un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De la zero la un miliard de dolari cu o idee bună

29 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Urmăresc de ceva vreme compania Dollar Shave Club pentru că mi-a plăcut ideea din spatele afacerii, iar recent gigantul Unilever i-a cumpărat pentru un miliard de dolari, cash.

Dollar Shave Club este o companie tânără (4 ani) care oferă lame de ras pe baza unui abonament lunar, iar prețurile și modelele le găsiți aici, dar esențialul este că poți cumpăra 4 bucăți capete de aparat cu câte 4 lame fiecare la un preț de 6 dolari.

feat_dollar_shave_club

Transportul este inclus în preț. Eu folosesc Gillette încă de când am avut ce rade, am trecut prin toate aparatele lor, dar 4 rezerve pentru aparatul Proglide Fusion costă 20 de dolari, în timp ce la DSC primești aproximativ același lucru livrat direct la ușa ta, la preț mult mai mic. Dacă nu vrei lunar, poți să iei la două luni, la fel cum poți anula oricând abonamentul.

De ce abonament lunar? Pentru că probabil ați observat inclusiv la rezervele Gillette că rezervele bărbieresc foarte bine la primele 3-4 utilizări, când taie perfect și nu te iriți deloc, apoi se cunoaște că încep să se tocească și că se consumă acea bandă ce are rolul de a lubrifia părul înainte de a fi tăiat de lamă, ceea ce duce la un bărbierit mai lung și la apariția unor iritații minore. DSC a pornit de la ideea că trebuie să ai mereu în aparat o lamă nouă sau aproape nouă și ieftină, nu să tragi de cele vechi cât mai mult timp pentru că sunt scumpe.

Eu sunt de acord cu principiul acesta. Cum vă ziceam, sunt mulțumit de produsele Gillette, dar prețul lor mă face să trag de rezervele alea mult peste termenul recomandat de schimbare și bănuiesc că nu sunt singurul. Acum vreo trei luni, un domn cu funcția de Senior Vice President for Central Europe de la CISCO îi numea pe cei de la Dollar Shave Club o companie disruptoare, care au prins deja o cotă mare de piață.

Anyway, Dollar Shave Club a fost cumpărat de Unilever pentru 1 miliard de dolari. Compania păstrează același sistem de lucru, ba poate Unilever îi ajută mai mult cu livrările șamd. O idee de la zero la un miliard de dolari în câțiva ani!

Știu că n-au treabă cu România, dar uitați-vă pe site-ul lor dollarshaveclub.com ca să înțelegeți mai bine cum au prins la public. Limbaj glumeț, explicații clare, clipuri video amuzante. De exemplu vând și niște șervețele umede pe care nu se tem să le numească “buttwipes for men” și să le explice prin imagini precum cele de mai jos. Câte business-uri din România ați văzut prezentându-se într-un astfel de mod?

wipes

Îmi aduc aminte de o idee auzită nu mai știu pe unde acum câțiva ani. Comunismul n-a distrus doar țările în care a fost prezent pe perioada în care a fost prezent, ci a schimbat inclusiv mentalitatea unor noi generații. Europa de Est are cei mai puțini antreprenori pentru că aici oamenii au fost educați să caute un post călduț, nu să dezvolte o afacere proprie, le-a fost cerut să rețină orbește același text, nu să înțeleagă niște principii din spatele său, n-au avut parte de dezbateri, de muncă în echipă, de proiecte și cursuri practice.

    14 comentarii

  1. @Radu: Nu merge pe Romania? Incerc sa-mi fac cont si vad ca are doar state din SUA!! :-(

      (Citează)

  2. Pe o piata care era acoperita 60% de Gillete cu acelasi still de business ca si producatorii de imprimante, imprimanta ieftina si apoi un schimb de cerneala dublu decat imprimanta.
    Gillete vindea o rezerva la aproape 8 $ acum au mai taiat din pret la 4$, DSC foloseste Dorco care sunt la aceeasi calitate cu Gillete doar ca le vinde la 2$/rezerva.
    Au reusit cu investii de 100 milioane in 4 ani sa vanda la 10x fata de banii investiti.

      (Citează)

  3. Yepppiiii… amu am cu ce sa rad Pokemoniii !!!

      (Citează)

  4. Astia or sti ca acum se poarta barbile a la taietori de lemne?

      (Citează)

  5. opa, inca o convertire din produs cumparat “one time” in produs “as a service”.
    Vad ca din ce in ce mai multe produse se pot “inchiria”.
    Sper sa prind ziua in care iti faci abonament la … supermarket

      (Citează)

    • Pai uite ca poti sa faci si asta, de mai multi ani deja :)
      businessinsider.com/subscriptions-boxes-eliminate-shopping-2014-7

        (Citează)

  6. tbh, nu inteleg afacerea asta. intr-o luna intri cel putin 1 data intr-un magazin de unde poti sa iti iei provizii pentru 1 an.

    eu am renuntat la gillete si am trecut la un phillips electric. cel mai ok aparat pentru mine a fost mach 3. am avut si gama fusion dar nu m-am impacat cu ele.

      (Citează)

    • da, dar ce nu intelegi tu, este ca nu tu esti buricul pamantului si nu toti sunt ca tine. Serviciul este excelent pentru cei care se barbieresc regulat nu doar un trim hipsteresc.

        (Citează)

    • personal daca as gasi o metoda verificata sa scap de barba/mustata pentru totdeauna nu as ezita. ma enerveaza la culme, de aia am si renuntat la lame, pentru ca le consumam in prostie.

        (Citează)

  7. Unilever avea nevoie de un produs pentru barbierit, ca sa poata sa concureze P&G, de-aia au facut achizitia. Nu stiu ce cifra de afaceri are DSC, dar cred ca a fost vorba de un multiplicator periculos de mare in tranzactia asta.

    Ca idee, si Gillette ofera serviciu de livrare acasa cu abonament, cel putin in state.

      (Citează)

  8. Octavian Țicu

    30/07/2016 la 12:12 AM

    La Gillette, banda despre care vorbiți are rol hemostatic, fiind situată deasupra lamelor. O eventuală lubrifiere se realizează la a doua trecere.

    Înaintea lamelor sunt lamelele de cauciuc, cu rol de a ridica firul de păr.

      (Citează)

  9. Aparent numai pe SUA merge,sau poate gresesc undeva eu ?

      (Citează)

  10. inca nu am reusit sa inteleg de ce sa dai nu stiu cati bani pe un “aparat de ras” – care e, de fapt, un maner – ca apoi sa cumperi la niste preturi nesimtite capetele, cand poti sa iti iei cu 12 lei 6 aparate de ras de “unica folosinta”. Au 3 lame, tot cu banda cu aloe vera sau ce are in ea. Deci care e smecheria?

    Eu folosesc BIC http://perffumes.com/en/bic/bic-3-sensitive-pack-4-2-uds.html si ajungi la un pret de 2 lei/aparat. Cu ce e mai prost asta decat un cap (rezerva) pentru un “aparat”? Ma uit pe primul rezultat gasit la o cautare si un set de 8 rezerve Mach 3 = 90 de lei. WTF?! Dai mai mult de 10 lei pe un rahat de cap ce face exact acelasi lucru cu un aparat “de unica folosinta” pe care dai 2 lei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus