un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cel mai mare fail IKEA

21 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

Nu știu la ce se gândesc suedezii. În Băneasa, în parcare, am deschis o zonă numită Grillen unde servesc doar mâncare, ca o mică tonetă.

ikea_grillen

meniu_ikea_grillen

 

De ce fail? Pentru că nu au hot-dogs! Ceea ce-i logic, că se numește Grillen, nu Fiertten, așa că au numai preparate pe grătar, precum ceafă de porc cu cartofi. Dar vă închipuiți ce-ar fi fost dacă aveau și hot-dogi? S-ar fi întins coada de mașini până la Ploiești.

Sper că această lipsă majoră de cremwurști și pâine și muștar la un leu bucata se va remedia în curând. Poate va apărea și un mic IKEA drive-through, ar fi loc chiar aici la intrarea în Parcul Tineretului pentru așa ceva.

Anyway, au o ofertă bună în perioada asta: două becuri LED de 400 lumeni costă 15 lei. Sunt pentru soclurile E27, cele standard, și consumă 5 W. Oferta mi se pare excelentă, 7 lei pentru un bec LED nu-i ceva ce vezi toată ziua.

bec_ikea_ryet

Am câteva becuri LED IKEA de 400 lm prin casă. Nu sunt foarte luminoase, dar sunt potrivite pentru situații uzuale. De exemplu pe hol am plafoniere cu câte un astfel de bec în ele; în bucătărie, unde am vrut lumină foarte multă, am o plafonieră cu trei astfel de becuri de 400 lm în ele. Dacă vreți lumină puternică, dar dintr-un singur bec, mergeți pe unul de minim 600 lm, chiar minim 800 lm.

Am vrut să iau și eu mai multe, dar coada la case arăta ca mai jos, de parcă întreg Bucureștiul venise acolo, așa că am ieșit fără cumpărături. N-am văzut așa ceva decât înainte de Crăciun, dar anul acesta parcă s-a dat startul de acum. De fapt, în ultimii 2-3 ani mereu am avut impresia că Black Friday parcă trezește ceva în oameni și-i bagă în modul shopping, că imediat după această zi se umplu mallurile și magazinele și rămân așa umplute până după Revelion. Așa că mergeți acolo în timpul săptămânii, că-n weekend este aglomerație ca la un concert Beyonce.

Am primit recent pe adresa redacției un set de becuri inteligente Philips Hue, care sunt mega-șmechere ca funcții. Abia aștept să le aprind. Cică le poți programa să se aprindă lent ca răsăritul de soare și în aceleași tonul de culoare ca să te trezească dimineața.

    41 comentarii

  1. Vezi, daca te duci in weekend la ikea…. Ia du-te in timpul saptamanii sa vezi ce liber e…

      (Citează)

    • Eh, intrasem pentru altceva, să întreb dacă pot prinde un front de dulap de bucătărie pe o mașină de spălat vase luată de la alții. S-a întâmplat să văd becurile, că-i un morman înainte de ieșire.

        (Citează)

  2. Da, bun pret. Doar ca ptr astia de la tara cu un cost transport de 39 de lei, nu prea iesi pe plus daca iei si altceva

      (Citează)

  3. Becurile cu LED contează de la 1.200 lm în sus (înlocuiesc cu succes becurile clasice de 100 W).
    Becuri mai mici merg puse doar la plafoniere sau spoturi încastrate. Mai bine pui 3 mai mici decât unul singur de 3 ori mai puternic. Căldura produsă de cele 3 mai mici se disipă mai bine decât cea produsă de cel puternic. În rest, la aplice sau lustre nu sunt probleme cu disiparea căldurii și este mai bine să iei de la început unul mai mare.

      (Citează)

    • Da, dar majoritatea nu vor un soare în tavan.

      Găsesc și online de 1200 lm? Că ultima oară când am căutat, se opreau pe la 1000 lm ofertele.

        (Citează)

    • Macar de la 800 de lumeni ( vechiul 60W), dar 400 e chior rau. Sau ai spoturi,caz in care nu stiu de ce pui bec d-asta si nu special de spot, sau vezi IR si nu-ti trebuie oricum lumina.

      Eu am luat de la hipermaket 2 de 9W / 820 lm acum un an si inca merg. Au costat 5 lei. Cred ca era dupa black friday-ul de atunci, sau ceva.Nu mai am garantie , dar daca e mai ieftin decat un bec incandescent nu te mai uiti. Ceva imi spune ca vor sta acolo 4-5 ani.

      Daca mai vad asa oferta iau un brat, vorba aia , de-o suta de watti.

        (Citează)

    • Nu stiu unde ai vazut tu ca se incalzesc becurile LED A, daca cineva isi imagineaza ca un bec de 7 lei face acelasi lucru ca unul de 50 de lei, ca are aceeasi durata de viata, aceeasi garantie etc, atunci da, l-ai gasit pe ala care face si cald de topeste lustrele ! Atentie, exista bec LED si de 100 de lei ! Chiar or fi tampiti aia care cer ? Sau aia care dau ?

        (Citează)

    • Adi: Nu stiu unde ai vazut tu ca se incalzesc becurile LED

      În general se încălzesc, cam asta e și problema lor, că se spune că electronica le este afectată de respectiva căldură.

        (Citează)

  4. Stai domne ca n-am inteles : intai dai cu mucii-n fasole si le critici politica de fast-food, de parca ai avea vreo cunostinta despre acest aspect, apoi ne recomanzi becuri ! Care-unde se vând ? La toneta de la grătar, care nu are hotdogi, dar vinde grătar.Și îm concluzie care e cel mai bun router de piață având in vedere faptul că Osciloccinum e apă de ploaie, iar la metrou e aglomerație zilnic ??

      (Citează)

  5. gasesti in Auchan becuri LED de 15W, 1100-1200 lumeni la 9 ron/buc.
    #doarzic

      (Citează)

  6. suedezii ca suedezii…dar ce-or avea in cap romanii care baga in ei hot dogi?

      (Citează)

    • Amintiri din epoca de aur. Nu zic, probabil că vreo 5 pe an bag și eu, de poftă… dar numai când mi-e poftă.

        (Citează)

    • Nu fii rau. Unora le e pofta mai des. Sa zicem pe fiecare zi in lipsa de altceva mai ieftin

        (Citează)

    • depinde. De ex io stiu undeva unde se fac niste hotdogi cu felii de castravete murat, felii de rosii, cu ceapa prajita din aia sfarmicioasa. Basca ingredientele originale. Cat de cat delicios.

        (Citează)

    • eu am o prietena care a lucrat la o mare (poate cea mai mare) fabrica de carnuri, mezeluri si alte balarii din Romania si care imi povestea cum se fac hot dogii…toate resturile de la pasari, adica, ciocuri, ghiare, zgarciuri, pielite etc. se pun la un loc…nimic nu se pierde, dupa care se baga amelioratori, afanataori, arome, conservanti etc. din belsug + praful magic care sa ii dea culoarea aia roz, apetisanta, se da drumul la malaxor si gata delicatesa…enjoy!

        (Citează)

    • mac gregor:
      depinde. De ex io stiu undeva unde se fac niste hotdogi cu felii de castravete murat, felii de rosii, cu ceapa prajita din aia sfarmicioasa. Basca ingredientele originale. Cat de cat delicios.

      UNDE?!?

        (Citează)

    • catalinx:
      Nu fii rau. Unora le e pofta mai des. Sa zicem pe fiecare zi in lipsa de altceva mai ieftin

      Ah, nu mă înțelege greșit, aș lua mai des. De obicei e coadă foarte mare și renunț, că nu stau 10 minute la coadă pentru un hot-dog. Iar mai mulți nu iau, că sunt de poftă.

        (Citează)

    • din pacate nu in Bucuresti.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Amintiri din epoca de aur. Nu zic, probabil că vreo 5 pe an bag și eu, de poftă… dar numai când mi-e poftă.

    Copyright infringement :P

      (Citează)

  8. Sper că au pus grill-ul ăla cât mai departe de magazin. Deja e haos acolo.

      (Citează)

  9. Hai că s-au mai schimbat lucrurile și online:

    3600 lm – http://www.emag.ro/bec-led-elvon-vectra-balon-40w-e27-20000-ore-lumina-naturala-24661/pd/DX0QD2BBM/

    1900 lm – http://www.emag.ro/bec-led-limaled-e27-a80-4500k-24w-1146/pd/DJ5NF2BBM/

    1500 lm – http://www.emag.ro/bec-led-philips-corepro-ledbulb-forma-clasica-e27-13-5w-15000h-lumina-calda-1bhgcorepr14701/pd/DZ05LMBBM/

    Cu prima ocazie o să iau vreo două foarte puternice pentru lămpile foto.

    Becurile astea de mare intensitate sunt bune și pentru lustrele cu un singur soclu.

      (Citează)

  10. Referința pt becuri este binecunoscutul bec cu filament, clasic, de 100W, care are aprox. 1500 lm, toată lumea știe cam cît luminează un bec din ăsta.

    Deci 400 sau chiar 800 lm sînt chioare rău. Se găsesc și becuri led de 1500 lm.
    În general IKEA sînt buni la cremvurști, chitele, unele piese de mobilier, chiar și lămpi, abajururi, dar la becuri nu mi se par cine știe ce. Găsești oferte mai bune inclusiv în supermarketuri.

    Sigur, dacă te orientezi în special pe iluminat de ambient, de uitat la TV, etc, 400 lm e bine… dar nu pt lumina principală dintr-o cameră.

      (Citează)

    • Da, dar nu toate becurile cu filament aveau 100 W, n-aș vrea să inducem ideea asta. Mulți aveau și becuri mai slabe.

      Pentru iluminat principal într-o cameră nu poți pune bec de 400. Cum ziceam, am trei astfel de becuri în bucătărie. Dacă ai o lampă cu 3 socluri, însă, n-aș recomanda 3×1000 lm, ci 3×400 sau 3×600, că e suficient.

      Pe hol am în total trei plafoniere cam la 2 metri una de alta. Un bec de 400 lm în fiecare este suficient.

        (Citează)

  11. Lumenii ca lumenii dar culoarea?! Vai de mama lor, bagi hepatita in casa…

      (Citează)

    • Am pus becuri cu lumină caldă în casă. Arată mult mai bine așa, aia rece seamănă a morgă.

        (Citează)

    • Din pacate nici alea calde mu prea nimeresc, majoritatea au tenta verzuie, inclusiv cele de la ikea. D’aia am zis de hepatita. N-au legatura cu lumina calda a becului clasic.

      Cele reci sunt morga clar, nu stiu ce psihic trebuie sa ai ca sa vietuiesti in lumina aia.

      Dezamagit fiind de gama variata de culori a becurilor led ( practic au tenta galben galbenus, verde, mov, roz, etc numai cum trebuie nu) consider ca cea mai buna varianta in momentul de fata e becul cu halogen…

        (Citează)

  12. Culoarea “caldă” de 2700K a fost aleasă să fie la fel ca becurile incandescente cu care sîntem toți obișnuiți.

    Culoarea “rece” de 6400K pare extrem de rece, punînd un astfel de bec lîngă unul incandescent. Personal, nu-mi place de loc acasă, nu pun becuri reci. În fabrici și uzine, se folosesc mai mult becuri și tuburi “reci” pt că stimulează mai mult creierul și implicit munca, în timp ce culorile calde sînt mai relaxante.

    În plus dpdv al eficienței, LED-urile reci sînt o idee mai eficiente energetic (mai multă lumină la aceași putere), întrucît conversia la culori calde consumă mai multă energie decît culorile reci care-s oricum generate mai ușor – un LED cald este de fapt un LED care emite în albastru/ultraviolet și un luminofor care convertește lumina în diferite componente spectrale a căror sumă dă alb.

    Dar diferența de eficiență nu e mare deci, pt acasă, nu contează. Cînd ai de luminat o fabrică cu mii de becuri, și te uiți la fiecare cent pe care-l economisești, poate să conteze, dar acasă nu.

      (Citează)

  13. Total nepotrivit featured image…induce ideea de fail la becuri LED

      (Citează)

  14. Radu, se poate cumpara si la pachet mancarea?

      (Citează)

  15. Astea sunt becurile alea care incep sa sclipeasca dupa 5 minute?

      (Citează)

  16. Hai sa va zic un secret: eu am peste tot becuri clasice. Mafiot…

      (Citează)

  17. Bec economic PHILIPS 8718291698388, 20W, E27, Alb rece> vezi la altex 88W consum si 1200 lumeni !! Nu e led dar e ok, eu folosesc si sunt ok

      (Citează)

  18. Bec economic PHILIPS 8718291698388, 20W, E27, Alb rece> vezi la altex 88W consum si 1200 lumeni !! Nu e led dar e ok, eu folosesc si sunt ok

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus