un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum și mai ales când să te lauzi că te-ai lăsat de fumat

28 Oct 2016  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Din când în când cineva de pe Facebook-ul meu se lasă de fumat.

Gata, de astăzi nu mai fumez“, hashtag am renunțat, eventual și cu life event pus acolo. Și apoi vreo câteva zile afli de la el sau ea cum să te lași de fumat, cât de simplu este totul, ce metode recomandă, avantaje și dezavantaje, #sepoate, #yeswecan.

O lună mai târziu ne întâlnim la ușa vreunei cafenele și respectivul sudează țigară după țigară.

“- Păi ce faci, Tilică? Nu te lăsaseși de fumat?!”

“- Ah, penis! N-am rezistat nici o săptămână, nu mai puteam, simțeam că înnebunesc fără o țigară!”

Așa că iată noua regulă pentru anunțat că te-ai lăsat de fumat: nu mai fumezi începând de astăzi și abia după ce trece un an te lauzi că te-ai lăsat de țigări, ca dovadă că spui adevărul. Nicotina dă dependență. Nu ca cea de cocaină, nu faci frisoane și nu arăți ca un zombie, dar tot o dependență este și lupta cu propriul creier e un pic mai lungă decât o simplă decizie.

    37 comentarii

  1. In 5 ianuarie 2017 am doi ani de cand am renuntat la fumat

      (Citează)

  2. Pe 8 ian. 16 am rămas fără țigări la ora 23.15. Cumpăr sau mă las?
    Au trecut lunile și nu am mai cumpărat.
    Suportul psihologic al lasarii a pornit de la modul în care mi-a spus cum s-a lăsat o d-na doctor: i se furase mașina și primul lucru de nervi a fost sa bage fumegatoarea în gură, moment în care a realizat că chiar își face rău (arde si banii și sanatatea).
    Dacă rațiunea învinge dependenta, ai dificultăți prima săptămână (irascibilitate maximă ) , după… trece mai ușor.
    N.B. toți cunoscuții ma întreabă dacă sunt în luna a 9-a…

      (Citează)

  3. Asa facu si Sandru :))

      (Citează)

  4. Cine te-a păcălit ca e fără frisoane? După 24h amețeli, frisoane, migrene dacă ai percutant cam 2 pachete pe zi timp de 15 ani :)

      (Citează)

  5. Cine te-a păcălit ca e fără frisoane? După 24h amețeli, frisoane, migrene dacă ai percutant cam 2 pachete pe zi timp de 15 ani :)

      (Citează)

  6. Și eu pot zice că m-am lăsat. E adevărat ca nu am un an, dar pe 1 ianuarie o să-l fac! Nu a fost ușor, dar nici chiar atât de greu, din moment ce nu mă gândeam din minut în minut cum aș băga una…

      (Citează)

  7. taica-miu s-a lasat de la doua pachete pe zi. brusc, i s-a pus pata…nu s-a plans, ca vai, ce greu e… nu stiu prin ce a trecut, ca nu mi-a zis. cert e ca are vreo 15 ani de cand nu a mai pus tigara in gura.

      (Citează)

  8. 8 ani jumate.

      (Citează)

  9. In decembrie fac 5 ani de cand m-am lasat ultima oara ( da – m-am lasat de mai multe ori, stiti cum se spune ” E cel mai usor sa te lasi de fumat – m-am lasat de vreo 20 de ori pana acum” ).
    Motivatia a fost simpla – am un polip pe coarda vocala. Nu e numai de la fumat – dar fumatul in cazul asta n-ar fi ajutat cu siguranta.

    Dependenta de nicotina dispare foarte repede ( cateva zile – o saptamana max). Dependenta psihologica de actul fumatului dispare mult mai greu.
    Am avut pofta de sa fumez cred ca si la un an dupa ce ma lasasem.

      (Citează)

  10. 5 ani, luna asta.
    Primele doua saptamani a fost crunt. Ameteli, lipsa de concentrare, apoi gata. A meritat.

      (Citează)

  11. Pe 20 octombrie am facut 7 ani fara nicotina. Abia acum pot spune ca m-am lasat de fumat pentru ca nu mai salivez dupa o tigara.

      (Citează)

  12. Am un an si ceva de cand nu mai fumez. Eram fumator inrait, fumam de vreo 15 ani cate 1-2 pachete pe zi. Incercasem sa ma las si inainte, dar fara succes. De data am facut-o treptat, trecand la tigari electronice, micsorand cantitatea de nicotina.

    Plus ca am schimbat toate mediile in care eram deprins ca fumez. A trebuit sa-i zic pa-pa si lui Gicu, dar per total a meritat.

      (Citează)

  13. In februarie 2012 m-am lasat de fumat. M-am laudat o vreme cu asta – e un mecanism psihologic interesant – aprecierea falsa pe care o resimti iti da suficienta dopamina cat sa te motiveze sa nu fumezi.

    Apoi, n-am mai avut nicio treaba cu subiectul. Pana la inceputul lui 2016 cand m-am gandit la cum ar fi sa fumez o tigara sa vad cum e. Am fumat una, peste doua zile alta si iata-ma din nou fumator.

    Concluzia: O data ce ai devenit dependent de ceva, vei ramane dependent. Mecanismul neuronilor tai care stiu ca vor fi rasplatiti nu se strica asa usor. E ca si cum ai uita sa mergi pe bicicleta – poti sa nu mai mergi pe ea, dar asta nu inseamna ca ai uitat.

      (Citează)

    • Asta inseamna sa fii un fumator veritabil. Insa daca ai putut sa rezisti 4 ani, poti sa o faci din nou definitiv. Si eu am patit la fel: dupa trei ani de abstinenta am crezut ca am sa pot fuma ocazional, de genul la Revelion, la o petrecere etc cate 1-2 tigari, eventual specialitati de foi sau trabuc. Draci, dupa 1 saptamana fumam iar zilnic. M-am lasat din nou dupa un an, ajunsesem iar cu degetele ingalbenite. Si de atunci au trecut 14 ani. Am avut pofte ani de zile, dar acum e bine.
      La fel este pentru alcoolici. Sunt persoane care nu pot bea un singur pahar sau doar o bere. Daca cedeaza tentatiei si beau doar un pic recad si iar rup cu bautura. Am un prieten alcoolic care nu a mai consumat de 8-9 ani, dar si acum se declara alcoolic pentru ca daca ar crede ca poate controla consumul ar fi in mare pericol de recadere.

        (Citează)

  14. Sa ma laud si eu aici, anul asta am 9 ani de cand nu mai fumez, bine o vreme mai pufaiam un trabuc de revelion, apoi cand ma mai vedeam cu amicii am incercat si o narghilea ocazional. Ce pot sa zic este ca iti este mai usor sa te lasi daca ai un motiv in care sa crezi, pentru mine a fost faptul ca eram singurul si ultimul membru al familiei care mai fuma, ceilalti reusind sa se lase.

      (Citează)

    • Felicitari!
      Si eu am mai pufait o narghilea din cand in cand, fara nicotina, dar pana la urma m-am lasat pentru ca era prea complicat aranjamentul. Ce ma enerveaza e ca nu prea am cum sa fumez…alte chestii, pentu ca de obicei se amesteca cu tutun.

        (Citează)

  15. Asa am patit si eu. Am citit cartea minune si vreo 3 ani nu am mai fumat. veneam dupa 10 ani de fumat un pachet de marlboro rosu scurt pe zi. Am stat cam 3 ani jumatate nefumator si dupa am luat o tigare de la o fata asa la misto si in 2 sapt fumam iar un pachet pe zi. Am fumat cam un an si dupa am mai citit cartea inca o data si m=am lasat iar. Acum au mai trecut vreo 2 ani de atunci dar nu am mai pus tigare in gura. Inca mi se mai fce pofta ocazional : )

      (Citează)

  16. Acum vreo 3-4 ani mi s-a pus pata in timp ce faceam dus ca nu o sa mai fumez, dupa vreo 6 ani de fumat ~1 pachet pe zi. Am terminat tigarile pe care le aveam in casa si nu am mai cumparat altele. Mereu am avut o aversiune fata de cei care dupa 3-4 zile fara tigari incep sa dea sfaturi si sa predice, sau sa faca pe mironositele cand simt fum de tigara. Cunostintele mele au aflat de asta intrebandu-ma “nu ai tigari, sau de ce nu fumezi?”. Legat de dependenta, nu pot sa zic ca mi-a lipsit vreodata nicotina, mai degraba gestul de a fuma. In schimb mama a umblat vreo 2 saptamani prin spitale dupa ce s-a lasat brusc de fumat dupa ~20 de ani. I-au facut analize de inima, cancer, rinichi, ficat, HIV etc. pana si-a dat seama un doctor ca era in sevraj. Stari de ameteala, frisoane, febra…

    Dan:
    P.S. Nu m-am ingrasat asa cum zice lumea, dar pana acum mai am vise in care fumez.

    Aceeasi parere o aveam si eu. Doar ca depinde de organism. Eu de exemplu m-am ingrasat 20kg in 3 luni. Dar este o prostie sa spui “nu ma las de fumat pt ca ma ingras”. Pentru slabit se gasesc n variante… cu cancerul, insuficienta cardiaca si altele mai greu…

      (Citează)

  17. Dan:
    P.S. Nu m-am ingrasat asa cum zice lumea, dar pana acum mai am vise in care fumez.

    Alea sunt de la Gicu.

      (Citează)

  18. 3 ani in ianuarie.

      (Citează)

  19. 10 ani, traiasca ZYBAN !

      (Citează)

  20. 20 de aniu de cand m-am apucat. Traiasca Pall Mall!

      (Citează)

  21. cred ca sevraju de care scrii e mai degraba la heroina.

    Sevrajul de la cocaina se manifesta prin anxietate, depresie, iritabilitate, oboseala cronica, paranoia. Se resimte o nevoie incontrolabila de a consuma din nou. Este posibila instalarea unui comportament compulsiv si repetitiv, cum ar fi repetarea la nesfarsit a unor miscari ciudate. Pot aparea si depresia severa, delirium si sindromul psihozei paranoide toxice.

      (Citează)

  22. Majoritatea comentariilor sunt pe principiul “nu vreau nimic, vreau doar sa ma laud”.

      (Citează)

  23. Eu am slabit 13 kg vara asta. Tu, @nwradu, ce ai de gand?

      (Citează)

  24. Eu m-am lăsat de fumat, când mi-a spus medicul alergolog, că este posibil să fac astm alergic, iar țigările accelerează si contribuie la asta.
    M-a speriat destul de tare, știind că bunica miu a crăpat din cauza plămânilor și fumatului. De un an jumate nu mai fumez si este ok. Numai faptul că nu mai candesx a scrumieră este cel mai mișto.

      (Citează)

  25. Eu m-am lăsat de fumat, când mi-a spus medicul alergolog, că este posibil să fac astm alergic, iar țigările accelerează si contribuie la asta.
    M-a speriat destul de tare, știind că bunica miu a crăpat din cauza plămânilor și fumatului. De un an jumate nu mai fumez si este ok. Numai faptul că nu mai candesx a scrumieră este cel mai mișto.

      (Citează)

  26. Am si eu vreo 4 ani de cand m-am lasat. Fumam cam 2 pachete pe zi. Am incercat intai sa le reduc si apoi cu tigari electronice dar n-a mers. Pana la urma am auzit de cartea lui Allen Carr “In sfarsit nefumator”. Am fost sceptic dar in mod surprinzator chiar n-am mai fumat dupa ce am terminat-o.
    In rest cam ce-am vazut ca au experimentat si altii: m-am ingrasat rapid dupa si am si acum cosmaruri in care fumez din nou.

      (Citează)

  27. Am vreo 4 ani de cand m-am lasat de fumat. Si nu ma laud nicaieri cu asta, am facut-o ptr mine. M-am apucat de fumat pe la 16-17 ani, acum am 40 si au fost perioade cand am fumat mai mult de 1 pachet pe zi. De ce spun toate astea? Pentru ca inainte de a fi dependent de nIcotina, in primul rand esti dependent de GEST.
    Nu sariti cu minusurile, asta este parerea mea, cel putin in cazul meu asa a fost.
    Daca este sa regret ceva in viata, probabil pe primul loc este faptul ca am fumat atatia ani.

      (Citează)

  28. De ar fi asa usor de lasat m-as fi lasat si eu de inca 100 de ori in afara de cele 50 de incercari nereusite.

    Una peste alta am un amic ce s-a lasat acum 12 ani dar si acum il vad cum adulmeca mirosul de tigare pentru ca pur si simplu ii place. :) Nu cred ca vei scapa vreodata de viciu o data ce intr-adevar iti place:(

      (Citează)

    • Chiar este usor. Citeste un pic mai sus, am fumat aproape 20 ani si m-am lasat. Urasc fumul impregnat in haine si respiratia unui fumator. (implicit ma urasc si pe mine cum eram pana acum 4 ani). Partial ai dreptate ca viciul ramane undeva in tine. Solutia nu este insa sa-l inlocuiesti cu altcveva ci pur si simplu sa renunti.
      Din punctul meu de vedere cea mai buna lege care s-a adoptat in tara asta de la revolutie incoace este cea “antifumat”, este extraordinar sa mergi intr-un restaurant cu familia/prietenii si sa te intorci acasa fara sa fie nevoie sa arunci hainele la spalat imediat ce ai intrat pe usa.

        (Citează)

  29. dar nu mai ai acelasi impact pe facebook daca anunti abia dupa un an. intre timp tot poporul stie. n-are rost anuntul :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus