un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Transfer internațional de bani chiar și în 10 minute: cum funcționează MoneyGram (p)

20 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Este mijlocul verii, este sezonul concediilor în țări străine, ba imediat vine luna august, perioada tradițională în care românii emigrați în alte țări revin acasă pentru a-și vedea rudele. Sau poate că-și petrec concediul în alte zone, dar măcar trimit niște bani în România ca un cadou pentru cei de aici.

Indiferent că sunteți plecat din țară și aveți nevoie să primiți bani acolo sau să trimiteți bani în țară, ar fi bine să fiți la curent și cu serviciile oferite de MoneyGram în acest scop, cum funcționează ele mai exact și care sunt costurile. Nu de alta, dar s-ar putea să aveți surprize cu cardurile prin diverse țări sau, dacă ne imaginăm situația cea mai rea, să rămâneți fără ele dacă vă dispare portofelul, caz în care ar fi bine să știți alternativele, iar MoneyGram te ajută să fii aproape de familie la nevoie.

Probabil că știți în mare cum funcționează MoneyGram: cineva depune bani la un agent MoneyGram dintr-o țară, altcineva îi ridică din altă țară. Transferul durează chiar și 5-10 minute (depinzi de programul agenților respectivi, că sistemele software moderne procesează imediat plățile).

Agenții aceștia sunt în număr de peste 3500 în România și de mai multe tipuri, de la unități bancare (BCR, Unicredit, Alpha Bank, Intessa San Paolo, Otp Bank, Marfin Bank, Idea Bank, Libra Bank) și până la magazine de cartier sau persoane înrolate în sistem, incluzând magazinele Orange România, Carrefour, Payzone șamd.

moneygram_locatii

Ca să vedeți exact câte puncte sunt în zona voastră, consultați harta de aici.

Asta pentru transferuri cash, când vrei să ridici banii în mână. Dacă nu-i vrei așa, ai la dispoziție alte două modalități de plată:

  • primești banii direct într-un cont bancar, o opțiune bună pentru cei ce le fac rudelor un cont și-l alimentează de la distanță sau situațiilor în care expeditorul nu are cont. De exemplu ai niște pământ pe la țară, cineva crește porumb pe el și-ți dă periodic niște bani de pe urma lui. Îi poți primi cash când treci pe acolo sau poți spune “auzi, du-te la magazinul din sat și pune banii la MoneyGram pentru mine, în contul abc”
  • primești banii într-un cont M-Pesa. Parteneriatul MoneyGram-Vodafone a fost încheiat prin martie anul acesta și astfel banii pot fi trimiși din orice țară direct către un număr de telefon din România. Opțiune tocmai bună pentru tineri.

Un alt avantaj este conversia monedei. Cineva poate depune euro în Italia la MoneyGram și tu poți ridica aici lei, euro sau dolari, zice estimatorul online.

Probabil că vă întrebați de comisioane. Serviciul ia un comision per transfer, dar spre deosebire de bănci unde uneori ai comisioane ascunse (conversie multiplă de valută, retragere de pe card șamd), la MoneyGram acesta este calculat și comunicat clar încă de la început, ca să știi ce faci. Puteți face simulări aici între oricare două țări.

Am făcut eu niște simulări. De exemplu dacă ești în Italia și vrei să trimiți bani în România, la o sumă de 300 de euro plătești încă 10,5 euro. Comisionul trebuie gândit și în contextul avantajelor pe care le oferă, adică transfer în câteva minute, ridicare directă de cash, același comision indiferent că vrei să ridici euro sau lei, că vrei banii în mână, în cont sau în M-Pesa și, de ce nu, posibilitatea de a utiliza MoneyGram în tot felul de localități unde, altfel, poate nici nu există bancomat sau bancă.

Am făcut și altă simulare: 300 de dolari canadieni mai cer încă 15 dolari comision, dar aici ridici direct lei.

Să presupunem că ești în Vietnam și îți pierzi portofelul cu toate cardurile și banii cash. Ce poți să faci, să cerșești pe stradă? Suni acasă, ceri bani, în câteva minute îi poți avea în mână. Am făcut o simulare, pentru 300 de euro comisionul este de 15 euro și acolo destinatarul primește direct dongi (pentru că, da, moneda Vietnamului este dongul).

moneygram_vietnam

Dacă aș fi rămas fără bani în Mauritius, ar fi costat 25 de lei ca cineva să depună aici 900 de lei și eu să-i ridic de la un agent MoneyGram de acolo. 2,7%

În multe scenarii situația s-ar putea să fie mult mai bună decât un transfer bancar clasic, unde se adaugă niște comisioane mari, în special provenite din așa numitele comisioane SWIFT și comisioane de transfer interbancar internațional, plus diferența de curs valutar utilizat de bancă. Prin MoneyGram s-ar putea nu doar să fie rapid și simplu și disponibil în orice colț al țării, dar și mai ieftin.

    7 comentarii

  1. Daca iti pierzi portofelul, garantat aveai si buletinul in el. Si fara buletin, nu te lasa nimeni sa ridici banii de la MoneyGram… :D

      (Citează)

    • poti sa folosesti pistolul…

        (Citează)

    • Prin tari mai spalate nu ai nevoie de buletin ci poti sa ii ridici daca ai parola. Asa era la WU, Moneygram faceau mai demult o magarie trimiteai USD si in Ro iti dadeau doar lei la cursul lor. Poate acum te lasa sa primesti banii in aceeasi moneda.

        (Citează)

  2. În România am lucrat o perioadă ca freelancer cu clienți din străinătate și primeam plățile prin WU. Mergeam frumos la bancă să-mi ridic banii: marmură peste marmură, sală de așteptare cu canapele de piele, aer condiționat etc.

    După ce m-am mutat în străinătate am început să observ prin ce bombe de chioșcuri sunt punctele WU, MoneyGram etc aici. De exemplu: https://goo.gl/MHQ2WY . Ce experiență asimetrică pentru foștii mei clienți.

      (Citează)

  3. Pentru situatiile in care nu aveti nevoie de bani urgent, puteti folosi un serviciu gen transfergo: https://my.transfergo.com/en/r/a7bVo8 . Banii ajung in urmatoarea zi lucratoare si comisionul e fix, in jur de 1 lira. Dezavantajul ar fi ca nu e disponibil in asa multe tari ca si MoneyGram.

      (Citează)

  4. dincolo de faptul ca pentru un blog cu “note fine de tehnologie” sa prezinti MoneyGram e cam contradictoriu, e o informatie incorecta in articol: banii se ridica in moneda locala (pe site-ul lor ei mentioneaza doar “in general in moneda locala”). Caz clar – maica-mea a ridicat azi de la un punct MoneyGram – obligatoriu lei, iti schimbau ei daca iti trebuia neaparat in alta moneda (spune ca din mai nu mai primeste banii in dolari si azi a fost prima data cand nu a mai putut sa ii primeasca nici in euro). Asa ca la final taxele arata totusi altfel.
    N-as fi comentat daca nu ar fi coincis articolul tau cu experienta de azi a maica-mii si cu posibilitatile aproape 0 de contact ale MoneyGram (asa cum sunt ele pe site – nr. cu 0800, pentru frauda – si mai tare, nr. de SUA si in rest doar un formular). Ar fi fost interesat de aflat daca platile astea in moneda locala sunt parte din politica lor oficiala sau a devenit creativ agentul MoneyGram in cauza!

      (Citează)

    • Cel care ii depune alege in ce moneda se ridica banii…e o bifa pe formularul de depunere sau ceva de genul. Caz concret: trimis EUR din Germania, ridicat tot EUR la ghiseul din tara.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus