un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un studiu științific despre ofertele la pizza

11 Oct 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

37 comentarii

Nu știu voi cum faceți, dar noi, când vrem să comandăm pizza, ne uităm pe site-urile uzuale după oferte speciale. Acestea cântăresc greu în a alege de unde comandăm pizza, dacă se potrivesc cu ce ne dorim noi (că dacă a patra pizza e gratuită nu mă interesează, nu cumpăr pentru un regiment).

De exemplu Pizza Hut Delivery a avut o ofertă tare mișto prin august: două pizza medii cu blat italian costau în total 35 de lei. Și aveai de ales din vreo 8 modele. Am profitat de două ori de oferta asta, apoi a dispărut și după vreo două săptămâni a apărut alta, orice pizza medie 20 de lei. Am păcătuit de două ori deja și aici (până acum).

pizza_hut

Trenta are o ofertă disponibilă doar în câteva magazine, unde plătești doar 9 lei pentru o pizza mică dacă o iei alături de altă pizza. Bună și ideea asta, că poate poftești la un Quattro Formaggi, dar nu poți una mare. Îți permite să încerci și alte gusturi. O altă ofertă spune că dacă iei o pizza mare primești și o cutie de 0,33 litri de suc, ceea ce-i ridicol. Jerry’s trage chiulul la oferte bune în ultima vreme, încă au unele cu înghețată.

Dar nu înțeleg de ce cei de la Domino’s Pizza au eliminat ofertele speciale de, zic eu, mai bine de un an, înlocuindu-le cu un sistem de reducere de preț. 15% reducere la o comandă până în 60 de lei, 25% reducere până în 150 de lei, 35% peste această sumă.

Bună și asta, că-i ban în buzunarul clientului, dar pe total, cel puțin pentru mine, a avut două consecințe negative:

  1. “Acolo n-au nimic interesant”. O regulă din marketing spune că trebuie să-i dai omului ceva fizic, o bombonică în mână, nu doar să scoată mai puțini bani de pe card. Nu comand zilnic pizza, ca să conteze 15% reducere la o valoare relativ mică.
  2. Durata prea mare a promoției mă face să consider că asta e valoarea reală a unei pizza la ei. Adică mecanismul unei reduceri de preț spune că magazinul își micșorează profitul o perioadă limitată de timp, dar atrage astfel noi clienți sau vânzări mai multe. Cuvântul cheie este “perioadă limitată”. Dacă-ți permiți să lucrezi cu preț redus timp de un an sau mai mult, înseamnă că ești ok și așa, nu mai accept să-l crească la loc.

#firstpizzaproblems, cum ar veni.

    37 comentarii

  1. Mie la Jerry’s imi place blatul pufos cu malai.

      (Citează)

  2. Si eu care credeam ca e mai important daca pizza e buna decat daca e la oferta.

      (Citează)

    • Eu nu stiu unde ai fost pana acum dar tot timpul conteaza oferta. Eu de exemplu de multe ori vreau sa mananc o ciorba dar nu gasesc oferte asa ca tot timpul ajung sa mananc pizza. Era alta treaba daca existau oferte “la 4 ciorbe ardei iute gratis” sau ceva.

        (Citează)

    • Claudiu:
      Si eu care credeam ca e mai important daca pizza e buna decat daca e la oferta.

      La brandurile mari de pizza aceasta este mereu bună. Se pune problema dacă este sau nu pe gustul tău, nu dacă ingredientele sunt de calitate.

      Iar de multe ori poftesc la tipuri diferite de pizza, că nu mănânc mereu același lucru, iar aici contează și ofertele.

        (Citează)

  3. 1. “Acolo n-au nimic interesant”. O regulă din marketing spune că trebuie să-i dai omului ceva fizic, o bombonică în mână, nu doar să scoată mai puțini bani de pe card. Nu comand zilnic pizza, ca să conteze 15% reducere la o valoare relativ mică.
    2. Durata prea mare a promoției mă face să consider că asta e valoarea reală a unei pizza la ei. Adică mecanismul unei reduceri de preț spune că magazinul își micșorează profitul o perioadă limitată de timp, dar atrage astfel noi clienți sau vânzări mai multe. Cuvântul cheie este “perioadă limitată”. Dacă-ți permiți să lucrezi cu preț redus timp de un an sau mai mult, înseamnă că ești ok și așa, nu mai accept să-l crească la loc.

    Ref pt. 1, scopul final este sa:
    a. atragi clientul
    b. ii vinzi cat mai mult
    c. retii clientul (il faci sa se intoarca).

    Cum faci asta, e treaba ta, nu cred ca poti sa le incadrezi asa.

    Ref. punctul 2, se numeste discount de volum, nu este “valoarea reala a unei pizza la ei”.
    Sincer, intre a-mi baga pe gat o “bombonica” care nu prea ma incanta dar o iau ca e moca, prefer money in the pocket.
    Cu alte cuvinte, este un deal mai slab pentru comerciant ca reduce venitul imediat dar bun pentru cumparator. Si daca la final mai multi cumparatori il considera un deal bun, ii creste volumul vanzatorului, deci profit mai mare.

      (Citează)

  4. La Domino’s au fost cateva oferte vara asta . timp de cate o saptamana,cred, aveai 1 pizza media + 1 gratis

      (Citează)

  5. Domino’s are in magazine orice pizza medie 20 ron, orice pizza mare 30 ron. Iar Jerry’s isi permite sa nu faca oferte, mai ales de cand au marit pizza mica de la 20 la 25 cm, care e un best buy, sub 20 ron orice pizza din care te saturi lejer.

      (Citează)

  6. Cel mai bine este să-ți faci tu pizza singur acasă. Ai nevoie doar de o piatră de pizza de cuptor (eu am un VESUVO V38301) și ceva timp să o prepari. Dar poți să faci pizza party cu prietenii.

    Știi ce pui în pizza și poți să o combini cum vrei tu. Combinația brânză de capră și ciuperci șampinion proaspete este genială.

      (Citează)

    • “Geniala” este teoria relativitatii. Sau descoperirea penicilinei. Sau teoria evolutiei.

      Combinatia de branza de capra cu ciuperci este doar o preferinta personala, cu nimic mai geniala decat combinatia de snitel cu cartofi prajiti :)

        (Citează)

    • Cel mai bine e sa iti faci tu pizza acasa daca ai un cuptor cu lemne si mult timp.
      Cuptoarele clasice nu ating temperaturile potrivite unei “cea mai buna pizza”

        (Citează)

    • În mare, are dreptate. Pizza făcută în casă e mai bună, că pui exact cantitățile pe care le vrei. Totul este să ai tavă sau piatră sau chef de făcut blatul, dacă nu cumperi unul deja făcut.

        (Citează)

  7. trenta mai merge, dar phd, domino si jerry sunt de fapt un fel de cozonac cu cascaval… be serious…

      (Citează)

  8. Ketchup pe Toate

    11/10/2016 la 5:04 PM

    Cateva sfaturi prietenesti:
    Niciodata nu comandati pizza, in oras, la un restaurant cu specific maidanez.
    Nu recomand pizza comandata acasa iarna, indiferent de cat de repede se misca, tot rece ajunge si blatul de inmoie de la condens.
    La fel, o pizza coapta la cuptor electric o consider un atentat la siguranta papilelor gustative.
    Unde mai dai ca nici n-au bere de calitate pe stoc….

    Asa ca mai bine te inarmezi cu timp, rabdare, ingrediente raw, o piatra ceva, cum zicea un coleg mai sus, ceva fisiere .toor si e gata distractia!

      (Citează)

    • Ketchup pe Toate: Nu recomand pizza comandata acasa iarna, indiferent de cat de repede se misca, tot rece ajunge si blatul de inmoie de la condens.

      Nu chiar, am primit și pizza cu blatul încă ferm. Oricum ce-mi rămâne încălzesc mai târziu la microunde, n-am așa o pasiune mare pentru pizza perfectă.

        (Citează)

  9. Radu, ai omis PPH Pizza, care chiar au oferte bune. De exemplu 1+1 gratis. Ceea ce nu e chiar de ici de colo. Si pizza de la ei e chiar ok.

      (Citează)

  10. Piscotar much ? Cum sa alegi o pizza in funcție de ce primești extra ? Votez psd ca îmi dă găleată nu usr care îmi cere semnături. O pizza la domiciliu oricum e mai puțin buna decât una făcută în restaurant, bomba de cartier etc. Blatul in cutie se înmoaie iși pierde din frăgezime, o pizza la pachet e ca o bere răsuflarea.

      (Citează)

    • 1 io nu stiu pe nimeni care sa-si faca pizza la domiciliu
      2 pizza o folosesc ca mancare de pranz cand sunt la servici
      3 si da, conteaza ofertele gen 1+1, pentru ca poate mai vrea cineva.

        (Citează)

  11. Mie imi place trenta dar cand comand de la munca ma lovesc de aceeasi problema: fiind buna nu prea mai au oferte/reduceri si colegii vin cu replici de genul ‘dar ceilalti au 1+1 sau nu stiu ce alte reduceri’… ii las sa comande unde vor, apoi cand vad pizza de la trenta cum arata fata de ale lor zic ca mai bine luau si ei tot asa…..
    Surpinzator, peste 2 saptamani aceeasi discutie si acelasi final; la fel ca in politica, se uita repede.

      (Citează)

  12. studiu de caz: o pizza mare plus una medie de la Domino’s, cu tot cu reduceri la comanda online, ajung la 50 ron (bbq vita mare, mexicana medie). suficiente pentru 2 adulti si 2 copii. ca pret mi se pare cea mai buna “oferta”.
    din punct de vedere al… ahem, gastronomului din mine, prefer trenta, dar mult mai rar, pentru ca buzunarul meu are o mica intoleranta la ei…
    cand avem timp, facem pizza si acasa, inclusiv blatul, nu am facut un calcul la ce pret ajunge. in conditiile in care ceapa rosie, rosii, ardei, masline luam de la piata (sos de rosii / ketchup facute in casa). cea mai buna chestie la pizza facuta in casa e distractia de care au parte copiii cand aranjeaza diversele chestii pe pizza.

      (Citează)

    • offtopic: din internet explorer nu se poate vota la comentarii. sau e ceva din IE-ul meu?

        (Citează)

    • d.orin: offtopic: din internet explorer nu se poate vota la comentarii. sau e ceva din IE-ul meu?

      Habar n-am, ignoră-le și gata.

      Cât despre pizza, da, cu copii probabil că e mișto. Mie mi se pare simplu de făcut în casă, dar blatul nu-mi iese la fel de bun sau pufos.

        (Citează)

  13. Recent am mâncat o pizza foarte foarte buna la Borgo Margherit, zona Vitan.
    Site: http://www.pizzaborgomargherita.ro
    Cu placere!

      (Citează)

  14. E o pizzerie in Sibiu care 1+1 gratis la toate pizzele (o platesti pe cea mai scumpa). No, daca eu sunt singur si vreau pizza, comand de la ei? Nu, ca nu am ce face cu 2 pizze.

      (Citează)

  15. pizza cu blat pufos este o bataia de joc la adresa termenului de pizza

      (Citează)

  16. Depinde si de gustul fiecaruia. Am amici care nu agreeaza gustul Jerry’s sau Domino’s
    Eu prefer Domino’s pentru ca imi place, stiu ca ma pot baza pe un discount permanent, nu o oferta pe care trebuie s-o vanez. Si prefer bani in plus la mine in buzunar decat produse in plus pe care nu mi le doresc pentru aceiasi bani.
    Iar daca ai colegi de burou si faci comanda pentru 5-6 persoane, ai discount 35% ceea ce se simte, iar pretul unei pizza medii cu blat Philadelphia ajunge de la 30 la sub 20 lei.
    In afara de oferta conteaza si usurinta si rapiditatea comenzii. Eu am aplicatia Domino’s pe telefon si imi e simplu sa dau comanda. La birou ajunge cam in 40 de minute. Acasa unori ajunge si in 20-25.
    Ah, am uitat. Vezi ca Domino’s mai are si oferte. Cauta pe site.

    La jerry’s iarasi imi place sa comand cand sunt acasa deoarece ajung repede.

    Mai conteaza cand dai o comanda de pizza si ce altceva mai au in meniu. Sotia nu vrea mereu pizza si in functie de caz eu imi iau piza iar ei salata/pui/aripioare sau comandam cu totul altceva.

      (Citează)

  17. Niciodata sa nu cumparati de la cuptorul cu lemne, au stricat o de tot. Ingrediente putine, si de proasta calitate. Acum cateva zile i am criticat pe pagina de facebook, si au sters comentariul. Ascund rahatul sub pres.
    Trenta rules!

      (Citează)

  18. Radule, ai apucat pizza de la Panipat?

      (Citează)

    • Da. La vremea aia părea foarte bună, acum nu știu dacă mi s-ar mai părea așa. Nu o mai țin bine minte oricum,

      Ulterior era celebră pizza de la Tip-Top.

        (Citează)

  19. Scopul Domino’s e sa atraga oamenii sa comande online (doar online sunt valabile reducerile alea), si la cat de complicat le e site-ul e o strategie buna. Vroiam sa comand 12 pizza de ziua mea la birou si doar gandul la reducerea de 35% m-a facut sa nu imi bag picioarele si sa comand telefonic sau de altundeva. Si acum m-au prins, comanda fara tracker nu mai vreau.

      (Citează)

    • Trackerul e de formă. Singura dată când bifează ei ceva în sistem este când pleacă pizza spre tine, dar în rest nu te gândi că au contorizare pe operațiunile de “testarea calității” sau “cuptor”.
      Zilele trecute a durat vreo 2 ore livrarea. Trackerul a stat minute în șir pe testarea calității, cuptor, înapoi la testarea calității, pe drum spre noi și în final a zis că a fost livrată. Curierul a venit după încă vreo oră.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus