un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cel mai mare eșec al sistemului Android

4 Aug 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Au apărut datele despre versiunile de Android din piață, la 1 august, iar cifrele sunt groaznic de slabe. Iată tabelul, furat direct de la Android Police:

android_distributie_versiuni

Android 6.0 are doar 15,2%, deși a fost lansat în octombrie 2015. Acum o lună avea 13%. De fapt, cea mai populară versiune de Android este 4.4, lansată în noiembrie… 2013!

Primul meu contact cu Android a fost la versiunea 1.5, pe un HTC Hero (care avea o rezoluție de 320 x 480 pixeli pe un ecran de 3,2 inchi – ce vremuri!), acum 7 ani!

În 7 ani, cei de la Google n-au fost în stare să modifice sistemul de operare pentru a permite update-ul OTA direct de la ei, ca să nu depinzi de producătorul telefonului. Nu-mi pasă cum făceau asta, se putea găsi o soluție astfel încât nucleul să fie updatat direct, iar producătorul să pună doar peste el ce teme, tapete, sunete, culori și aplicatii vrea. Până și Microsoft a găsit o metodă de a face update de Windows pe laptopuri “particularizate” de alții, cu păstrarea celor necesare.

La un moment dat, când OS-ul a devenit cel mai popular din piață, Google trebuia să se oprească și să spuna “stați așa, următoarea versiune o regândim de la zero, o facem pe componente, nu mai dăm producătorilor acces la tot sistemul și facem upgrade-uri dese”.

Acesta mi se pare cel mai mare fail al Android-ului. Cu toate acestea, Google îi dă înainte, ne arată noutăți din versiunea 7 Nougat, în timp ce majoritatea folosesc una de acum 4 generații, apărută în 2013. Chiar și încercarea lor timidă de a schimba ceva măcar în asigurarea securității prin patch-uri lunare a rămas rău în urmă, telefonul meu fiind la nivelul lunii martie în domeniu.

Și nu, nu trec la gama Nexus doar pentru asta, ci doar zic că lucrurile puteau fi făcute mult mai bine.

    26 comentarii

  1. 1. Dacă ai una din ultimele 3 versiuni, în proporție de 99%, faci același lucru cu ele. Instagram, Facebook, Twitter, FotMob și toate jocurile merg la fel.

    2. În calcul sunt luate și telefoanele de 200 de lei lansate acum 3-4 ani. Ce producător crezi că își permită să țină ingineri ca să updateze an de an un telefon pe care l-a vândut cu 200 de lei?

    3. Cand cumperi un telefon care costă 5% dintr-un iPhone, ești conștient că acel telefon nu are hardware pentru o versiune care o să apară peste câțiva ani, dar îl cumperi pentru că vrei ca părinții tăi să poată să-și vadă nepotul pe WhatsApp sau să aibă numerele salvate în contul Google.

    4. Google nu le poate impune producătorilor să facă el update-ul automat. Cine ar mai cumpără Note 7 dacă nu ar fi pentru câteva luni singurul de la Samsung cu Android 7? Majoritatea ar rămâne pe Galaxy S5, S6 sau S7, dacă toate ar avea ultima versiune de Android.

    5. Sunt multe chestii în Lollipop pe care ultima versiune de iOS nu le are nici acum.

      (Citează)

  2. Trebuie sa ii dau dreptate lui Dan pentru argumente.

    E greu sa comparam Apple (Care are un singur produs) si Android, care este sub zeci de mii de forme, este open source si este “modificat” de fiecare producator dupa bunul lor plac.

    In plus, flagship-urile Android sunt vandute bine, dar nu suficient. Daca am analiza putin valoarea medie a unui smartphone Android, vei vedea ca e destul de mica.

    Cum zicea si Dan, nu platesti 300, nici 500, ci un 700-800 sau 1000 Lei pentru un Android. Dotarile la acel pret sunt medii. Chiar crezi ca un astfel de terminal va face fata in urmatorii 2-3 ani, astfel incat sa primeasca update-uri?

    Astazi imi ajunge S7 Edge-ul. Acum am un Galaxy S4. Sa stii ca a primi update-uri decente.

    Versiunea originala a fost 4.2, apoi 4.4, apoi anul trecut a trecut la 5.1. Si s-a oprit pentru ca hardware-ul nu mai face fata la Android 6. Desi, multi l-au instalat neoficial.

    Dar, S4 a costat aproape 1800-2000 Lei atunci cand l-am cumparat…

    De altfel, e normal sa fie asa. 75% din piata este ocupata de smartphone-uri low cost.

    Iti vine sa crezi ca in 2016, mai exista smartphone-uri cu 512MB Ram? Cam ce Android ai vrea sa puna pe acelea. Sau pentru 300 lei, vrei si updateuri?

    Asta e problema.

    Comparand cu Apple, este logic ca poti mentine mult mai bine un produs in care nu isi baga si altii degetele si care este destul de strict in ceea ce priveste libertatea de a-l customiza.

    Pe cand la android, daca te apuci sa il chitibusesti si ii faci modificari (ca si producator) exista riscul sa nu mai functioneze toate acele feature-uri la urmatorul update.

      (Citează)

  3. Pune ultimul IOS pe un iPhone 4 (dacă poți) și spune-mi ce sistem minunat e IOS-ul.

      (Citează)

    • Tu stii ca iPhone 4 are 6 ani, nu? Fa acelasi lucru cu ceva echivalent de la Android: Galaxy S1. Daca mai gasesti vreunul care merge.

        (Citează)

  4. Dan:

    2. În calcul sunt luate și telefoanele de 200 de lei lansate acum 3-4 ani. Ce producător crezi că își permită să țină ingineri ca să updateze an de an un telefon pe care l-a vândut cu 200 de lei?

    Problema majora este ca in calcul sunt luate si telefoane de 1400 lei sau mai scumpe care in ultimii 2-3 ani au primit un singur update la android ele venind cu versiuni deja invechite si updateul fiind pentru 4.2 sau 4.4 desi android are 6+ deja.

      (Citează)

  5. Eu vreau sa fac rollback la lollipop dar crezi că pot face asta fără wipe / root?

    De ce? Chromecast v1 nu mai răspundea la comenzile de pe tableta proaspăt updatată… Dar de pe telefonul de muncă (custom rom 5.1) sau ios era ok.

    Și uite așa am vândut chromecast și am luat al doilea roku 2 (compatibil cu toate device-urile mobile din casă)

      (Citează)

  6. Un flagship de acum 2 sau 3 ani ar rula android 6 fără probleme, chiar și 7, în caz că l-ar primi.

      (Citează)

  7. “Nu-mi pasă cum făceau asta, se putea găsi o soluție astfel încât nucleul să fie updatat direct, iar producătorul să pună doar peste el ce teme, tapete, sunete, culori și aplicatii vrea.”

    Aici greșești. Producătorul trebuie în primul rând să dezvolte driverele pentru componentele puse de ei pe acel dispozitiv. Degeaba face Google ce sisteme magice crezi tu că ar putea face dacă producătorii nu fac asta.
    În al doilea rând scopul producătorilor este să te facă să îți cumperi ultima lor generație de telefoane, altfel stai ca mine, bine-mersi, cu un Nexus 5 vechi de 3 ani, dar care are ultimul Android și funcționează ireproșabil. Diferența fiind că Google nu mizează să facă bani din gama lor Nexus și au două dispozitive pe an (plus alte 3-4-5 din generații mai vechi) pe care să le aducă la zi cu fiecare versiune de OS, în timp ce Samsung are zeci de telefoane cu zeci de variante pentru diferite piețe în fiecare generație, din care mai și vor să scoată profit.
    Și nu în ultimul rând, aceeași fragmentare e vizibilă și pe Windows, pe care Microsoft a încercat să o contracareze prin update-ul gratuit la Windows 10.
    Dar per total, dacă nu ești developer să trebuiască să ții cont de multiple versiuni, rezoluții etc, cu ce te afectează pe tine fragmentarea Android în mod direct?

      (Citează)

  8. Ia exemplul Samsung Galaxy S4.
    Lansat in 2013, deci de 3 ani. A pornit de la Android 4.2, apoi a primit update la 4.4, apoi anul trecut parca la 5.1. Nu poti spune ca nu a fost cat de cat suportat.

    Dragoş-Mihai Vaipan: Problema majora este ca in calcul sunt luate si telefoane de 1400 lei sau mai scumpe care in ultimii 2-3 ani au primit un singur update la android ele venind cu versiuni deja invechite si updateul fiind pentru 4.2 sau 4.4 desi android are 6+ deja.

      (Citează)

  9. Ultima versiune de iOS suporta iPhone 4s, lansat in 2011. Iar iPhone 4, aparut in 2010 este suportat de penultima versiune de iOS. E clar ca la Apple lucrurile stau mai bine, dar trebuie avut in vedere ca ei produc doar 1-2 modele pe an, in clasa premium. Fara licentiere la OEM, fara ROM-uri custom la operatori. Mult mai usor sa faci update-uri asa.
    Google incearca sa rezolve problema update-urilor de aplicatii prin Google Play Services. Nu mai depinzi de versiunea sistemului de operare pentru a avea ultimul update la Facebook, Instagram, etc.

      (Citează)

  10. Am un Samsung S6, pe Vodafone, si nu mai imi venea update-ul la Marshmallow. A trebuit sa-mi bat capul si sa fac update-ul manual, dupa ce suportul de la Samsung imi zicea ca s-a astept. Am asteptat… pana in mai 2016. Android 6 se lansase in octombrie 2015. Da, se sta foarte prost cu update-ul OS-ului, in Android. Daca iOs va deveni mai ingaduitor/prietenos, atunci as putea sa iau in calcul intoarcerea la iphone.

      (Citează)

  11. parca aveai Samsung S6, mie imi arata ca patch level e 1 iulie 2016 (S6 luat de la emag).

      (Citează)

  12. Deplictis:
    Ia-ți nexus. Mâine, 05/08/2016, o sa ai Nougat oficial.

    nope

      (Citează)

  13. De ce este important sa ai ultima versiune de OS pe mobil. De fapt de ce e ATAT de important, incat va scoate peri albi? Intreb pentru ca atunci cand aveam Android pe un Z3C m-am bucurat ca am update la Lollipop, pana am vazut designul pentru copii cu retard sever, si am plans dupa Kitkat.

      (Citează)

    • Pentru ca nu GUI hocus pocus te intereseaza, ci optimizarile sistemului de operare, managementul memoriei, al bateriei si tot asa.

        (Citează)

  14. ipo:
    De ce este important sa ai ultima versiune de OS pe mobil. De fapt de ce e ATAT de important, incat va scoate peri albi? Intreb pentru ca atunci cand aveam Android pe un Z3C m-am bucurat ca am update la Lollipop, pana am vazut designul pentru copii cu retard sever, si am plans dupa Kitkat.

    haha, material design pentru copii

      (Citează)

  15. “Cel mai mare eșec al sistemului Android
    În 7 ani, cei de la Google n-au fost în stare să modifice sistemul de operare pentru a permite update-ul OTA direct de la ei, ca să nu depinzi de producătorul telefonului. Nu-mi pasă cum făceau asta, se putea găsi o soluție astfel încât nucleul să fie updatat direct, iar producătorul să pună doar peste el ce teme, tapete, sunete, culori și aplicatii vrea.”

    Radu, aici gresesti fundamental.
    Esec sau cum vrei sa il consideri, asta este o consecinta directa a faptului ca OS-ul este open-source si deci complet si total modificabil de catre oricine – iar asta este fix motivul care a propulsat Android acolo unde este si azi, cu asemenea cota de piata uriasa si un numar de utilizatori absolut fabulos. Daca ar fi fost closed-source, si deci aflat sub controlul complet al Google (vezi ce face Apple), atunci da, update-urile nu ar fi fost o problema, dar nici nu am fi vazut device-uri de la diversi producatori si o crestere atat de mare a cotei de piata.

    Daca de exemplu tu ai device Samsung, rezulta ca nu folosesti Android de la Google, ci un sistem care candva a fost codul sursa de la Android, dar al carui cod a fost modificat in mod radical de Samsung dupa cum au dorit sau au considerat ei ca e necesar. Nu are avea cum Google sa updateze ceva care a fost modificat masiv de catre Samsung. Daca Samsung ofera update-uri dupa 6 luni, 12 luni sau niciodata, dupa criterii complet ilogice si iresponsabile, aici cei care ii sprijina cu bani si le cumpara produsele ar trebui sa-i taxeze (pentru ca, in fond, asta este doar lipsa de respect fata de client, altceva nu este).

    In al doilea rand, Samsung, LG, htc etc NU isi pun doar o tema, un skin si gata – asa cum cred multe persoane ca se intampla. Ar fi o frumoasa gluma buna daca s-ar intampla asa. Nu, intreg sistemul de operare fiind open-source (cod disponibil public) ei il modifica *masiv*, il adapteaza dupa cum vor, modifica zeci/sute de componente ale lui, de la sistemul de stocare la sistemul de management al aplicatiilor, sistemul de multitasking, de management al consumului de energie etc. Fac asta din varii motive: pentru ca vor sa aiba acces si control asupra utilizatorilor lor, pentru ca vor sa modifice felul in care functioneaza anumite sub-sisteme etc, sa preinstaleze aplicatiile lor proprii la rang de system apps etc. Toti acesti producatori modifica (evident) si sistemul de patching / livrare update-uri de la Google, astfel incat device-urile sa nu mai primeasca OTA de la Google ci de la serverele acestor producatori (la discretia lor).

    Cerinta obligatorie de la Google, pentru producatorii care vor sa includa Play Store, este ca peste acest “Android modificat” sa instaleze suita de Google Apps, care nu este open-source si deci trebuie instalata asa cum este, iar componentele acestor Google Apps primesc update periodic (si chiar des) direct de la Google.

    Vina este in primul rand a producatorilor, fiindca nu le pasa de proprii clienti si in al doilea rand a consumatorilor, ca ii finanteaza pe acesti producatori, cumparandu-le produsele.

    Google au incercat de-a lungul timpului tot felul de solutii pentru a ii mobiliza pe producatori, dar degeaba incerci sa faci niste guidelines, atata timp cat cel mai mare producator de device-uri cu Android refuza colaborarea si face totul dupa cum il taie capul, fara nicio logica.
    Au reusit macar sa faca ceva pe partea de update-uri de securitate – sa nu uitam ca pana acum un an-doi, singurele device-uri care primeau patch-uri de securitate in timp util erau cele Nexus, in timp ce la celelalte, fie patch-urile de securitate veneau dupa multe luni, fie niciodata. Samsung (si altii evident, dar mai putin cantitativ) au vandut zeci de milioane de device-uri, cu toate ca le-au lasat cu “critical vulnerabilities” atatia ani la rand si asta pentru ca utilizatorul obisnuit mai degraba alege o camera foto mai buna decat sa stie ca are un sistem cu update-uri de securitate la zi.

    Exista acel Google Play Services care este obligatoriu pe toate device-urile si care este actualizat (prn silent updates) direct de la Google, dar acolo nu este intreg sistemul de operare, ci doar nucleul necesar pentru a se asigura compatibilitatea intre device-uri, ca sistemul de push notifications functioneaza, etc etc).

    Nu sunt doar Nexus-urile cele care primesc rapid noile versiuni de Android — poti instala foarte bine custom ROMs pe orice alte device-uri, insa si aici intervin tot felul de probleme (ex: bootloader-ul e blocat, pierzi garantia, producatorul nu pune la dispozitie comunitatii custom ROMs driverele de la diverse componente etc)

    Asa am ajuns in situatia (jalnica) in care Galaxy S2 (!!) a primit (prin CyanogenMOD) update la Marshmallow inainte ca Galaxy S6 sa il primeasca de la Samsung.

      (Citează)

  16. Mihai:
    Pentru ca nu GUI hocus pocus te intereseaza, ci optimizarile sistemului de operare, managementul memoriei, al bateriei si tot asa.

    Android a ajuns la versiunea 7, sa inteleg ca te tine bateria mai mult de o zi?

      (Citează)

  17. Pai sa vedem, tata e pe HTC Desire, ala original – inca functioneaza, Android 2.3 custom rom, el il foloseste strict ca telefon; partenera Z3 dual – are 5.1 ca 6.0.1 n-a venit OTA si nu vrea sa ii umblu la telefon, sa nu ii sterg ceva “important”; fata S3 mini – are 4.1.2 stock, alt update nici telefonul asta nu mai vede oficial, pentru ca trebuie sa se vanda si alte modele mai noi, desi functioneaza foarte bine, exceptand bateria, care ar trebui schimbata. Eu S6, 6.0.1 si sper sa vad si 7 undeva spre anul viitor, daca il mai tin pana atunci. Nu ma mira graficul deloc.

      (Citează)

  18. Eu inca am un nexus 7 care a mers brici pana am facut update de la 4.0 la 5.0.

    Atunci a inceput sa mearga ca de la un ferrari la o dacia 1300. Au mai scos niste update-uri, versiunea 5.2 merge cat de cat insa incomparabil cum mergea pe 4.0.

      (Citează)

  19. Madalin:
    Suporta, asa este, dar ai instalata sa vezi cum functioneaza iphone 4s cu ultima versiune de iOS?

    Am instalat. merge decent. Mult mai bine decat un telefon cu Android stock lansat in aceeasi perioada cu 4S. Se pare ca Androidul imbatraneste, e de ajuns sa treca zile in calendar si se misca din ce in ce mai incet :)

      (Citează)

  20. Deplictis:
    Nope, ce?

    nope adica nu apare niciun 7 final azi. poate pe la sfarsitul lunii dar putin probabil.
    DP5 poti sa-ti pui si astazi dar asta e irelevant.

      (Citează)

  21. Android 6 este de departe cea mai proasta versiune. Eu vreau sa trec înapoi pe 5.01

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus