un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost în vizită la centrul de aprovizionare Havi Logistics

5 Nov 2016  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

După vizita la fabrica de ouă, am mers și la Havi Logistics, firma care asigură aprovizionarea tuturor restaurantelor McDonald’s din România.

Aici nu-i ceva spectaculos de văzut, că e un fel de hală mare din care pleacă marfa în diverse colțuri ale țării. De fapt, sunt trei tipuri de hale, cele la temperatură normală, cele de tip “frigider” și cele de tip “congelator”.

E ciudat să intri într-o hală și să fie 4 grade, chiar și fiind îmbrăcat ca de toamnă. Dar șocul mare este când intri în camerele cu -18 grade sau cât o fi fost acolo, unde se țin produsele congelate, pentru că mintea nu este obișnuită cu astfel de temperaturi în spații închise. Când treci de la -18 grade Celsius la +4 ți se pare chiar cald, apropo, parcă ai scoate și geaca de pe tine. Ce relativ este totul!

Havi aprovizionează toată rețeaua McDonald’s din România, dar cu absolut orice produs, incluzând aici șervețele, tăvi, postere, paie, pahare, căni șamd. Eu credeam că doar mâncarea o transportă ei, dar practic mai poți construi două McDonald’s cu ce au în depozit.

Sistemul funcționează astfel: McDonald’s găsește furnizori, îi evaluează, testează, auditează, semnează șamd, apoi Havi intră pe fir. Ei sunt cei care cumpără efectiv marfa de la fiecare furnizor în parte, intern sau internațional, o aduc în centrele lor logistice (e unul în Bucureștii Noi, pe lângă Petrom City, iar altul în Deva) și de acolo le trimit restaurantelor pe măsură ce primesc comenzi de la acestea.

Au o flotă de camioane cu remorci în care pot crea mai multe zone de temperaturi diferite, astfel încât să poată transporta produse refrigerate și congelate în același transport, și-și organizează ei traseele pentru a desemna rețeaua din toată țara. Havi face asta și pentru alte firme, din alte depozite, că McDonald’s nu este unicul lor client. Fac pe an în jur de 41.000 de livrări, din care doar 9.000 pentru rețeaua McDonald’s.

La nivel mondial, Havi este ditamai firma, cu 40 de ani vechime și 47 de țări deservite cu servicii de lanț de aprovizionare, packaging, logistică și reciclarea deșeurilor. În România au trei hub-uri, Chitila, Străulești și Deva. Ce mi s-a părut foarte amuzant este faptul că Havi își împarte țările în care activează în 4 grupe, iar România face parte din grupul de sud alături de Italia, Spania, Portugalia, Turcia, Taiwan, Singapore, Malaezia, Filipine, Bulgaria, Thailanda și Indonezia. Știu, n-are nici un sens.

    7 comentarii

  1. Radule…esti prea gingas…

      (Citează)

  2. :)))

      (Citează)

  3. Radu ai uitat de OMV PETROM,mai mult livreaza pentru ei decat pentru Mc:)

      (Citează)

  4. Dupa un articol cu mancare sanatoasa (La Pravalescu) parca duceam lipsa de ceva calitativ gen McDonalds.

      (Citează)

  5. Al doilea depozit despre care vorbesti nu e in Deva ci mai exact la vreo 10 km de Deva intr-o comuna Bacia se numeste.Am fost si eu acolo in vizita.Am ramas profund impresionat de modul cum aratau camioanele si hala.Totul era nou si foarte curat.O vad ca pe o companie al carui viitor va incepe sa straluceasca din ce in ce mai mult.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus