un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone dublează viteza de date pe mobil, lansează 4G+ la nivel național și oferă internet gratuit în Cluj și Iași timp de o lună (p)

5 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Vodafone a început toamna în forță anunțând astăzi un upgrade masiv al rețelei de date, dublând viteza de date pentru cei cu telefoane compatibile și crescând acoperirea inclusiv în interiorul clădirilor. Supernet 4G+, după cum se numește umbrela sub care se adună toate, are mai multe noutăți, așa că iată-le pe scurt structurate ca un cuprins:

  • dublarea vitezei pentru rețeaua de date 4G+, deja disponibilă în 350 de localități, prin trecerea la o tehnologie superioară.
  • creșterea acoperirii indoor prin Supernet 4G+
  • Internet gratuit în orașele Cluj-Napoca și Iași, timp de o lună, pentru toți cei din rețea.
  • un spot TV în care Titi Aur conduce o mașină de raliu cu parbrizul acoperit, bazându-se doar pe imaginile transmise prin 4G+ de telefoane mobile.
  • demonstrarea unei viteze de download de 1350 Mbps pe date mobile.

Să le luăm pe rând.

SUPERNET 4G+

Ca volum, traficul de date 4G a crescut de 40 de ori din septembrie 2014 și până astăzi, iar jumătate din acest trafic este streaming video. Până și eu, care nu sunt mare consumator de video, am început să urmăresc clipuri pe Instagram și chiar pe YouTube, iar pentru mulți alții asta e activitatea principală pe telefon.

Există o cerere în creștere pentru mai multă bandă, cerere apărută și de toate aplicațiile “interactive” ce-au prins în ultima vreme. Eu aș da ca exemplu Facebook Live și Instagram Stories, care mă tentează tot mai mult, alții vor spune Pokemon Go. Așa că Vodafone dă mai multă bandă.

Supernet 4G+ înseamnă trecerea la carrier aggregation, adică telefonul mobil comunică simultan pe două frecvențe diferite cu antena în raza căruia se află, tehnologie abreviată de obicei ca 2CA. Anterior telefoanele noastre foloseau o singură frecvență pentru comunicarea cu stațiile din teren.
vodafone_carrier_aggregation

În România, Vodafone face carrier aggregation prin folosirea spectrelor de 800 MHz și 1800 MHz pe care le deține. Două frecvențe, deci de două ori mai multă bandă, în teorie standardul suportând 300 Mbps.

Trecerea la 4G+ este gratuită pentru orice client Vodafone, câtă vreme are un telefon compatibil. Asta nu-i mare bai, majoritatea telefoanelor de top din ultimii doi ani suportă 2CA. Tehnic vorbind, este nevoie de un modem LTE cat 6 în telefon, care să suporte benzile de 800 MHz și 1800 MHz. De exemplu Note 4, Galaxy S6, LG G4, HTC One M9, iPhone 6S și altele includ modem LTE Cat 6, iar pentru alte modele căutați specificațiile exacte ale telefonului vostru (inclusiv GSMarena le precizează destul de bine, dar și această listă Wikipedia). Vodafone va avea în ofertă și modemuri USB compatibile 2CA.

Supernet 4G+ este deci optimizat pentru videostreaming, dar vine și cu o nouă generație a serviciului MaxProtect, care securizează conexiunea pentru a feri clientul de site-uri de phishing și malware.

Poate că unii veți spune că aveați deja 4G+ pe telefon. Da, agregarea de spectru este pornită de mai multă vreme în diverse zone, dar acum a ajuns la o acoperire națională: București, 41 de reședințe de județ, alte 330 de localități din țară și crește în continuare.
vodafone_harta_supernet_4g+

ACOPERIRE INTERIOARĂ MAI MARE

O consecință plăcută a utilizării benzii de 800 MHz în această configurație 2CA este creșterea acoperirii în interiorul clădirilor (deep indoor coverage). Semnalele de frecvență mai joasă se propagă mai bine (de asta radioul bate și sute de kilometri), iar 800 MHz este cea mai joasă frecvență pe care poate funcționa telefonia modernă.

Nu-ți trebuie telefon compatibil 4G+ pentru a beneficia de acoperirea mai bună. Câtă vreme telefonul suportă 4G în banda de 800 MHz, o va folosi, acum că Vodafone a început să ofere servicii 4G și în această bandă. Anterior Vodafone oferea 4G doar în banda de 1800 MHz.

Un exemplu rapid care-mi vine în minte este Galaxy S5*. Are în interior un modem LTE cat 4, adică nu știe să comunice simultan pe două frecvențe, ci doar pe una, dar varianta vândută oficial în România suportă 4G în oricare dintre benzile 800, 850, 900, 1800, 1900 și 2100 MHz. Cu alte cuvinte, dacă înainte era conectat la 4G în banda 1800 MHz, de astăzi ar trebui să aleagă automat banda de 800 MHz pentru că semnalul este mai puternic. Nu știu cum se poate verifica asta și în practică, mai ales la fiecare model de telefon, și totul depinde și de tipul hardware-ului din telefon și cât de bine este gândit, dar așa ar trebui să se întâmple.

Cei cu telefoane mai bune vor folosi 800 și 1800 MHz simultan, cum spuneam mai sus.

*Există și o versiune specială de Galaxy S5 care are modem LTE cat 6 și suportă maxim 300 Mbps. Nu știu dacă s-a vândut la noi sau în ce cantități, dar are codul de model G901F. N-am ales cel mai bun exemplu.

TRAFIC DE DATE GRATUIT ȘI NELIMITAT ÎN CLUJ ȘI IAȘI

Dacă mai țineți minte, în februarie traficul de date a fost timp de aproape două luni gratuit în metroul bucureștean. Inclusiv eu am profitat de ofertă pentru a asculta muzică direct prin streaming.

Supernet 4G+ se lansează plusând: începând de astăzi și până pe 5 octombrie, utilizatorii Vodafone din Cluj-Napoca și Iași vor beneficia de trafic gratuit de date în rețea. Poți face orice, nu vei plăti suplimentar.

vodafone_city_gratuit

Evident, nu trebuie să fii locuitor al Clujului sau Iașiului. Și cei care trec pe acolo vor beneficia de trafic nelimitat câtă vreme sunt conectați la stațiile de bază din Cluj sau Iași.

SPOTUL TV

Chestia asta e chiar tare. Pentru a demonstra cât de bine merge streamingul video prin rețeaua lor, cei de la Vodafone au acoperit parbrizul mașinii de raliu a lui Titi Aur, au montat pe mașină patru telefoane mobile și au transmis imaginile de la acestea către patru tablete din interiorul mașinii folosind ceva gen Skype.

A mers totul bine. L-am auzit pe Titi Aur vorbind despre cum a mers cu aproape 140 km/h pe macadam și dificultatea a fost mai degrabă să se adapteze el la câmpul de vizualizare mult mai mic al unei camere video față de ochiul uman. Imaginile, transmise cu o latență minimă, i-au permis să navigheze traseul fără probleme.

vodafone_detalii_spot

1350 Mbps – DEMONSTRAȚIA PRACTICĂ

Tot la conferința de astăzi cei de la Vodafone au demonstrat o viteză maximă de 1350 Mbps prin rețeaua de date mobile folosind tot carrier aggregation, doar că simultan cu 5 frecvențe, nu cu două.

vodafone_test_1350

Nouă a fost folosirea a două bucăți de spectru din banda 3500 MHz, achiziționat destul de recent de Vodafone pentru extinderi viitoare, împreună cu frecvențele de 800, 1800 și 2600 MHz, inclusiv combinând tehnologiile FDD și TDD (niște standarde de comunicare), pe un MIMO 4×4 și cu o modulație 256QAM.

Instalația cu care au făcut testul este cea de mai jos și cred că transmitea prin intermediul stației locale din zona Pipera. Întrucât nu există telefoane 5CA (mai ales fix pe aceste frecvențe și tehnologii), au construit manual totul în jurul unui echipament Huawei.
vodafone_echipament_test

Tehnic vorbind, Snapdragon 820, care-i cel mai performant chipset Qualcomm, include un modem LTE Cat 12 ce poate face agregare pe 3 frecvențe pe downlink și maxim 2 pe uplink, ceea ce-l duce la un maxim 600 cu 150 Mbps. Un modem mai nou, numit X16, suportă 4 frecvențe simultan și bate spre 1 Gbps, dar încă nu este implementat în vreun telefon.

Până să ceara piața 5CA mai avem câțiva ani, moment când vor apărea tot mai multe astfel de dispozitive. Important este că rețeaua duce. Până în prezent, acest 1350 Mbps este cea mai mare viteză de date văzută cu ochii mei, fiind mai rapidă inclusiv decât fibra optică de acasă.

    24 comentarii

  1. “Find mai rapida ca fibra optica de acasa” .RDS ofera si 10Gbps la un pret modest :) 50~ euro.

      (Citează)

    • Să fie sănătoși, n-am ruter pentru așa ceva :P

        (Citează)

    • Vodafonu, Oringiu si Telekomu traiesc intr-o fantezie proprie. Tarifele propuse de ei sunt de acum 5-10 ani, nu mai au nicio legatura cu realitatea. Noroc ca romanul e foarte comod si dezinformat, altfel si-ar pierde clientii intr-o noapte de vara.

        (Citează)

  2. din pacate la 15km de Timisoara nici 3G-ul de Vodafone nu “se prinde”, de 4G nici poveste…

      (Citează)

  3. Piatra Neamț în oraș nu în munți, am cartela Vodafone dar nu am 4G, doar 3G si uneori H…

    Cred că acoperirea 4G nu este valabila pentru cei care au cartela.

    Înainte să mă portez la Vodafone aveam acoperire 4G de la Orange deci nu e o problemă legată de telefon.

      (Citează)

    • Ce telefon? Vezi că Vodafone avea un program de raportat probleme cu rețeaua și-ți dădeau trafic moca și alte beneficii dacă nu erai mulțumit.

        (Citează)

    • Dar SIM-ul l-ai schimbat? Pentru că în SIM sunt scrise toate rețelele pe care e autorizat să intre, iar dacă e un SIM foarte vechi nu știe de rețeaua 4G. Eu așa am pățit, îl aveam de vreo 7 ani în telefon, iar când au lansat serviciile 4G m-am dus și l-am înlocuit gratuit la un magazin. Doi ani mai târziu, Matilda și-a dat seama că nici ea n-a văzut 4G vreodată pe telefon și am făcut același lucru, după care s-a activat imediat.

        (Citează)

  4. ZZZZZZ:
    “Find mai rapida ca fibra optica de acasa” .RDS ofera si 10Gbps la un pret modest :) 50~ euro.

    vreau si eu! cum fac sa te contactez pentru detalii?

      (Citează)

  5. Telefonul e Nexus 5, problema e ca anul trecut am trecut la cea mai ieftina cartela si mi s-a spus că nu voi avea 4G, pentru asta trebuie opțiune mai mare sau abonamente.

      (Citează)

  6. nwradu:
    Ce telefon? Vezi că Vodafone avea un program de raportat probleme cu rețeaua și-ți dădeau trafic moca și alte beneficii dacă nu erai mulțumit.

    Pai e ilogic sa iti dea trafic in aceeasi retea de care nu esti multumit! ?

      (Citează)

    • Păi ce să-ți dea? O mașină? Îți dau un bonus, o reducere, cum ar veni. Dacă vrei să te muți la alții, nu te ghidează ei :P

        (Citează)

  7. eu pe samsung galaxy s5 (SM-G900F) Bucuresti nu am 4g+

      (Citează)

  8. nwradu:
    Păi ce să-ți dea? O mașină? Îți dau un bonus, o reducere, cum ar veni. Dacă vrei să te muți la alții, nu te ghidează ei :P

    Si daca am o problema de acoperire (cum are George) face mult sens sa primesc trafic gratuit pe care nu il pot consuma in loc sa remedieze problemele ca sa ma pot bucura de ceea ce platesc.
    Frectie la picior de lemn!

      (Citează)

  9. Polovraciu Mihai

    06/09/2016 la 12:05 PM

    Experienta mea :
    -la munca nu am semnal 3g decat de la orange, voda si digi probabil folosesc acelasi stilp si sunt la pamant cu semnalul…. 4G lipseste cu desavarsire la toti….
    – acasa am 4g de la orange in toata casa , semnal 80%, la voda trebuie sa stau cu telefonul la geam ca sa prind….
    – acum 1 an am fost in Toplita. Dintre toti providerii de telefonie mobila de acolo, doar orange avea implementat in oras 4G. Voda si restul doar 3g ….

    Sunt convins ca exista si vicecersa in anumite situatii, dar in general Orange domina ca acoperire si calitate servicii, asta vazandu-se si in preturi…..

      (Citează)

  10. Dacă aș avea rețea la metrou as fi fericit.

      (Citează)

  11. Telefon Z3+ proaspat schimbat, carteluta proaspat schimbata ca sa fie pe formatul lui. Nu vad vreo schimbare majora la semnalul 4G, tot cu 1-2 bare ma arata cand sunt undeva la interior.

    Reclama cu condus pe baza de ce vede telefonul nu este deloc noua, s-ar putea sa o fi folosit SONY, dar sigur am vazut acum cativa ani asa ceva.

      (Citează)

  12. Radu, trebuie sa recunosc ca, desi inteleg principiile din spatele unui business, ceea ce tu si altii ca tine ati facut zilele astea este extrem de urat. Orange a avut conferinta de presa tot luni si voi nu ati spus absolut nimic despre asta.
    Inteleg ca ati fost recompensati pentru exclusivitate probabil, insa nu ar trebui sa acceptati asa ceva. Este doar parerea mea….poate gresesc.
    Asta este inca o dovada a fair-play-ului din business de care da dovada Vodafone…dupa promotia cu incoming calls.
    Gafe de genul asta pentru tine blogger o sa vina cu efecte pe termen mediu si lung….

      (Citează)

    • Exclusivitatea merge în diverse direcții. Prin luna mai am refuzat o campanie Vodafone pentru că aveam una la Orange. În general orice campanie începe cu “dacă nu ai altceva în acest domeniu în săptămână următoare”.

      Acum, conform aceluiași fair-play poate ar trebui să scriu despre toate magazinele online, despre toți operatorii de câte ori anunță ceva, despre toate standurile de la IFA șamd. Not gonna happen.

      În rest, mulțumesc pentru comentariul anonim lăsat de pe un IP din sediul Orange.

        (Citează)

  13. nwradu:
    Exclusivitatea merge în diverse direcții. Prin luna mai am refuzat o campanie Vodafone pentru că aveam una la Orange. În general orice campanie începe cu “dacă nu ai altceva în acest domeniu în săptămână următoare”.

    Acum, conform aceluiași fair-play poate ar trebui să scriu despre toate magazinele online, despre toți operatorii de câte ori anunță ceva, despre toate standurile de la IFA șamd. Not gonna happen.

    În rest, mulțumesc pentru comentariul anonim lăsat de pe un IP din sediul Orange.

    Confunzi lucrurile – comentez pe blogul tau de mai mult timp cu acelasi user – nu este nimic anonim in asta.
    Cat priveste sediul Orange, guess again – comentez de pe un telefon cu abonament Orange, ceea ce e o diferenta.
    Oricum, esti foarte receptiv la feedback – imi pare rau ca ai luat-o asa de personal … Imi pastrez parerea indiferent de operator sau de business….

      (Citează)

  14. Faza cu clipul publicitar este doar un clip si nu cred ca reflecta realitatea de a putea conduce in astfel de conditii “dirijat” de un streaming video, pentru ca la asemenea viteza (la 140 Km/h parcurge cam 38 m/s) pana transmite/receptioneaza imaginea live chiar si cu aplicatii dezvoltate special pentru acest clip sa zicem cu buffering zero, va fi trecut de ceva vreme de “jaloane”.
    Sigur, ideea este interesanta.

      (Citează)

  15. Afirmatia cu viteza de 300 Mbps pe 4G+ de la Vodafone este falsa. Nu ai cum teoretic sa depășești 225 Mbps agregând 20 MHz (in banda de 1800) cu 10 MHz (in banda de 800 MHz) cu MIMO 2×2.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus