un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva idei despre viitorul act de identitate

11 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

 

feat_buletin

A circulat pe net o fotografie cu noul buletin, cel în format mai mic, aflat în testare la experții din Guvern. Fotografia nu arată mare lucru, acel card fiind slab vizibil în imagine, dar are o culoare asemănătoare cu cea a permisului de conducere și în partea de jos aceleași bracket separated values (sau cum s-or numi) ca și buletinul actual. Nu se știe când, nici măcar dacă, vom face trecerea la acest nou format de carte de identitate.

noul_buletin

Dacă dăm un pic de zoom, putem vedea probabil zona unde se va pune vreo hologramă de securitate pe card. Știu că pare a fi un cip (pentru că este un smart card, precum cele bancare), dar cip-ul probabil este în capătul celălalt al cardului, în interiorul cititorului.

Se vede adresa scrisă în clar; poate fac un pustiu de bine și trec și codul poștal acolo, ca să nu mai fie un mister pentru mulți. CNP-ul este vizibil în acea înșiruire de caractere și s-ar putea să fie singurul loc unde figurează pe noua carte de identitate, că spațiul pare destul de limitat. Bănuiesc că țara emițătoare și numele persoanei vor fi scrise mult mai mare, la fel și perioada de valabilitate, dar sunt curios dacă vor mai păstra informații precum locul nașterii și emițătorul actului.

Pentru prima informație se pot baza pe faptul că știe titularul asta pentru diverse formulare (nu că i-aș înțelege rostul), pentru a doua nu văd oricum relevanța, autoritățile statului ar putea afla asta din propriile sisteme informative sau pe baza vreunui cod din 2-3 caractere hexadecimale scrise undeva pe acolo, că mă îndoiesc că avem mai mult de 256 sau de 4.096 de puncte de emitere a buletinelor.

În principiu, un buletin eficient ar trebui să aibă scrise pe el doar numele, data nașterii (pentru a ți se stabili rapid vârsta), CNP-ul ca identificator unic și adresa de domiciliu (să știe prietenii unde să te ducă dacă te îmbeți), plus suficiente semne și marcaje pentru a identifica țara emițătoare și autenticitatea actului. Orice altă informație, precum locul nașterii, cine l-a emis, când și cum și altele ar trebuie să le poată afla autoritățile din propriile lor sisteme informatice interconectate, pe baza CNP-ului indicat de actul de identitate.

Cititorul în care se află este unul marca HID ce folosește carduri de așa numita dimensiune ISO 7810 ID-1, adică 85,6 x 53,98 mm și o grosime de aproape un milimetru, aceleași dimensiuni ca la cardurile bancare. Buletinul va include un cip cu memorie, ca pașapoartele biometrice, ceea ce este o veste bună, deoarece în acel cip ar putea fi inserate multe informații. De exemplu îmi trec prin minte următoarele:

  • am putea renunța la cardurile de sănătate, care sunt tot niște smart carduri, și să ne prezentăm direct cu buletinul la doctor.
  • ar putea permite votul electronic, ca în multe alte țări.
  • ar putea funcționa ca login pe diverse site-uri, câtă vreme îți cumperi și acasă smart card reader și site-urile suportă această autentificare.
  • date precum locul nașterii, emițătorul și multe altele ar putea fi stocate în memorie. Poliția sau alte organisme interesate de așa ceva le-ar putea accesa cu cititoare portabile.
  • semnături digitale, pentru cei care vor asta, puse direct pe buletin. De fapt, nici n-ar mai fi nevoie de semnături emise de organizații 3rd party, statul ar putea face direct asta.
  • dacă se procedează ca la pașapoartele biometrice, la eliberarea acestor buletine vei fi fotografiat și amprentat. Statul va avea astfel o bază de date cu amprentele tuturor cetățenilor, nu doar a celor care și-au făcut pașaport, ceea ce ar trebui să contribuie puternic la reducerea criminalității.
  • cartea de identitate ar putea funcționa ca o memorie de date pentru anumite organizații. De exemplu te duci să ceri cazierul tău judiciar, acesta îți este încărcat pe smart card, iar acolo unde ți-a fost cerut prezinți buletinul și cazierul este transferat în computerul lor.

Noua carte de identitate este foarte utilă și din alte motive: va încăpea în mult mai multe portofele! Străinii nu prea produc portofele pe dimensiunea buletinului nostru, așa că nu-i chiar ușor să găsești unul potrivit. Mi se pare ridicol să stai la Louis Vuitton și să nu-ți poți cumpăra portofelul preferat pentru că-i prea mic pentru cartea de identitatea românească.

Văd o singură problemă aici: dacă sistemul IT va fi făcut de aceiași care au făcut și cardul de sănătate, mai bine rămânem la buletinul de acum. Nu de alta, dar nu vrei să auzi la aeroport “ne pare rău, e căzut de două zile sistemul”.

sursa: GovIThub.

    26 comentarii

  1. Cand mi-am rafacut pasaportul, mi-au luat iar amprentele. Am intrebat de ce, ca doar le aveau de la pasaportul anterior iar amprentele nu se schimba. Mi-au spus ca amprentele se inregistreaza doar in cipul din pasaport, institutiile statului nu le pastreaza.

      (Citează)

    • Așa și este. Amprentele se scanează când ceri pașaportul și se înscriu doar pe chip, nu se salvează în nici o bază de date. Singura bază de date în care se afla amprente este cea a Poliției și sunt doar a celor care au avut de-a face cu legea. Radu ca de obicei nu știe dar le zice așa la plezneală.

        (Citează)

    • si eu mi-am reinnoit pasaportu pe 5ani si nu m-au reamprentat

        (Citează)

    • Yeah right

        (Citează)

  2. Ar fi ideal sa treaca si grupa sanguina!
    M-am intalnit cu un amic din Transnistria (o tara pe care NICIUN membru ONU nu o recunaoste, doar Abkhazia, Nagorno-Karabakh Republic and South Ossetia)
    Buletinele lor au dimensiunea standard de card si grupa sanguina (si RH) pe spate;
    Your move, Romania!

      (Citează)

    • Deci te-ai intalnit cu cineva cu buletin moldovenesc.

      Era relevant sa mentionezi ca e dintr-o regiune autonoma separatista pro-rusa a Moldovei?

        (Citează)

    • Nu! Au pasaport moldovenesc, dar au si buletin transnistrean, pentru ca pe buletinele moldovenesti nu scrie “Republica Moldoveneasca Nistreana”

        (Citează)

  3. Se pot mentiona si mai multe informatii pe buletinul de dimensiune mica, daca se foloseste fata-verso.
    Moldovenii deja au reusit sa faca asa ceva (momentan fara chip):
    http://media2.realitatea.md/image/201510/oar_full/media_144439113473762300.png

      (Citează)

    • Dupa cum se spune si in articol, locul nasterii, autoritatea care l-a emis si alte date neesentiale se pot afla dintr-un cod pus pe buletin, chiar m-as bucura sa nu mai existe astea, atunci nici nu le-ar mai cere pe documente.

      Cui ii pasa si de ce i-ar pasa cine l-a emis, care este locul nasterii? E valid buletinul? Ia codul de pe el si descurca-te.

        (Citează)

  4. Juste observații. Aș mai adăuga că o serie de informații neesențiale ar putea fi trecute pe verso, cum ar fi grupa sanguină (pe vremea comunismului o aveam trecută în buletin), eventual dacă ești de acord să fii donator de organe. (Și da, trebuie renunțat la cardul de sănătate).

      (Citează)

    • Încă una… prin excursiile mele prin Europa m-am lovit de necesitatea semnăturii pe actul de identitate. Nu cred că auziseră la banca respectivă se semnături electronice…

        (Citează)

  5. si tu ai crezut, asa-i? :)))

      (Citează)

  6. Bani – pot sa pun pe el ? Sa fie, asa, un fel de American Express cu poza . Altfel e neinteresant . La fel de bine m-as putea identifica cu un soft din telefon . Sau cu buletinul de acum.
    Iar botul electronic poate fi implementat si fara sa ai buletin cu smart card. Nu depinde de asta.

      (Citează)

  7. Si cand te gandesti ca state ne-comuniste nici nu au act de identitate obligatoriu(Canada, Danemarca sunt doua exemple care imi vin acum in minte). Noi am fi in stare sa trecem si numarul de la pantof.

      (Citează)

  8. Card=drac !!!1!1

      (Citează)

  9. Cip?

    Mana satanei.

      (Citează)

  10. Ar fi mai simplu cu crotalii…

      (Citează)

  11. – buna ziua, am venit pentru cardu ala cu dracu-n el
    – mda pai va trebuie certificatu de nastere in original+copie, actu casei in original+copie, certificatu de casatorie in original+copie, etc.
    – pai astea vi le-am dat si acum x ani, cand mi-am schimbat buletinu
    – hahahahahahaaaa

      (Citează)

  12. Nu are nici o logica sa ai adresa trecuta in buletin.

      (Citează)

  13. Lupu:
    Ar fi ideal sa treaca si grupa sanguina!
    M-am intalnit cu un amic din Transnistria (o tara pe care NICIUN membru ONU nu o recunaoste, doarAbkhazia, Nagorno-Karabakh Republic and South Ossetia)
    Buletinele lor au dimensiunea standard de card si grupa sanguina (si RH) pe spate;
    Your move, Romania!

    Ai risca sabagi faci transfuzii pe baza a ceea ce scrie intr-un builetin de transmistria. Pe de aplta parte cred ca un kit de determinare costa cat trei alune si e inclus in setul de unica folosinta de transfuzii.

      (Citează)

    • Pai daca tot costa atat de putin kitul ala, ce te face sa crezi ca autoritatile din transnistria (oricat de nerecunoscuta si de Moldova e ea) nu ar fi in stare sa il foloseasca cum trebuie si sa treaca grupa sanguina corect pe buletin? Ca doar nu o sa treaca gresit, o sa astepte ca un “transnistrean” sa se duca undeva in vest, sa i se faca o transfuzie gresita, sa moara, si apoi sa zica : “Mama lor de porci imperialisti ne-au omorat cetateanul etc etc”

        (Citează)

  14. In Germania nu este trecuta adresa, ca si in multe alte tari. Atata vreme cat se poate afla interogand o baza de date, sau dand un telefon, cred ca ar putea fi eliminata. In felul asta nu trebuie schimbat ID-ul de fiecare data cand schimbi domiciliul.

      (Citează)

  15. Daca tot au de gand sa faca buletinul la dimensiuni normale, ce ar fi daca ar aduce si taloanele auto la vechile dimensiuni, sau ceva mai cu cap. Ca m-am saturat sa stea indoit in portofel. E rupt aproape complet de la indoituri si mi-e groaza de coada de la DRPCIV ca sa il schimb, ca nu sunt neam cu Tariceanu.

      (Citează)

  16. Zona aceea cu numere se numeste MRZ – machine readable zone, zona aceea se scaneaza la vot

      (Citează)

  17. E inutil să mai adaugi și data nașterii, câtă vreme această informație se regăsește în CNP.

      (Citează)

    • Alte tari folosesc la greu numele si data nasterii, mai ales ca nu au conceptul de CNP. Mi s-a intimplat sa trebuiasca sa ii conving ca data dasterii se extrage din CNP… Acest card trebuie sa fie util, cu el te identifici in foarte multe situatii, de la un checkin la companii aeriene, in fata vamesului, politistului, medicului (de ce nu..?), funcționarului bancar etc. Trebuie vazut care ar fi datele cele mai importante comune tuturor acestor situatii, si in context european macar.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus