un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Moto G4: un telefon foarte bun pentru prețul său

21 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Moto G4, primul model Motorola lansat în România în ultimii ani și aflat momentan în exclusivitate la Orange, este un model foarte bun dacă sunteți în căutarea unui telefon aflat în zona 900 de lei la liber. Cu abonamente, puncte sau alte opțiuni îl puteți lua chiar și mult mai ieftin de la Orange.

Concluzia pe scurt: telefonul e bine construit, iar Android-ul aproape nemodificat, fără bloatware, rulează foarte rapid pe hardware-ul respectiv, oferind o experiență plăcută. Camera foto face fotografii bune ziua, dar noaptea își arată limitările, însă dincolo de asta Moto G4 este un telefon foarte bun în nivelul său de preț.

Specificații Moto G4:

  • ecran 5,5 inchi, rezoluție 1080 x 1920, Gorilla Glass 3
  • cameră foto 13 megapixeli, F/2, filmare Full HD, cameră frontală 5 megapixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon 617 octa-core, 2 GB RAM
  • stocare 16 sau 32 GB, card microSD
  • dual-SIM, LTE 150 Mbps, wifi a/b/g/n, microUSB
  • baterie 3000 mAh nedetașabilă
  • Android 6.0.1
  • dimensiuni 153 x 76,6 x 9,8 mm, greutate 155 grame

Preț: 209 euro la Orange (aprox 940 de lei) la ora scrierii articolului și mai ieftin în diverse opțiuni de abonamente sau puncte.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Aici nu trebuie spus altceva decât că nu primești câști hands-free în cutie, ceea ce este dezamăgitor.

moto_g4_01moto_g4_02

CONSTRUCȚIE

Moto G4 arată bine și pare bine fabricat, cu o carcasă bine închegată. Aspectul este unul serios, mai sobru, cu o parte frontală neagră unde nu se remarcă decât rama ușor argintie a difuzorului de sus. Spatele are un capac dintr-un plastic frumos prelucrat, care asigură o priză bună prin textura sa. Tot pe spate vedeți și camera foto și LED-ul flash de sub ea, deasupra unei sigle Motorola.

moto_g4_09
moto_g4_11moto_g4_08

Rama este argintie și ușor mai groasă în partea de sus, unde se află jack-ul audio. Portul microUSB este în partea de jos, butoanele on/off și volum pe dreapta. Lipsește un cititor de amprentă, pentru asta orientați-vă spre modelul Moto G4 Plus, care apare pe final de an și care include și mai multă memorie RAM.

O surpriză plăcută am avut sub capac. Cele două sloturi de card SIM includ adaptoare de la nanoSIM la microSIM, bune la casa omului. Din păcate, deși are capac, telefonul nu are baterie detașabilă, deși nu văd din asta o problemă prea mare: cea de 3000 mAh e suficientă pentru ca scăderea uzuală a capacității de-a lungul timpului să nu fie problematică.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Ecranul este un punct forte, are culori plăcute, rămâne vizibil și din diverse unghiuri și în soare, chiar dacă nu-i la nivelul unui Galaxy S7, desigur.
moto_g4_10

N-am găsit nimic în neregulă cu calitatea semnalului, conectivitatea 4G merge fără probleme, iar rețeaua Orange 4G mi-a oferit întotdeauna măcar 30 Mbps în testele din oraș, ceea ce consider o valoare medie bună. Conectivitatea Wifi a fost de asemenea bună. Pentru a ține scăzut prețul telefonului, nu are conectivitate 802.11ac, ci se oprește la 802.11n, dar nu mi s-a părut o problemă.

Nu mă pot plânge de nimic nici în ce privește sunetul, care a fost normal în convorbiri. Volumul este suficient pentru a auzi bine interlocutorul chiar și într-un loc mai gălăgios.

Procesorul Snapdragon 617 își face binișor treaba, dar capacitatea sa este pe măsura prețului. Rezultatele din testele de benchmark au fost:

  • Antutu 6.2.1: 45.235 puncte
  • 3D Mark Slingshot ES3.1: 381 puncte

Mai mult mi-a plăcut situația memorie RAM: în mod uzual aveam aproape jumătate din memorie liberă, iar cu multe programe și sincronizări cred că poți spera oricum la 500 MB liberi. Acest lucru se datorează Android-ului aproape nemodificat de la bord (Motorola a inclus un singur program suplimentar), așa că amprenta în memorie este mai redusă decât la alte modele “bloaty” din piață.
interfata_moto_g4_06

Camera foto are puncte pro și contra. Fotografiile în lumina zilei sunt foarte bune, chiar dacă interfața clasică Android nu oferă prea multe posibilități de configurare a camerei. Culorile sunt ușor suprasaturate, în special pe canalul de roșu, dar detaliile fine sunt bine capturate, la fel și texturile, iar focalizarea se face rapid.

Aceeași cameră scârțâie noaptea sau în condiții foarte slabe de iluminare, unde senzorul își arată limitările. Iată mai jos trei comparații cu LG G5-ul meu, care are o cameră de 16 Mpx și F1.8 față de cei 13 Mpx și F2 ai lui Moto G4, dar diferențele nu cred că vin doar de acolo, ci și de la calitatea senzorului și a prelucrării. După cum vedeți Moto G4 oscilează între “mai puține detalii” și “deloc”. Trebuia să fie undeva și dezavantajul prețului scăzut.

INTERFAȚĂ

După cum vă spuneam, Moto G4 rulează Android 6.0.1 aproape nemodificat. Motorola a inclus un singur program cu care poți configura niște gesturi precum oprirea soneriei la ridicarea telefonului sau un mod de noapte.

Un studiu recent arăta că Motorola este compania care oferă cel mai rapid upgrade-uri la un nou Android, probabil și datorită faptului că n-au multe modificări de făcut atunci când apare o versiune nouă dincolo de a integra în ROM driverele pentru telefonul lor. O veste bună pentru viitorii posesori, zic eu.

Asta înseamnă și că nu am multe să vă arăt aici, vă prindeți din imagini cum arată.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine făcut, arată bine.
  • Android aproape nemodificat, ceea ce-l face mai rapid.
  • Camera foto face fotografii bune ziua.
  • Nu primești căști hands-free în pachet.
  • Camera foto nu face fotografii bune noaptea.

CONCLUZIE

Moto G4 este printre cele mai bune telefoane în gama “900 de lei”. Eu cu siguranță l-aș recomanda în fața altor modele deoarece vine cu avantajul unui Android curat, o calitate bună a materialelor și un brand cunoscut în spate.

Preț: 209 euro la Orange (aprox 940 de lei) la ora scrierii articolului și mai ieftin în diverse opțiuni de abonamente sau puncte.

    22 comentarii

  1. Te rog nu mai compara niciun display cu cel de Samsung, care e atat de suprasaturat incat doar un gamer de arcade-uri l-ar putea gasi multumitor.

      (Citează)

    • Adevarat, credeam ca sunt singurul. Culorile reproduse de ecranele samsung (telefoane/televizoare) sunt exagerate, depasesc limitele realitatii.

        (Citează)

  2. ah, nu are wi-fi AC.
    bine ca am aflat, ca luasem in considerare telefonul asta pentru ca m-am saturat sa dau bani buni pe flagship-urile de la Samsung care in maxim 2 ani merg ca fundul si cu bateria varza, iar la unele nici nu poti s-o schimbi.

    dar AC e neaparat pe telefon pentru mine, ca eu ma uit la filme de pe NAS pe telefon.

    mersi de info, nu ma gandisem ca ar putea sa lipseasca.

      (Citează)

  3. ce ma distreaza treaba asta cu Motorola G4. Cum au facut o campanie cei de la Lenovo Romania, cum s-au bagat toti pe scris. Inainte de asta nimeni nu spunea chitz de Moto G.

    Am avut Moto G1, Moto G 2 si am momentan si un Moto X Pure edition si chiar sunt telefoane ok pt ce ofera.

    Nu e cine stie ce exclusivitate Orange, din moment ce era si la Emag ieri cand am verificat.

    O sugestie ar fi sa cautati versiunea cu 3 GB de RAM, sa nu luati cea de 2 GB chiar daca Radu spune ca e ok RAM wise.

      (Citează)

    • Cum l-au adus oficial în România cei de la Lenovo, cum s-au apucat toți de scris, de fapt.

      Dacă vrei să iei telefoane aduse pe sub mână, treaba ta.

      eMAG vinde varianta Plus, probabil adusă prin Quickmobile. Varianta normală știu că e doar la Orange momentan.

        (Citează)

    • Andrei, nu vinzi Pure-ul ? ( e ala cu snapdragon 808, 5.7″ si speakere stereo frontale ? )

        (Citează)

    • Ala e, merge brici si tine super bateria, e cumparat din SUA deci a fost decent ca si pret. Daca avea camera mai buna as fi renuntat la s6 pt el

        (Citează)

  4. Ai uitat sa scrii la minusuri ca ii ia foarte mult timp sa se incarce. Aprox 5-6 ore.

      (Citează)

    • Probabil ai dreptate. Eu l-am încărcat cu un alt încărcător și durează vreo oră și ceva încărcarea. Ăla din cutie văd că-i de 0,5 A :|

        (Citează)

  5. Shack:
    Adevarat, credeam ca sunt singurul. Culorile reproduse de ecranele samsung (telefoane/televizoare) sunt exagerate, depasesc limitele realitatii.

    Exista modul Basic in cadrul setarilor display-urilor Samsung care o sa ti se para al naibii de in regula. Dar nah, la criticat, toti suntem profesionisti.

      (Citează)

  6. O sugestie ar fi sa cautati versiunea cu 3 GB de RAM, sa nu luati cea de 2 GB chiar daca Radu spune ca e ok RAM wise.

    se pare ca nu este de 3 gb Ram, doar de 2 gb, dar este versiunea Plus cu 4gb

      (Citează)

  7. E un telefon in mințile lui :) . Îmi place faprul ca poți debloca bootloaderul foarte ușor si faptul ca are Android stock. E un mic Nexus dual-sim. După perioada de suport poți pune Cyanogenmod si prelungi viața aparatului.

      (Citează)

  8. Ca sa vezi filme în apartamentul tău NU ai nevoie de ac, e suficient n.
    Dacă în ookla testspeed obții minim 45-55 mbps pe telefon, atunci te vei putea uita la mama filmului full hd.
    Dacă vrei totuși “conducta” mai mare de 50mbps pe mobil, atunci e cazul sa te orientezi spre un ac.

      (Citează)

  9. Dacă o sa căutați pe internet, pt modul încărcare rapida trebuie un încărcător de 15W, adică 5V/3A. Asta ca pt fiecare sfert de ora la superincarcare sa te tina 6 ore telefonul în utilizare.
    Sfatul meu e sa utilizați încărcătorul normal, viața bateriei va fi ceva mai lunga.
    Cineva se plângea de încărcare lunga…de fapt producatorul s-a asigurat de o viață lungă pt baterie, mai ales ca nu e detașabilă.

      (Citează)

  10. Vezi ca abonamentul orange de pe care ai testat viteza 4G nu are viteza de download deblocata. Pe al meu prind cam 130 în centru, iar la periferie cam 40-50

      (Citează)

    • Depinde de zonă și încărcare. Poți să faci toată ziua teste ca să prinzi una bună, dar nu bat orașul pentru asta.

      Un test durează 10 secunde. La 130 Mbps în medie, consumi 1300 Mb de date, adică 162 MB din traficul inclus în abonamentul tău, doar pe download.

        (Citează)

  11. Am un Moto G4+ de aproape o lună si il consider o alegere înțeleaptă. Am avut si G1 până la G4.
    Vroiam un telefon pe care să îl folosesc mai mult si pentru camera si pentru net, pentru ToDo, etc.
    Până acum pot spune că este bestial.

      (Citează)

  12. Merge pe 4G-ul de la Digi?

      (Citează)

    • Adica: e modelul XT1625? Ca poate nu ai Digi sa testezi, nu toti suntem tech-freaks sa avem SIM-uri de la 3 provideri. :D

        (Citează)

  13. Roxana:
    Merge pe 4G-ul de la Digi?

    Nu, din păcate telefonul asta nu știe de 4G lte de la Digi, adică nu știe de 4G lte 2600mhz tdd ch.38 .
    Doar de 3G știe…deci degeaba ai 30GB pe luna disponibil.
    Trebuie sa te orientezi la alt telefon, însă Nu cumpăra Allview, oricât de atrăgătoare ar fi oferta respectiva. Încearcă Samsung, iPhone samd.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus