blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă gratuit pe Instagram și pe YouTube!

Agențiile de turism își arată, în continuare, nepăsarea față de legi

Clock icon

7 Oct 2016

Tag icon

TURISM

Comments icon

16 comentarii

Șoc și groază zilele trecute în industria de turism, când Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat retragerea licenței pentru 1131 de agenții de turism care nu au făcut în timp util dovada existenței poliței de asigurare obligatorie pentru funcționarea lor.

Poate vă amintiți din articolul meu mai vechi că această asigurare este mai degrabă simbolică. Polița este de 10.000 de dolari pentru o agenție normală, revânzătoare de pachete, și 50.000 de dolari pentru o agenție turoperatoare, cea care organizează întreaga excursie. Valoarea mi se pare derizorie, abia acoperă pachetele câtorva turiști, dar așa este legea.

Deși legea este în vigoare de ani de zile, observați că peste o mie de agenții au fost prinse cu mâța-n sac și asta deși ANT le-a trimis de-a lungul anului notificări că trebuie să aibă acea asigurare și să trimită o copie către ANT, conform regulilor. Zilele trecute, ANT a scos catalogul, a verificat temele tuturor elevilor și le-a dat nota 2 celor prinși fără ea.

Cum se apără agențiile? În mod ridicol:

“Nu am știut despre existența acestei obligații legale de a trimite către ANT copie cu polița de asigurare”. Asta este o scuză proastă. Tu, ca agenție, ai obligația de a ști legile ce privesc funcționarea în acest domeniu. Mai mult, după falimentul Genius Travel din luna august, toată țara a aflat de obligativitatea acelei polițe, de necesitatea trimiterii unei copii către ANT și de cum multe agenții nu făcuseră asta nici în luna a 8-a a anului, știrea circulând intens în mass-media în acea perioadă.

“Am primit târziu înștiințarea de la ANT sau chiar deloc, că a ajuns în spam”. O scuză fără substanță. Acea notificare ANT a fost un friendly-reminder trimis încă din martie, dar legea există din 2010. Când mie-mi expiră RCA-ul la mașină, nu mă sună Poliția Rutieră ca să-mi spună “Radu, să nu uiți să faci altă asigurare și să o porți la tine, da? Hai, te pupăm, pa!”. Mă arde direct cu amendă dacă mă prinde astfel pe stradă. Mai mult, ANT a publicat constant pe site-ul său lista agențiilor ce încă nu făcuseră dovada poliței.

(Găsite într-un articol de-al lui Răzvan Pascu)

Și acum faza cea mai tare. Știți cât costă o poliță de asigurare pentru agențiile de turism? 550 de dolari pe an pentru o poliță de 50.000 de dolari necesară unui turoperator. Probabil că polița de 10.000 de dolari costă cam 100 de dolari pe an. Pentru astfel de sume 1131 de agenții n-au putut încheia poliță și trimite către ANT dovada ei.

Suma am găsit-o pe site-ul Christian Tour. eTuria a plătit pe a ei 588 de dolari. Paravion a negociat bine, a dat 441 de dolari. În principiu orice agenție are polițele afișate pe site (dar trebuie săpat după ele) și în ele este precizată și prima de asigurare.

Am auzit că o astfel de asigurare ar fi necesară pentru fiecare sediu în parte ale unei agenții de turism. Situația nu are scuză nici în astfel de cazuri. Închiriezi spațiul respectiv pentru mult mai mulți bani lunar, îl văruiești, pui termopane, depui dosar de autorizare și montezi firma luminoasă, cumperi birouri, scaune, imprimantă, calculatoare, bibliotecă, mochetă și tot ce mai e nevoie… și nu faci și asigurarea cerută prin lege?

Sunt numai scuze de ageamii și acum tot agenții sunt supărate că respectiva suspendare îi face să piardă clienți. Așa e viața! Nu respecți legea, iei amendă și suporți consecințele.

Mi se pare că se văd tot mai clar două elemente mari și late:

 1. “Las-o că merge și așa”, un miserupism generalizat, o nepăsare privind legile în rândul agențiilor care, văzând că ani de zile ANT n-a pus piciorul în prag, au continuat în aceeași manieră. Și asta mă face să mă întreb ce alte legi ignoră.
 2. Sistemul de asigurări este în continuare prost gândit și cvasi-inutil, iar ANT și ANAT tot nu fac nimic cu adevărat util pentru a îmbunătăți sistemul.

Față de prima listă cu agenții suspendate, ANT a publicat pe 5 octombrie o alta actualizată, cu mai puține nume. Se pare că în prima listă se strecuraseră niște greșeli, unele agenții schimbându-și sediul sau alte date, dar sunt în regulă cu asigurările.

  16 comentarii

 1. cine dracu se mai duce prin agentie in 2016? mai ales prin astea de apartament…tre sa fii batut in cap cu vasla…

    (Citează)

  • Pret bilet avion in agentie < bilet comandat online + comision schimb valutar + comision de smecherie ING. Problem?

     (Citează)

  • Preț bilet pe numele meu + cameră de hotel pe numele meu < vacanță ratată că a fugit patronul cu banii / dat faliment / a fost închisă agenția.

     (Citează)

  • De aproape 10 ani merg in vacante doar cu bilete de avion cumparate direct de la companiile aeriene. Cazarea prin airbnb.com

     (Citează)

  • Depinde.
   Daca mergi la Paris, mergi pe cont propriu. E mult mai ieftin.
   Dacs vrei sa stai cu burta la soare – pentru multe destinatii e mai ieftin cu o agentie.

     (Citează)

 2. Radu, studiaza cine conduce aceasta “agentie”. Este vorba de o cucoana ce a fost manager pe la IAKI apoi s-a maritat cu un politai din Constanta. Numele ei este Anca Pavel-Nedea. Dupa ce MAREEA a dat faliment ANT a inceput vezi doamne sa-si faca treaba. Numai ca a inceput prea tarziu. etc etc.

    (Citează)

 3. Când mie-mi expiră RCA-ul la mașină, nu mă sună Poliția Rutieră ca să-mi spună “Radu, să nu uiți să faci altă asigurare și să o porți la tine, da? Hai, te pupăm, pa!”.

  De acord, dar nici nu iti spune: Radu, esti obligat sa trimiti o copie dupa RCA la politie, de cum ti-o faci, da? Ca sa vedem si noi ca ai asigurare, ca suntem prea handicapati sa cerem o informare , o baza de date de la asiguratori, tot asa legal, daca ne-ar interesa. Daca asigurarea asta e obligatorie. Nu , trimite tu, Radule, o copie, eventual legalizata si cu un timbru fiscal pe ea, ca stii, ne costa sa o procesam si TU trebuie sa platesti birocratia asta, ce daca n-o doresti si am putea face mai simplu.
  Ca daca nu ne trimiti noua copia aia inseamna ca nu ai si iti radiem masina, iar cand te prindem pe strada cu ea radiata, o confiscam si te bagam la bulau, ce daca ai asigurare. N-ai trimis copie , cui ii pasa, e problema ta.

  Nici nu facem noi controale. Nu, sa vedem cine are si cine nu are, eventual sa mergem direct la cei care nu au , pe baza datelor de care am spus mai devreme. Nu. Cine n-a trimis hartie n-are.

  Nu ca imi pasa vreun pic de agentiile de turism sau ca si-au pierdut licenta. Fraieri sunt ei ca le pasa. Tu stii cat de usor iti deschizi o companie in UK , Hong Kong si cum poti opera turism unde vrei tu online, like a boss? Stiu eu ca mai dau cu matura pentru unii care-mi sunt si amici. Cam intr-o zi rezolvi cu contul bancar si-ntr-o parte si in alta, iar restul online.

  Trimiteti hartii, baieti, si sa sprijinim statul in aceste demersuri onorabile. E lege, nu-i tocmeala, ce conteaza ca la intrare in Romania scrie “Bine ati venit in cetatea medievala de business ….”

    (Citează)

  • catalinx: De acord, dar nici nu iti spune: Radu, esti obligat sa trimiti o copie dupa RCA la politie, de cum ti-o faci, da? Ca sa vedem si noi ca ai asigurare, ca suntem prea handicapati sa cerem o informare , o baza de date de la asiguratori, tot asa legal, daca ne-ar interesa. Daca asigurarea asta e obligatorie.

   Sunt de acord, asta am zis și în articolul mai vechi. Dacă la RCA au putut face o bază de date cu 5 milioane de asigurări în ea, cei de la ANT sunt incapabili de atâția ani să facă un sistem simplu de raportare pentru câteva mii de agenții de turism.

     (Citează)

 4. Problema cea mai mare a primei liste e ca a continut si retragerile de licenta la cerere, vezi cazul Christian Tour care a mutat cateva sedii si era pe acea lista, ei avand si transmitand polita de asigurare pentru fiecare sediu activ. In felul acesta ei apareau pe aceeasi lista cu cei fara asigurare.

    (Citează)

  • Am văzut că i-au scos după două zile. Plus că șefa ANT spunea că avea dreptate să-i pună pe listă, e tot obligația agenției să anunțe și schimbările de sediu.

   Oricum, greșeala aia s-a rezolvat.

     (Citează)

 5. Flo:
  Preț bilet pe numele meu + cameră de hotel pe numele meu < vacanță ratată că a fugit patronul cu banii / dat faliment/ a fost închisă agenția.

  Voi astia care va mandriti ca va luati vacantele de pe internet in nume propriu, atata timp cat nu iei direct de la hotel tot printr-o agentie cumperi. Fie ca se numeste booking.com sau altcumva, e tot agentie asa ca nu va mai bateti cu pumnul in piept.

  Cum ziceam intr-un comment referitor la biletele de avion, conteaza mult serviciile oferite mai ales cele de suport m-am trezit de curand intr-un aeroport prin Asia ca desi aveam bilet unde toate datele de zbor apareau corect, la compania aeriana apaream ca zbor in ziua de dupa. Ei s-au spalat pe maini spunandu-mi sa contactez agentia prin care am luat biletul. Mai avand cam 45 minute pana ce-mi decola zborul n-am mai pierdut timpul si am platit biletul din nou.

  Cu booking.com la fel, tot un hotel din Asia (ca e un fel de zona crepusculara acolo) nu-mi gasea rezervarea. De data asta am avut timp si callcenterul de la booking.com s-a miscat repede trimitandu-le alora prin fax (hotel de 5 stele in 2016 vrea fax).

  Daca cititi pe net, agentii gen orbitz.com (ce au preturi foarte bune) o sa vedeti si alte povesti de genul celor de mai sus dar fara happy end.

  In concluzie, faptul ca scriere numele tau pe rezervare si e facut pe net nu te ajuta cu nimic ca tot printr-un intermediar ai luat-o. In final tot renumele agentiei conteaza.

    (Citează)

 6. mailul primit astazi pentru o rezervare in Malta…
  Zleeping Hotels is no longer accepting new bookings. If you have a confirmed future booking with us, that booking remains active and safe, and will be honoured. Your booking can still be accessed via our site.

    (Citează)

 7. Confuzi merchant model si agency model pentru OTA. Booking.com nu o sa iti traga ei niciodată bani de pe card, expedia o sa iti traga mereu. La fel si cu biletele de avion ( vezi paravion vs. Skyscanner vs ita matrix)

  Daca ai platit un serviciu si nu il primesti te judeci cu cei carora le-ai platit. Daca tu le-ai platit unor intermediari(=bisnitari, tepari) si aia au plecat cu banii teapa ta, dar nu e cazul booking.com de exemplu.

    (Citează)

 8. Autoritatile statului trebuie sa inceapa sa-si recapete autoritatea. Sunt curios daca patronii genius travel vor infiinta o noua agentie peste 1 an 2, se practica prea mult asta, inchizi firma, dai teapa si apoi faci alta noua.

    (Citează)

 9. Parca nu am sti ca traim in Romania. Astea cu agentiile sunt nimicuri ce au mai iesit in presa acum ca nu mai sunt subiecte cu arsi si cu morti in accidente.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus