un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Facebook Messenger introduce criptarea mesajelor, dar cu un dezavantaj

11 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Facebook a început să testeze o opțiune Secret Conversations în Messenger, care asigură criptarea totală a conversațiilor între doi utilizatori. Nici măcar Facebook nu va ști ce discutați, deși mesajele trec prin serverele lor.

Mai mult, poți seta și un timer pentru mesaje astfel încât acestea să fie automat șterse la expirarea timpului. Nu știu pentru cine ar fi util așa ceva. Chiar și dacă trimiți poze periculoase, persoana cealaltă poate face un screenshot sau o poate salva în timp util. Pare genul de opțiune făcută pentru marketing și publicitate, nu pentru utilitate.

Problema este următoarea: criptarea este pe dispozitiv, nu pe cont. Cu alte cuvinte, un mesaj primit și decriptat pe telefonul tău nu va putea fi văzut și pe PC sau pe tabletă, fiecare dispozitiv utilizând chei diferite de criptare. Vei putea continua discuția de pe un alt dispozitiv, dar nu vei putea vedea mesajele anterioare.

Pentru mine, tocmai această continuitatea în comunicare m-a făcut să renunț de tot la WhatsApp. Îmi place că pot vorbi cu cineva de la PC, apoi plec de acasă și continui discuția de pe telefon fără nici o întrerupere. Am făcut asta de nenumărate ori. Situația inversă este la fel de des utilizată, desigur. Mai nou am descoperit chiar avantajul de a avea mesajele vechi disponibile (inclusiv pentru căutare) în Facebook, am scos dintr-unul o fotografie pe care cineva mi-a trimis-o anul trecut.

Secret Conversations este acum în faza de testare și până la finalul verii va fi activat la nivel global. Eu nu-l voi folosi (este opțional) din motivele de mai sus.

După cum arată știrile recente, Facebook vrea să aducă tot mai multe informații în Messenger (noua structură de contacte este deja confuză pentru mine), acceptă boți cu diverse funcții, transfer de bani și chiar shopping, apoi se vor mira că a scăzut interacțiunea pe Facebook-ul normal.

sursa: Facebook.

    11 comentarii

  1. Radu, dar sa stii ca exista WhatsApp Web, care functioneaza exact cum descrii tu: vorbesti la PC, pleci de acasa si ai toata conversatia in telefon unde poti continua.
    https://web.whatsapp.com/

      (Citează)

    • La vremea aia doar Telegram avea client web/windows/Linux.

        (Citează)

    • Si daca n-ai baterie sau net la telefon WhatsApp web e la fel de util ca o lingura gaurita pe post de vasla. Pe Telegram merge si cand nu ai net sau ai telefonul oprit.

        (Citează)

  2. FB messenger now jihad friendly :D. Sau DNA unfriendly după caz. Bine că în ambele cazuri mulţi vor fi prea proști ca să priceapă.

      (Citează)

    • Peste putin timp o sa vina FBI cu o solicitare sa poata decripta mesajele de pe orice alt device cu acces la cont.

      DNA o sa isi faca treaba in continuare, politicienii romani nu sunt atat de destepti… inca

        (Citează)

  3. sa fim seriosi, cine va crede vreodata ca o conversatie este criptata in totalitate ?

      (Citează)

  4. E o situatie destul de comuna cand iubita iti stie parola de Facebook (nu inteleg de ce, dar multe cupluri isi au parola unul altuia). Gandeste-te ca acum potis a vorbesti cu amanta pe telefon fara sa fii spionat de acasa de pe laptop :p

      (Citează)

    • Exact. Oamenii ăștia vorbesc de DNA, NSA È™i alte asemenea, când de fapt lucrurile sunt mult mai simple :)

        (Citează)

  5. Pe acelasi principiu functioneaza si Snapchat si uite ce popularitate are. Ca sa nu mai zic la cat e evaluat.

      (Citează)

  6. Un alt dezavantaj ar fi ca Facebook detine si cheile de decriptare care la cerere pot fi oferite unor institutii guvernamentale ca NSA spre exemplu. Iar mesajele vor fi sterse din contul tau dar nu si de pe serverele Facebook cam la fel cum se intampla cu mesajele din Gmail. Totul ramane stocat 4ever.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus