un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Germania câștigă campionatul de Formula 1, am putea spune

28 Nov 2016  ·

AUTO  ·

11 comentarii

Campionatul de Formula s-a încheiat ieri, noul campion fiind Nico Rosberg cu Mercedes GP. Hamilton a condus întreaga cursă, dar Rosberg avea mai multe puncte în clasament și locul 2 i-a fost suficient. Chiar și locul 3 i-ar fi fost suficient.

De remarcat trei lucruri: un neamț este campion cu o echipă nemțească; asta nu s-a mai întâmplat niciodată. Apoi, ultimii 20 de ani putem spune că au fost dominați de nemți; deși tradiția sporturilor cu motor vine din alte țări, în ultima perioadă Michael Schumacher, Sebastian Vettel și Nico Rosberg au strâns 12 titluri mondiale în ultimii 22 de ani. Și trei, Nico Rosberg este fiul campionului din 1982, Keke Rosberg; cu atât mai frumoasă reușita.

Cursa a fost foarte interesantă, iar Rosberg îmi datorează 30 de euro, că atât am plătit într-un sportbar din aeroport ca să o văd (ce-i drept, au fost și un burger și o bere la mijloc). Despre Lewis Hamilton, coechipierul său, aș putea spune că doar ghinionul l-a ținut departe de titlu. Anul acesta a avut tot felul de defecțiuni și probleme tehnice, iar dacă doar una n-ar fi avut loc, astăzi ar fi fost campionatul său.

Mă bucur însă că a câștigat Rosberg. Hamilton conduce bine, dar cele trei campionate deja câștigate l-au făcut arogant și enervant. Cursa de ieri este o dovadă bună. Hamilton a condus atipic, mai lent, ținând plutonul compact în spatele său (primii patru aveau 1,6 secunde între ei la finalul cursei). A fost o tactică bună, ideea fiind să-l țină pe Rosberg (poziția 2) lângă cei de pe pozițiile 3 și 4, astfel încât aceștia să încerce să-l depășească. Dacă-l depășeau, câștiga Hamilton campionatul; dacă în depășiri mai avea loc și un mic acroșaj sau o ieșire în decor (stresul e mare în ultima cursă, cu titlul în joc), cu atât mai bine.

A fost singura strategie pe care o avea la dispoziție Hamilton, dar nu înseamnă că trebuie să-mi placă pentru că a aplicat-o. Este o regulă nescrisă în Formula 1: tu mergi cât de tare și de bine poți și la final vezi dacă alții au mers și mai tare sau nu.

În plus, îmi place victoria lui Rosberg și pentru că face campionatul mai dinamic. Sportul pierde din interesul oamenilor atunci când același om domină an de an topul, cum s-a întâmplat în trecut.

Alte articole de citit:

feat_rosberg

    11 comentarii

  1. Nemtii isi doreau un pilot german sa castige cu un constructor autohton, de aceea l-au adus pe Schumi dar nu au avut noroc… acum in sfarsit au luat cupa si campionatul ;) cat despre Hamilton cred ca a avut si putin “ajutor” iar aroganta sa l-a “ajutat” si mai mult in relatia cu echipa.

      (Citează)

  2. Deci nu ți-a plăcut Hamilton pentru că a condus atipic de lent, dar ți-a plăcut Rosberg, care n-a fost în stare în atâtea tururi să treacă de un pilot care mergea atipic de lent…

    E ușor s-o dai în teoria conspirației, dar nu ai cum să nu te întrebi dacă e normal ca din 8 mașini de F1 cu motoare Mercedes în cele 21 de curse doar Hamilton să aibă probleme.

      (Citează)

    • De ce să treacă de Hamilton dacă era bun și locul 2? Eu n-aș fi riscat.

      Cât despre Hamilton și accidentele lui, se întâmplă. Poți avea ghinion, poți forța mașina, nu contează. Rezultatul este cel de acum.

        (Citează)

  3. Ce vorbești acolo? Ce regula nescrisa? Când lu rosberg ii ziceau sa nu forțeze ca e ok și locul 3.
    Dacă ar fi mai multi precum verstappen, f1 ar fi spectacol.

      (Citează)

  4. Stau si ma intreb ce s-a intamplat cu afirmatia “Vom avea dueluri spectaculoase intre Mercedes si Ferrari anul acesta”. Singurele victorii non-Merc au fost RedBull si de fiecare data Mercedesurile au fost implicate in coliziuni.

    Sorry, dar dominatia Merc este mult prea scarboasa in acesti ani. Toata lumea il injura pe Vettel si RedBull, dar omit faptul ca Vettel a castigat 2 titluri abia in ultima etapa: 2010 si 2012. Iar in rest cand castiga el sau Webber, nu puteau sub nicio forma sa puna 25 de secunde in 10 ture fata de adversari daca-si puneau in gand. Cam asta e diferenta intre Merc si restul in aceasta generatie V6 Turbo.

    Modificarile pentru anul urmator s-ar putea sa nu fie indeajuns sa reduca dominatia lor. Ne asteapta inca un an in care 18/19 curse din 21 le vor castiga ei.

      (Citează)

  5. Nico e neamt de imprumut? Parca ta-su era (este?) finlandez.

      (Citează)

  6. Dacă e sa ne luam după evenimentele din perioada de dominație Schumacher Ferrari regula aia nescrisa de care vorbești tu e de-a dreptul inexistentă.

      (Citează)

    • Din acest motiv perioada aia n-a fost una exemplară pentru Formula 1, că nu-i ușor de uitat cum se executa Barrichello de câte ori primea ordinele prin radio. Poate mai ții minte o cursă din Austria unde Barrichello a pus frână și l-a lăsat pe Schumacher să depășească chiar înainte de linia de sosire.

        (Citează)

  7. F1 este un sport frumos si spectaculos . Mercedes a cam omorat show-ul . Personal nu-mi place ca Nico a castigat campionatul mondial , pentru ca mi se pare genul frustrat care va puncta ori de cate ori va fi posibil ca el este campion mondial . Cu toate astea … ciudat … lui nu prea i-a pocnit motorul , iar echipa cu care a castigat campionatul de fapt este vechea parte de garaj a lui Ham .

    Nu-mi doream nici HAM sa castige , ca s-asa aroganta lui a mers cam departe – o sa traga ceva dupa cursa din AbuDhabi , dar se duce cu prietenii lui Bieber si gasca sa mai prizeze ceva … si le trece .

    Mi-a placut cum a revenit Ferrari in joc dupa schimbul de pneuri – fantastic .
    Personal cred ca trebuie sa umble la motoare , la limita de combustibil si la pneuri . Mi se pare ca sunt prea limitate incat nu ofera spectacol . Limita de combustibil a urcat pentru 2017 la 105 kg (de la 100) , pneurile au castigat in latime foarte mult , masinile vor fi mai aerodinamice , dar show-ul nu cred ca va fi mai mare . Nu inteleg de ce nu folosesc 150 kg de combustibil , tocmai pentru a ridica un pic si tonalitatea motoarelor , puterea totodata , si cu ele si show-ul . Un monopost de GP2 sau F3 suna mult mai specaculos

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus