un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

12 ani mai târziu, WoW încă se ține bine

27 Aug 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

12 ani de World of Warcraft! Mie nu-mi vine să cred că jocul a ținut atât de mult și încă merge bine, acum un an Blizzard raportând 5,5 milioane de jucători activi. În caz că nu știați, jocul nu este gratuit, ci necesită un abonament lunar, toți acei jucători plătind bani către Blizzard. Vârful a fost în octombrie 2010 cu 12 milioane de abonați.

Țin minte când s-a lansat jocul. Counter-Strike 1.6 era în floare atunci, asta jucam, și, cu toate că ideea unui astfel de joc RPG masiv online suna bine, tehnologia din acel moment părea insuficientă pentru așa un efort. Nu-i dădeam mari șanse.

La un moment dat mă întâlnesc cu un cunoscut care se cam lăsase de CS1.6 și juca WoW toată ziua. Ne-a spus că s-a mutat în altă casă unde providerul de net îi poate trage o fibră optică direct din… ceva, astfel încât să aibă bandă mare și latență foarte mică, altfel nu face față în clanul în care a intrat. Noi îi spuneam că ne lipsește pe dust2, să țină ușa, să dea un flashbang la cutii, să dea ban codaților, lasă dracului omorâtul orcilor. El ne povestea că se adună câte 40 de oameni într-un raid și fiecare știe exact ce trebuie să facă, ce vrajă să dea și la ce moment, altfel pică tot atacul. Când încep toate să zboare pe acolo, are nevoie de o conexiune foarte bună la Internet. Părea obosit, nu cred că mai dormea mult.

Suna bine și Blizzard a a dat lovitura. Personal n-am jucat niciodată WoW, dar mi se pare că Blizzard merită aplauze pentru că a întreținut 12 ani acest fenomen și încă merge puternic, în timp ce alte MMO-uri care mă așteptam să fie populare, precum cele din universuri tip Star Wars sau Star Trek, au fost aproape chiar de la lansare eșecuri.

Au urmat 6 expansion-uri, aproximativ câte unul la fiecare doi ani. Cel mai nou, Legion, se lansează acum. Poate fi precomandat la PC Garage și, la miezul nopții în noaptea dintre 29 și 30 august, se face lansare mare în showroom-ul din zona Timpuri Noi.

Dragă Blizzard, dar un Warcraft 4 nu faceți? Că Starcraft a avut o finalitate, dar Warcraft a rămas cam în pom cu povestea.

world_of_warcraft_legion_art

WOW_Legion_3D-L

    15 comentarii

  1. La fiecare lansare de expansion numarul de platitori creste pentru 2-4 luni la peste 10 milioane. Warcraft 4 suna bine si probabil se va anunta intr-un an, doi. Momentan trebuie sa se plictiseasca lumea de contentul din Starcraft. Nu ar avea rost sa faca doua strategii competitive in acelai timp.

    Cel mai probabil la Blizzcon de anul asta vor anunta Diablo 4 sau un expansion pentru 3, desi un joc nou e mai plauzibil.

    Si ca bonus, se zvoneste foarte mult ca vor reface in HD toate jocurile lor clasice (starcraft 1, diablo 1/2, warcraft 1/2/3), starcraft il vor anunta foarte curand.

      (Citează)

    • D3 l-am cumpărat pe tot acum vre-o 3 luni, l-am găsit la promoție. La fel cu starcraft 2 primele 2. Inca stau sigilate. Dar daca scot in hd d1 & 2 + starcraft….. O sa mai stea mult si bine tot asa.

        (Citează)

  2. de ceva timp poti sa iti cumperi timp de joc pe gold in loc de euro, ceea ce mie mi`a convenit pentru ca aveam sute de mii de gold si nu faceam nimic cu ei.
    joc WoW de la bun inceput si inca am nostalgii cu raidurile de 40 de oameni, am trait clipe memorabile de gaming prin molten core sau blackwing lair.
    astept cu interes Legion ca vara asta m`am lasat temporar de WoW pana apare continut nou si chiar am chef sa revin in Azeroth.
    eu vreau ca blizzard sa mai scoata in viitor si filme, Warcraft a fost spectaculos la IMAX, filmul anului 2016 in topul meu.

      (Citează)

    • Am văzut și eu filmul, spectaculos, dar cu actori varză și un scenariu prost și fără să te introducă în universul Warcraft. Putea fi mult mai bun.

        (Citează)

  3. Filmul Warcraft a mai pus ceva combustibil la tot fenomenul. Se va vedea asta și la numărul de abonați după lansarea Legion. Mai mult decât atât, au fost băgate în seamă și cărțile Warcraft. Multe dintre ele erau „out of print”, dar din noiembrie 2016 se vor retipări.

    https://www.goodreads.com/book/show/30358502-world-of-warcraft

      (Citează)

  4. In Bucuresti o sa fie midnight launch si in Media Galaxy Mall Vitan cu postere gratuite pentru cei care vin sa-si ia jocul de acolo (in limita disponibilitatii bineinteles). In plus, tot acolo va fi amplasata o mini scena Legion pentru cei care vor sa faca poze.

    https://www.facebook.com/events/286033198443113/

      (Citează)

  5. Aoleu! În ce an suntem? Ultima oară când am jucat jocuri pe calculator jucam Warcraft 2. A mai apărut ceva după? :)))

      (Citează)

  6. se tine bine, dar pe mine tot nu m-a convins.

      (Citează)

  7. Pfai ce vremuri au fost, am jucat vreo 8 ani, hardcore raiding, a fost superba perioada aia.
    Pe de o parte! Pe de alta parte vai doamne cat timp si bani am pierdut jucand WoW.
    Raidurile ca raidurile dar grindurile te mananca: ptr level, ptr rep, ptr cash, ptr ceva rare drop cosmetic, ptr vreun titlu, ptr honor/valor/whatever points, si tot asa :)

    In orice caz, good life, nice memories! Din fericire m-a ajuns burnout-ul ca altfel pierdeam si acum vremea.

      (Citează)

  8. Continuarea din warcraft 3: https://www.youtube.com/watch?v=vlVSJ0AvZe0

      (Citează)

  9. Pai povestea din Warcraft 3 n-a ramas deloc in pom,a fost continuata si extinsa prin intermediul WoW…..

      (Citează)

  10. WoW a fost primul si cel mai de succes RPG. Chiar daca i-a apus steaua, ramane un joc si un moment de referinta in istorie. Dar sistemul lor de joc cu ore de questing, grinding, instante si raiduri nu mai este de actualitate.

    Se cauta si au succes jocurile condensate in reprize de 15-20 de minute, vezi succesul League of Legends, World of Tanks. Blizzard a inteles asta, si intai a scos jocul de carti Heroes of the Storm si acum Overwatch.

    WoW are sens inca, merita sa il mentina, doar le intra undeva pe la 50 de milioane de $ in cont de la el. Jucatorii ca Maddy, cu mult gold, nu sunt chiar asa de multi cred.

      (Citează)

    • toti care joaca zilnic cateva ore ar trebui sa faca usor bani. daca ai si vreo 5-6 alts lvl 100 fiecare cu garrison la nivel maxim scoti mii de gold pe zi numai din misiuni.

        (Citează)

  11. La ultimul patch au scos misiunile cu reward gold din Garrison.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Am văzut și eu filmul, spectaculos, dar cu actori varză și un scenariu prost și fără să te introducă în universul Warcraft. Putea fi mult mai bun.

    Actorii ar fi pe ultimul loc la capitolul “varza”. Cam tot filmul a fost varza: scenariul, imaginea, muzica. Doar niște efecte, atat a fost de capul lui. Sper sa nu care cumva sa se apuce blizz&co și sa faca ceva dupa starcraft sau diablo ca le nenorocesc si pe alea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus