un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

China nu mai ascunde avionul J-20

3 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

j20_1
Aviația chineză a arătat în mod oficial avionul de vânătoare J-20, fabricat de Chengdu. J-20 este avionul lor pentru viitor, fiind unul de generația a 5-a cu capabilități stealth.

Avionul era cunoscut ca formă, fiind surprins dinainte în fotografii și zvonindu-se despre el că ar fi prea instabil, ceea ce l-ar face inferior modelelor echivalente din SUA/NATO. Asta rămâne de văzut sau, mai bine zis, mai bine nu vedem niciodată. Până atunci, iată-l în fotografii de calitate, observați forma “delta wing” (adică aripile sunt triunghiulare) și cele două aripioare mici din față, cărora le știu doar denumirea englezească (canard). Acestea au rolul de a asigura o stabilitate sporită în anumite situații.

Un pilot, două motoare, trece de Mach 2, ar trebui să fie capabil de atacuri de precizie la distanță, iar capacitatea de luptă cu alte avioane rămâne de văzut. Acolo contează mulți alți factori precum performanța rachetelor, a motoarelor, cât de rapid cotește sau urcă șamd.

Surse: China Xinhua News, People’s Daily.

    20 comentarii

  1. Cred că proiectantul de la F22 e foarte mândru în momentul ăsta. F35, J-20, PAK-FA nici el nu e foarte departe.

      (Citează)

  2. Nu e bun bre. Fumega deja pe la o aripa. L au scos doar asa la poze.

      (Citează)

  3. Am înțeles că nu ar fi chiar așa stealth cum s-ar vrea, dar asta zicea numai cineva de la NATO :)

      (Citează)

    • Nu e că apucat să le ilumineze cineva cu un radar NATO. Zic și ei pe baza pozelor că pare prea gros din lateral, dar rămâne de văzut.

        (Citează)

  4. probabil ca pica cand i se termina bateriile.

      (Citează)

  5. stai putin ca abia l-au scos la încălzire putin, pana sa-l declare apt de lupta pot trece si 10 ani (vezi F35) ,,

      (Citează)

  6. D4n:
    Depinde cat conteaza calitatea. Vorbim totusi de “chineji”.

    Sunt 2 miliarde, au de unde inlocui pilotii :wink:

      (Citează)

  7. Dar despre bomba rusilor, Satan 2, nu zice nimeni nimic? Cica poate rade de pe fata pamantului un stat cu o suprafata cat cea a Frantei.

      (Citează)

    • Scutul antiracheta de la Deveselu e fix degeaba.

        (Citează)

    • RS-28 Sarmat este rachetă, nu bombă. Poate căra 15 vehicule de reintrare de câte 3 MT fiecare. Cu alea distrugi un oraș foarte mare sau eventual două, dacă sunt apropiate. În nici un caz o țară, Este rachetă intercontinentală, scutul de la Deveselu este pentru rachete cu rază scurtă sau medie de acțiune. Nu mai abera pe Internet, ne faci pe toți mai proști dacă te citim.

        (Citează)

    • Ce bombă?

        (Citează)

    • E ok, o intercepteaza tancul laser romanesc. Am auzit ca i-au adus imbunatatiri.

        (Citează)

    • pigbrother:
      RS-28 Sarmat este rachetă, nu bombă. Poate căra 15 vehicule de reintrare de câte 3 MT fiecare. Cu alea distrugi un oraș foarte mare sau eventual două, dacă sunt apropiate. În nici un caz o țară, Este rachetă intercontinentală, scutul de la Deveselu este pentru rachete cu rază scurtă sau medie de acțiune. Nu mai abera pe Internet, ne faci pe toți mai proști dacă te citim.

      Ah, asta.

      Chiar eram curios ce bombă ar putea distruge o țară cât Franța, știind că nu există așa ceva.

        (Citează)

  8. In general, instabil din punct de vedere aerodinamic e un lucru bun. Cu cat mai instabil, cu atat ia curba mai strans.

      (Citează)

  9. Nu bate, nu troncane, km reali…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus