un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus prezintă ultraportabilul Zenbook 3 și extinderea gamei ZenBook

29 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

ZenBook 3, cod UX390UA, cântărește 910 grame și are 11,9 milimetri grosime, fiind unul dintre cele mai ușor de manevrat laptopuri de pe piață, dar și unul foarte performant.

asus_zenbook_3_ux390_06

ZenBook 3 are un ecran de 12,5 inchi cu rezoluție Full HD, iar procesorul este un Core i7-7500U, unul din generația 7 de procesoare Intel. Memoria RAM este de 16 GB, iar stocarea se face pe un SSD de 512 GB. Are tastatură iluminată și rulează Windows 10. Bateria de 40 Wh ar trebui să țină 9 ore, iar un sistem de încărcare rapidă îl duce la 60% în 49 de minute.

Nu vreți să știți prețul.

Laptopul este o operă de artă, o expresie a miniaturizării dusă la extrem. Dimensiunile și greutatea par ireal de mici, dar trebui să-l țineți în mână pentru a aprecia cu adevărat unde a fost dus acest laptop. Ca și modelul Macbook similar, are un singur port USB-C pe care se și încărcă, plus un jack audio. Există însă un adaptor ce aduce mai multe porturi: USB 3.0, HDMI, VGA, RJ-45 și cititor de carduri SD.

asus_zenbook_3_ux390_04

UX390 UA este disponibil în trei culori, gri, albastru închis și auriu foarte slab, toate cu o muchie “diamond cut” de culoare aurie. Singurul dezavantaj este ecranul glossy, dar măcar este acoperit cu o sticlă Gorilla. Modelul albastru văzut de mine includea și senzor de amprentă în touchpad, pe când cel auriu nu. Nu știu de ce. Mi-a plăcut însă că au pus o siglă Asus ZenBook sub monitor, semn că-și iau numele gamei mai în serios.

asus_zenbook_3_ux390_13

OK, versiunea prezentată mai sus costă 8.029 lei. Nu pot decât să sper că, dacă-i tai stocarea la 128 sau 256 GB și memoria RAM la 4 sau 8 GB, va ajunge pe la 6.300 de lei, cât costă modelul Macbook asemănător. Prețul nu mă miră, însă, fiind un dispozitiv gândit în primul rând pentru portabilitate, pentru cei ce au mereu laptopul cu ei, deși este plăcut să văd că are și hardware performant.

 

Gama ZenBook se diversifică pe 4 direcții:

  • ZenBook 3 UX390 – laptop extreme slim, cel de mai sus.
  • ZenBook Flip UX360/UX560 – gama convertibilă 2-în-1, citiți aici review-ul meu.
  • ZenBook Pro UX501 – extreme performance. Este un laptop performant, dar care nu uită să fie portabil, mergând până la Core i7, 16 GB RAM, ecran de 15,6 inchi, placă video GTX960M. Este deja listat la PC Garage.
  • Zenbook UX310/510 și UX330 – ultrabook-uri standard; pot avea maxim procesoare Core i7, grafică GTX960M, 16 GB memorie RAM, stocare 512 GB pe SSD și 1 TB pe HDD. UX330 este un model la fel de performant ce ajunge la 13 mm grosime și 1,2 kg.

Și asta nu e tot. Pe lângă gama ZenBook, există și gama Transformer de laptop-uri cu ecran detașabil:

  • T101HA – ecranul se detașează, dar apoi îl poți înfige invers în tastatură și o poți folosi ca stand, ca la un 2-în-1 nedetașabil.
  • T102HA – un model asemănător cu Surface-ul, unde ecranul are are integrat un suport reglabil în diverse unghiuri, până la 170 de grade. Împreună au 800 de grame, făcându-l cel mai ușor laptop cu Windows, ecranul are 10,1 inchi, iar bateria o autonomie de 11 ore.
  • T302CA – urmașul lui T300 Chi, acesta are o autonomie de 15 ore, procesoare Skylake, ecran de până la 2560 x 1440 pixeli rezoluție.

Acestea sunt de fapt tablete cu un docking station sub formă de tastatură, care uneori oferă porturi suplimentare, dar întreg PC-ul se află în “ecran”.

    19 comentarii

  1. Frumoase. Daca ar mai si merge ar fi minunat.

    Am un ZenBook Pro UX501 si stau cu tastatura externa ca aia cu care vine el e inutilizabila la cat de prost e aranjata. Nu ma deranjeaza asta, sa zic, deranjant e faptul ca are o mizerie de chip wireless care se deconecteaza tot timpul si 2 placi video care nu se inteleg intre ele.

    PLM, de aia isi iau berbecii macuri, ca alea merg, nu-s numai frumoase.

    Mi-au zis sa ma duc cu el in service. Mersi, dupa ce am instalat 3 zile pe el tot environementul, mai stau cine stie cat pe altul pe care tre sa instalez iar, si cand se intoarce (nereparat ca aparent asa e chipul ala, mizerabil) ar trebui sa instalez iar.

    There. Parerea mea despre Asus.

      (Citează)

  2. Nu inteleg mania de a pune tastatura full pe toate laptopurile 15.6….

      (Citează)

  3. Ăsta de îl prezinți e bun la specs, dar prea mic să și muncești pe el ( dacă munca înseamnă mai mult decât scris). În rest, la vânzare vad, în mare, pocnitori ordinare (exagerez, dar doar puțin) la suprapreț. Ma uit de ceva vreme după un UX510 cu display uhd și nu există în România. Știu, hau-miau, lumea vorbește de 501 când întreb la magazine. Discuția e mereu aceeași: Băh, dacă vrei un rinichi de la mine, vreau un laptop de anul ăsta, nu vrăjeli. Adică ăsta
    Și încă o chestie, de ce un magazin vinde laptopuri “pro” cu Windows home edition.
    Wtf? Ori Windows pro, ori nada.

      (Citează)

    • Asta nu depinde de Asus România. Marii distribuitori din piață comandă ce configurații vor ei, de obicei cele ieftine, că nu-i poți forța să aducă SF-uri la raft.

        (Citează)

  4. Spuneti-mi o aplicatie pentru care iti trebuie neaparat 16 gb si nu te descurci cu 8 sau cu 4. Asta pe un laptop proiectat pentru mobilitate si care nu se doreste un desktop replacement.

      (Citează)

    • Radu, sunt oameni cu nevoi diferite. Eu de exemplu la 8GB sunt extraordinar de limitat. Si am maxim 4 tab-uri de Chrome deschise, ca sa nu aud comentarii.
      Lucrez in foarte multe chestii deodata plus un VM cu vreo 2GB de RAM alocati ca sa nu-mi troznesc OS-ul cu toate porcariile de clienti VPN de la toti clientii.
      Deci prin urmare, ies din tiparul unui average user pentru average work dar deja 16GB mi se par limitati pentru un laptop cumparat de mine, pentru mine, pentru job-ul meu de acum si de peste 4 ani, pentru ca ultrabook-urile astea nu se upgradeaza.

        (Citează)

    • Windows 10 ia 2.5 spre 3 giga din pornire, fără nimic în el. Ia zii cum te descurci cu 4, când poți sa ajungi cu browserul lejer peste 1 giga. Hai, spune ceva de linux, sau Windows XP,nu te abține.

      Dacă îți iei laptop de 1500 de euro nu vrei “să te descurci”, “să îți faci treaba cu el”. Vrei să zbârnâie. Și peste 2-3 ani.
      Eu am unul cu 8 GB, SSD și Windows 7 și îmi fac treaba cu el. Atât. Treaba. Un Star Craft 2 calumea nu pot. Doar așa, mai în scârbă. Iar ăsta e ceva ce nu cere multe resurse, o vechitura de joc, practic. Trebuie să mă limitez și la exceluri, access, sau instanțe de Citrix către mediile de lucru ale clienților. E bun, cât să nu mă plâng.

      Mai am unul pe care muncește nevasta cu 6GB ram. De prin 2010. Tot așa, își mai face treaba cu el vreun an maxim 2. Excelurile ii consumă pana pe la 1-1.5 Giga din ram. Doar alea.
      Cam cât de prost ar trebui să fiu să iau următorul laptop cu 4, sau 8 Giga de ram, pentru că mă descurc?

        (Citează)

    • Chrome?

      Eu fac și editare video sau foto pe al meu, deci aș avea nevoie de cât mai multă memorie.

        (Citează)

    • Asta pentru că cei care cauta laptop pe Windows se uită cam numai la specs. i7, cât mai multă memorie și placă video dedicată – asta caută lumea – nu contează că te lovești de ce spunea add mai sus, că ți se pare că la banii ăia măcar ai i7 și nu știu câtă memorie. Ăsta ed e altfel principalul contraargument la ce vine Apple – specs mai bun la bani mai puțini.

      Ce nu-mi place mie e că multe sună bine pe hârtie dar nu funcționează grozav în realitate – dacă te saturi să-ți sară de la GPU la placa dedicată și dezactivezi GPU o să ai o complet altă autonomie, dar hei, tu ai placă video dedicată.

        (Citează)

    • Nu înțeleg de ce ai vrea placă video dedicată. E bună doar dacă te joci, dar altfel nu are rost să o plătești și să suporți dezavantajele.

        (Citează)

    • de aia au dsesteptii astia 2, una pentru autonomie si una pentru jocuri si aplicatii care necesita. dar socoteala de-acasa…

        (Citează)

    • Radu, eu nu am mai făcut editare video de o grămadă de ani. Vorbesc de recodare,filtre, nu tăiat și lipit filme cu Windows movie maker.
      Mă întreb numai, cum îți merge editarea video pe laptop fără placa video dedicată?
      Au avansat atât de mult ăștia cu pocnitorile lor de la Intel? La laptopurile din casa și Gimp stă pe gânduri la unele filtre .

        (Citează)

    • catalinx: Mă întreb numai, cum îți merge editarea video pe laptop fără placa video dedicată?

      N-aș putea să-ți răspund. Prioritare înaintea performanței în editare video au fost altele: portabilitate, greutate redusă, preț șamd, așa că n-am avut niciodată ultrabook-uri cu placă video dedicată.

      Am avut un laptop cu placă video dedicată (sistemul ăla Optimus de are două plăci, cum zice add mai sus) și pot să-ți spun că World of Tanks mergea vizibil mai bine acolo decât pe următorul ultrabook, care nu avea placă dedicată. Mergea însă și pe acela, dar mai tăiam din detalii.

      Dacă ai desktop, poți face acolo un test cu Adobe Premiere. Elimini placa video din lista cu plăci a lui Adobe și randezi fără ajutorul ei, apoi randezi și cu ajutorul ei. Poate fac eu asta cândva.

      https://www.nwradu.ro/2013/08/cum-activezi-renderingul-placa-video-premiere/

        (Citează)

  5. @nwradu: e bună și pentru grafică sau desen CAD. Cei ce îți vând programele CAD recomandă să ai video dedicat, iar ideea populară e că e bine să fie și aia că de, 2 e mai bun decât 1. Ca să nu mai spun că ăștia cu CAD recomandă Quadro sau Firepro.

      (Citează)

  6. VictorH:
    Radu, sunt oameni cu nevoi diferite. Eu de exemplu la 8GB sunt extraordinar de limitat. Si am maxim 4 tab-uri de Chrome deschise, ca sa nu aud comentarii.
    Lucrez in foarte multe chestii deodata plus un VM cu vreo 2GB de RAM alocati ca sa nu-mi troznesc OS-ul cu toate porcariile de clienti VPN de la toti clientii.
    Deci prin urmare, ies din tiparul unui average user pentru average work dar deja 16GB mi se par limitati pentru un laptop cumparat de mine, pentru mine, pentru job-ul meu de acum si de peste 4 ani, pentru ca ultrabook-urile astea nu se upgradeaza.

    Chrome e cel mai gurmand browser. Eu am nevoie de taburi multe la serviciu si pot spune ca acum 3 ani Chrome era rege, acum e precum era inainte IE.

      (Citează)

  7. VictorH:
    Radu, sunt oameni cu nevoi diferite. Eu de exemplu la 8GB sunt extraordinar de limitat. Si am maxim 4 tab-uri de Chrome deschise, ca sa nu aud comentarii.
    Lucrez in foarte multe chestii deodata plus un VM cu vreo 2GB de RAM alocati ca sa nu-mi troznesc OS-ul cu toate porcariile de clienti VPN de la toti clientii.
    Deci prin urmare, ies din tiparul unui average user pentru average work dar deja 16GB mi se par limitati pentru un laptop cumparat de mine, pentru mine, pentru job-ul meu de acum si de peste 4 ani, pentru ca ultrabook-urile astea nu se upgradeaza.

    Chrome e cel mai gurmand browser. Eu am nevoie de taburi multe la serviciu si pot spune ca acum 3 ani Chrome era rege, acum e precum era inainte IE.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus