un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un robot care spală ferestrele? Există!

16 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Windowmate este un robot japonez de spălat vitrajul ferestrelor (vedeți aici termenii corecți) care pare o idee foarte bună în teorie, dar în practică vine cu două dezavantaje:

  • nu poate trece de la o fereastră la alta, așa că-l muți tu de fiecare dată.
  • costă vreo 500 de euro.

Robotul este format din două părți ce se susțin magnetic una pe alta, de o parte și de alta a ferestrei, și are între ele ceea ce poate fi descrisă drept o cârpă cu lichid de curățare. Își face treaba lent, dar o face.

Faptul că nu poate trece peste rama unei ferestre îl face potrivit pentru câteva aplicații mai speciale:

  1. ferestrele unor localuri mici, unde vânzătorul nu are timp să le spele pentru că-i ocupat cu clienții
  2. ferestre de mari dimensiuni ale unor case șmechere, ca să nu vii cu prelugitor de “băț” și să faci munca manual, ca săracii
  3. clădiri de birouri unde ai o mică fereastră ce se deschide într-una mult mai mare, suficient cât să scoți robotul și să-l amplasezi.

Cam subțire, nu? Adică în cazul 2 ai putea angaja pe cineva să spele ferestrele, iar în cazul 3 nu poți decât să speri că robotul se întoarce în zona în care să-l poți apuca. Probabil că are vreo telecomandă cu care-l poți controla.

windowmate_1windowmate_2

    8 comentarii

  1. pana la ce grosi merge? Ma gandesc ca in cladirile de birouri sunt geamuri mai groase+gol de aer intre ele, etc..

    Oare functioneaza ok? au electromagnet? cand se descarca cad singure?

    Seems interesting, dar in acelasi timp parca n-am destula incredere sa folosesc asa ceva.

      (Citează)

  2. Daca il folosesti la etajul 20 si i se termina bateria pica in capul trecatorilor?

      (Citează)

  3. Ma intreb daca un robot de forma elipsoida,sa-i zicem Widowmate,n-ar avea o piata de desfacere mai larga…

      (Citează)

  4. Banuiesc ca susținerea celor 2 jumătăți se face cu magnet permanent, nu electromagnet, tocmai ca să nu cadă în capul trecătorilor cînd se termină bateria (plus că un electromagnet de putere descarcă repede bateria).

      (Citează)

    • V-aș răspunde cu plăcere, dar n-am înțeles nimic din site-ul japonez, iar acolo la stand am zis “lasă că găsesc pe net informațiile” când s-au oferit oamenii să mă ajute.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus