un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au trecut 20 de ani de la primul volum Game of Thrones și probabil avem de așteptat încă 20 pentru ultimul

1 Sep 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Pe 1 august 2016 s-au împlinit 20 de ani de la apariția primului volum din seria cunoscută acum ca Game of Thrones, ocazie cu care autorul ei, George R.R. Martin, nu a declarat nimic nou despre mult-așteptatul volum 6. Nu are ce, probabil că-i în urmă cu munca sau chiar în pauză de idei și mai durează mult și bine până-l vom vedea.

20 de ani. Poți ajunge de la un tânăr rebel la bunic în timpul acesta, iar Martin tot nu poate termina o serie de cărți. Iată câți ani au trecut între fiecare volum lansat pe piață:

timeline_volume_game_thrones

Știți de ce mă tem? Că va mai dura încă 20 de ani până vom vedea finalul. Observați că seria, ce trebuia să aibă inițial 3 volume, s-a complicat enorm începând cu volumul 4. Mai multe regate, fiecare cu intrigile lui, o acțiune care evoluează foarte încet, zeci de fire epice ce trebuie avansate și cândva rezolvate, prea multe personaje.

Deja 6 ani între volume este insuficient. Chiar și păstrând această valoare, să zicem că așteptăm volumul 6, The Winds of Winter, în anul 2017, iar ultimul, A Dream of Spring, în 2023. Acesta este cazul optimist.

Cazul realist spune 2017 și 2024.

Cazul pesimist și, de altfel, estimarea mea, este că nu vor fi suficiente doar două noi volume, ci trei, ceea ce ar putea însemna și 2030 pentru un volum 8 care să încheie seria.

N-ar fi prima oară când se întâmplă asta, anterior Martin zicând “știți ce, am scris prea mult la un nou volum, a ieșit prea mare, îl împart în două volume” și astfel au apărut volumele 4 și 5. Poate face la fel și la ultimul.

Zic asta bazându-mă și pe faptul că au fost făcute publice câteva capitole din viitorul Winds of Winter și nu doar că sunt enorm de multe personaje cărora le trebuie alocate pagini, dar respectivele pagini le avansează foarte greu. De exemplu este un întreg capitol despre cum Arianne of Dorne se duce spre o întâlnire cu nou-scosul-din-pălărie Aegon Targaryen, iar capitolul descrie drumul ei, gândurile ei, cum se pierde într-o peșteră, cum este însoțită de soldați șamd. Întâlnirea în sine… va fi în alt capitol.

Serialul Game of Thrones de pe HBO a luat-o mult înainte cărților și cel mai probabil vom vedea cum se termină povestea din acesta, în sezoanele viitoare. Sau măcar o poveste, că Martin poate oricând să varieze destinul unor personaje în cărți față de serial.

Uitați-vă un pic la evoluția unor personaje.

În cărți, Tyrion este sclav în arena de lupte atunci când Daenerys dispare pe dragonul ei. Într-un alt capitol dat publicității din Winds of Winter, Tyrion este tot sclav și încearcă să vadă dacă niște mercenari o vor sprijini sau nu pe Daenerys, dacă aceasta s-o întoarce de unde a dus-o dragonul.

În serial, Tyrion ajunge la Daenerys, o cunoaște, este iertat de aceasta, încearcă să oprească diversele comploturi din oraș, încheie o pace trădată apoi de stăpânii de sclavi, eliberează dragonii, planifică apărarea orașului, se întoarce Daenerys, se revăd emoționați amândoi și se felicită între ei înainte de a pleca pentru a invada Westeros.

Cam câte capitole credeți că vor fi necesare în volumele următoare pentru a prezenta toate acestea? Exact.

Daenerys, știm din serial, ajunge la călăreți, aceștia o duc la azilul de babe-foste-regine, le cunoaște pe acestea, află mai multe despre călăreți, se dezbracă, îi omoară pe toți și preia conducerea lor și revine triumfătoare în oraș.

Cam câte capitole credeți că vor fi necesare pentru a prezenta toate acestea?

Jon Snow e mort. Serialul ne-a lămurit că va fi înviat de către Melisandre, se va răzbuna pe asasinii săi, va abandona temporar The Night’s Watch, va încerca să creeze alianțe cu casele încă fidele familiei Stark, îl va distruge în luptă dreaptă pe Ramsey Bolton, va recuceri Winterfell și va fi numit rege al Nordului.

În cărți, Sansa Stark este în regatul Vale, cu identitatea ascunsă. Un capitol din viitorul volum ne-o arată hlizindu-se pe seama unui turnir ce urmează să aibă loc acolo. Asta-i tot ce face, ceea ce nu mă miră; mereu mi s-a părut o proastă enervantă. În serial, o vedem adusă în nord la Ramsey Bolton, căsătorită, violată, amenințată, scapă de acolo, se reîntâlnește cu Jon, participă la negocieri, la luptă, îl dă la câini pe Ramsey Bolton, zâmbește sinistru. Victor Ponta remarcă faptul că oamenii n-au cerut demisia lui Ramsey Bolton, deși era corupt.

Cam câte capitole credeți că vor fi necesare pentru a prezenta toate acestea?

Sigur, este foarte posibil ca în cărți lucrurile să evolueze complet altfel, dar cu aceeași finalitate. Cum situația de la finalul volumului 5 este foarte rea pentru personajele principale, dar totul ar trebui întors până la finalul volumului 6 (pentru ca volumul 7 să se concentreze pe invazia lui Daenerys în Westeros, eliminarea oamenilor de gheață și refacerea regatelor), cred că totul se va lungi ceva mai mult și ar putea ușor să includă și un volum 8.

Este la fel de posibil și ca Martin să se fi băgat într-o situație fără de ieșire. Prea multe personaje, inclusiv unele introduse în volumul 5, cu care poate nu vede ce-ar trebui să facă într-un mod logic și realist, așa cum ne-a obișnuit până acum. Sau poate că pur și simplu nu mai are chef de scris. Urmărind blogul său poți vedea articole despre fotbal american, călătorii interminabile la tot felul de conferințe și evenimente din SUA și restul lumii, plus investiții într-un cinematograf local.

20 de ani e o perioadă lungă. Poate s-a săturat de aceste cărți și lucrează mai în silă la ele.

Mai este un caz și mai pesimist. George Martin are deja 68 de ani și o viață destul de agitată.

În ce privește serialul, veștile sunt proaste și acolo. Sezonul 7 va avea 7 episoade, sezonul 8 doar 6 episoade și le vom vedea probabil la anul pe vremea asta și apoi în 2018 deoarece filmările au pornit greu din cauza condițiilor meteo (adică nu era zăpadă pentru scenele de iarnă).

Capitolele făcute publice din Winds of Winter pot fi găsite prin Google sau pe forumul Westeros.

    11 comentarii

  1. Asa nu se mai poate, trebuie trasat un hotar si stabilite niste reguli .Propun internarea autorului intr-un sanatoriu cu paza stricta si cu obligatia de a livra la cel mult doua luni un capitol nou.In caz contrar tratament cu electrosocuri si dusuri cu apa rece pana isi revine in simtiri sau trece la sentimente mai bune fata de fani. Precizare importanta: atentie fani cand am spus autorul nu m-am referit la nwradu.Deci sa nu va aud pe urma ca nu ati inteles si sa-l alergati cu furci si topoare in jurul blocului . “Uinter iz caming”

      (Citează)

  2. Numa’ sa nu afle autorul de ciorba romaneasca si cum este ea sorbita cate 10 minute in filmele romanesti. Ca daca se inspira de acolo o sa scrie 2 capitole numai cu asta.

      (Citează)

  3. abia nu astept

      (Citează)

  4. eu sunt curios daca chinezii au citit si urmarut GOT si daca nu au facut ei o continuare fake la carte sau la serial, in care Daenerys se marita cu Jon Snow iar Tyrion i-o pune lui Cersei. oh, si dragonii, dragonii mor de gripa aviara

      (Citează)

  5. “Victor Ponta remarcă faptul că oamenii n-au cerut demisia lui Ramsey Bolton, deși era corupt.” Parca scoasa de nicaieri asta. Un deliciu. :) Legat de articol, desi sunt cam de aceeasi parere, sper sa nu avem dreptate.

      (Citează)

  6. Volumul 3 a fost publicat in doar un an? si mi se pare cea mai buna carte din toata seria :D.

    Acum, nu e asa important cand le termina, ideea ar fi sa apuce sa le termine, ca pana atunci oricum mai avem o gramada de carti interesante de citit.

      (Citează)

  7. Eu nu știu de ce, dacă tot vede că se complică treaba, nu bagă și el un final gen Petre Ispirescu cu: ”Și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți” sau ”Încălecai p-o șea și v-o spusei d-voastră așa.” Barem știm o treabă și scăpăm de stres și el și noi.

      (Citează)

  8. În momentul ăsta Martin e unul dintre cei mai apreciați autori în viață. Și asta se datorează în cea mai mare parte seriei ASOIAF. Momentan are 5 cărți scoase, din care ultimele doua controversate. Cat timp nu mai scoate nimic, iși păstrează statutul. Orice carte originala reprezintă un risc cu beneficii potențiale mult prea mici, as zice: omul are bani mai mult decât suficienți, faima și un nume care îi permite sa facă multe. Deci de ce sa se mai obosească? Daca mai are nevoie de un ban în plus își pune numele pe o antologie, așa cum face în ultima vreme(pe lângă seria Wild Cards) sau, dacă se simte periculos, scoate ceva povestire din universul ASOIAF – ceva cu implicații minime. Și gata. Eu nu l-as condamna dacă as ști ca e așa. Are o anumita vârstă. De ce sa nu se bucure de cea mai buna viața pe care și-o permite?

      (Citează)

  9. Totusi esti cam optimist cu anii. Parca sanatatea lui nea Martin nu e pe cele mai inalte culmi.

      (Citează)

  10. cred ca si`a complicat singur povestea in asa hal incat nu are cum sa o incheie nici macar in cartea numarul 6 astfel incat sa nu arate din topor.
    pe langa tot ce ai enumerat, sa nu uitam de lady stoneheart, varianta moarta si reinviata a lui catelyn stark care bantuie si ea padurile cu gasca vesela de haiduci in cautare de razbunare pentru ca trei sferturi din familia ei a fost executata de unii si de altii.
    pana acum nu am apreciat niciodata un film sau un serial mai mult de o carte dar in cazul de fatza HBO a facut o treaba excelenta in a taia firele in plus ale povestii deja incarcate si de a prezenta doar cateva personaje mai importante in drumul lor. eu cred ca vor incheia povestea si serialul foarte satisfacator pentru fani.

      (Citează)

  11. Daca-l introduc in film pe Florin Piersic vor filma 3 episoade numai cu cateva vorbe :)) . Stiti voi : Florin Piersic prinde pestisorul de aur. Pestisorul moare cand Piersic inca povestea prima dorinta.

    RR Martin este cu adevarat talentat , dar nu va fi el cel ce termina cartile ! De asta sunt sigur – intr-un fel sau altul . Probabil echipa de filmare are deja o echipa de scripting / scriitori de intrigi / actiuni ce vor urma ca altfel nu aveau ce sa filmeze . S-asa , de multe ori povestile lui Martin aveau intorsaturi ale naibii de ciudate .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus