri și nivele. Le vezi imediat cum rămân în jurul meu după finalizarea discuției și aruncă cu sutiene în mine.

        (Citează)

  4. “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
    Ci cu puterea mea, sporesc tainele…”

    ma rog, nu mai stiu al doilea vers :)

      (Citează)

    • Nici nu ucid cu mintea tainele ce ne înconjoară, parcă :P

      Nu le-aș strivi nici aici, dar de multe ori aștept minute în plus pentru că lumea apasă ambele butoane.

        (Citează)

  5. Alta situație la metrou. Sunt f mulți oameni care apasă de mai multe ori butonul de chemare a liftului. O singura data e suficient…

      (Citează)

    • Aici te contrazic. La unele lifturi se anulează apelarea după un timp. Am văzut situații în care lumina butonului se stinge după vreun minut, deși între timp nu sosise vreo cabină.

        (Citează)

  6. Felicitări pentru răbdarea cu care ai explicat tot acest proces. Și eu urăsc lifturile cu buton de etaj afara, mai ales ca în unele cazuri înăuntru nu sunt butoane. :/
    Iti sugerez un alt subiect de dezbatere pe aceasta tema: butonul de închidere a ușilor din lift funcționează cu adevărat sau nu? :)

      (Citează)

  7. unde era articolul asta in urma cu doi ani? :)) :)) :)) am trecut printr-o situatie similara de deruta…

      (Citează)

  8. Pacat ca erau toate lesbiene.Asa ghinion mai rar.Sau asta e acoperirea in caz ca citeste si M. :)

      (Citează)

  9. mmm…. boboloc!

      (Citează)

  10. Că și-au dat ochii peste cap, este bine. Gândește-te că pe mine doi cetățeni voiau să mă ia la bătaie că am îndrăznit să îi duc de la -3 la -5 (Palas Iași).
    Totuși, după ce le-am explicat cum funcționează, au înțeles și erau chiar mulțumiți că au învățat ceva. În general când le mai zic la oameni despre săgeți îmi răspund sec: “ei și ce, să stea la rând ceilalți” sau “și când ajunge la -5, nu urcă înapoi la 2?”.
    #românia

      (Citează)

  11. dar de lifturile cu usi pe ambele parti ce zici? un prieten a urcat intr-un asemenea lift, a ajuns la etajul dorit si usa s-a deschis in spatele lui. cea din fata lui era inchisa iar el batea in ea sa se deschida. cei care intrau pe usa deschisa in spatele lui s-au prapadit de ras…

      (Citează)

  12. Sanii mari nu te fac mai atragator pentru lesbiene.

      (Citează)

  13. Sau iei primul lift no matter what, ca poate nu mai incapi in el cand revine pe sensul tau (sau, pentru alea cu upgrade la algoritm sare direct peste etajul tau ca e prea plin).

    Well… :)

      (Citează)

  14. Pentru lifturi trabuie dezvoltat un sistem inteligent de optimizare a mişcării, care să rezolve problema drumului minim, dar şi problema rucsacului, două probleme celebre în matematică.
    Mă refer la “problema poştaşului”, respectiv găsirea traseului cel mai scurt care trece pe la toate locuinţele ce aparţin de un oficiul poştal la care lucrează acesta, respectiv stabilirea unui drum hamiltonian optim într-un graf.
    Problema rucsacului se referă la găsirea numărului optim de obiecte cu o anumită greutate care puse într-un rucsac să nu depăşească o anumită greutatea maximă a rucsacului.
    În cazul liftului, se pune problema de a găsi traseul optim pentru a transporta cît mai mulţi oameni în timp cît mai scurt, avînd în vedere direcţiile total diferite în care vor să se deplaseze fiecare, şi evident ţinînd cont şi de capacitatea maximă a liftului.
    Şi să mai creadă cineva că un Lift e chiar aşa de simplu…

      (Citează)

    • Dar nu cred că e nevoie de un algoritm așa complicat. Adică problema poștașului o știu, dar se referă la o situație în care mergi în diverse colțuri ale unui oraș și nu știi în ce ordine să le faci.

      La un lift pare clară ordinea. Nu văd de ce ai urca întâi la 5 ca apoi să mergi la 3.

      Teoretic optimizarea ar putea fi făcută în clădirile cu mai multe lifturi, genul unde introduci etajul destinație și panoul de control îți spune ce lift să iei. Acolo ai putea să nu le aloci aleator, ci eventual să iei în calcul și timpii de accelerație și decelerație. Poate că-i mai bine ca liftul A să ducă oameni la etajele 1, 5 și 8, iar liftul B la 2, 6 și 9 decât A la 1, 2, 5 și B la 6, 8 și 9. Chiar nu știu, trebuie făcute calcule.

        (Citează)

  15. aaa… wtf? adica nu era clar ca daca vrei sa cobori apesi S si daca vrei sa urici apesi W?

      (Citează)

  16. Și în plus, de ce să stați în lift, în înghesuială și lipsă de aer, mișcându-vă constant în el pentru a face loc altora, în loc să așteptați pe palier până vine liftul potrivit?

    Bullshit. Ajungi mai repede unde vrei calatorind cu primul lift care vine si care mai are spatiu ( maxim un tur de cladire) decat asteptand “liftul potrivit” care poate sa fie plin deseori, daca esti la un etaj “nepotrivit”. Da, e plin de d-astia care aplica metoda descrisa, dar e cea mai buna :) !
    Daca e aglomeratie , nici nu ma uit. Apas doua butoane, care lift vine primul in ala ma sui si continui de acolo apasatul de butoane

      (Citează)

  17. Eu apasam din instinct sageata de pe sensul pe care voiam sa ma duc liftul. Dar nu cred ca m-am gandit o secunda sa ma uit cum e aprinsa sageata sa vad daca liftul continua in sus sa in jos.

      (Citează)

  18. La Leu, unde nwradu și cu mine am făcut facultatea, era același sistem, cu 2 butoane. Mereu mă distram cînd vedeam fetele de la jurnalism (etajul 5 sau 6) care la parter fiind, apăsau pe butonul JOS în loc de sus, căci după logica lor, comandau liftul să COBOARE. Evident butonul este pt direcția în care mergi TU, nu liftul.
    Scuza lor era că la parter, unde să mai cobori ? dar clădirea are și subsol, chit că nu se folosea la nimic…

      (Citează)

  19. La lifturile acestea cum se apasa corect ?

    http://www.bzi.ro/public/upload/photos/348/buton_lift00004.JPG

      (Citează)

    • La mine în bloc le-au upgradat cu butoane de inox și un fel de afișaj mai inteligent. Cabina este aceeași vechitură, la alte blocuri am văzut uși din acelea laterale.

        (Citează)

  20. Iar pentru nivele 2.0 Bosch quigo 3 e perfect :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus