un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

GoPro a lansat drona Karma, dar îi poate opri din căderea liberă în care se află compania?

20 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Îmi pare rău pentru compania GoPro. Mi se pare un exemplu perfect de companie cu produse excelente, care a creat o nișă de piață foarte interesantă, dar care este îngropată încet-încet de propriile lor produse.

Culmea, una dintre probleme este că produsele lor sunt prea bune. Eu, de exemplu, am o cameră Hero 3 Silver și încă n-am văzut un motiv bun să fac un upgrade la un model mai nou. Da, Hero 4 Black are senzor ușor mai bun (pixeli mai mari) și rezoluții și FPS-uri superioare de filmare, dar momentan mie-mi ajunge un Full HD și nu pot justifica cheltuirea a minim 1700 de lei pe modelul 4. Sunt sigur că și mulți alții sunt în aceeași situație.

Cele mai noi camere se adresează unei nișe tot mai mici de aventurieri și pasionați de sporturi extreme și creatori de conținut spectaculos (precum în clipul de la finalul acestui articol). Pentru toți ceilalți, un GoPro mai vechi este suficient. Nici măcar nu se strică ușor, ca să ai motiv să iei altul. Sunt cazuri în care camere GoPro au supraviețuit căderii de pe avioane.

Intervine apoi și problema accesoriilor originale, care-s foarte scumpe. Ce-i drept, sunt și mult mai rezistente decât cele “compatibile”. Prețul accesoriilor îi face pe posesorii de camere Hero să rămână cu modelul pentru care au tot ce le trebuie. Dacă mâine GoPro schimbă substanțial aspectul camerei, porturile sau bateria, am doar un motiv în plus să rămân la Hero 3-ul meu, pe accesoriile căruia probabil am dat alte 500-800 de lei de-a lungul timpului, fără a socoti un stabilizator portabil care numai el costă 200-400 de euro, în funcție de ce cumperi.

Apoi, a venit concurența. SJcam și Xiaomi fac camere suficient de bune pentru majoritatea oamenilor, acesta-i adevărul. Dacă vrei să te filmezi făcând sporturi normale, snorkeling sau alergând cu motocicleta, un Xiaomi Yi este excelent și costă 499 de lei. Un GoPro costă de 3-4 ori mai mult.

M-am uitat pe niște comparații video. Iată una pe timpul zilei între Hero 4 și Xiaomi Yi, unde, lăsând la o parte saturația culorilor, diferența de calitate este minoră. Abia în frame-uri individual extrase din clip poți vedea că GoPro-ul parcă surprinde ceva mai bine detaliile fine. Majoritatea privitorilor de YouTube nici nu vor observa diferența.

Uitați-vă la acest clip de noapte. Camerele par la fel de bune, doar la o analiză detaliată puteți vedea că Xiaomi face un blooming mult mai pronunțat (adică înflorește sursele de lumină, care par mai mari și mai difuze) în timp ce Hero 4 le conturează mai bine și obține un picuț mai multe detalii.

E suficient cât să justifice prețul de 3-4 ori mai mare? Greu de crezut. Nu pentru omul de rând care își dorește o cameră cu care să se filmeze de câteva ori prin concediu, de amuzament, că plătește o sesiune de parasailing sau conduce un ATV. GoPro a ajuns atât de mare încât nu poate supraviețui doar cu ajutorul creatorilor de conținut ce-și doresc cea mai bună calitate și sunt dispuși să plătească sume mari pentru aceasta.

Toate acestea s-au cunoscut la bursă. Valoarea acțiunilor GoPro a scăzut de pe la 86 de dolari la 14 dolari în ultimii doi ani.

actiuni_gopro

Hero 5 a fost prezentat ieri. Are un ecran tactil pe spate, are un singur buton, s-a trecut la un port USB tip C. Dimensiunile nu le-am găsit în clar, dar zvonuri anterioare vorbeau de 62 x 44,6 x 32,7 mm față de 59 x 41 x 30 mm, cât are un Hero 4. Cel mai probabil va necesita noi accesorii. Faptul că Hero 5 rezistă singur la apă până la 10 metri nu mă încălzește, eu foloseam carcasa waterproof în primul rând pentru a proteja camera de șocuri, că poate-mi cade de pe capota mașinii.

gopro_hero_5_2gopro_hero_5_1

Nu m-a convins să fac upgrade. Nici serviciul lor de cloud unde să încarc fotografii și clipuri, care costă 5 dolari pe lună. Poate că un stabilizator optic de imagine ar fi făcut-o, dar nu e inclus, doar una digitală.

GoPro mizează mult pe noua dronă Karma, prezentată tot ieri. E doar o dronă. Îi poți pune o cameră Hero 5 sau 4 în bot, iar brațele ei sunt rabatabile și încape mai ușor într-un ghiozdan care oricum este mare cât spatele tău (54 cm). Karma + cameră costă cât un DJI Phantom 4, care are cameră integrată.

DJI are un avans tehnologic considerabil, au avut mai multe generații și modele din care să învețe și acum ei sunt referința în materie de drone, așa cum camerele Hero sunt pentru segmentul video. Personal mă îndoiesc că drona Karma va convinge pe altcineva în afară de fanii GoPro adevărați. Phantom 4 este mai rapidă, are autonomie mai mare

Un produs mai interesant anunțat ieri este stabilizatorul portabil Karma Grip. Chestia asta e foarte mișto, iar pe piață s-au impus nume precum Feiyu-Tech, Zhiyun și DJI prin modelele Osmo și Osmo Mobile. Noul Karma Grip costă 330 de euro, cam cât un Feiyu ajuns deja la a 4-a generație de îmbunătățiri și funcții. Eu tocmai am dat 205 euro pe un stabilizator de smartphone model Zhiyun Smooth-C, pot folosi la el orice telefon, este metalic, silențios, a venit cu 3 seturi de baterii.

Puteți cumpăra noile produse GoPro de pe site-ul lor oficial: Hero 5 costă 430 de euro, Hero 5 Session costă 330 de euro, Karma este 870 de euro, Karma Grip 330 de euro. Nu cred că o vor face mulți.

    9 comentarii

  1. Pe langa action cam, Xiaomi au scos si ei o drona, MI Drone, care este destul de avansata si costa maxim 1/2 din cat costa echivalentul de la DJI.
    Deci Karma va avea concurent serios si de la Xiaomi.

      (Citează)

    • Da, greu de zis. Adică dronele sunt echipament special, aș lua una care a trecut prin diverse procese de Q&A, iar Xiaomi nu zice nimic despre asta, doar face chestii ieftine.

        (Citează)

  2. Come’on…

    Camera de pe DJI e o gluma proasta, chiar daca au fost primii care au scos efectul de fish-eye. Nu s-a comparat niciodata cu un GoPro la calitate. La fel si restul de chinezarii de camere. Toate sunt bune de screenshot dar de un film editat serios in niciun caz.

    Sigur, GoPro in piata nu aduce nicio revolutie, dar este o evolutie necesara. Sa ai intregul echipament (drona, stabilizator, camera) intr-un rucsac e o realizare, iar imaginile din filmul de prezentare sunt fantastice dpdv calitativ (https://www.youtube.com/watch?v=vlDzYIIOYmM)

    Eu iti propun ca in loc de un “tech specs versus”, sa imi arati un film facut cu 3 aparate chinezesti (camera, stabilizator, drona) vs film facut GoPro, Dji, etc.

      (Citează)

  3. parerea mea este ca zoso are dreptate aici

    https://www.zoso.ro/poti-lauzi-evolio-deplangi-soarta-gopro/

      (Citează)

  4. Vreau film de prezentare asemanator cu cele de la GoPro si DJi, dar realizat cu camerele Xiaomi :)

      (Citează)

    • Păi nu cred că există, că Xiaomi nu investește în marketing. În plus, accesoriile lor n-ar ține la sporturi extreme, că e unul din punctele unde se cunoaște diferența. Dar eu ziceam că majoritatea oamenilor oricum nu ajung în astfel de situații, ci cel mult merg în waterpark sau cu skijet-ul.

      https://www.youtube.com/watch?v=EH4RMdVh7q8

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus