un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum acționează un laser de curățat obiecte

19 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Sunt vreo doi ani de când am văzut prima oară acest aparat în funcțiune, în clipurile de mai jos, și am tot uitat să vi-l arăt. Este un laser de mare putere care arde și vaporizează stratul superficial de rugină de la suprafața obiectelor, restaurându-le în câteva secunde.

Avantajul principal este că poate fi folosit pe tot felul de obiecte cu modele complexe pe suprafața lor, precum decorațiuni sau piese fine, unde o intervenție cu perii de curățare sau încălzitoare de putere mare ar fi dificilă. Dezavantajul este că rugina sau murdăria este eliminată doar din zonele aflate în bătaia directă a laserului – unde nu ajunge, nu acționează.

Mă tot gândesc că și la noi s-ar putea face bani buni cu un astfel de aparat. Am cunoscut cândva un sudor care plecase de la atelierul întreprinderii unde lucra, își cumpărase un aparat relativ portabil de sudură în argon și lucra la comandă, la sediul clientului, pentru diverși care aveau nevoie din când în când de o sudură mică. Și câștiga bine din asta.

Cred că același model ar putea fi aplicat și cu acest aparat laser. Este relativ portabil și nu elimină doar rugina, ci și mucegaiul, vopseaua și eventuale impurități pentru a pregăti suprafețele de vopsire. Sunt mulți producători de astfel de tunuri, dar uitați un site oficial de la nemți. Nu știu cât costă.

Probabil ai putea face bani doar filmând cum cureți obiecte și punându-le pe YouTube, cum fac și alți meșteri cu uneltele lor speciale.

    9 comentarii

  1. ~500k usd ? :)
    Nu stiu cati antreprenori sunt doritori la pretul asta.

      (Citează)

  2. am gasit la 50k in USA si Germania
    tot e relativ scumpa o astfel de scula avand in vedere ca industria e la pamant, abia daca gasesti pe cineva cu strung functional si care stie sa stie cum sa il foloseasca

      (Citează)

  3. prețul este ok, orice salon unde se epilează domnișoarele se va dota cu asa ceva

      (Citează)

  4. La o cautare sumara, se pare ca la “ei” aparatul se poate inchiria pentru cateva mii de dolari pe saptamana. In plus, dioda laser e consumabil si costa cam 10.000 de dolari.

    Aparatele au niste cerinte de alimentare cu energie electrica mai deosebite (trifazat, 480V) iar asta cred ca la recomanda numai in regim de organizare de santier.

      (Citează)

  5. Nu trebuie să-l iei musai nou, dar cred că ai avea oricum mult de lucru cu service-uri auto sau ateliere mecanice.

      (Citează)

  6. astept varianta industriala ca sa pot curata ferentariul in cateva ore

      (Citează)

  7. Merge si la Casa Poporului?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus