un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile telefoane Google Pixel: bune, dar mă așteptam la măcar un element special

5 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Gama Nexus se numește acum Pixel și este vândută ca fiind made by Google, accentul pe producătorul real (HTC) fiind mult mai mic. Puteți vedea produsele pe site-ul oficial, iar în continuare părerea mea despre ele. Nu sunt entuziasmat.

NOILE TELEFOANE PIXEL

Pe scurt, vorbim de telefoane de 5 și respectiv 5,5 inchi, chipset Snapdragon 821, o cameră foto prezentată ca fiind cea mai bună de până acum în testele DXOMark, o evoluție deșteaptă a softului Now care devine Google Assistant pe aceste telefoane.

google_pixel_1

Ca aspect, noile telefoane Pixel mi se par banale. De fapt, spatele acela în două tonuri, făcut din două materiale – sticlă și aluminiu -, nu-mi place. Ce-i acolo, monstrul lui Frankenstein, îmbinat din ce-au găsit în fabrică? Nu știu, în fotografii pur și simplu nu arată elegant, iar versiunea albastră pare o ieftinăciune făcută pentru copii.

google_pixel_2

Camera foto este lăudată de DXOmark pentru calitatea foarte bună a detaliilor pe care le surprinde și pentru performanța în toate condițiile și situațiile posibile. Așa o fi. Pe hârtie, are 12 megapixeli, senzor cu pixeli de 1,55 micrometri și F/2. Am mai văzut astfel de senzori și pe alte telefoane. Mai mult, nu are stabilizare optică. Am încredere în testele DXOmark, dar nu cred că diferența față de un Galaxy S7 este ușor de sesizat.

Google Assistant? O fi mișto, dar pentru mine nu-i un selling point, iar “puterea” acestuia în România este oricum mai redusă decât în SUA. Stocare nelimitată pe Google Photos? Aveam oricum, pentru orice telefon! Avantajul la Pixel este că fotografiile se urcă acolo fără recompresie (bănuiesc, așa ziceau zvonurile), dar folosesc Google Photos de mult și vă pot spune că acea compresie este insesizabilă.

Bateria modelului de 5 inchi are 2770 mAh. De apreciat este ecranul AMOLED de rezoluție Full HD pe Pixel și QHD, adică 2560 x 1440 pixeli pe Pixel XL. Faptul că am ajuns să spunem “1440 pixeli pe Pixel” arată că numele este ușor nefericit ales. “Ce telefon ai? Pixel!”. Încărcarea este rapidă, puterea fiind de 18 W, deci probabil 9 V x 2 A, deși știam că Google vrea să respecte la sânge standarul USB-C care impune maxim 5 V cu 3 Amperi. O fi această variantă din urmă, cine știe.

Ce încerc să spun este că n-am văzut nici un avantaj important pentru noile Pixel, nici un punct “wow”. Sunt telefoane performante și cu Android 7 pur, ceea ce nu-i rău deloc, dar mă așteptam la măcar un punct special, ceva semnificativ important.

CHROMECAST ULTRA

Ah, bun, încă un Chromecast. Noul Ultra suportă streaming 4K și HDR și are aceeași formă rotundă ca și generația doi. Costă dublu față de generația anterioară, care suportă doar Full HD.

Asta e tot. La cât de mare e adopția televizoarelor 4K în România și a streamingului de aceeași rezoluție, nu văd nici un motiv pentru a cumpăra Chromecast Ultra acum, mai ales la preț dublu. De fapt, până vom simți aici o nevoie reală de streaming 4K și până când Hulu, Spotify, Google Play Movies, Amazon Video și altele vor fi disponibile oficial, mai trec câteva generații Chromecast.

Altfel spus, momentan nu văd un motiv de upgrade. Luați un Chromecast 2 la ofertă și sunteți mult mai câștigat pentru acces la internet, fotografii, youtube, streaming din telefon șamd. Full HD cred că-i suficient momentan în România.

google_chromecast-ultra

GOOGLE HOME

Despre difuzorul Home, concurent pentru Amazon Alexa, v-am mai spus pe aici. Probabil că în România nu va funcționa, că-i greu să te faci înțeles în engleză pe recunoaștere de voce. Costă 129 de dolari în SUA, poate face streaming de muzică de pe diverse servicii, îți răspunde la întrebări și comenzi vocale.

Mi-ar plăcea și mie unul, dar știu că recunoașterea vocală nu funcționează nici pe departe bine în română, în caz că o fi măcar activată pe Home.

google_hero

CĂȘTI VR ȘI O TELECOMANDĂ

Hai să ne vedem de-ale noastre, mai avem până să conteze aceste produse.

 

    29 comentarii

  1. Nu zici nimic de solutia wireless AC1200 si bluetooth de la Google?
    Telefoanele arata ca niste copii de Apple facute in China dupa desenele unui copil de 5 ani.

      (Citează)

    • Nu, probabil nu va fi disponibilă în România. Iar dacă mă iau din trecut, că a mai făcut Gooogle două routere, erau niște modele TP-Link sau Asus cu altă carcasă și mai scumpe decât originalele.

        (Citează)

  2. Progresul asta a un regres al desginului. Pe vremuri era cumva frumos ca aveai o gramada de telefoane cu designuri dubioase dar variate. Acum toate arata la fel si au aceleasi functionalitati. Le departajeaza doar specificatiile tehnice ce oricum daca nu te joci te lasa rece.

    Acum singurul ce e out of the crowd, sau cel putin era, e decedatul Blackberry si Edge-ul de la Samsung.

      (Citează)

    • pe de alta parte era nasol cand vedeai un telefon cu specificatii faine si design naspa sau invers.
      Am scapat de un criteriu subiectiv, lumea e mai simpla si mai frumoasa acum.

      Doar zic, poate fi vazuta si asa problema.

        (Citează)

  3. You may need to brush up on your English skills :P

      (Citează)

  4. <- mandru proprietar de nexus 4. ii schimb baterie pentru a doua oara zilele astea.

      (Citează)

    • <- Mândru proprietar de Nexus 5. Face 3 anișori și e ca în prima zi. Singura chestie care nu-mi place la el e că în ritmul ăsta îl mai țin încă trei ani și n-apuc să-mi iau și eu un Pixel sau ceva :(

        (Citează)

    • Mândru posesor de Nexus 4 cu bateria originala care încă mai are cam 1500 din 2100 mai. Damn, încă nu am găsit ceva care sa îmi placa și sa completeze toate minusurile actuale.

        (Citează)

    • mandru posesor de Galaxy S2 cumparat la un an de la lansare (nou). Schimbat bateria vara asta.

        (Citează)

  5. Poate imi scapa mie ceva – dar cum e posibil sa apara teste DXoMark in seara lansarii? Si brusc sa aiba cel mai bun punctaj?
    iPhone 7 plus inca se lasa asteptat si google apare in seara lansarii….dubios.
    Eu inca astept Huawei Mate 9 – dupa ce m-am jucat cu P9, mi se pare ca astia au pretul corect momentan.

      (Citează)

  6. Încă nu m-am lămurit de ce aș schimba Nexus 5X-ul, pe care-l am de anu’ trecut și e minunat, cu noul Pixel – care costă de două ori mai mult, dar are aceleași chestii.
    Android 7? Am deja. Camera foto e aceeași. La baterie e insesizabilă diferența. Senzor de amprentă am deja. Încărcare rapidă și USB-C – bifat. Unlimited Storage? Am 100 GB, înot în spațiu, n-am ce să fac cu atâta. Și am sincronizate automat pozele din Google Photos, se urcă singure la calitatea originală. Google Assistant? VR? Nu mă interesează. A, da, are 4 GB de RAM în loc de 2, dar n-o să-l schimb doar pentru asta.
    (în concluzie, cumpărați 5X cât încă se mai găsește. am văzut că tot intră la reduceri.)

      (Citează)

  7. sa stii ca de cand am galaxy S7 am inceput sa folosesc asistentul Google si sunt foarte multumit de el, imi scuteste uneori un timp important – de ex. cand vreau sa gasesc o farmacie intr-un oras pe care nu-l cunosc, e suficient sa-i spun “find a pharmacy nearby”

    ii vorbesc in engleza, desigur, dar am fost surprins sa vad ca intelege foarte bine numele proprii romanesti (ma refer la nume de localitati sau de restaurante sau numele contactelor din agenda)

    nu e intr-adevar un selling point deocamdata, dar as vrea sa il am si oe urmatorul telefon pe care o sa-l cumpar.

      (Citează)

  8. “Ce încerc să spun este că n-am văzut nici un avantaj important pentru noile Pixel, nici un punct “wow”. Sunt telefoane performante și cu Android 7 pur, ceea ce nu-i rău deloc, dar mă așteptam la măcar un punct special, ceva semnificativ important.”

    Asta o zici prin prisma pretului, daca erau $299/$399/$499 foarte probabil sa ti se fi parut ‘wow’. D-aia au si renuntat la numele de Nexus care era asociat cu ‘ieftin si bun’ cu Pixel care vor sa fie premium wannabe.

      (Citează)

  9. Flo:
    <- Mândru proprietar de Nexus 5. Face 3 anișori și e ca în prima zi. Singura chestie care nu-mi place la el e că în ritmul ăsta îl mai țin încă trei ani și n-apuc să-mi iau și eu un Pixel sau ceva :(

    Eu am trecut de la un Nexus 5 la G4 vara asta. Nexus 5 funcționează încă foarte bine la tata. Nici mie nu-mi place design-ul Pixel-urilor, dar trebuie să spun că în afara design-ului telefoanele nu sunt rele. Casca VR mi se pare și mai interesantă, aș fi curios dacă e compatibilă și cu telefoane care nu-s VR ready.

      (Citează)

  10. razorsbk:
    5x pare un Best buy la 1000 ron la eMAG, dar eu încă am îndoieli cu aia 2gb ram și snapdragon 808.

    2 GB RAM sunt mai mult decât suficienți, iar SD 808 se comportă foarte bine în tot ce-i arunci acum și pun pariu că va face față măcar până la anul.

      (Citează)

  11. Sincer ma asteptam sa faca ceva mai frumos cu pixel, dar nimic, absolut nimic. Sa pui numele Google pe chinezariile alea, facute fara nici un pic de imaginatie. Dezastru!

      (Citează)

  12. nu inteleg ce vrei sa spui la capitolul stabilizare optică. Exista, dar pe partea de senzori si arata foarte bine. Este un demo in prezentarea lor.

      (Citează)

  13. “se urcă acolo fără recompresie (bănuiesc, așa ziceau zvonurile)”. presupun ca nu te-ai uitat la keynote unde Google specifica clar asta.

      (Citează)

  14. Al 2-lea an consecutiv in care gama Nexus/Pixel reprezinta o varianta castrata a unui flagship dar la pret mai mare.

    5X a fost pentru multe luni de zile mult mai scump fata de modelul LG G4 din care era derivat.

    Acuma vine pe piata Pixel care are urmatoarele minusuri fata de HTC 10: Baterie mai mica, lipsa MicroSD, lipsa stabilizare optica pe camera, lipsa 1 difuzor. Evident, toate aceste minusuri rezulta intr-un pret umflat.

      (Citează)

    • O da. :)))
      Sunt sigur ca HTC 10 aveau in minte cand le-au facut. Acest mega tare, super vandut telefon. :))

        (Citează)

  15. Darius:
    Am testat Nexus 5X. La inceput e ok, pana nu-l folosesti intensiv si ai multe aplicatii. Cei 2 GB incep sa-si spuna cuvantul si nu mai e asa de snappy.

    Ce face? E ca-n prima zi dupa aproape un an. Singurul regret ii ca m-am zgarcit atunci si mi-am luat varianta cu 16GB, in rest n-am ce-i reprosa. Cand il voi schimba, va fi cu un Nexus 6P, parca-i mai util ecranul mai mare.
    Pixel? Poate in tarile dezvoltate o sa se vanda, aici nu cred.

      (Citează)

  16. Hm .. interesant ca nu i-au zis Google Phone sau G Phone :))

      (Citează)

  17. Sunt curios daca acum dupa ceva timp de la lansare mai aveti aceleadi pareri despre telefoanele Google?
    Am fost posesor de iphone, samsung si mai apoi nexus de la galaxy nexus pana la nexus 6p, iar acum detin un pixel xl. Ce pot sa spun? Pur si simplu e perfect, nu am ce sa-i reprosez, arata exact cum trebuie sa se miste un telefon fie ca e cu ios sau cu android.
    Singurul minus e designul care putea fi mai bun.

      (Citează)

    • Sunt sigur că-i foarte bun, dar nu-mi place design-ul. De asemenea, nu pun așa mare preț pe experiența Android stock. De multe ori, ceilalți abricanții includ programe utile mie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus