un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ministerul Afacerilor Externe versus Asociația Națională a Agențiilor de Turism

25 Jul 2016  ·

TURISM  ·

14 comentarii

Cei de la ANAT sunt supărați pe MAE pentru că, în opinia lor, dezinformează turiștii în legătură cu situația din Turcia. S-au folosit cuvinte precum “bătaie de joc” (sursa: Profit) și discuția pornește pe două direcții:

  • sâmbătă site-ul MAE informa că toate aeroporturile din Turcia sunt închise, dar de fapt doar cele din Istanbul și Ankara erau închise.
  • avertizările generale MAE despre cum Turcia este o țară nesigură.

În primul caz, turiștii zboară direct în Antalya, cum am făcut și eu acum doi ani. Mă refer la turismul “de vară”, la plajă și hoteluri de lux, nu la cei care vor să ajungă în Istanbul pentru a vizita orașul sau alte zone din jurul său. Mii de turiști pleacă probabil zilnic spre Antalya, de exemplu un comunicat de presă al Blue Air menționa că sâmbătă au avut 8 zboruri spre Antalya din București, Iași, Cluj, Suceava și Timișoara. Câte or mai fi avut TAROM, Turkish Airlines și alte companii, nu știu, dar vorbim de mulți oameni.

Îl al doilea caz, ANAT spune că zona Antalya este sigură, că nu s-a întâmplat nimic acolo, că Antalya este mai departe de Istanbul decât este Bucureștiul de Istanbul.

Am niște cunoștințe aflate acolo în concediu și mi-au arătat în fotografii că au fost montate detectoare de metale și aparate cu raze X la intrarea în hotel, deși în opinia mea acestea sunt doar de ochii lumii, că proprietățile sunt atât de mari încât poți forța intrarea prin multe locuri. Acum doi ani, fără să fi fost valul de atentate din Turcia, la Regnum Carya era pază la poartă, cu gheretă și bariere de acces, iar pe plajă stăteau trei paznici. Neînarmați, desigur.

Nu sunt musai de acord cu poziția ANAT, care își văd interesul, acela de a nu avea anulări de vacanțe. Cred însă că situația ar putea fi mult mai bine gestionată de către toată lumea, inclusiv de agențiile de turism care obligatoriu ar trebui să-și sune toți clienții din următoarea perioadă și să-i informeze personal că aeroportul X este deschis, că situația de la fața locului este calmă, că au turiști chiar acum acolo și totul merge bine.

Mi se pare un serviciu absolut normal de la o agenție de turism, mai ales că, atunci când le întrebi “de ce să iau prin voi și nu prin Booking?”, toate se bat cu pumnul în piept că-ți oferă sfaturi, consultanți, e ca și cum te-ar primi în familia lor. Perfect, săriți și acum cu sfaturi și consultanță, dar proactiv!

Și da, costă, dar asta e situația. Am intrat luni pe site-urile a vreo 6 agenții ce merg tare pe Turcia și doar una m-a întâmpinat cu un pop-up care spune “totul este în regulă, zborurile de Antalya se desfășoară fără probleme”. Majoritatea agențiilor sunt primele la văitat că nu merg bine afacerile și ultimele la comunicat rapid și eficient cu clienții și cu viitorii clienți.

Iată ce spune președintele ANAT:

Avem 7-8.000 de români acolo, în Antalya și Bodrum, și ce facem, stârnim panică? Noi, turoperatorii români, avem circa 100 de ghizi acolo, care vorbesc cu oamenii și iau pulsul. Oamenii sunt bine, sunt la plajă, și în loc să spună că vacanțele se desfășoară normal, ei pun paie pe foc și se apucă să spună că, aoleu…

Păi și ăia 100 de ghizi ce fac? Le-a cerut cineva să trimită fiecare 2-3 cuvinte despre situația de acolo, iar acestea să fie strânse la un loc pentru a le vedea turiștii? Dar o fotografie pe pagina de Facebook a agenției au pus și ei, ca să arate oameni care se distrează și-și văd fără probleme de concediu? Nu, agențiile mai au de învățat la capitolul comunicare.

Nici MAE nu-i mai breaz. Așa arată lista cu țări de avertizare de călătorie.

avertizari_mae

Majoritatea sunt din Africa, dar Japonia? Da, MAE te sfătuiește să nu călătorești în zona Fukushima. Sună un pic dincolo de “plapuma” MAE, e ca și cum te-ar avertiza să nu te duci în Hawaii pentru că sunt rechini. Maldive? Cică sunt manifestații în capitală. Nepal? Aici este un motiv și mai generic: “Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Nepal nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Totodată, există riscul desfăşurării de demonstraţii, mitinguri care pot deveni, în scurt timp, violente. Rata infracţiunilor a crescut în ultima perioadă în această ţară.”

În cazul unor țări foarte mari sau foarte diverse (Turcia, India, Tailanda șamd), poate ar fi cazul ca MAE să nuanțeze foarte bine modul în care exprimă alerta inițială, ca să nu sperie lumea, în special când alertele sunt difuzate și la televizor. Mai ales, ar trebui să colaboreze cu agențiile de turism tocmai pentru a avea o comunicare unitară și reală. Când strângi bani un an întreg pentru un concediu, ar fi de preferat să ți se ofere informații cât mai bune despre ce vei găsi acolo pentru că anularea nu este o opțiune simplă.

Vouă cum vi se pare treaba? Cine are dreptate, ce-ar trebuie făcut? De asemenea, dacă cineva vrea să povestească desfășurarea lucrurilor în ultimele zile într-o agenție de turism, îl ascult cu plăcere, că sunt curios cum s-au mobilizat oamenii și câți clienți s-au interesant de situație.

    14 comentarii

  1. Eu spun ca MAE are dreptate. O lovitura de stat nu are efect doar în 2 orașe. Turcia era de mult un butoi de pulbere. E foarte grav când cele mai mari aeroporturi din tara (unul dintre ele în top 5 în Europa) sunt închise și poate oricând sa se extindă la toată țara.

    ANAT arata doar ca ii interesează doar banii și atât. Cat de liniștit sa mergi într-o tara unde știi ca au murit o grămadă de oameni, ca convenția drepturilor omului a fost suspendată și Stalin ar fi invidios pe eficienta lui Erdogan?

    Comparația cu Africa e deplasată, Aflica e o zona instabila în majoritate de 50 de ani și nu trebuie sa fie asta o noutate pentru mine. Acolo e alt tip de turism, nimeni nu merge acolo cu copilul și cu soacra.

    ANAT ar trebui sa scoată capul din fund și sa nu mai facă politica externa cumpărând articole în presă și mai bine sa le propună alte destinații.

    Sa realizeze ca Turcia acum e o tara foarte instabilă și ca cine vrea sa o destabilizeze și mai mult o sa targeteze obiectivele turistice next ca asta e mișcarea logică. Iar turcilor le mai trebuie câteva luni bune ca sa aibă un aparat de securitate eficient când vine vorba de hoteluri. Tunisienii au și totuși iată ca n-au făcut față.

      (Citează)

  2. Avioanele care merg in Antalya sunt pline ochi de turisti, stiu din interior. Si preturile pe Turcia au cazut, nu a fost niciodata atat de ieftin si cu gratuitati incluse.

      (Citează)

  3. MAE parca a tradus de pe travel.state.gov.
    Doriti sa prelungiti vacanta unor “prieteni ” in Turcia la “all inclusive” pe perioada nederminata, sunati la +40 21 206 3700 si spuneti ce legatura au “prietenii” cu puci-ul.

      (Citează)

  4. pai vad ca romanii nu renunta la all inclusive de antalya pentru fleacuri din astea. cearta asta e asa de ochii lumii, romanasii nostri isi vad de treaba, ca doar au dat banii, cum sa nu se duca :) corecta abordarea legata de agentii, poate fi extinsa la aproape toate “serviciile” prestate in romania.

      (Citează)

  5. “Îl al doilea caz, ANAT spune că zona Antalya este sigură, că nu s-a întâmplat nimic acolo, că Antalya este mai departe de Istanbul decât este Bucureștiul de Istanbul”

    Ce argumente de c****. Pai Parisul si Munchen-ul sunt si mai departe. Pana sa faca bum aia in Bruxelles nici acolo nu se intamplase nimic…

      (Citează)

  6. “Sună un pic dincolo de “plapuma” MAE, e ca și cum te-ar avertiza să nu te duci în Hawaii pentru că sunt rechini”

    Nu sunt de acord cu tine. Daca e catusi de putin pericol, ma astept sa ma anunte MAE cu tot ce poate.
    Daca esti aventurier, te desurci tu si in Irak, Afganistan, etc.
    Daca ma duc in vacanta cu copiii, vreau sa “suflu si in iaurt” ca sa zic asa.

    Asa ca nu am nevoie de nuantari si interese de turism.
    Cand e cu bomba, pusca, elicopter, glont, bum bum… nu e de joaca. Generatia iPhone, PlayStation, YouTube, etc, eram prea mici la revolutie ca sa fi inteles ce e ala razboi, vorbim prea usor de asta.

      (Citează)

  7. MAE trebuie sa fie acoperiti (noi v-am zis sa aveti grija) daca te duci in Papua si te taie aia cu macetele.

    Zici ca e safe in Turcia si nu-s probleme… dar acolo nu functioneaza drepturile omului momentan si in plus e dictatura (ca asa si in Franta e situatie de urgenta). I would rather not. Daca maine se hotaraste ala ca Antalya e plina de conspiratori? Eu daca as fi pucist m-as duce in Antalya, ca acolo e alta tara si e safe. Wait…

      (Citează)

  8. Sunt curios daca sunt discounturi pentru o vacanta la Marmaris https://www.youtube.com/watch?v=rGFY7dW6KUY

      (Citează)

  9. Ce inseamna sa iti pese doar de bani! ANAT.

    La ce ma ajuta ca sunt ghizi acolo. Se ocupa de tururi turistice nu protejarea intereselor cetatenilor romani? De parca in caz de urgenta aia n-ar avea familie si ar prelua imediat atributiile consulare… un fel de Bruce Willis a turismului romanesc iar ANAT un Stratfor ce stie cum e cu treaba geo-politica in lume mai bine decat toti.

      (Citează)

  10. Va rog sa NU veniti aici, in Israel. Terorism, haos, brambureala maxima. Apa Mediteranei are 27-28 celsius, nisipul e “fierbinte”, am baut o cafea cu “hell”, iar acum stau si comentez aici. Shalom tuturor!

      (Citează)

  11. Cei care pleaca in Turcia o fac pe proprie raspundere. Dar daca situatia se impute din senin, sa-i vezi cum zbiara ca ambasada sau MAE nu le trimit avioane sa-i extraga de acolo. Nu-i vorba ca situatia e buna la fata locului si se poate face plaja, ci de faptul ca Romania nu poate face nimic pentru cetatenii sai in caz de urgente.

      (Citează)

  12. @Radu,

    Turcos a declaration stare de urgenta si a suspendat respectarea conventiei europene a drepturilor omului.
    Peste tot in Turcia nu doar in 2 orașe.
    Este logic ca nu este o țară safe. Nu are cum sa fie safe pentru ca o astfel de stare înseamnă de exemplu suspendarea prezumției de nevinovăție si dreptul la proces.
    Deci MAE pe buna dreptate avertizează ca Turcia in ansamblul sau nu este safe.

      (Citează)

  13. Sunt in Indonezia (e pe lista) din noiembrie 2015 (sotul lucreaza la un proiect naval in Surabaya) si am fost in 3 locatii (Yogyakarta, Belitung). Tara e sigura, nu sunt probleme, ei sunt constienti ca turismul e painea tarii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii cretin. Daca e posibil, noi luam un sofer de la firma cu noi in excursii, stim cateva cuvinte in bahasa, ne imbracam decent, nu dai nimic cu mana stanga, zambesti si multumesti. Astia n-au spirit revolutionar (a se citi jihadist), dar in schimb au o armata stas, foarte respectata (stiu din surse directe).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus