un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O evoluție a temperaturii medii pe planeta noastră

28 Oct 2016  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Un desen amuzant de pe XKCD arată cel mai bine influența omenirii asupra temperaturii medii pe planetă. Curba aia, la final de tot, a fost șocantă pentru mine.

Este genul de lucru ce nu-l observăm și nu ne influențează semnificativ viața, că de la an la an diferențele sunt mici. De la deceniu la deceniu, de la 50 la 50 de ani, însă… Copiii noștri vor crește pe o planetă cu mai mult deșert și veri foarte călduroase. Nepoții noștri pe una fără ghețari și fără jumătate dintre speciile de animale de acum, totul în numele profitului.

În ciuda numeroaselor acorduri internaționale, nici o țară nu vrea să cheltuie mulți bani pentru a îmbunătăți situația sau pentru a-și micșora turația motoarelor economiei, iar marile companii private fac lobby-ul lor pentru a împiedica trecerea agresivă spre mașini electrice, energie verde șamd. Asta e. Dacă am fi roboți, cu mintea sincronizată și logică, am trăi într-un paradis în care nu ne-ar lipsi nimic. Nu suntem, așa că ne vom chinui.

incalzirea globala

    15 comentarii

  1. Cum, nu vine iarasi cea mai grea iarna din ultimii 100 ani? Ca la TV asa a zis ? :P

      (Citează)

    • Aceeasi replica inepta, prezenta la indivizi care nu inteleg diferenta intre spike-uri de temperatura (in sus sau in jos) pe o perioada scurta si un trend si o medie multianuala / la nivel de secole. Ca sa explic mai plastic, situatia cu o iarna friguroasa si o clima in incalzire accentuata este ca atunci cand ai salariu de 800 de lei in mana si te duci ca nebunul dupa ce ai luat banii si mananci la restaurant de 200 de lei ca ai citit un review la R pe blog, restul lunii facand foamea. A fost un eveniment rar, in medie oricum esti un sarac, faptul ca ai mancat o data bine nu inseamna ca traiesti bine.

        (Citează)

    • O toamna mai ploiasa si mai friguroasa ca cea de acum nu am mai trait de multa vreme. Iar situatia asta nu e numai in Romania ci in toata Europa. Asta cu incalzirea globala e un mare hoax. Mii de organizatii si indivizi fac bani pe seama milioanelor de naivi care pun botul la subiectul despre incalzirea globala.

        (Citează)

    • Bai nene, incalzirea globala nu inseamna ca o sa va fie tie sau cainelui tau de rasa mai cald. Daca vrei un efect climatologic acela va fi ca fenomenele vor mai violente si mai dificil de prezis matematic. Insa efectul e la plural. Efectele – vor afecta ecosistemul global. Si legat de asta, exista un caz documentat prin care aducerea unor lupi intr-un ecosistem a generat, printre altele, modificari geomorfologice. Facem parte dintre lume foarte imbarligata.

        (Citează)

    • Pai n-ati vazut ca indienii fac provizii mari de lemne? E de asteptat ca vine o iarna grea….

        (Citează)

  2. cred ca daca gandeam ca niste roboti si planificam tot acum traiam in pesteri impartite in mod egal si fiecare avea propriul topor de piatra si 1/10 dintr-un mamut la vanatoarea de luna plina.

      (Citează)

  3. Basically, we’re fucked. In afara de mine, ca vad ca eu rezist binisor la frig zilele astea.

      (Citează)

  4. Eu am incredere doar in articolele stiintifice de pe 9gag. Nu stiu cum e cu vremea dar daca o tin inainte cu politicile asta de jumuleala nepotii nostri or sa fie prea saraci sa-i intereseze environmentul.

    Uite niste link-uri (curtesy of google):
    https://ktwop.com/2011/10/01/wikileaks-cable-reveals-the-fraud-that-is-the-kyoto-protocol/
    http://capitalismmagazine.com/1998/06/the-kyoto-protocol-is-a-complete-fraud/
    https://journal.probeinternational.org/2009/01/27/how-kyoto-credit-scams-work/

    Cea mai mare parte din efectul de sera (in functie de sursa merge pana la 98%) este cauzat de vaporii de apa si doar 1% de CO2 (mai avem metan, etc). O crestere a CO2 este benefica deoarece incurajeaza cresterea plantelor, de asta exista sere cu CO2 imbogatit.

      (Citează)

  5. @bipbip: ba da, pt. că știm din filme că global warmingul va duce la stricarea curentului Gulfstream și consecința va fi o nouă perioadă glaciară, poimîine :-)

      (Citează)

  6. Au uitat sa puna ceva pe linie:

    2017 – Trump becomes president
    2018 – Nuclear war
    2019 – ?? Nuclear winter , Earth cools down

    Asa ca gandacii o sa se bucure de o clima temperata

      (Citează)

  7. Spiritul meu de om de research imi spune sa deschid perspectiva, ca sa vedem tendintele. Se poate va rog acelasi grafic pentru ultimul milion de ani? KTXBY

      (Citează)

  8. alias:
    @bipbip: ba da, pt. că știm din filme că global warmingul va duce la stricarea curentului Gulfstream și consecința va fi o nouă perioadă glaciară, poimîine :-)

    De parca nu ar fi normal ca natura sa aiba mecanismele ei de auto-reglare. Noi oamenii se pare ca nu am invatat inca diferenta dintre simbioza si parazitoza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus