un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Războiul ca spectacol prin Facebook Live

17 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Al Jazeera transmite live pe Facebook imagini din Mosul, unde se așteaptă inceperea ofensivei irakiene și americane împotriva ISIS. Folosesc mai multe camere, unele fixe de ansamblu, alteori transmisiuni de la reporterii din teritoriu.

Fluxul este aici, dacă o mai fi online. Dacă nu, găsiți detalii pe pagina Al Jazeera. Așa arată războiul modern, prezentat cu emoticoane peste imagini și comentarii în timp real în care utilizatorii poartă propriul lor război despre cine este sau nu îndreptățit să bombardeze pe altcineva.

Ca istoric, revoluția noastră din 1989 a fost privită în direct, la televizor, din multe țări. Țin minte apoi, când au început campaniile din Afganistan și Irak, cum toate posturile TV americane aveau reporteri în cadrul unităților armatei americane și transmiteau, în direct, războiul. Mi s-a părut o experiență foarte ciudată să privești la televizor explozii dintr-un oraș, să vezi live cum alții sunt bombardați. Reality show-ul perfect, ar zice unii!

Generația a 5-a de avioane de vânătoare, din care F22 și F35 sunt singurele considerate gata de luptă, ar trebui să includă nu doar performanțe superioare pentru avion, ci și integrarea în ceea ce americanii numesc battlespace și situation awareness. Pe scurt și în cuvinte simple, se dorește inclusiv o rețea mare de date între toate forțele armate implicate în respectiva operațiune astfel încât fiecare pilot, tanchist sau soldat să vadă cu ochii lui, pe ecran, ce se întâmplă în zona respectivă, fără a mai aștepta să-i transmită HQ-ul noutăți despre situația de ansamblu.

Pentru comandanți, totul va semăna cu un joc video în care vezi pe minimap toate forțele tale, iar informațiile despre ce face fiecare și ce contact a avut cu dușmanii, în ce număr și cu ce dotări tehnice, sunt automat diseminate tuturor forțelor prietenoase.

Pentru noi, însă, cetățenii de rând, imaginile din război sunt acum pe Facebook. Practic, în drumul tău spre muncă te poți uita la cum se omoară unii la mii de kilometri distanță. Totul este să nu uiți să închizi telefonul la stația de metrou unde trebuie să cobori.

Și acum vorbim de imagini filmate de la distanță mare de reporteri ce nu vor fi, de fapt, în pericol. Cum dronele devine tot mai ieftine, nu m-ar mira ca pe viitor să vedem un stol de 100 de drone intrând într-un oraș pentru a filma bombardamentele de aproape, chit că vor fi distruse.

Ba chiar, în ritmul acesta, avioanele de vănătoare de generația a 6-a vor avea și cameră video în bot, ca să transmită direct pe Internet imaginile.

al_jazeera_1al_jazeera_2

sursa: Octavian Palade.

    10 comentarii

  1. Meanwhile, in Romania, directorii de scoala nu pot trece un examen in care li se cere sa roteasca litera F in spatiu, sa spuna ce are mai des magarul – coama sau copite, si care e elementul definitoriu pt furculita si cutit. Iar un numar consistent de romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului si ca, daca stai o saptamana in genunchi fix si doar in perioada asta a anului ca sa pupi oasele unei persoane moarte acum sute de ani, vei fi mantuit indiferent ce faci in restul anului.

      (Citează)

  2. avem si youtube daca nu va place facebook:
    http://www.youtube.com/watch?v=0wcKAD5bUPw

      (Citează)

  3. “Pentru comandanÈ›i, totul va semăna cu un joc video în care vezi pe minimap toate forÈ›ele tale, iar informaÈ›iile despre ce face fiecare È™i ce contact a avut cu duÈ™manii, în ce număr È™i cu ce dotări tehnice, sunt automat diseminate tuturor forÈ›elor prietenoase.”

    Jocul lui Ender

      (Citează)

  4. NWRADU : Apropo de tehnologia informatiei.Cati GB consumi de pe mobil pe luna ?

      (Citează)

  5. “avioanele de vănătoare de generaÈ›ia a 6-a vor avea È™i cameră video în bot, ca să transmită direct pe Internet imaginile” – si sa dea buna ziua inamicului.

      (Citează)

  6. Gaelex:
    F22 checked in Mosul.
    Like/Share/Send message

    Unfriendly fire and block

      (Citează)

  7. Nu cred ca onor publicul ar rezista sa vada de aproape ce presupune un razboi, pe care mai vrei sa-l si castigi. Americanii daca au bombardat din greseala un spital le-au sarit toti civilii de acasa in cap.

    Natiuni mai putin sensibile, ca rusii, au mai multe sanse, chiar daca militar sunt de 4-5 ori mai mici. Ai vazut vreun rus sa regrete moartea a nu stiu cati civili sirieni?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus