un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Teama de a începe un business propriu și motivele ei

10 Oct 2016  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

De cele mai multe ori, oamenii refuză să pornească un business propriu invocând motive precum:

  • am nevoie întâi de o idee nouă, ceva nemaivăzut pe piață.
  • trebuie să fie un business foarte bănos, cu ROI mare.
  • mă va distruge statul prin controale și taxe, toți îți pun bețe în roate.
  • prefer viața mai puțin stresantă a unui post normal, într-o companie normală, cu salariu normal care intră în cont la o dată bine știută.
  • ce fac dacă nu merge? de unde iau bani? cum îi dau înapoi?

(mai știți și altele?)

Când aud acestea, îmi aduc aminte de o informație aflată recent: taiwanezul Terry Gou a cumpărat cu bani de la maică-sa un aparat de injectat plastic cu care producea întâi butoane pentru televizoare, butoane din alea mari și rotunde, că asta se întâmpla în 1974. Acum compania se numește Foxconn, are 1,3 milioane de angajați în vreo 40 de fabrici din toată lumea și cifră de afaceri anuală de 130 de miliarde de dolari. (sursa)

Sigur, motivele din lista de mai sus sunt bune. Probabilitatea ca o afacere să nu reușească este, zic eu, destul de mare, dar dacă nu încercați deloc, este direct de 100%.


România este printre țările din Europa Centrală și de Est cu cel mai mic număr de antreprenori. Are Ziarul Financiar o statistică pe tema asta, din raportul de companii la mia de locuitori, iar România este pe penultimul loc, cu 23. Mai jos se clasează doar Serbia. Media este de 57.

companii_romania

Unul dintre motivele pentru care oamenii de aici nu vor să încerce este mentalitatea imprimată de comunism: stai în banca ta, că-ți dă statul tot ce ai nevoie! Bineînțeles, câtă vreme nu ai nevoie de prea multe.

Culmea este că înfruntarea dintre capitalism și comunism s-a tranșat acum 26 de ani prin dispariția acestuia din urmă în întreaga Europă Centrală și de Est, așa că de ce n-am trecut mai departe? Și, mai important, de ce alte țări din aceeași regiune au reușit să imprime locuitorilor curajul de a încerca să facă un start-up, un mic magazin, o companie de servicii sau măcar o shaormărie?

Sunt mai multe motive, dar iată câteva găsite de mine.

GENERAȚIILE MAI ÎN VÂRSTĂ ÎȚI TAIE ELANUL. Să ridice mâna cei cărora părinții le-au zis “lasă angajarea, încearcă să faci ceva pe cont propriu!”. Pentru că pun pariu că mult mai mulți părinți le recomandă în continuare copiilor să se angajeze “la stat”, că-i un job sigur, chiar dacă nu bine plătit, dar muncești acolo toată viața fără bătăi de cap și la program fix!

Prin liceu sau facultate mai apare și discuția “dar de ce nu faci cursurile opționale de pedagogie? Că poate rămâi acolo ca asistent, e un post bun!”.

Între “sigur” și “bine plătit”, de cele mai multe ori părinții sau bunicii vă vor sfătui să găsiți ceva sigur. Iar dacă faci rost de o sumă de bani, majoritatea vor spune “cumpără o casă”, nu “încearcă să-i investești în ceva”.

ȘCOALA NU TE ÎNVAȚĂ CU MUNCA ÎN ECHIPĂ. Problemele sistemului de educație românesc sunt numeroase, dar aceasta este una subtilă, mai greu de observat la prima privire.

Capacitatea de a forma o echipă și de a munci alături de ea mi se pare de bază atunci când vorbești de dezvoltat afaceri, că de multe ori e nevoie de 2-3 oameni care devin asociați și cresc împreună compania respectivă, însă școala românească te învață, de fapt, să fii individualist!

De câte ori ați primit teme pe care să le faceți în echipă? De câte ori s-au dat teste sau lucrări pe grupuri de câte 3-4 elevi care să rezolve împreună problemele? Școala noastră vrea să fii o insulă de sine stătătoare, nu o bucățică dintr-un continent. Toate orele, toate temele și testele așa sunt gândite. Singurele excepții din liceu, în cazul meu, erau laboratoarele de chimie unde făceam experimentele pe grupuri de 2-3 persoane, dar asta nu pentru a fi o echipă, ci mai mult pentru a economisi materialele sau din lipsă de spațiu.

Dacă stau bine să mă gândesc, abia la facultate am lucrat cu adevărat în echipă, dar și acolo pentru că așa voiam noi. Pe la laboratoare unul rotea de butoane, altul măsura cu multimetrul, altul nota pe hârtie rezultatele (și al patrulea stătea degeaba, prin rotație).

Acasă, unde ni se cerea să facem și câte 30 de grafice și tabele ca temă bazat pe ce-am măsurat, ne repartizam între noi munca, fiecare își făcea partea și apoi ne întâlneam și le asamblam într-un “referat” mare. Apoi printam acest referat de 4 ori, pentru că, deși era făcut în echipă de la cap la coadă, profesorii tot cereau ca fiecare student să aibă exemplarul său cu numele trecut în colțul din stânga sus.

NU SE FACE SUFICIENT SPORT. Tot un fail al școlii, în cele din urmă, dar nu numai. Sportul ar fi cea mai simplă metodă pentru a te introduce într-o echipă și a te învăța să colaborezi cu ceilalți. Oricine a jucat un sport de echipă știe că, după un timp, începi să te înțelegi din priviri cu ceilalți, să știi ce fel de pase să dai și cât de în față, să știi pe cine te bazezi în apărare șamd. Nu-i doar o activitate sănătoasă, dar sportul aduce împreună oameni cu interese comune, leagă prietenii de durată și te obișnuiește cu munca de echipă.

Știți cum e situația sportului în România. Mulți elevi vin cu scutiri pentru a nu le scădea media generală. Multe școli nu au terenuri de sport, nu au vestiare, nu au săli încălzite, nu au echipamente sau profesori.

Dincolo de asta, mulți părinți își duc copiii la sport, dar la sporturi ce nu presupun echipe, precum tenis sau înot. Pentru dezvoltarea fizică sunt bune, dar pentru dezvoltarea spiritului de echipă se găsesc alternative mai inspirate.

Punguta cu doi baniLIPSA UNEI EDUCAȚII FINANCIARE DE BAZĂ. Ce-i un credit, cum se ia, ce-i DAE sau măcar cum se interpretează corect (pentru că ce este e mai greu de explicat decât fizica nucleară), cum operează o firmă, care sunt, în general vorbind, taxele cerute în România, cum se face un business plan, ce răspundere ai ca administrator, cum se angajează oameni, ce sunt dividendele, cum se face comerțul, ce-i bursa șamd.

Oamenii spun “n-am bani să încep o afacere”, dar pentru asta există băncile. Un pic de educație te duce de la “mă tem de bănci, sunt țepari trimiși de Satan care vor doar să te arunce în stradă” la “am înțeles cum funcționează sistemul, ce riscuri, dar și ce avantaje are”. O schimbare foarte importantă de perspectivă.

Nu bănci? Perfect, există investitori, dar acolo trebuie să știi să le arăți un business plan și să le prezinți ideea în mai puțin de un minut, ceea ce se învață greu. Ne întoarcem la problema școlii ineficiente, care nu oferă cursuri de dezbatere sau de public speaking, nici măcar nu te învață să-ți prezinți tema în fața colegilor, ca să te obișnuiești cu asta. Eu aș face publice pe Internet toate prezentările de la Innovation Labs, hackathoane și restul competițiilor de antreprenoriat de la noi, ca să învețe toți din asta.

Apropo: în această perioadă se fac înscrieri pentru Chivas The Venture, pentru antreprenorii ce vor finanțări de până la un milion de dolari.

RUȘINEA DE A EȘUA. Și asta e o problemă, oamenilor le e rușine că ar putea da faliment și că vor râde cei din jur de eșecul lor. România încă este țara în care oamenii se ascund după diplome de facultate, contând mai puțin dacă știu sau nu să facă ceva. Mai rău, mulți nu sunt dispuși nici să învețe.

Acum mulți ani am citit un articol excelent într-un ziar englezesc primit în avion. Câțiva mari oameni de afaceri britanici erau întrebați ce-ar recomanda unui tânăr să facă dacă ar avea 20.000 de lire, un MBA sau să încerce direct o afacere? Și toți, absolut toți, au recomandat să încerce o afacere pentru că experiența practică de a construi ceva este mereu superioară celei teoretice.

Mai mult, spunea unul dintre oamenii de afaceri, între un om care n-a încercat nimic și altul care a încercat și a falimentat îl voi prefera mereu pe cel care deja a falimentat o afacere. Poți învăța multe dintr-un eșec; măcar despre o greșeală din numeroasele posibile deja ai aflat.

Oamenii care încearcă și eșuează ar trebui admirați. “Băi, măcar ai avut curaj să încerci!” trebuie spus.

BIROCRAȚIA EXCESIVĂ ȘI LEGILE ÎNVECHITE. E greu la noi, greu de tot. Am văzut tot felul de analize despre cât de rapid este să deschizi în străinătate o firmă, pe când la noi ai nevoie de zeci de acte. Codurile CAEN sunt un mister, pierzi ore întregi cercetându-le. Statul te tratează ca un infractor dacă vrei cod de TVA, trebuie să demonstrezi că nu ești. Sunt diverse scheme de acordare de sprijin financiar pentru tinerii întreprinzători, dar foarte puțin popularizate de către stat. Un simplu site care să le grupeze pe toate n-au putut face.

Apoi e treaba cu sistemele informatice. În orice afacere, ajungi invariabil să lucrezi cu statul. Poți fi tu oricât de high-tech și eficient în firma ta, statul român nu este și vei sta cu orele la tot felul de cozi și audiențe. Pentru companiile mari asta nu mai e o problemă, că au oameni pentru orice, dar într-o firmă de 2-3 oameni lucrurile acestea te întârzie.

Citeam recent o carte despre Elon Musk și mi-a rămas în minte un paragraf despre cât de ușor e să închiriezi spațiu de birouri în Silicon Valley. Zici numele unui investitor și gata, te-ai mutat și te apuci de treabă, nu stai să aduci garanții și contracte și acte. În cel mai rău caz, proprietarul ia țeapă o lună și te dă afară. Sunt zone în lume unde s-a dezvoltat o cultură a antreprenoriatului, unde ideile se încearcă pe Fast-Forward. La noi sunt aproape pe Stop.

Nici legile nu te ajută. Ați observat poate în ultima vreme câte discuții sunt despre Codul Fiscal și tot felul de prevederi ciudate din el. Avem unele pe care nici autoritățile nu știu exact cum să le interpreteze, precum era acum câteva luni discuția cu impozitarea sediilor. Nu în ultimul rând, pe partea de resurse umane alte țări fac mult mai rapidă angajarea, dar și concedierea salariaților, pentru a varia eficient numărul de angajați în funcție de sezon sau încasări. Echilibrul acesta nu este atins în România. Trebuie să pierzi mai multe ore cercetând codurile CAEN decât gândindu-te la afaceri.

CORUPȚIA EXCESIVĂ. Statul trebuie să ofere un cadru sănătos și echitabil în care toți să se poată dezvolta. Când inspectorii cer șpagă, fondurile europene se duc pe proiecte inutile, decontările se blochează, concurența nu este corectă pentru că unii plătesc la negru și nu sunt sancționați pentru asta, nu mai există un mediu sănătos.

Corupția din sistem devine rapid cea mai mare problemă a antreprenorului. Majoritatea oamenilor realizează asta în secunda doi în care trec de la o viață de genul “nu-mi pasă ce se întâmplă în țară, eu zilnic merg la birou și înapoi acasă și nu mă influențează astea” la “hai să încerc ceva”. Din păcate, o economie puternică nu așa se clădește.

shutterstock_84794962

sursa foto: Shutterstock.

    44 comentarii

  1. După ce am citit asta, mi-am dat seama că sunt absolut ok pt deschiderea unei afaceri. Bine, mai mi-ar trebui 200.000 euro. Dar astea sunt amănunte.

      (Citează)

    • Cu un plan de business coerent poți obține un împrumut pe persoană juridică. Adică dacă dai faliment asta e, nu ai de unde să le dai banii înapoi și și-i recuperează din activele firmei tale. la faliment.

        (Citează)

    • Dorin, tu ai luat bani de la banca pe plan de business? Fara garantii, fara supervenituri in ultimii trei ani?

      Eu (persoana juridica) am incercat sa iau doar niste zeci de mii de lei pe care sa-i garantez cu proprietati imobiliare. Stii ca nu s-a putut, desi proprietatile valorau de vreo 5 ori valoarea creditului solicitat?!

        (Citează)

  2. am incercat sa am firma, statul roman e absolut cumplit. asa ca prefer sa ii dau 50% din ce castig patronului care imi baga restul de 50% la salariu.

      (Citează)

  3. Vina cea mare este cu siguranta a statului, nu incurajeaza deschiderea de noi afaceri prin aplicarea unei impozitari simbolice pana ce compania incepe sa genereze cifre importante si totodata simplificarea deschiderii si a inchiderii unei firme pentru a incuraja incepatorii “sa riste”. Coruptia mai e o problema la noi in tara? Adica dna Kovesi nu da randament?

      (Citează)

  4. Ar mai fi şi faptul că legislaţia se schimbă de la un an la altul şi, orice ai face, e imposibil să respecţi legea 100%. Nu mai zic de banii pierduţi umblînd aiurea prin instituţiile pline de incapabili şi putori ordinare.

      (Citează)

  5. “Unul dintre motivele pentru care oamenii de aici nu vor să încerce este mentalitatea imprimată de comunism.”

    atat timp cat celelalte tari comuniste au mai multi antreprenori la mia de locuitori, mie imi pare ca mentalitatea imprimata de comunism NU este unul din motive ….

    si nu, de la banci nu poti astepta mare lucru daca esti start-up.
    la noi nu se crediteaza planuri de afaceri, bancile sunt prea lenese si prea proaste sa faca asa ceva. La noi trebuie sa ai garantie.

      (Citează)

    • Robo: atat timp cat celelalte tari comuniste au mai multi antreprenori la mia de locuitori, mie imi pare ca mentalitatea imprimata de comunism NU este unul din motive ….

      Ba este un motiv, doar că alții l-au depășit mai repede. În plus, țările mai apropiate de blocul vestic au fost mult mai bine impulsionate să intre în sistemul capitalist și mult mai multe companii vestice au investit acolo. Iar când ai unii mari, e ușor să construiești și tu un business mic pe lângă ele.

      De exemplu gândește-te la Ford sau Dacia în România. Îți dai seama câte servicii de catering, transport, grădinițe, buticuri șamd funcționează doar pentru că angajații acelor uzine le sunt clienți?

        (Citează)

  6. Eu de un an mi-am luat inima in dinti. Castig mai putin (nu mult mai putin, avantajul principal fiind ca am sansa de a castiga exponential mai mult in timp) insa sunt mai relaxat. Plus ca nu ma mai trezesc la 6 jumatate in fiecare dimineata. Ma trezesc la 9 si asta face toata diferenta din lume. Iar ca un mic tip pentru cei care se plang de birocratie si de lipsa de ajutor din partea statului (pe buna dreptate), sa stiti ca un consilier poate face toata diferenta din lume si nu este un capat de tara, ca si cheltuieli.

      (Citează)

  7. Și tot ăia care zic că bancherii sunt hoți preferă să își facă credit „Prima Casă”, dar nu care cumva să își facă un credit la bancă.

    Știu, situația e dificilă și e diferită de la caz la caz. Dar e trist când ai posibilitatea să iei un credit bun, chiar și pe persoană fizică, pentru o afacere, tu preferi să îți iei casă.

      (Citează)

    • “Maestre”, creditul imobiliar il girezi cu… casa pe care o cumperi. Cine mi-ar da mie credit pe 60.000 euro pe 30 ani la venitul actual fara vreo garantie imobiliara? Si ce vrei sa ipotechez daca eu nu am ce gira? Vrei sa imi las parintii fara casa in caz ca dau gres cu afacerea? Vrei sa f*t viitorul fetitei mele doar pentru ca “trebuie” sa fiu antreprenor si zice Gabi Miron ca totusi e mai simplu decat cred?

      Stai jos si calmeaza-te. Ia zi-ne tu din experienta personala de antreprenoriat. Vezi ca adusul de masini din Jermania si inmatriculatul pe Bulgaria nu se pun!

        (Citează)

    • O afacere nu trebuie să o începi cu 60.000 de euro. Iar asta e o problemă gravă de mentalitate la noi. O afacere decentă și legală poate să fie și atunci când rămâi doar cu 2000-3000 de lei pe lună.

      Iar asta înseamnă o afacere cu investiții mici, de genul prestări servicii, intermedieri sau distribuție.

      Nici nu îți trebuie mai „capital” mai mare de 10.000-20.000 de lei ca să începi și să supraviețuiești fără să fii stresat vreo 6 luni.

      Dar văd că e mai cool să ne plângem, să o dăm pe emoții cu casa părinților și viitorul fetiței, să le dăm peste nas celor vor soluții.

        (Citează)

    • Arthur: “Maestre”, creditul imobiliar il girezi cu… casa pe care o cumperi. Cine mi-ar da mie credit pe 60.000 euro pe 30 ani la venitul actual fara vreo garantie imobiliara? Si ce vrei sa ipotechez daca eu nu am ce gira? Vrei sa imi las parintii fara casa in caz ca dau gres cu afacerea? Vrei sa f*t viitorul fetitei mele doar pentru ca “trebuie” sa fiu antreprenor si zice Gabi Miron ca totusi e mai simplu decat cred?

      Totuși, străinii cum fac asta? Că și acolo au bănci, creditele se dau în aceleași condiții și, dacă nu ai succes, dai faliment și le datorezi banii. La ei însă există niște mecanisme de protecție socială, plus că lumea privește acest faliment ca o lecție sau o piedică în calea acelei afaceri, nu ca sfârșitul vieții.

      Nu zic să dăm cu toții faliment, dar sunt chiar curios cum au rezolvat alții aceste probleme sociale și psihologice.

        (Citează)

  8. Sa iti deschizi un PFA in america ai nevoie de un formular si 32$, apoi un anunt la ziar si cont la banca, depinde de domeniul de activate ai nevoie de un “city license” care se obtine usor. Daca vrei resturant ai “fire department”,”healt department” daca trebuie sa modifici spatiul ai nevoie de autorizatii si inpectii de la ” building and safety”.
    Daca vrei un LLC sau INC, poti face actele cu un avocat, firma specializata sau le poti face tu:
    -completezi actele si cate “share” ai.
    – aplici pentru EIT( un fel de cod fiscal, sa raportezi angajatii)
    -cont la banca
    – ai nevoie de contabil sa platesti taxele pe salarii lunar, raportari la EDD trimestrial, taxele trimestrial sau o singura data pe an si alegi cand se termina anul( poti alege de ex iunie 20)
    Apoi daca ai firma la Brasov si mergi sa muncesti la Bacau iti trebuie “business license” de la Bacau, depinde de oras poate platesti pentru masinile care le folosesti in respectivul oras.
    Sa zicem ca esti instalator si vrei sa iti deschizi firma ta.
    – iti faci un LLC sau INC sa iti protejezi bunurile personale
    – iti deschizi cont la banca
    – ai nevoie de licenta pentru instalator , te inscrii la examen despre lege si despre installatii ( 5 ore examen)
    – apoi iti trebuie bond pentru firma ( 15000$ blocat in cont sau platesti ceva firma 300-500$ pe an care pun ei garantie ca platesc)
    -iti cauti spatiu de birouri, iti esti verificat credit scorul daca e buna platesti prima luna+ depozit o luna si semnezi pe ( 1 an, 3 ani …. pe ce perioada vrei) Pe perioada contratului chiria nu poate fi marita, dar daca vrei sa pleci mai devreme din spatiu trebuie sa platesti lunar pana expira contractul)
    – completezi pentru EIN, cont cu EDD
    – asigurare pentru angajati in caz de accident ( pentru cei care muncesc la acoperisuri ajunge la 45$ pentru fiecare 100$ care o platesti angajatului, daca angajatul castiga 4000$/luna trebuie sa platesti la asigurare 1800$ plus 600$ pentru taxe, somaj…. daca e vorba de angajati la birou e undeva la 1$ pentru fiecare 100$.
    – apoi asigurare pentru business, birouri , sa zicem la unii spargi o teava din greseala si vecinii sunt inundati
    -asigurare comerciala pentru masini, care e diferita de cea pentru persoane
    Depinde de domeniul de activitate al firmei dar dupa caz unele sunt mult mai usor in Romania si altele mult mai usor in SUA.
    Cauta dupa cazuri de restaurant in SF care asteapta de 2 ani autorizatiile de construtie in timp ce platesc chiria.

      (Citează)

    • Nu pare simplu deloc, dar poate că operațiunile durează puțin, formularele sunt intuitive și oamenii statului îți rezolvă repede problemele.

        (Citează)

  9. Oau. A ajuns ZF sursă de analize de business serioase…

    Tot ce se înșiră mai sus sunt folclor tradus de pe site-urile „entrepreneurship”, care n-au nici o legătură cu realitatea prozaică de la noi. Motivul numărul unu pentru care nu avem mai multe inițiative personale și mai mulți antreprenori este foarte simplu: SĂRĂCIA. Pur și simplu economia nu le poate susține. Ai 40% din populație care trăiește din autoconsum la țară. Ai trei milioane de oameni plătiți cu salariul minim pe economie care abia îți asigură existența… Ai 4 orașe cât de cât funcționabile economic și acelea sunt pline de afaceri noi deschise. Restul țării este dezastru. Cât poate supraviețui un instalator la Zimnicea? Sau un service auto? Sau o cofetărie? Dar la Giurgiu? La Slobozia? Tot auzi că suntem o țară de 17-18 milioane. Dar câți din aceștia sunt efectiv „consumatori”? Potențiali clienți? Maxim un milion au suficiente venituri pentru altceva decât supraviețuirea de la o zi la alta. Și pe ăștia se bat toți antreprenorii, mari sau mici. Ai 400.000 de firme cât de cât funcționale. Câte dintre ele sunt „consumatoare de servicii profesionale”? Maxim 20.000. Restul sunt firme mici care trăiesc din „autoconsum” (adică patronul face și ssm și mediu și marketing și SEO și webdesign și HR și recrutare). Că e el deștept, nebun, idiot și vrea să le facă pe toate? NU. Pur și simplu nu are bani să plătească aceste servicii și atunci încearcă să se descurce cum poate. Normal că dacă ar avea bani să plătească ar apela la servicii externe, dar asta abia după ce atinge nivelul la care își poate permite să plătească aceste servicii.

      (Citează)

    • Cristian Banu: Motivul numărul unu pentru care nu avem mai multe inițiative personale și mai mulți antreprenori este foarte simplu: SĂRĂCIA. Pur și simplu economia nu le poate susține. Ai 40% din populație care trăiește din autoconsum la țară. Ai trei milioane de oameni plătiți cu salariul minim pe economie care abia îți asigură existența… Ai 4 orașe cât de cât funcționabile economic și acelea sunt pline de afaceri noi deschise. Restul țării este dezastru. Cât poate supraviețui un instalator la Zimnicea? Sau un service auto? Sau o cofetărie? Dar la Giurgiu? La Slobozia?

      Există destule exemple din toate. Oameni săraci care au făcut din meseria lor de bază o afacere. Oameni bogați și foarte bogați în toate localitățile menționate de tine. La Slobozia cine are o Tesla. Știu, probabil a furat de-a rupt.

      Tot la Slobozia lumea cumpără și cola de la butic, se tunde la frizer, are nevoie de un instalator, mai repară o bucșă șamd. N-am zis că trebuie făcut un combinat cât toate zilele la Slobozia. O afacere personală poate să-ți dea și 1000-2000 de lei pe lună, dar măcar e a ta.

        (Citează)

  10. Conform unui articol de pe Forbes, 9 din 10 startup-uri esuiaza.

    “90% Of Startups Fail: Here’s What You Need To Know About The 10%” – http://www.forbes.com/sites/neilpatel/2015/01/16/90-of-startups-will-fail-heres-what-you-need-to-know-about-the-10/#5335bbd955e1

    Noroc bun!

      (Citează)

    • Inceputul e cand trimit e-mail catre clienti in care scriu “esuiaza” in loc de “esueaza”.

        (Citează)

    • Arthur:
      Inceputul e cand trimit e-mail catre clienti in care scriu “esuiaza” in loc de “esueaza”.

      dap, am comis-o. ai un chupa chups de la mine :)

        (Citează)

  11. La cât de mulți mi-au dat dislike la comentariu, îmi dau de înțeles că e mai cool să te plângi decât să faci ceva.

      (Citează)

  12. Robo:
    atat timp cat celelalte tari comuniste au mai multi antreprenori la mia de locuitori, mie imi pare ca mentalitatea imprimata de comunism NU este unul din motive ….

    Comunismul românesc a fost mult mai rău decât cele din țările învecinate. În România oamenii au mers pe modelul coreean, pe când în alte țări oamenii s-au uitat mai mult la ruși și chinezi.

      (Citează)

  13. Robo:
    atat timp cat celelalte tari comuniste au mai multi antreprenori la mia de locuitori, mie imi pare ca mentalitatea imprimata de comunism NU este unul din motive ….

    Comunismul românesc a fost mult mai rău decât cele din țările învecinate. În România oamenii au mers pe modelul coreean, pe când în alte țări oamenii s-au uitat mai mult la ruși și chinezi.

      (Citează)

  14. mentalitatea imprimată de comunism este nesiguranta. acesta fiind si motivul pentru care parintii recomanda, dupa cum precizezi cateva paragrafe mai jos, sa te angajezi la stat. in acele vremuri, jobul la stat era singura solutie pe care parintii o vedeau pentru o viata buna in conditiile respective. si daca ei asta au vazut, asta au cunoscut, este cam greu sa-ti spuna altceva. pentru ca pur si simplu nu stiu altceva.

    iar acea nesiguranta nu a disparut, s-a transformat intr-un cadru legislativ care se schimba in fiecare an si astfel nu-ti poti face un plan de afaceri pe termen mediu sau lung, fix ceea ce ai nevoie.

    credit de la banca pentru a incepe un business, nu exista. probabil nu vei fi refuzat din secunda 2 dar conditiile sunt inacceptabile. bancile in ro dau credite pt consum, nu sa fie partener si sa imparta riscurile unui business cu tine.

      (Citează)

  15. Din pacate asta cu imprumuturile bancare este o mare poveste. Desi bancile “vand” solutia asta si spun ca este disponibila cand ajungi sa ceri imprumut realizezi ca e doar pe hartie.
    1. Firmele noi nu primesc credit. Daca te duci cu un plan de afaceri perfect, pe 3 ani, la el trebuie sa atasezi si un contract cu un client -inainte sa obti creditul desigur. In lumea reala este imposibil.
    2. Eu am reusit sa iau credit pe firma 10% din cifra de afaceri, mai mult nu s-a putut. Mentionez ca asta am reusit sa o fac dupa 2 ani de activitate cu profit.
    3. Sfatul meu este sa incercati sa negociati rambursarea, sa aveti dobanda “0” pentru rambursarea anticipata, s-ar putea sa va fie foarte utila.

      (Citează)

  16. In afara de piedicile expuse mai sus, am bagat de sema ca e greu sa faci o afacere rentabila, din simplu motiv ca lumea incepe sa fie din ce in ce mai dezintereseata de lucrurile serioase.
    Obervati ca afacerile “de succes” sunt din ce in ce mai mult bazate pe:
    – jocuri stupide (Angry Birds, Flappy birds, Pokemon etc)
    – pornografie/ videochat si alte ramuri
    – curente de genul dezvoltare personala, veganism, terapii alterntive etc. majoritate rupe de orce realitate.
    – telefoane mobile mai smechere, mai rapide, mai subtiri, cu baterii care tin mai mult etc. dar care fac acelasi lucru ca cele vechi.
    – emisiuni stupide cu vedete in jungla, supravietuitori care mananca insecte ….

    In esenta, ai slabe sanse sa dezvolti o afacere serioasa de succes fara sa te bazezi pe imbecilitatea publicului. Daca incerci sa faci ceva util, risti sa nu te bage nimeni in seama.

      (Citează)

    • Tu acum te uiți mai mult pe online, unde par mai multe afaceri de succes pentru că-i un domeniu nou. Dar o afacere de succes poate fi și să-ți iei un aparat de sudură portabil și să faci astfel de suduri la sediul unor clienți care au nevoie.

        (Citează)

  17. Aa, si sa nu uit: o serie de afaceri bune sunt cele cu statul. Sunt o gramada de firme care sunt in picioare numai datorita contractelor generoase cu statul, contracte obtinute in conditii dubioase. Ce sanse ai cu o afacere cinstita data te lupti cu astfel de manevre?

      (Citează)

  18. Am invatat in scoala ca stabilitatea economica si sociala sunt baza oricarei afaceri. Aici intra legislatia. Numai modificarile contabile si actele ce trebuiesc depuse se modifica mai des decat antivirusul de la pc. Pe langa asta birocratia este gandita incat sa inabuse din start orice initiativa.

      (Citează)

    • Foarte bine zis. Adevărul este că, atunci când vezi habarniști în guvern și parlament, coduri fiscale modificate anual, legi proaste implementate fără studii de impact și altele asemenea, nici nu-ți vine să te apuci. Stabilitatea aia o tot așteptăm de 26 de ani.

        (Citează)

  19. mihai:
    Eu de un an mi-am luat inima in dinti. Castig mai putin (nu mult mai putin, avantajul principal fiind ca am sansa de a castiga exponential mai mult in timp) insa sunt mai relaxat. Plus ca nu ma mai trezesc la 6 jumatate in fiecare dimineata. Ma trezesc la 9 si asta face toata diferenta din lume. Iar ca un mic tip pentru cei care se plang de birocratie si de lipsa de ajutor din partea statului (pe buna dreptate), sa stiti ca un consilier poate face toata diferenta din lume si nu este un capat de tara, ca si cheltuieli.

    Ce fel de consilier? Te referi la un consultant fiscal?

      (Citează)

  20. Dorin: ci

    Dorin, <> ți-au dat pentru planul ăla de business coerent cu care poți obține un împrumut pe persoană juridică..
    Vise taică, total nerealiste..
    Dacă ți-ai înființat o firmă, când vei fi eligibil pentru finanțarea aia deja firma ta duduie de minim 1-2 ani (adica-i pe profit) ceea ce înseamnă ca deja te-ai putea descurca și făra ajutorul băncii. Și oricum, startul l-ai luat singur (adică ai avut cu ce..)

      (Citează)

  21. “Acasă, unde ni se cerea să facem și câte 30 de grafice…”

    Ai terminat Electronica la Poli cumva?

      (Citează)

  22. Tineti-ma sa nu lesin de ras. Nicio banca de pe planeta asta nu-ti va da bani doar pentru o idee, cand tu esti pielea de pe scrot cu un salariu de 3000 RON pe luna.

    Din toate ideile astea scoase prin dos pentru care e bine sa-ti deschizi o afacere, sa fii “antreprenor”, niciuna nu descrie esenta, si anume ca pentru a face bani, trebuie sa ai bani de inceput.

    Legendele cu imprumuturi de la familie si prieteni sunt doar legende.

    Antreprenoriatul nu se face cu forta, sau pur si simplu ca te trezesti dimineata cu “vreau sa fiu patron, sef” in minte. E o chestie care vine de la sine, ai o idee de afaceri, crezi ca ar merge, ai vointa, ambitie, iti pui in cap sa faci aia, faci rost de capitalul de inceput…si incepi.

    Toti astia cu teorii, bloguri, cursuri samd in realitate n-au avut o afacere in viata lor. Evident, daca nu consideram ciordeala de pe fraieri ca pe o afacere in sine.

    Apropo, am un hotel pe coasta de azur pe care vreau sa ti-l vand. Ai incredere in mine, e un pret bun.

    Dorin Lazăr:
    Cu un plan de business coerent poți obține un împrumut pe persoană juridică. Adică dacă dai faliment asta e, nu ai de unde să le dai banii înapoi și și-i recuperează din activele firmei tale. la faliment.

      (Citează)

  23. Ce bullshit e asta cu “plan de afaceri, ca banca iti da”. Aha, fix una peste nas si una dupa ceafa, sa simti ca traiesti.

    Uite, eu de exemplu mi-am pornit o mica afacere, pe servicii de suport tehnic. Clienti am, incasari decente, nu e aia problema – dar sunt blocat in acelasi stadiu, nu pot sa ma dezvolt pentru ca nu am suficient capital, nu pot sa ofer servicii mai bune pentru ca nu am echipamentele adecvate, deci nici nu pot incasa mai mult daca la randul meu nu ofer si eu mai mult.

    Oke, no stress, sunt pe profit, merg la banca. Le arat: nenea, uite, nu am profit mare, dar am contracte si incasari constante, la ceas si minut in fiecare luna. Am nevoie de aprox suma X sa pot dezvolta mai incolo.

    Pai mi-au tras astia niste conditii de zici ca le-am cerut fiica virgina pe post de sclava sexuala si nu bani. Oooo, da, discutia a pornit foarte pozitiv. Da, cum sa nu, se poate, suntem alaturi de dumneavoastra, “doar ca….”…. Si aici au inceput stelutele la oferta. Doar comisionul X, doar coeficientul Y, raportat la cursul Z si asa mai departe. Cand am tras linia m-am crucit si i-am intrebat daca ei si-ar accepta propria oferta? Raspunsul a fost un sincer nu.

    Cu fondurile e cam aceeasi poveste. Ca sa te asiguri ca proiectul trece, trebuie sa il faci cu cei “de-ai casei”, altfel doar prin exceptie statistica pici si tu la acceptare. Apoi, cel care face proiectul iti “sugereaza” implementatori si furnizori. Nu ii accepti? Mu*e, proiectul pleaca. Sau si mai rau – te trezesti ca proiectul a iesit, dar bani mumu. Ca decontarile sunt blocate. Toti isi cer banii si nu sunt curiosi ca deconturile stau pe loc ca pe nustiucare oficial l-a bagat DNA-ul la beci.

    Fatalmente, cele mai bune finantari sunt cele de-acasa. Ai cu ce porni ? Beton. Nu ai? Ghinion.

      (Citează)

    • incearca la alte banci, cauta un investitor, imprumuta de la familie, prieteni. Fiecare banca alearga dupa o anumita categorie de clienti, asa ca poate ar trebuie sa incerci in alta parte.

        (Citează)

  24. Ai dreptate Radu, cred ca e putin din fiecare si mai mult din cauza calitatii oamenilor. Din pacate. :D
    Eu am avut in Ro o firma care culmea a si mers bine (inceputul anilor 2000) dar te omoara birocratia si fiscalitatea. Tin minte ca a durat cam 4 luni pentru infiintarea firmei. Am cateva intamplari super interesante din vremurile alea. :))
    Acum am business de partea ailalta a lacului (Silicon Beach) si e o Diferenta majora: mediu de afaceri stabil, totul mult mai simplu si mai eficient. :)

      (Citează)

  25. Bun, si aia 23/1000locuitori anterprenori romani cum au reusit?

    Un raspuns mai amplu se poate?

      (Citează)

    • Probabil că nu, depinde de la caz la caz. Cred că numitorul comun ține de muncă multă, un pic de noroc și talent de a convinge clienții și finanțatorii că faci treabă bună.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus