un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Puciul din Turcia întărește, de fapt, puterea lui Erdogan

18 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

În mod evident, m-am înșelat când am spus că poate președintele Turciei o lasă mai moale cu măsurile de centralizare a puterii în jurul său după recenta lovitură de stat eșuată. Din contră, pare să le accelereze.

Mă uitam că una dintre primele sale măsuri a fost concedierea a peste 2700 de judecători din întreaga țară și a 31 de judecători seniori, din instanțele superioare alte Turciei, acolo unde stă adevărata putere. Ce legătură au avut aceștia cu puciul? Probabil nici una, dar cine mai stă să întrebe asta în Turcia, unde știrile sunt despre morți, răniți și discursuri patriotice, iar în restul lumii despre Nisa, alte atacuri armate în SUA, convențiile republicane și democratice șamd?

Judecătorii au însă legătură cu Erdogan. Dușmanul natural al unui dictator în devenire este sistemul judiciar existent, care într-o țară democratică nu permite anumite abuzuri și nici legi ce schimbă raportul de putere. Erdogan s-a “certat” de multe ori cu judecătorii din Turcia, iar diverse curți i-au respins de-a lungul timpului diverse legi ce i-ar fi adus mai multă putere sau ar fi iertat corupția unor apropiați de-ai președintelui, inclusiv din propria familie.

Poate vă amintiți un caz recent când Twitter a fost interzis în Turcia și o zi mai târziu un tribunal a decis că această interdicție nu este legală, deblocând din nou rețeaua socială.

Așa că acum Erdogan a profitat de un moment favorabil și a concediat 2700 de judecători. Oare câți or fi în total în Turcia? Și după ce numește oamenii săi în conducerea magistraturii și în instanțele superioare ale țării, practic va numi după aceea și toți ceilalți judecători ai țării, chit că prin interpuși, preluând controlul acestui sistem. De cei 8000 de polițiști concediați nici nu mai zic, sunt curios cum îi va înlocui.

Chestia asta poate continua la nesfârșit. Orice adversar politic, orice critic, poate fi ulterior “legat” de puciul de acum și arestat rapid. Va fi un motiv ușor de invocat și unul susținut de popor, deoarece pe moartea a 161 de civili se poate clădi o teamă și o dorință de răzbunare ce va da legitimitate oricărui act viitor.

Personal nu înțeleg ce-or fi gândit puciștii. Turcia este un punct strategic pentru SUA și Erdogan tocmai bătuse palma cu UE pentru a ține la el imigranții. Era de așteptat ca aceste țări să-l susțină în continuare. Nu mă miră deci teoriile care spun că poate și-a înscenat asta.

Iar acum Erdogan se supără pe SUA pentru că-l adăpostesc pe un cleric ce-i este dușman politic, practic încă un motiv pentru a mai obține de la ei ceva concesii sau de a ține relația la un punct tensionat.

În alte știri mai spre nord și est, Putin a creat recent Garda Națională, o forță militară condusă de fostul său bodyguard și aflată în directa coordonare a președintelui. Garda Națională are dreptul de a trage în oricine, de a percheziționa orice casă, câtă vreme există suspiciunea de terorism sau amenințare la adresa altor civili. În total, se estimează că peste 400.000 de oameni ar putea fi înrolați în această Gardă, inclusiv tancuri și elicoptere.

Totul în subordinea directă a lui Putin? E perfect!

România a avut 25 de ani la dispoziție să devină o țară puternică, indiferent că asta ar fi însemnat să fie principalul mumbru NATO la Marea Neagră sau una dintre economiile-motor ale UE sau, de ce nu, ambele. Nu s-a întâmplat nimic. Oamenii se preocupă cu orice altceva.

Poate că peste 30 de ani, când cei de la putere vor trăi ca boierii de altădată și restul poporului va fi tot în mizerie și nepăsare, vor veni rușii aici, îi vor executa pe cei de la putere și deci vor fi priviți ca niște salvatori ce elimină corupția rapid și direct, “așa cum trebuie”. După care mai rămân pe aici o vreme… Pare o glumă, dar s-a mai întâmplat.

11_culori_istanbul

11_culori_istanbul

    23 comentarii

  1. Ienicerii s-au revoltat iar dar de data asta i-a dovedit sultanul. Fiecare popor are ţara pe care o merită. Se pare că asta merită turcii. În felul ăsta pot să uite de EU. Oricum prea li se ierta totul doar pentru că aveau bazele alea americane. Între timp mai există și Kogălniceanu, Deveselu. Se mai schimbă balanţa puterii.

      (Citează)

  2. se pare Erdogan et co. avea liste cu nume de persoane care sa fie arestate dinainte de puci.
    http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-eu-hahn-idUSKCN0ZY0EA?il=0

    o explicatie ar fi ca banuiau ceva si urma sa-i aresteze oricum, asa ca pucistii au decis sa lanseze actiunea inainte de a fi complet pregatita, ca sa nu fie saltati ei – asta ar explica de ce acest puci a fost atat de prost organizat si deci a esuat

    o alta explicatie ar fi ca puciul e o inscenare de-a lui Erdogan.
    de exemplu se pare ca 2 F-16 rebele au avut avionul lui in catare dar din motive inexplicabile nu l-au dat jos
    http://uk.reuters.com/article/us-turkey-security-plot-insight-idUKKCN0ZX0Q9

    prima regula a unei lovituri de stat este sa scoti din ecuatie liderul.
    http://foreignpolicy.com/2016/07/16/why-turkeys-coup-detat-failed-erdogan/

      (Citează)

    • Poate înscenare, dar cred că liste erau făcute oricum, că nu strică să faci planuri.
      Aia cu avioanele poate că e pur și simplu refuzul unui pilot de a distruge un avion întreg cu civili sau lipsa informațiilor despre unde era de fapt Erdogan.

        (Citează)

  3. Seara cerea azil politic in Germania iar dimineata era deja pe aeroport in Turcia? Cam cat dureaza zborul cu avionul intre cele 2 tari? Ca sa stim si noi cam pe la ce ora stia deja Erdogan ca va castiga.

      (Citează)

  4. “sistemul judiciar existent, care într-o țară democratică nu permite anumite abuzuri și nici legi ce schimbă raportul de putere” n-am trecut mai departe pe text. O stii pe aia cu cele trei puteri intr-un stat?

      (Citează)

    • Păi de ce n-ai trecut, poate era explicat mai încolo :P

      Dar ce nu-ți convine la respectiva frază?

        (Citează)

    • Sistemul judiciar nu trebuie sa permita legi, ca nu el le face, ci legiuitorul. Sistemul judiciar doar vegheaza la respectarea legilor si ii pedepseste pe cei care le incalca.
      [Am citit si mai departe, dar nu mai suna bine comentariul altfel].

        (Citează)

  5. Dupa cum a zis Erdogan puciul asta a fost ‘gift from God’. Cum toate s-au asezat cum trebuie folosind frica turcilor de un nou puci :).
    Eu zic totul a fost un teatru ieftin special pentru ca acele liste sa fie folosite.

      (Citează)

  6. trecand pe linga toate discutiile si teoriile, cine este vinovant, cine a inscenat, etc, ce este fascinant e ca acuma turcii si americanii au niste schimburi atat de dure. oricat l-as detesta pe Erdogan si politica lui de kk, e incredibil cat de mult sange pot sa aiba in instalatie (sau dementa pura) ca sa isi santazeze principalul aliat si o tara de care depind de altfel f puternic.

      (Citează)

    • Cu o exceptie: daca nu a facut deja alianta cu Putin, caz in care are flancul acoperit.

      Il leaga f multe lucruri cu Putin, gen autoritarismul, folosirea fortei ca metoda obisnuita de lucru, pozitia de “lider puternic”. Probabil ca il dispretuieste masiv pe Obama.

      Si Hitler si Stalin au fost prieteni mult timp, din interes si pozitii asemanatoare politice.

        (Citează)

    • Țările nu sunt niciodată prietene la cataramă, ci e o negociere din care fiecare trage cât mai mult spre partea sa. Așa și Turcia cu SUA.

      În plus, turcii iși doreau în NATO pe vremea când exista URSS, iar americanii îi doreau și mai cu spor. Să nu uităm că aveau rachete nucleare în Turcia încă din vremea lui Kennedy. S-au mai schimbat vremurile, iar Turcia are și alte planuri.

        (Citează)

    • pai stai, Turcia E in NATO.

        (Citează)

  7. “Personal nu înțeleg ce-or fi gândit puciștii.”

    Ia sa reformulam noi un pic:

    “Personal nu înțeleg ce-or fi gândit protestatarii din Bucuresti dupa tragedia din Colectvi”.

    Mno, acum e mai clar? Problemele in Turcia sunt semnificativ mai mari cand vine vorba de coruptie si abuzuri iar populatia nu prea are sanse sa-l dea jos printr-un protest masiv.

    Realizezi ca atunci cand Erdogan cere arestarea si judecareea unui umorist german dupa legile turcesti, orice turc care iese in strada impotriva lui Erdogan are sanse si mai mari sa ajunga la parnaie? Iar cu o armata, politie si sisdem judiciar sub controlul lui direct nu mai ai nicio sansa sa scapi cu bine.

    Un protest popular masiv impotriva dictatorului turc ce rezultat crezi ca va avea? Va pune armata sa-l apere de civili….

    @Roxana: Stirea ca Erdogan a cerut azil politic in Germania a aparut atat pe live feedul de la BBC cat si la The Guardian. Acuma daca nici aceste 2 publicatii nu au surse verificate bine, atunci cine naiba le mai are? :))

      (Citează)

    • Colectiv a fost o tragedie și o manifestație spontană. Un puci se presupune că-i ceva plănuit, deci care a fost planul?

      Aia cu umoristul german a fost chiar amuzantă. L-a prins pe om, ghinionul lui că Germania avea o astfel de lege.

        (Citează)

  8. Eu nu inteleg de unde tonul asta “conciliant” si atata prezumtie de nevinovatie… sunt doi dictatori (vb de Erdogan si Putin), care nu fac altceva decat sa treaca din abuz in abuz in abuz si apoi in alt abuz, de ani de zile, despre aceleasi decizii abuzive auzim de la ei. Occidentul nu zice nimic, sau cel mult se limiteaza doar la a bate apropo-uri… reactii directe si dure, fix zero. Sunt personaje care trec peste oricate cadavre e nevoie ca sa-si puna in aplicare obiectivele si pentru ale caror decizii, indiferent cat de aberante, absurde sau abuzive, nu exista consecinte, pentru ca (se pare) sunt de neatins.

    Ce fac cei de la UN cu privire la nerespectarea drepturilor omului in ambele tari unde, sistematic, sunt produse abuzuri de la cel mai inalte nivel, cu impact direct asupra intregii populatii? Nimic, nu intervine nimeni, de parca totul ar fi perfect acceptabil si normal.
    UN a declarat internetul inca din 2011 ca facand parte din setul de “drepturi ale omului”, iar cand dictatori precum fix Putin si Erdogan dezactiveaza internetul la comanda, cand vor ei, cand e nevoie, sau dau legi precum aberatia lui Putin de a face efectiv ilegala criptarea informatiilor si accesul FSB-ului la orice date decriptate fara niciun fel de ordin judecatoresc – le este in continuare permis abuzul. Nu tu un embargo, nu tu excluderea din vreo alianta, nimic. Tacem si ne facem ca nu stim => nu s-a intamplat nimic. Cine apara drepturile omului in aceste doua tari? Nimeni.

    ‘geaba pe fluxurile de stiri apar tot felul de scenarii si ipoteze, sa tina populatia ocupata si sa divizeze lumea in doua tabere cu parareri diferite (asta e regula de baza cand vrei sa deturnezi atentia), realitatea e cat se poate de brutala, mai ales cand privesti inapoi cu cateva zile in urma si te uiti la lantul cauza-efect, cand te uiti la evenimente in retrospectiva, in ordinea inversa a intamplarii evenimentelor. Ex: vezi ultimele decizii si apoi te intrebi cum gandeste un dictator, ce ar fi fost nevoie sa faca pentru a putea lua acea decizie relativ usor si (paradoxal) sa aiba chiar si sustinerea populatiei? Daca acea decizie (controversata) ar fi fost unul dintre obiectivele lui setate cu mult inainte, atunci incidentul/”accidentul”/oops explozie/evenimentul sunt doar micul motiv care au contribuit la indeplinirea acelui obiectiv.

      (Citează)

  9. Popescu Marian

    18/07/2016 la 10:04 PM

    Adica Putin a creat ceva ce a mai fost facut si de catre Hitler?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel

    Sa inteleg ca istoria se repeta iar? WTF is wrong with this people?

      (Citează)

    • E din vina democratilor din America si a stangii din Europa.

      De cate ori democratiile devin slabe si nevolnice, restul tarilor incep sa se inarmeze, ca vad o cale de victorie.

        (Citează)

  10. nwradu:
    Să nu uităm că aveau rachete nucleare în Turcia încă din vremea lui Kennedy

    Si iar ai informatii incomplete si nu tocmai exacte. Da, au avut rachete Jupiter in Turcia. Dar le-au scos pe sestache dupa criza rachetelor din Cuba. Deci nu au avut rachete cu incarcatura nucleara din vremea lui Kennedy.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus