un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce să facă, în viitor, și Republica Moldova?

31 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Încă vuiește lumea pentru că ambasadorul SUA la Chișinău a declarat că Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent. “Unirea nu este o alegere practică.” (Hotnews)

Vai, ce declarație! Ne-a scos din cărțile unirii! Ne-a dat perversa ca la Purcari.

Dar ce vă așteptați să zică omul?

În primul rând, acestea sunt declarații normale din partea oricărui diplomat al blocului vestic. Vedeți, dacă ar spune că Moldova ar trebui să se alipească României, imediat ar apărea rușii spunând “păi stai așa, de ce să nu se unească la Rusia? Că așa cum sunt și români acolo, la fel sunt și ruși!”. Indiferent cine-a condus țara pe vremea lui Ștefan cel Mare, situația de acum este cea care este.

Mai mult, omul era ambasadorul SUA chiar în Moldova! Ce era să spună, “mă bucur că sunt ambasador aici, dar această țară n-ar trebui să existe, ci să fie un județ al României”? Nu putea spune asta. Pur și simplu nu se face. E ca atunci când te uiți la nou-născutul unor prieteni și e urât rău, dar nu poți zice asta. Zâmbești și faci “guci-guci”.

Harta Europei s-a schimbat în fiecare secol. În fiecare secol! E greu de crezut că va rămâne așa cum este acum multă vreme. Moldova, ca țară, are problemele ei cu economia, industria, corupția și nu sunt doar mari, ci și afectate de vecinătatea cu o zonă foarte instabilă a Ucrainei și de Rusia în spate. Pe mine nu m-ar mira ca, într-un viitor pe termen mediu, Moldova să se fractureze de-a lungul Nistrului sau chiar mai rău.

O altă problemă este cât ar costa o unire a României cu Moldova. Citeam undeva o analiză care spunea că la nivel de conducere nimeni din Coreea de Sud nu-și dorește înlăturarea dictaturii din Coreea de Nord pentru că i-ar costa enorm o eventuală unire. Coreea de Sud este un lider mondial în multe domenii high-tech, au o economie care duduie, au orașe SF, pe când cei din nord sunt la capătul opus al spectrului. Costul de a crește “nordul” este atât de mare încât cel al înarmării și menținerii unei păci fragile este preferabil.

Dacă așa gândesc cei din Coreea de Sud, ce să zic de România, o țară săracă, preluând Moldova, o țară și mai săracă? Am mare stimă pentru moldoveni și consider că suntem, de fapt, același popor, dar calculele matematice sunt rele de tot.

feat_romania_mare

    18 comentarii

  1. Separarea Moldovei de Romania este o nedreptate si trebuie sa cautam cai sa o reparam, nu scuze sa nu o facem.

      (Citează)

    • Sunt sigur ca daca se face unirea si o sa pleci la piata cu o plasa plina de bani ca sa iei o paine, te vei simti mai bine ca te-ai infratit cu poporul moldovean, lucru pe care il asteptai de cand te-ai nascut… nu? Lasand la o parte faptul ca moldoveni mai sunt acolo in teritoriu cred ca mai putin de 10%, restul sunt rusi adusi cu japca de prin toate colturile Mamei Rusii.

        (Citează)

  2. Cred ca 26 de ani e prea mult timp pentru a o freca, si ar trebui sa intoarcem foaia. In toate domeniile.

    Moldovenii sunt romani, in proportia in care sunt. Statul Moldova nu e viabil, se rupe prin toate partile. Noua nu ne e indiferenta soarta lor. Trebuie sa luam decizia corecta care e unirea.

      (Citează)

  3. Aveai dreptate daca individu’ se limita la o declaratie (asa-zis corecta din punct de vedere politic) cu stat suveran bla bla ceea ce la momentul de fata sustine si conducerea tarii noastre ( pentru ca nu are ce altceva mai bun sa zica).Dar nu, el insista sa loveasca cu bata in balta si sa se dea fin cunoscator al istoriei si sa explice el la prostime cum sta treaba cu formarea poporului moldovinesc.
    Iar in ceea ce priveste pragmatismul pai ar trebui sa se declare independenta Republicii Ilfov cu capitala la Bucuresti ca doar e zona cu cele mai mari investitii straine si contribuie cu cel mai mare procent la PIB si sa se desparta de restul provinciilor care sunt sarace si nu performeaza.

      (Citează)

  4. Singura unire cad de cat probabilă e intrarea lor in UE.

      (Citează)

  5. Mai lăsați-o moartă cu unirea.Basarabia a fost a noastră, acum mai mult de juma de secol.Acum nu mai e, si nici nu mai avem nevoie de ei. Moldova are o populație imbatranita ( generația tanara e deja prin UE, se știe) si e sin prezent o țară controlata de ruși, la margine unei zone destul de controversate, aflate de ani de zile în conflict, Transnistria.
    Majoritatea celor rămași fac parte din generația veche, rusificata, care au dus-o bine în comunism si care regreta si in prezent despărțirea de mama Rusia.
    Noi de-abia ne întreținem pe noi, darmite să-i mai adoptăm si pe ei.
    No way !

      (Citează)

  6. Mie imi vine foarte greu sa inteleg cum pot exista oameni care nu dorm din cauza faptului ca Moldova e pamant romanesc si trebuie sa ne unim pentru a repara o nedreptate.

    Serios, baieti, voi chiar va ganditi la asta seara cand va bagati in pat sau doar va place sa scoateti cuvinte sforaitoare pe internet cand vine vorba, dar de fapt va doare fix in cot.

    Pe mine ma doare fix in cot daca ne unim sau nu si asta e atitudinea de om normal la cap care-si vede de treaba lui si de viata lui.

    Daca insa m-ar intreba cineva in mod oficial, la un referendum sau ceva, as spune NU pentru ca suntem deja suficient de saraci si hoti noi insine ca sa unim cu unii care sunt si mai saraci si si mai hoti (probabil ati auzit de miliardul de dolari furat).

    Serios babaeti, nedreptate istorica, fratii nostri, pod de flori si alea alea?
    Delir sau doar ipocrizie de internet?

      (Citează)

  7. Cert e ca americanii nu tin cont deloc de noi. Ne considera colonie si pot zice ce vor ca noi nu trebuie sa ne suparam.

      (Citează)

  8. Sunt cativa comentatori mai sus care nu realizeaza ca traim in secolul al XXI-lea. Ei inca se afla la inceputul secolului al XX-lea. Pe bune acu, chiar mai suntem la nivelul ala de cretinism incat sa reducem totul la granite si natiuni? Am mai fost o data acolo, si nu s-a terminat bine. Lumea intreaga merge spre globalizare si stergerea granitelor, pe cand “patriotii” romani ii dau inainte cu unirea si cu natiunea cea mai desteapta, cea mai frumoasa si cea mai nedreptatita. Bine, asta e valabil pentru toti “patriotii” nationalisti fie ca sunt ei maghiari, sarbi, slovaci, rusi, basci, irlandezi etc…

      (Citează)

    • … nemti, olandezi, francezi, englezi, scotieni, austrieci, catalani… p-astia i-ai cam uitat.
      Basarabia (nu inteleg de ce romanii ii spun Moldova, in afara actelor oficiale) nu mai e pamint romanesc de multa vreme. Americanul are dreptate, practic vorbind. Dar are fix dreptatea lui Putin care si-a luat Crimeea inapoi, si care zice ca nu e bine ca Ucraina sa intre in UE, NATO etc.

        (Citează)

  9. Unirea cu Moldova este o tampenie dpdv economic pentur noi. Suntem vai de noi iar ei sunt si mai si. Ce crezi ca poate iesi din treaba sta?
    Hai sa stam in banca noastra – si ei intr-a lor. Patriotismul asta care-i insufleteste pe unii e putin cam desuet.

    In afara de asta – exista diferente imense de mentalitate. Noi suntem cu 100 de ani in urma Frantei, Germaniei etc iar ei sunt cu 150 de ani in urma noastra. Lucrurile se vor complica instant .

    Treaba cu unirea este fezabila cand e vb de 2 tari/regiuni care sunt la aproximativ acelasi nivel economic, cu mentalitate apropiata etc. In rest – suntem doar patrioti… pentru ca e cool sa fii patriot ( sigur – in caz de doamne fereste, toti patriotii astia dispar in secunda doi… ca asa e la noi cu patriotismul si nu numai…)

      (Citează)

  10. Ambasadorul avea si optiunea de a tacea politicos.

    Nici RFG-ul nu era decat la mica distanta de RDG si nu si-au asumat costurile unirii – wait?!

      (Citează)

  11. Istoric vorbind actualul teritoriu al RM a fost romanesc. Dar traind in Iasi am “placerea” de a interactiona cu “fratii nostri” foarte des, si sincer nu doresc unirea cu unii ca ei. Tot netul rade de vasluieni, dar vasluienii sunt de cele mai multe ori mai civilizati decat basarabenii (vorbim de majoritati nu de cazuri izolate).

      (Citează)

  12. Putea sa taca. Declaratia e clar cu tinta pentru ca vesticii se caca pe ei de frica rusiei. Anexeaza aia si ucraina si tariile baltice si georgia si tot nu o sa fie vreo riposta.

      (Citează)

  13. Eu ca basarabean mutat in Romania de vreo 10 ani zic ca suntem ok asa.

    Din RM cine vroia sa plece, a plecat. Majoritatea sunt sau in Europa de Vest sau Rusia, depinde cum a vrut fiecare. Au ramas doar batranii, oamenii care nu vor sa plece de acolo si cei carora pur si simplu le e prea lene sa faca ceva. Ultima categorie sunt cei mai nasoli – un fel de Vaslui dar probabil mai rau

    Unirea ar fi degeaba. Toti moldovenii au pasaport romanesc, iar romanii pot intra in Moldova doar cu buletinul. Atunci de ce sa ne batem la cap?

    Iar pe astia cu Basarabia e Romania i-as intreba daca au stat in Moldova mai mult de o saptamana. Sau macar de au fost pe acolo, ca nu inteleg ce ii atrage pe ei acolo.

      (Citează)

  14. Dar ce vă așteptați să zică omul?

    Nimic. Cine avea pretenția de la el să zică ceva pe tema asta?

      (Citează)

  15. alex:
    Istoric vorbind actualul teritoriu al RM a fost romanesc. Dar traind in Iasi am “placerea” de a interactiona cu “fratii nostri” foarte des, si sincer nu doresc unirea cu unii ca ei. Tot netul rade de vasluieni, dar vasluienii sunt de cele mai multe ori mai civilizati decat basarabenii (vorbim de majoritati nu de cazuri izolate).

    Istoric vorbind, cam câți ani a făcut parte orașul Chișinău dintr-o țară numită România?

      (Citează)

  16. 1. Pozitia guvernului actual nu e pro-unionista. Era cam greu ca, mai ales ca vorbim “Ziua Independentii”, amasadorul american sa spuna altceva.

    2. Ultimele sondaje arata o sustinere anemica (7%-15%) din partea moldovenilor pentru unirea cu Romania

    3. Propaganda ruseasca foloseste din plin bau-baul cu “Vestul vrea sa desfiinteze Moldova, prin alipire la Romania” (vezi si punctul 2) pentru a decupla total Moldova de o apropiere de UE.

    Tot ce poate face Romania acum (pe termen scurt/mediu) e sa ajute Moldova sa se schimbe pentru a se putea apropia de UE: expertiza, bani dati pe proiecte concrete de dezvoltare a tarii si de reducere a coruptiei, rezolvarea problemelor de infrastructura comuna (drumuri, gaz, electricitate)

    A iti propune mai mult acum e si nerealist si contraproductiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus