un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A scăzut ritmul donațiilor pentru Cumințenia Pământului

7 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Mă știți, îmi plac tehnologia, burgerii, cafeaua și graficele. Din când în când iau câte o funcție matematică și-i trasez graficul și calculez aria de sub ea, ca-n clasa a 12-a, doar de plăcere!

Așa că iată un nou grafic: cum ar trebui să fie ritmul donațiilor pentru Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și cum este el de fapt. După estimarea curentă, până în septembrie se vor strânge sub 600.000 de euro, nici măcar 10% din cât era nevoie.

donatii_cumintenia_pamantului

Am făcut graficul după ce au fost anunțate donațiile strânse până la 1 iulie, un total de 267.000 euro. Statul vrea să strângă 6 milioane de euro până la 30 septembrie, pe lângă cele 5 milioane pe care le pune de la buget pentru cumpărarea sculpturii.

Estimarea mea este una lineară. În practică, mă aștept ca situația să fie și mai rea la 30 septembrie, din următorul motiv:

  • bani strânși în prima jumătate a lunii iunie: 75.000 euro
  • bani strânși în a doua jumătate a lunii iunie: 54.595 euro

După cum vedeți, ritmul donațiilor scade. Calculul meu a luat în considerare un ritm constant de 54.595 euro de acum încolo, dar buzz-ul s-a cam dus, vin concediile, lumea ține de bani. Probabil că estimarea mea de 591.000 euro la final este optimistă, în afara unui miracol.

Eu văd trei căi posibile de urmat:

  1. se strâng banii necesari după ce statul român crește masiv promovarea campaniei de donare. De zece ori, poate și mai mult. Nu cred că poate face asta, chiar și dacă toți lucrează pro bono, pentru că nu cred că cetățenii pot dona atâția bani.
  2. nu se strâng banii necesari, dar statul român, sub presiunea publicului, deblochează alte fonduri și cumpără sculptura.
  3. nu se strâng banii necesari și sculptura rămâne posesorilor de acum, care o vând unui colecționar privat.

Ultima variantă are niște legi ce o îngrădesc. Fiind încadrată ca tezaur, sculptura nu poate fi scoasă permanent din țară indiferent cine o cumpără. Asta nu înseamnă că n-ar putea fi scoasă temporar, pe motiv că este dusă la o expoziție, și nu se mai întoarce. Ce-i poți face cumpărătorului dacă acesta este, să zicem, un indian cu bani? Nu de alta, dar mai avem noi niște piese de tezaur și chiar aur scos “temporar” din țară și nereturnat nici acum.

Iată și un grafic privind modul în care au fost făcute donațiile în perioada 15 iunie – 1 iulie. Grosul a venit prin transfer bancar, ceea ce poate însemna donații de la diverse companii sau acte de caritate făcute de oameni cu bani, care însă arată situații excepționale. Celelalte sume zic mai multe despre apetitul omului de rând pentru donație.

donatii_cumintenia_loc

Se poate dona orice sumă pe brâncușiealmeu.ro și niște sume predefinite pe emag.ro. Eu am donat 25 de lei. Dacă nu se strânge suma, primiți banii înapoi.

    19 comentarii

  1. ce iti mai place sa reciclezi articole …. lasa bolovanul ca nu doneaza nimeni care are putin respect fata de el si nu poate fi dus cu zaharelul .

      (Citează)

    • Eu voi urmări subiectul în continuare, e un experiment interesant. Tu poți folosi titlurile articolelor ca să nu le accesezi pe cele ce nu te interesează.

        (Citează)

    • Ironia face ca Brancusi s-a oferit sa doneze Romaniei toate lucrarile sale aflate in atelierul din Paris doar ca liderii politici de atunci au zis pas “ofertei”. Sculpturile respective sunt expuse in prezent la muzeul Pompidou.

        (Citează)

    • Daca ma bucur de ceva este faptul ca in urma esecului acestei campanii de donatii pentru achizitionarea Cuminteniei, Felix Tataru si ai sai “specialisti” din GMP se vor alatura seriei “the epic fail meme”. Iar asta dupa ce ani la rand Felix Tataru si-a dovedit maiestria in a dezvolta strategii de campanii electorale (de manipulare a romanilor) pentru ca “prostimea” sa voteze cu un politician sau altul.

        (Citează)

  2. poate imi pun ambitia si o iau juma juma, cu Gigi. o punem in curte la Pipera, printre piticii de gradina, ca da bine.

      (Citează)

  3. O replică de calitate a statuii este suficientă pentru noi, ca nație de plebei.
    Oricum nu am contribuit cu nimic la promovarea lu Brâncuși, care este francez de origine română.
    Chiar dacă ar fi stat în România zilelor noastre, Brâncuși tot ar fi plecat în afară, pentru a se face remarcat, căci aici nu beneficia din partea autorităților implicate în promovarea culturii românești.
    Mi se pare o idioțenie să dai o grămadă de bani pe o piatră anostă.
    Cu banii ăia se pot face alte lucruri.
    De ce un potent om de afaceri, mare iubitor de români nu scoate bănuțu s-o cumpere?
    Sau de ce statul n-o cumpără direct, fără să aștepte la mila publică?

      (Citează)

  4. nah planul e bun, tot ce s-a facut de altii a fost scuipat in Romania, cand participa oamenii insisi atunci respecta ce se face.

      (Citează)

  5. Mi se pare ridicol sa se dea atatia bani pentru “O PIATRA”; it is what it is.
    Noi nu avem infrastructura, nu avem spitale, nu avem un minim de educatie si civilizatie, dar ne gandim cum ar fi sa dam 60 de milioane de euro pe o sculptura.
    Intai trebuie civilizatie si educatie ca sa poti aprecia respectiva arta.

    Este clar ca nu se va strange suma totala din donatii, si sincer sa fiu m-ar scoate din sarite sa scoata statul restul de bani, bani din impozitele taxele si accizele inventate de stat si luate cu japca de la fraieri ca mine.

      (Citează)

  6. Se dovedeste inca o data ca romanul e sarac. Nu e constientizata la nivel national treaba asta?

      (Citează)

    • cam asta-i concluzia.

        (Citează)

    • Ba da, probabil au zis să încerce oricum. Dacă apar multe donații, dar mici, poate fi o scuză pentru achiziția directă a lucrării prin suplimentarea fondurilor. Dacă interesul este zero, probabil o lasă moartă.

        (Citează)

  7. suma o sa se stranga, pana acum nu s-au implicat deloc companiile mari si alea cand o sa inceapa o sa traga mult dupa ei

    1 weekend cu Pro TV un teledon – completat 100 % de la Media Pro in baza donatiilor, similar o alta televiziune

    la fel un concern international care vrea sa se afirme sa zicem un Renault / Ford

    cu putin gadilatura Becali sigur sare si el cu jumate de milion

    pariul meu e ca se strang banii dar clar nu de la populatia de rand (doar) prin campania actuala

      (Citează)

  8. De ce nu ia statul 1 euro de la 6mil de romani? Cred ca nu ar simți nimeni lipsa unui singur euro… Just sayin’

      (Citează)

    • Dai dovada de inteligenta exemplara , statul te fura cu peste 60% din veniturile tale ce conteaza 1 euro – sau + . Nu am sperante prea mari sa primesc pensie dupa indivizi ca tine .

        (Citează)

  9. gigi: prezent

    Adevarat de dureros…. in cazul de fata ne meritam soarta. Si da, nu am donat, si nici nu o sa donez.

      (Citează)

  10. E plină lumea de opere de artă care nu se află în țara de origine.
    Cea mai scumpă pictură este considerată Mona Lisa (Gioconda) evaluată la vreo 700 milioane de dolari… se află cumva în patria lui Leonardo ? niet… la Paris…

    Poporul român probabil consideră că nu merită să scoată atîția bani din buzunar pt acel “bolovan”. Și eu consider la fel, am donat la Wikipedia cînd mi-a apărut mesajul, dar la Cumințenie, niet. Din punctul meu de vedere poate aparține oricui.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus