un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plafonarea beneficiilor sună a cartelă de rație de pe vremuri

7 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Mi se pare foarte dezamăgitor numărul mare de persoane care s-au întors împotriva unui tată ce ar trebui să încaseze lunar indemnizație de creștere a copilului de 35.000 de euro, conform noii legi, din simplul motiv că acesta era venitul său mediu înainte de a deveni tată.

Sunt prea multe voci care strigă “vrem plafonarea sumei” sau “nu merită banii”, strigăte în care eu percep, de fapt, oftica izvorâtă din faptul că unii au astfel de salarii și alții nu. Mulți români, de câte ori află că alții, puțini la număr, au venituri foarte mari, sunt cuprinși de o ură amestecată cu furie și iese imediat la iveală dorința de a muri capra vecinului, de a trăi cu toții într-o mocirlă comună.

Indemnizația asta de 85% din veniturile lunare este o măsură bună. Este singura metodă de a convinge oamenii că-și pot pune cariera în cui vreo doi ani, deși câștigă astfel de sume, pentru a deveni părinți. Altfel, vom ajunge o țară cu tot mai mulți copii în familiile sărace, unde nici măcar de contracepție nu se aude, nici de școală, și foarte puțini copii în clasa de sus a societății, adică exact în familiile care de fapt au posibilitatea de a crește, școlariza și lansa în viață mulți copii.

Vlad Petreanu face un calcul. Omul respectiv ar fi plătit 15.000 de euro în fiecare lună taxe la stat pentru a beneficia acum de acea indemnizație, că așa se calculează, ca media veniturilor din ultimele 12 luni. Eu merg mai departe: dar dacă are acel venit de vreo 10 ani, câte taxe a plătit în acest timp? Și dacă va avea un astfel de venit și în următorii 20 de ani, câte taxe va plăti statului?

Iar acum spunem că i-ar trebui plafonate beneficiile, deși întreg sistemul de taxe se bazează pe sintagma “contribui acum, beneficiezi mai târziu, când ai nevoie”?

Ce altceva ar mai trebui plafonat? Salariile? Valoarea mașinii pe care o poți cumpăra, indiferent câți bani ai? Suprafața casei? “Dă-te dracului de milionar, stai la 70 de mp, ca toată lumea!” Numărul de concedii în care poate merge? Cât de des are voie să-și schimbe telefonul mobil? Plafonarea asta începe să sune rapid a cartelă de rație de pe vremuri. O pâine la două zile, o canistră de benzină pe lună. Parcă nu mai dorim acele vremuri, nu?

Pentru cei încă nostalgici după comunism, aș vrea să le reamintesc că a eșuat. Să fim cu toții egali nu funcționează pentru că oamenii nu sunt inerent egali. Nu muncesc cu același spor, nu gândesc la fel, nu se dedică în măsură egală unei activități; nu sunt roboți cu aceeași programare.

O societate modernă dă ocazia tuturor să ajungă cât de sus pot, iar exemple sunt destule în jurul nostru. O societate modernă răsplătește suplimentar munca suplimentară și-ți oferă libertatea să te bucuri de foloasele ei, îți oferă posibilitatea de a-ți pune în practică ideile și de a exprima liber problemele.

Comunismul îi ținea pe toți jos, la același nivel, și dădea repede în cap oricui voia mai mult. Ce te-ar fi încurajat să muncești mai mult, să stai peste program, să impresionezi șefii? Promisiunea unui salam în plus? Stăteai mai multe zile la Băile Olănești? Ce făceai cu un salariu mai mare, când toate mașinile, toate casele, toate televizoarele, toate cozile și alimentarele erau la fel?

26 de ani mai târziu, zona asta a Europei dă cei mai puțini antreprenori și cele mai puține idei de afaceri față de restul lumii moderne, pentru că mentalitatea se schimbă foarte greu. Părinții își sfătuiesc copiii să se îndrepte spre joburi sigure, chiar dacă slab plătite, nu să construiască ceva pe cont propriu. Școala nu te învață cu munca în echipă, nici cu principiile economice ale unei societăți moderne, nici măcar să scrii un email.

O societate modernă asta face, le permite oamenilor să se ridice cât de mult pot ei și îi susține în evoluția lor, ceea ce îmbracă multe forme, de la transport în comun mai rapid, birocrație mai puțină sau, dacă e cazul, ajutor pentru a-și crește nou-născuții în primii doi ani în aceleași condiții de trai cu care i-a obișnuit venitul propriu.

Și, în caz că vă întrebați, tot o societate modernă îi susține și pe cei ce nu se pot susține singuri, asta însemnând ajutoare sociale, salarii și pensii minime, aziluri de bătrâni șamd. Asta înseamnă civilizație și omenie, să nu-i lași baltă pe cei neajutorați, să iei din taxele celor bogați și să asiguri tot ce-i nevoie pentru cei săraci, dar în timp ce ușurel le șoptești “dar uite, încearcă și tu să tragi mai tare”.

Natalitatea în România scade și estimarea este că vom fi 15 milioane în 2050, 10 milioane în 2100. Dacă ne-am blocat la primul om cu salariu mare pentru că nu ne vine să credem suma, ce mai facem? Înseamnă să ne condamnăm singuri la mediocritate și trai la bordei, în loc ca din întreaga situație să tragem concluzia “oho, deci se poate și așa?! Vreau și eu, hai să muncesc mai mult!”.

populatia_romaniei

populatia_romaniei_varsta_medie

Aceasta ar trebui să fie ideea ce rămâne din întreaga situație: poți câștiga mulți bani, încearcă și tu, muncește și tu! Eu de exemplu am rămas șocat când am aflat cât de mulți bani câștigă unii din afiliere în fiecare lună, dar primul meu gând a fost “hai să studiez mai bine domeniul, să încerc și eu mai multe”, nu “ai dracului că le merge, sper să se aleagă praful de ei!”

Sigur, trăim într-o țară atât de coruptă încât orice om cu bani este automat considerat un hoț de cei ce n-au aceleași venituri. Generalizarea aceasta este însă extrem de păguboasă. Ne plafonăm singuri prin mentalitate înainte să ne plafoneze statul român prin decizii proaste, incompetență și corupție. De asta nici nu contează cine-i acel om cu 35.000 de euro pe lună (are Digi24 niște informații) și ce face de fapt, dacă îi câștigă în mod cinstit sau nu. E doar un caz particular despre care încă nu avem informații, iar aici vorbesc despre un mod de a privi lumea din jurul nostru.

Dacă cei ce-și manifesta ura pentru oamenii cu astfel de venituri declarate legal ar fi la fel de vehemenți și împotriva celor care au ascuns sute de milioane de euro în conturi fantomă din țări offshore, eludând astfel taxele, ce bine ar fi!

    35 comentarii

  1. Pai boss omul asta trage pt banii aia, ce ar fi de admirat?
    In schimb cine n-ar vrea sa fie ca aia cu milioanele prin tot felul de conturi ascunse?
    Admiram spre ce aspiram, astia suntem.

      (Citează)

  2. Egalitatea în sărăcie, rezultatul permanent al socialismului.

      (Citează)

  3. Atata timp cat a cotizat, si totul este legal, mi se pare normal sa primesti indemnizatia conform legii.
    Ceva intrebari tehnice am si eu: salariatul sta acasa pe 85% indemnizatie (fiind singura sursa de venit a lui), PFA-ul poate sa munceasca in continuare si sa primeasca si 85% indemnizatie?
    – Daca PFA-ul (in speta taticul) factureaza in perioada de crestere copil ce se intampla?
    – Daca in primul an PFA-ul are venituri duble fata de anul anterior, indemnizatia de crestere copil creste in anul 2 la 70.000 EUR?

    ps: nu sunt hater, daca omul are venituri declarate, impozite si taxe achitate mi se pare normal sa primeasca suma de bani conform legii.

      (Citează)

    • Nu are voie să facă niciun leu în perioada aia, altfel pierde indemnizația, deci nu are voie să muncească sau să factureze.

      Ultimul punct de anulează, dar răspunsul ar fi fost că se iau în considerare doar veniturile din anul de dinainte să se nască plodul.

        (Citează)

    • Din experienta știu ca nu poți sa îți continui activitatea PFA dacă vrei sa primești indemnizația. Printre actele necesare pentru aceasta este o decizie de la ANAF de suspendare a activității.

        (Citează)

    • Nu mai trebuie decizia de la ANAF de suspendare a activitatii (cel putin anul trecut nu mai trebuia), dar nu ai voie sa facturezi nimic pe PFA in aceasta perioada.

        (Citează)

  4. Eu zic sa plafonam veniturile, nimeni nu are voie sa castige mai mult de 1000 euro lunar (echivalentul in lei). Aici se includ si parlamentarii. :)

      (Citează)

  5. Mai simplu decat sa inventezi roata e sa te uiti la vecinii din UE. Ei cum procedeaza in aceasta situatie? Exista sau nu exista plafoane in restul tarilor din UE?

      (Citează)

  6. Am mai multe comentarii:

    – asa cum au aratat si altii in alte locuri, contributia la CAS (care e folosita pentru aceasta indemnizatie ) este limitata la 5 salarii medii, deci normal ar fi ca si indemnizatia sa fie limitata tot la 5 salarii medii – cam 12,000 lei / luna care ar fi suficient pentru incurajarea clasei medii sa faca copii. Clasa bogata nu cred ca are nevoie de astfel de stimulente.

    – in acest caz vorbim de un PFA unde veniturile par sa nu fi rezultat doar din munca persoanei (vanzari de productie agricola si/sau alte echipamente). Aceste venituri (daca sunt recurente) nu se vor pierde pe perioada cand se sta cu copilul, pentru a fi necesara compensarea lor cu indemnizatia.

    – persoana respectiva e barbat ! De cati barbati ati auzit voi sa-si ia concediu de crestere a copilului ? Mai ales un barbat activ care castiga 500 k Eur pe an ?

    Ultimele doua elemente imi indica ca e vorba de cel putin o fortare la limita a legii.

      (Citează)

    • Contributia CAS nu e singura care participa la acest fond in conditiile incare fondul de pensii are un deficit de 5 miliarde.
      Da, cunosc familii care au decis ca tatal sa stea acasa pentru ca era mai avantajos dpdv financiar.

        (Citează)

    • Poate considera ca ii ajung banii astia pe perioada CCC si vrea sa stea acasa cu copilul lui. Care e problema daca e barbat?

      Nu vad nicio problema daca primeste banii astia, fondul din care se plateste suma respectiva nu e facut sa iasa pe profit. Daca ar fi, cei care nu contribuie cu nimic n-ar primi nimic, si deocamdata primesc vreo 600 sau cat e suma minima. Acolo de ce nu e problema?

      Pana una alta, sumele virate ca taxe de catre stat se duc in buget, de acolo se impart dupa cum trebuie. Altfel ar trebui sistate pensiile, de exemplu, cateva luni pe an, ca nu mai sunt bani. La fel si taxa auto sau taxele din combustibil, nu ajung intr-un cont de unde se poate servi doar CNADNR, de exemplu. Merg in buget si apoi sunt alocate sumele necesare.

        (Citează)

  7. Doamne fereste sa intre Tiriac in concediu-crestere-copil! sa vezi atunci cum se duce bugetul pentru o singura indemnizatie.

      (Citează)

  8. De foarte multi. Ce e asa complicat? Femeia trebuie sa fie la cratita, curatenie, crestere copil etc, nu?

    thundermar: ltimele doua elemente imi indica ca e vorba de cel putin o fortare la limita a legii.

      (Citează)

  9. Ne place sau nu, este vorba de o masura sociala. Masura liberala ar fi sa ne descurcam cum putem fiecare, nu sa platim statului taxe pentru asta. Deci da, egalitate in saracie din pacate, daca vrem sa nu fie egalitate nu mai intindem mina la stat. Statul asta nu e ceva din cer, un tatuc care ne da tuturor daca cerem mai cu patos. Statul sintem noi si modul cum ne organizam tine de noi si de ceea ce vrem.
    Presupunind prin absurd ca un nene cistiga 1 milion de euro pe luna, chiar e logic si normal sa primeasca 850.000 lunar? Pentru cresterea copilului lui? Cistigi 1 milion, ai optiuni, poti plati bona, poti ruga partenerul sa renunte la job. In schimb sa fim seriosi, la noi functioneaza ”hai sefu, mareste salariul sa pot lua si eu mai mult de la stat”, sau ”pune-te tu in concediu de crestere, ca ai salariul mai mare decit mine”, in nici un caz nu primeaza ”vai, dar eu cu salariul de 1.000.000 euro vreau si eu copii”.
    Cumva aceeasi discutie cu alta indemnizatie platita de stat: e normal ca Prigoana să primeasca indemnizatie de handicap egala cu orice alt om cu dizabilitati din tara asta?
    Chiar: De ce indemnizatia de handicap e fixa si nu e si ea in functie de veniturile fiecaruia? care e diferenta dintre indemnizatia de crestere a copilului si cea de handicap? Discutia e complicata si nu ar trebui sa judecam doar din prisma taxelor platite.

      (Citează)

    • Daca un nene castiga 1 milion de unitati pe an, atunci sa nu mai plateasca taxe sa-l sustina si pe ala care catiga 10. Si nici taxe de drum, isi permite elicopter. -> ai vazut ce-am fracut acolo?

        (Citează)

    • Ok, deci recunosti ca platim taxe pentru a-i sustine pe cei care cistiga putin? De aceea spun trebuie gasita o balanta. Cind recunoastem si treaba cu ”sefu, mareste si la mine salariul ala, sa pot lua mai multi bani”? Sau nu se intimpla asa ceva…

        (Citează)

  10. “Eu merg mai departe: dar dacă are acel venit de vreo 10 ani, câte taxe a plătit în acest timp? Și dacă va avea un astfel de venit și în următorii 20 de ani, câte taxe va plăti statului?”

    si daca toarna vreo 5-10 copii de acum fara pauza? daca tot presupunem…

      (Citează)

    • Daca toarnă vreo 5-10 copii eu as fi încântat ca si stat, căci aceștia vor avea mai multe șanse la o educație buna, scoli pe bani, etc pentru a deveni stâlpi ai societății de mâine.
      Natura ne-a arătat însă ca 5-10 copii toarnă cei care nu-i pot creste si ajung pe strada, susținuți tot din buzunarul tau, cetățean ce te intrebi asa ceva.

        (Citează)

  11. Nu mi-e clar: omul ăla are venituri de pe urma firmelor pe care le deține, sau ca PFA?
    Dacă e profit, atunci întreb: firma nu merge înainte și pe perioada concediului?

      (Citează)

  12. Ce este cel mai dubios este ca se ia istoricul pe ultimele 12 luni , iar sibianul putea castiga anterior de acesta poate chiar salariul minim pe economie , dar vazand (“mirosind”) legea interpretabila si slab aplicata , a facut o mica-mare manevra .

    Este o discutie interminabila , iar el ca PFA cu venituri de 50k Eur nu cotizeaza la stat cat un angajat cu 50k Eur + angajatorul lui si doar de asta trebuie “imbunatatita” legea . Daca ar indeplini criteriile corecte … consider ca ar trebui sa-i dea suma !

      (Citează)

    • Nu avea cum sa miroasa legea cu 1-2 ani inainte ca ea abia a fost facuta.

      Pana atunci era plafonul de 3400 lei si doar 1 an!!! si mai inainte era plafonul de 4000 lei pus de Boc si inaintea lui Boc era 600 lei fix.
      Deci vezi cum evolueaza lucrurile (sume maxime l): PSD – 600 pe 2 ani, PD – 85% maxim 4000/ 3400 dupa taierea din 2009 (dar doar 1 an, daca alegeai 2 ani era maxim 1200) , tehnocrati – 85% fara plafon pe 2 ani.

      Concluzie: stanga = egalizare in jos, dreapta = cat contribui atat primesti.

      Exemplu din afara: francezii au reduceri importante de taxe indepand cu al 3-lea copil => foarte multi din clasa de sus au minim 3 copii, ca reducerile alea reprezinta sume nominale mari, iar acei copii sunt cei care sigur au parte de educatie, sanatate si vor creste clasa de sus pe termen lung.

        (Citează)

  13. Toata treaba asta miroase a inginerie de “baiat destept”. Daca el avea venituri constante de 40000 EUR pe luna, nu era mai simplu sa stea sotia acasa?
    DIn cate se pare, omul a facut o tranzactie pe PFA, a vandut un teren de 50000 EUR, a platit impozitele aferente – 25000 de EUR sau ceva de genul si a declarat venitul la sta si i-au facut media. Si uite asa mai ia de la stat inca 850000 de EUR!
    Buna treaba, nu?

    http://www.oradesibiu.ro/2016/09/06/sibianul-care-primeste-35-000-de-euro-pe-luna-pentru-cresterea-copilului-a-facut-o-tranzactie-record-in-ultimul-an/

    Tot corecta mai pare treaba acum?

      (Citează)

    • Și e foarte posibil că e în litera legii, adică dacă tranzacția respectivă nu e fictivă… suntem buni de plată. (Ba chiar… tranzacția putea fi și în familie, bine, nu soț spre soție că atunci chiar bate la ochi, dar soț – soacră… și totul e legal. Nu că am da sfaturi de păcălit statul…, doar semnalam ce spunea și ministrul: hai să discutăm public, poate găsim căi de îmbunătățire a legii)

        (Citează)

  14. Reactia in general in “blogosfera” a fost la unison “bravo lui”, dar a variat intre argumentata / patetica.

    Articolul tau cade undeva la mijloc, ai cateva pargrafe cu diverse de tipul “baile olanesti si salam cu soia.” Daca abordezi problema inginereste nu ar trebui sa ai o analiza reala cost/beneficiu?

    Acum intreb si eu ca economistul. Care e problema in a discuta efectele unei politici publice?

    Asa cum a pus Paslaru problema pare ok. Eu as fi fost mai transant si as fi spus ca guvernul poate pune intr-un raport catre parlament cat considera ca ar trebui sa “coste” aceasta politica pentru impact “x”, analizand si ce reprezinta valorile extreme.

    Mai exact cat suntem, sau ar trebui, sa fim dispusi sa cheltuim pentru a creste natalitatea, si cum facem calculul. Oricum impactul nu este doar pe natalitate, ar trebui studiat si pe egalitate de sanse/ drepturile femeilor.

    Amuzant ca cel mai celebru beneficiar este un barbat.

    Parca asa invatam sa aplicam o politica: studiezi, estimezi, testezi, evaluezi, actualizezi, largesti spectrul.

    Reactii de toata jena cum am vazut si pe blogul lui ” neam de comunisti” arhi sunt demne de A3, si cam acolo le el locul.

      (Citează)

  15. D4n:
    Pai boss omul asta trage pt banii aia, ce ar fi de admirat?
    In schimb cine n-ar vrea sa fie ca aia cu milioanele prin tot felul de conturi ascunse?
    Admiram spre ce aspiram, astia suntem.

    100% este evaziune. Verificati legislatia impozitării, faptul ca se stia de 1 an de aceasta lege si va puteri gândi cum a făcut…
    Cred ca tot ce e peste 3000 de euro e evaziune si a fost pregătit. Nu e vorba ca unele persoane atât merita ci faptul ca au premeditat o situatie si acum sug banii nostrii….

      (Citează)

    • Socrul colegului meu de serviciu este asociat intr-o firma care vinde ingrasaminte chimice in Romania si ungaria in principal. In lunile proaste castiga 10-15000 de euro. De vreo 10 ani… dintr-o firma la care a tras vreo 25. Cum consideri tu ca e evaziune si a fost pregatit?

        (Citează)

  16. Rationamentul este gresit pentru exista o plafonare la contributia CAS adica de 4 ori salariul mediu brut.
    Exemplu: Pana la un salariu de 12.000 se aplica CAS-ul, ce depaseste aceasta suma, ramane aceeasi valoare contributiva.

    Acum este corect ca eu ala cu 5000.000 “recuperz” mai mult la “nastere” decat cel cu 12.000 care de el si de la mine cu 500.000 statul colecteaza la fel? Avantaj ala care depaseste plafonul maxim. Se pare ca acolo ar fi prima problema.

      (Citează)

  17. Pai statul roman e mai tare decat Caritas . Bagi 180.000Eur in 12 luni pentru veniturile alea “imense” si apoi castigi inapoi ~850.000Eur in cei doi ani de cresterea copilului . Si nu spun nimic despre cazul in care omul ar face 3 copiii pe rand la cate 2 ani :))) Se imbogateste crescand copiii .

    Chiar cred ca a avut “pontul” si sunt tare curios cat a castigat PFA-ul lui in cele 6 luni anterioare anului luat in calcul pentru indemnizatie . Repet – Daca el a cotizat si anterior sume considerabile , poate doar si atunci … sa incaseze imensele sume , dar altfel , este doar la fel de magar si hot ca si clasa politica din Ro .

      (Citează)

  18. Cei care sunt pentru plafonare precis sunt niste retarzi care nu au platit vreodata impozite la stat. Luna asta eu dau la ANAF 4000 de lei pe impozite, sanatate si pensie. E adevarat ca sunt niste chestii ramase din urma pe care abia acum a venit decizia de impunere. Dar totusi eu contribui corect si cinstit o tona de bani la stat.

    Asa ca de ce sa nu primesc inapoi pe masura a ce am contribuit? Asta e forma mea de patriotism, imi platesc impozitele si taxele. Dar vreau sa primesc dupa cat am dat, cand este cazul.

      (Citează)

    • Eu consider ca da, trebuie plafonat. In plus 2 ani de CIC mi se par prea multi. Pana la urma CAS e pentru pensie, nu pentru crestere copil. In ce alte tari se mai ofera asemenea avantaje?
      Si acum pana sare lumea pe mine sa va prezint backgroundul.
      Platim lunar eu + angajator peste 3000 lei impozite. De asemenea sunt asociat 50% intr-o mica firma cu cifra de afaceri cam 180 000 lei anual. Calculati voi cat mai platesc si acolo.
      Si in plus am si nevasta in CIC (copil de o luna).

        (Citează)

  19. In 2100 o sa se atinga si paradoxul autostrazilor in Romania. O sa fim prima tara/zona din lumea cu o retea vasta de autostrazi nefolosite… pentru ca nu o sa mai aiba cine sa le foloseasca…

      (Citează)

  20. Exact ce spuneam…EVAZIUNE
    http://m.hotnews.ro/stire/21548331

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus