un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Puneți-vă centura, chiar și în autocare!

17 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Să vă spun o chestie. Eu am luat în serios clipul acela în care vă arătam ce pățesc pasagerii din spate dacă nu poartă centura, în caz de accident. Mi-am pus recent centura într-un Uber, că l-am mirosit pe șofer că-i vitezoman, și la fel am făcut și în Anglia, în autocar.

Nu-i vorba că mori în accident. Chiar și dacă ar fi unul ușor, cu nasul spart și doi dinți lipsă, tot nu vreau să trec prin asta, așa că-mi voi pune mult mai des centura în astfel de situații.

Acum două ore un autocar s-a răsturnat într-o curbă pe lângă Brașov. Autocarul (unul mic sau un microbuz mare, depinde cum vedeți lucrurile) mergea de la Iași la Arad și transporta un grup de copii spre un spectacol. Acum 1 copil este mort, trei adulți sunt morți, 16 alți copii și adulți sunt în stare gravă. Update: 4 adulți, nici un copil decedat până acum.

Puneți-vă centura! Dacă nici măcar nu conduceți voi, ca să controlați lucrurile, de ce călătoriți fără centură, când în țara noastră au loc atât de multe accidente mortale?!

Autocarul avea oficial 25 de locuri. Printre pasageri erau 28 de copii și 3 adulți, peste capacitate. Nu înțeleg cum vine asta. Care a fost planul școlii sau al transportatorului sau al adulților care, dimineața, au văzut această situație? 6 persoane urmau să stea în picioare de la Arad la Iași?

Digi24 are mai multe informații, dar cifrele încă sunt confuze.

 

    20 comentarii

  1. Asta e isterie. Gândește-te logic: nu oricine poate conduce un autocar. Șoferul autocarului este profesionist, are nevoie de minimum 3 ani experiență cu C-ul numai ca să poată să dea de D, nici nu se pune problema să facă vreun accident. Nu e nevoie să-ți pui centura în autocar.

      (Citează)

    • Atunci de mai sunt centurile montate in autocare??Oricat de profesionist poate fi soferul, poate are un atac de inima, poate face o criza de ceva sau pur si simplu poate intra in el alta masina condusa de un sofer prost…p.s. data viitoare gandeste logic :)

        (Citează)

    • Ce relevanta are? Daca ar fi singur pe drum, si drumul al fi ingradit, argumentul ar fi valabul. Dar… sunt multi tmapiti pe drum, multe animale, gropi, etc
      Daca iti taie unul calea, poti sa fii mama lui Schumi, ca tot te duci dracu!

        (Citează)

    • Data viitoare pune si un banner pentru “sarcasm” :)

        (Citează)

    • Gigi:
      Asta e isterie.Gândește-te logic: nu oricine poate conduce un autocar.Șoferul autocarului este profesionist, are nevoie de minimum 3 ani experiență cu C-ul numai ca să poată să dea de D, nici nu se pune problema să facă vreun accident.Nu e nevoie să-ți pui centura în autocar.

      uite Radu avem chiar aici explicatia: fiecare idiot se gandeste despre el ca e prea destept si prea bun sofer ca sa faca accident, deci EL nu are nevoie sa poarte centura, doar altii.

      acest fel de gandire individuala duce la situatia in care TOTI idiotii cred despre ei ca sunt prea destepti ca sa faca accident, deci prin urmare aproape nimeni nu poarta centura – ca toata lumea crede despre ea ca e foarte desteapta!

      l-as intreba pe Gigi ce crede ca ar fi spus soferul acestui autocar inainte de a avea accidentul: ca e un sofer bun sau prost?
      ar fi spus ca e un sofer bun, sunt sigur.

      si acum oare ce spune? probabil spune in continuare ca e un sofer bun, dar ca a avut ghinion.

      ceea ce, culmea, poate fi si adevarat.

      doar ca nici Gigi si nici soferul nu vor intelege nici in ruptul capului ca singurul lucru care conteaza decisiv este intr-adevar daca ai sau nu ghinion, nu cat de bun sofer esti.

      oricat de bun sofer ar fi o persoana luata la intamplare, cand iese cu masina are acelasi risc de a fi implicat intr-un accident ca oricine altcineva – asta zice statistica si de aia e bine sa porti centura.

      e acelasi lucru cu “dar cainele meu nu face nimic”!
      toti proprietarii de caini care musca au spus “dar cainele meu nu face nimic” inainte sa muste prima data :)))

      e greu ba, ca suntem si prosti si necivilzati.
      nu suntem mai prosti ca aia din vest, dar aia fiind civilizati, au respect pentru lege.
      noi, fiind un popor de trogloditi, nu avem.

        (Citează)

  2. Cateodata suna usor naiv articolele scrise de tine.

    “Autocarul avea oficial 25 de locuri. Printre pasageri erau 28 de copii și 3 adulți, peste capacitate. Nu înțeleg cum vine asta. ”

    Merge, si asa.

    Dimineata vad celebrele maxi taxi dinspre Ilfov pline ochi, desi nu e legal sa circule cu mai multe persoane decat locuri.

    Bonus merg si pe linia de tramvai pentru a taia coada. In fiecare dimeanta, negresit.

    Nu am vazut in 6 ani unul oprit de politie.

      (Citează)

    • la maxi taxi pasagerii sunt de vina. de ce sa accepti sa stai ca vita pe banii tai? si-o merita cu varf si indesat.

        (Citează)

    • Nu au alta alternativa in acea categorie de pret.

      Giovani:
      la maxi taxi pasagerii sunt de vina. de ce sa accepti sa stai ca vita pe banii tai? si-o merita cu varf si indesat.

        (Citează)

    • Au alternativa sa nu mai fie vite si cand vad va nu mai sunt locuri pe scaune, sa nu se mai urce. Dar na…mai greu cu mentalitatea de romanash…

        (Citează)

    • Era o cursă Iași-Arad cerută special pentru acel spectacol, nu o linie preorășenească de maxi taxi în care lumea se înghesuie pentru 2 stații.

        (Citează)

  3. Numai tampitii merg fara centura. Stiu cativa parinti care circula cu copiii liberi prin masina sau doar pusi in scaunelul auto, fara centura.

    Unii dintre parinti poarta centura insa copilului aflat in spate nu i-o pun pentru ca “il deranjeaza” / “nu vrea sa o poarte” / “e in spate si acolo e safe” etc.

      (Citează)

  4. Acum cativa ani, prin zona mea a fost un accident cu un autocar plin cu copii francezi. Șoferul a adormit la volan pe autostradă si a lovit un picior de pod. A murit un copil care se ducea la toaletă si au mai fost cativa raniti grav ptr ca nu aveau centura. Restul au scăpat.
    Eu pun mereu centura si copilul cel mic îl duc in autocar in scoica in care sta si la mine in masina.

      (Citează)

  5. Putini isi pun centura.Recent am fost cu un microbuz pe o distanta de 150 km.Din 16 pasageri eram singurul care a folosit centura desi toate locurile erau dotate cu asa ceva (microbuz relativ nou ).La intoarcere cu aceiasi firma, alt microbuz, scaunele desi dotate cu centuri aveau huse peste ele.Probabil in caz de accident s-ar fi justificat ca nu a folosit nimeni centurile desi aveau aceasta dotare.Bine nici soferii nu au facut un mic instructaj despre obligativitatea purtarii centurii in deplasarea interurbana iar in cazul doi nici daca voiai nu le puteai folosi.

      (Citează)

  6. Natia asta simte nevoia pentru a proceda exact pe dos:
    Centura de siguranta nu o poarta pentru a fi in siguranta iar
    Proiectoarele pentru ceata sunt aprinse cand nu exista ceata… se presupune ca toti conducatorii auto stiu sa citeasca atata vreme cat au obtinut permisul de conducere.

      (Citează)

  7. Gigi:
    Asta e isterie.Gândește-te logic: nu oricine poate conduce un autocar.Șoferul autocarului este profesionist, are nevoie de minimum 3 ani experiență cu C-ul numai ca să poată să dea de D, nici nu se pune problema să facă vreun accident.Nu e nevoie să-ți pui centura în autocar.

    ba e chiar foarte obligatorie centura in orice mijloc de transport care are in dotare asa ceva :)

      (Citează)

  8. Giovani:
    la maxi taxi pasagerii sunt de vina. de ce sa accepti sa stai ca vita pe banii tai? si-o merita cu varf si indesat.

    Pentru că trebuie să ajungi la serviciu,boss.
    Am mers așa și știu ca unii se gândesc că poți să aștepți până când vine următorul, care va fi la fel de plin, ca nu pleacă până nu se face ochi.

    Nu e vorba de faptul că e pe banii tăi, e vorba de opțiuni.
    Unii au opțiunea de a folosi mașina personală și de a face ceva timp în plus față de metrou/tramvai + microbuz, alții nu. Unii au opțiunea de a merge cu taxi, alții nu.

    Cat am lucrat în Pipera, dacă trebuia să ajung la serviciu sau să plec de la serviciu la ore ne-standard, nedeservite de microbuzul companiei eram nevoit să îndur un microbuz din ăsta mizerabil, până să îmi iau mașină. Și mă bucuram fantastic atunci când aveau controale și amenzi de la poliție, doar că nu se schimba nimic. A doua zi era la fel pentru că li se permite să circule. Iar atât timp cât mizerabilii au autorizație pe ruta aia, nu exista posibilitatea concurenței. Că autorizațiile de transport se aloca în spiritul protecției businessului operatorului, nu la liber. Așa că, hai mai ușor cu “pasagerii sunt de vină” . Pasagerii nu au opțiuni mai bune.
    Taxi nu e o opțiune mai bună dacă nu ai 10-20 lei x 2 de cheltuit zilnic pentru mersul la muncă.
    Mașina nu e o opțiune bună dacă nu o ai și nu ti-o permiți.

      (Citează)

    • Partea mai dubioasă este că toată discuția este despre maxi-taxi. Autobuzele RATB au și ele o limită bine declarată, dar acolo nu-și pune nimeni probleme, se urcă până nu se mai poate. Recent am văzut o astfel de fază și din Pipera, s-au înghesuit angajații într-un microbuz mai mare de abia îi mai vedeai. Dar nu-i maxi taxi, e cursa clădirii, nu contează, de parcă n-ar putea și ăla face accident.

        (Citează)

    • dar sa te puna dracu sa te prinda in microbuzul de firma ca ai unu in picioare…

        (Citează)

  9. Nu stiu in ce autocar ai fost tu in Anglia dar in majoritatea autocarelor prevazute cu centura de siguranta este ilegal sa nu o porti. Autocarele prevazute cu centuri de siguranta de obicei anunta treaba asta si roaga pasagerii sa le foloseasca + dau play la un cd cu toate regulile de siguranta inainte de inceperea cursei. Nu ai centura pusa, iti iei o amenda de vreo £500. Simplu si la obiect.

      (Citează)

  10. Alt exemplu, se vede prea bine cum au zburat aia din spate…

    http://www.trafictube.ro/accident-24-06-2016-pitesti/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus