un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum speli chitul dintre plăcile de gresie?

20 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

48 comentarii

Am și eu o idee grandioasă: să fac curat între plăcile vechi de gresie, unde un simplu mop cu lichid de spălat gresia nu reușește să spele bine acel chit colorat dintre plăci.

Cum îl spăl? Cu ce? Am frecat cu o perie mai moale și cu niște lichid de curățat baia și se curăță frumos, dar nu-mi vine să stau toată casa în patru labe frecând cu atenție gresia, de parcă aș fi Cenușăreasa.

Am apelat cândva la o firmă de curățenie după ce-am finalizat un alt apartament și am văzut că au niște aparate cu abur care pare să curețe foarte bine acel chit. De asta am nevoie? Există și unele pentru utilizatori casnici sau trebuie să apelez la profesioniști?

E vreo altă soluție? O căutare pe net găsește tot felul de articole clickbait despre cum să cureți cu oțet sau rețeta secretă a bunicii, de parcă aș fi căutat cum se spăla gresia în Evul Mediu, dacă se poate târându-mă cât mai mult timp în genunchi pe jos.

Am văzut un clip interesant pe Buzzfeed DIY în care se spală cu o perie montată pe o bormașină, dar nu cred că ar funcționa. Bormașină am, dar nu știu de unde să iau o perie din aceea fără mâner și apoi nu cred că are mare putere de curățare.

    48 comentarii

  1. Ilie-Alin Ghitu

    20/09/2016 la 3:03 PM

    I will try this at home :))

      (Citează)

  2. Peria o improvizezi.
    Solutii exista. Pe baza de clor :) Dar o sa suferi o vreme din cauza mirosului.

    Tot peria aia prinsa in bormasina e solutia. Cauta si tu ceva solutii de curatat gresia, le aplici si le lasi vreo 15 minute dupa care bagi peria.

      (Citează)

    • S-a luat binișor cu Cilit Bang Limescale and Shine și cu o perie moale (din aia de unghii, cred), dar nu vreau să frec fiecare cm o dată pe lună. M-am gândit la o perie cu păr moale sau mediu pe care să o prind în coada de mop, ca să dau din picioare.

      Ceva pentru bormașină ar fi și mai mișto, dar unde să găsesc? Există un magazin de perii? Că în astea uzuale sunt aceleași 3 produse.

        (Citează)

    • Nu gasesti perii din astea de bormasina la sectiunea de flexuri, circulare, scule de slefuit etc.?

        (Citează)

    • Octav:
      Nu gasesti perii din astea de bormasina la sectiunea de flexuri, circulare, scule de slefuit etc.?

      Încă n-am fost la magazinele specializate. Am zis întâi să cercetez ce trebuie făcut, apoi să cumpăr.

        (Citează)

  3. Am luat vopsea de rosturi de la Policolor (nu o gasesti pe site, am comandat telefonic). Au un paletar online de unde alegi culoarea. Am vopsit rosturile apoi le-am dat cu lac special pt. rosturi.

      (Citează)

  4. gasesti in Hornbach -produs curatat rosturi,este eficient ,pui pe rosturi freci cu o perie,poarta manusi !

      (Citează)

  5. 1.aparat de sablare(nisip,coji de nuca,soda caustica) ala are cu adevarat forta, restul ce gasesti in comert sunt o gluma.(alea pe aburi sau alte prosti)
    2. alta varianta este indepartarea rosturilor cu flex-ul dar necesita o super atentie.
    3.poti sa le vopsesti cu o vopsea speciala de rosturi si pe urma cu ceva lac.
    4. acestea metode sunt pentru miscare rapida daca vrei sa stai 1 saptamana sa cureti rosturi cu peria,periuta etc este alegerea ta.

      (Citează)

  6. Perie de tipul acela gasesti in zona de produse pt flexuri si bormasini, capete de luciu, de polisat etc
    daca nu, iei o perie rotunda de wc spre ex., tai capul, bagi o vergea de metal si direct in bormasina dupa, works like a charm, are mai mult decat indeajuns rpm sa faca treaba.

    Off topic: ciudat om zoso, il citesc dinainte sa te citesc pe tine, chiar la el am gasit linkul inspre blogul tau acum 2-3 ani, dar cand e sa te critice, n are niciun fel de problema sa o faca in public, sa creeze un articol pe tema asta, in loc sa ti zica in privat…

      (Citează)

    • Nu vreau să îndepărtez rostul, doar să-l spăl. Rostul acela are și el o grosime mare, iar dacă sapi chiar și puțin în el se va face și mai mare mizeria.

      Așa că dacă-l îndepărtezi, ar trebui pus altul la loc, dar nu vreau să fac asta, mai ales că e pus la 1 sau 2 mm.

        (Citează)

  7. s-a luat zoso de tine si acum ii furi cititorii cu articole de bricolaj ? ha ha :)

      (Citează)

  8. Nu stiu daca exista ceva usor DIY , inainte (vechea locuinta ) frecam cu o perie cu maner si muuuult Cif cu foarte putina apa – rezultatul era excelent , dar genunchii erau praf , clateam de 4-5 ori pana se lua tot Cif-ul iar mana cu care frecam ma durea cateva zile :D Sper ca acum rosturile de 1 mm sa ma scape acum de chinul ala :|

      (Citează)

  9. Singura solutie buna este cea clasica: “elbow grease”.

      (Citează)

  10. Doar cu abur nu faci nimic. Noi avem aparat din asta (face sotu’ curatari profi’ de aer conditionat si i-a fost necesar), dar e necesar si ceva mecanic. Deci perie + bormasina probabil sau munca de Cenusareasa :D

      (Citează)

  11. Cel mai bine ar fi fost sa-ti fi ales o culoarea la chitul de rosturi mai inchisa un pic. Presupunand ca gasesti o solutie tehnica sa le cureti – tot se vor murdari cand vei spala gresia inevitabil .

      (Citează)

  12. periuta de dinti electrica, o solutie puternica de curatat si apoi lac de rosturi de la CT pe care il dai in 2 maini si il reimprospatezi la cateva luni :)

      (Citează)

  13. Perie de pardoseli cu maner de 1,2 m- 1,5m + detartrant profesional. Dupa ce cureti si clatesti foarte bine aplici polimer protector. Nu folosi solutii acide ca-ti vor distruge rosturile :)

      (Citează)

  14. nwradu:
    Vaselină?

    E ok, e informala sintagma. :D
    noun: elbow grease

    hard physical work, especially vigorous polishing or cleaning.

      (Citează)

  15. exista o solutie speciala de la MAPEI, gasesti la Dedeman.

      (Citează)

  16. Porcariile alea cu abur sunt complet degeaba, am doua. O solutie ar fi cu burete de vase, partea abraziva si solutie anti-mucegai de la Cillit.

    BTW, da-mi un semn cand gasesti o femeie pentru curatenie ieftina si buna. :P

      (Citează)

  17. cilit bang e bun, dar mai bun e triumf.

      (Citează)

  18. Il mai citeste cineva pe Zoso????

      (Citează)

  19. Buna, Radu,
    Eu sunt Adrian de la firma de curatenie Pure Clean. Mi-ar face placere sa venim la tine cu echipa sa te ajutam de data aceasta si sa iti aratam trucurile profesionale pe care le folosim noi pentru a curata si cele mai dificile spatii sau pete.

    O metoda clasica pe care o poate folosi oricine (dar cu MARE atentie) este solutia formata din 3/4 detartrant si 1/4 apa care se pulverizeaza pe rosturi, se lasa cateva minute sa actioneze, iar apoi se freaca usor cu o perie cu textura tare sau cu un burete abraziv. La final se clateste foarte bine suprafata respectiva. Atentie: in timpul operatiunii spatiul trebuie foarte bine aerisit, iar solutia de mai sus nu trebuie sa intre in contact cu alte suprafete din metal sau plastic. Mare grija si la instructiunile de pe ambalajul detartrantului.

    Astept un semn de la tine pe adresa adrian.dragnea@pureclean.ro pentru a-mi spune daca vrei sa ne primesti la tine si sa iti spun si alte trucuri de fiecare data cand ai nevoie.

    Multumesc,
    Adrian

      (Citează)

    • Salut, Adrian,

      Mulțumesc, dar vreau să pot spune pe Internet ceva fără să sară o companie să-mi trimită sau facă ceva.

      Sunt conștient că o firmă de curățenie ar rezolva astea rapid, dar vreau să lucrez eu, să știu cum pot proceda, care e metoda șamd.

      Astfel de tutoriale ar fi bune pe site-ul oricărei firme de specialitate, apropo. Poate că unii vor profita de ele pentru a face ei treaba acasă, cum vreau eu, dar mulți alții și-ar spune “iată, oamenii aceștia sunt profesioniști, să-i chem și la mine că nu vreau să muncesc eu”.

        (Citează)

  20. gasesti perie de prins in bormasina la magazinele de materiale de constructii. vezi ca sunt si unele metalice, pot curata si rugina

      (Citează)

  21. Eu am reusit sa curat cu Nufarul, nici nu trebuie sa te straduiesti prea mult, il lasi sa actioneze, face un fel de spuma si apoi murdaria se indeparteaza usor. Trebuie avut insa grija sa nu atinga si alte suprafete care ar putea avea de suferit.

      (Citează)

  22. În concluzie, o perie ar fi bună, că face mai rapid frecatul.

    Apoi, ca substanță sunt diverse posibilități: detartrant, Triumf, Mapei, în diverse forme de aplicare.

      (Citează)

  23. nwradu:
    Salut, Adrian,

    Mulțumesc, dar vreau să pot spune pe Internet ceva fără să sară o companie să-mi trimită sau facă ceva.

    Sunt conștient că o firmă de curățenie ar rezolva astea rapid, dar vreau să lucrez eu, să știu cum pot proceda, care e metoda șamd.

    Astfel de tutoriale ar fi bune pe site-ul oricărei firme de specialitate, apropo. Poate că unii vor profita de ele pentru a face ei treaba acasă, cum vreau eu, dar mulți alții și-ar spune “iată, oamenii aceștia sunt profesioniști, să-i chem și la mine că nu vreau să muncesc eu”.

    Este in regula. De acord cu ce ai spus. Am dat si solutia pe care o poate folosi oricine acasa astfel incat sa vada toata lumea ce propunem noi.

    Multumesc,
    Adrian

      (Citează)

  24. Pressure washer?

      (Citează)

  25. Acizii distrug chitul, îl fac poros, deci cu soluții acide gen detartrant sau altele speli doar rosturile altuia sa arate frumos și sa scapi repede. După ce devine poros chitul aduna și mai multă mizerie. Doar detergenți sau clor iar pentru frecat automatizat sunt multe tipuri de perii care pot fi prinse in bormașina sau in flex. Exista și aspirator vertical care are perie de spălat. O perie de sarma prinsă in flex cred ca ar face treaba buna, exista perii fine, pe o gresie buna nici cea mai dura perie de sarma nu lasă urme. Atenție cu umezeala la flex. Orice scula pentru flex poate fi prinsă și in bormașina, exista adaptor. De preferat flex/bormașina cu acumulator, pericol de electrocutare in mediu umed.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus