un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Citiți Harry Potter and the Cursed Child, fanilor sigur le va plăcea

28 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Am fost printre primii care a citit noua carte Harry Potter and the Cursed Child și găsiți mai jos un review cu mici spoilere, dar nimic ce v-ar putea strica plăcerea cititului cărții. Dacă vreți rapid concluzia, atunci vă pot spune că noul Cursed Child este o poveste frumoasă care vă va prinde și reintroduce în universul Harry Potter, unde sigur vă va plăcea reîntâlnirea cu personajele voastre din cele 7 volume.

Găsiți cartea în următoarele magazine: pe eMAG, Books ExpressCărturești, Elefant, Okian. Cartea este în engleză, se va traduce în română prin luna octombrie.

Verificați prețurile la fiecare magazin, unele au oferte speciale, altele includ transportul în preț.

Ce este și ce nu este Harry Potter and the Cursed Child

Este o piesă de teatru, scrisă de J.K. Rowling în colaborare cu alte două persoane pentru a fi pusă în scenă. Dacă ați citit piesele lui Caragiale știți la ce să vă așteptați, adică indicații scenice, dialog ce începe cu numele personajelor șamd. Vedeți mai jos un screenshot din ediția digitală.

Asta aduce un dezavantaj: nu vă așteptați la un roman precum cele 7 volume clasice deoarece lipsesc descrierile ample și toate scenele minore ce creionau, de exemplu, un an școlar la Hogwarts. Este o piesă de teatru și respecte regulile acestui gen literar.

Pe de altă parte, aceeași situație se poate transforma într-un avantaj pentru cititor: acțiunea este mai rapidă, mai condensată, dialogurile sunt în marea lor majoritate la subiect, lucrurile evoluează rapid. Sunt și destule momente de dezvoltare a personajelor, dialoguri amuzante și veți revedea locurile pe care le știți din cărțile clasice. Sunt patru acte destul de lungi, veți avea destul de citit.

harry_potter

Review Harry Potter and the Cursed Child – urmează mici spoilere

Această nouă poveste are loc la mulți ani după finalul volumului 7, iar Harry are acum aproape 40 de ani și este șeful unui departament din Ministerul Magiei. Copiii săi se duc cu toții la Hogwarts și, dacă James, cel mai mare fiu, este imaginea bunicului său, popular și deștept, al doilea fiu, Albus Severus, nu se adaptează așa bine. Relația cu tatăl său este foarte tensionată, ajungând până la vorbe grele, iar la Hogwarts este sortat în Slytherin, unde devine prieten bun cu Scorpius, fiul lui Draco Malfoy.

Nici celelalte personaje cunoscute nu au o viață perfectă. Hermione, Ron și Ginny muncesc mult și-și văd de creșterea copiilor, iar dialogurile dintre ei sunt acum unele mature, cu teme “de oameni mari”. Draco este un fel de prieten de familie, nu apropiat, dar a devenit un om normal în societate, chiar dacă zvonurile privind ajutorul dat lui Voldemort de către familia sa îl ajung din urmă. Mie aceste scene între adulți mi s-au părut foarte bune. Sunt și amuzante, au și declarații subtile de dragoste, simți în ei și stresul vieții de adult, așa că pe total am simțit că personajele au crescut o dată cu mine.

Albus și Scorpius sunt băieți buni, dar nu se integrează bine la Hogwarts și, în speranța că lucrurile vor sta altfel, se implică într-o aventură ce-i depășește. Acțiunea principală începe atunci când pun mâna pe un time-turner și se întorc în timp, în vremea volumului Harry Potter and the Goblet of Fire. Deși fac o echipă bună, puteți intui deja că asta va fi o greșeală, dar aventurile lor ne dau ocazia să vedem cum ar fi arătat viitorul dacă s-ar fi modificat mici aspecte ale trecutului.

Harry și prietenii săi sunt atrași ulterior și ei în această aventură, inclusiv avându-l alături pe Draco. Cred că J.K. Rowling a vrut să sublinieze ideea că oricine poate fi “recuperat” și poate deveni o persoană bună. Vom revedea astfel multe locuri din Hogwarts și chiar și din Godric’s Hollow, diverse personaje din cărți, vom avea parte și de câteva scene emoționante încât, până la urmă, Cursed Child nu poate fi acuzată că-i lipsește ceva.

Am început să citesc cartea fără mare tragere de inimă, mai mult pentru a vedea despre ce-i vorba în ea. M-a prins destul de rapid. M-a făcut să-mi amintesc de anii copilăriei, de plăcerea cu care am citit cele 7 volume, iar la final de Cursed Child mi-am dorit, desigur, un singur lucru: să mai continue. A fost un moment plăcut de întoarcere în acest univers. Aș vrea să mai fie alte 7 volume!

harry_potter_cursed_child

    3 comentarii

  1. o piratez direct pe Kindle ;)

      (Citează)

  2. cea mai buna veste din ultima luna!!! credeam ca povestea asta ramane la stadiul de piesa de teatru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus