un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu ești indestructibil. Acordă atenție sănătății familiei tale! (p)

30 Jun 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Paradoxal, am mai multă grijă de “sănătatea” mașinii mele decât de a mea. Am cumpărat două asigurări pentru ea, fac la timp revizia, o supraveghez de zgârieturi noi, iar la orice zgomot suspect, la cel mai mic “simptom”, mă îngrijorez și iau măsuri.

Este mai mult decât fac pentru mine. Era o vreme când nu trebuia să fac nimic, ani în șir când n-am văzut nici măcar un doctor pentru că n-a fost nevoie.

Pe la 30 de ani au început să mai scârțâie lucrurile. Un gât amorțit după un somn într-o poziție ciudată, o mahmureală care ține mai mult, o rezistență mai slabă în caniculă (când eram mic mă jucam cu orele în soare din acesta), o tuse care durează încă trei zile după ce trece răceala. Înainte parcă nu era chiar așa.

Cel mai ciudat a fost când m-a durut glezna vreo 4 luni. Nu ceva grav, dar era o durere acolo, ceva jenant mai ales pe așa o perioadă lungă de timp. M-am dus la un spital privat, totul frumos și civilizat, m-a văzut un medic, mi-a zis o teorie (ceva depunere de calciu pe la gleznă), am testat-o cu o radiografie, care – culmea – n-a arătat nimic. Se uita medicul la ea și zicea “nu văd nici o depunere, nu-i de la asta”. Îmi venea să-l întreb dacă primesc banii înapoi, dar am primit o rețetă pentru o cremă cu care să mă dau pe gleznă, cremă care n-a făcut nimic. Durerile au încetat de la sine după încă vreo lună. Or fi fost de la o gheată ciudată, deși am luat asta în considerare și le-am schimbat fără rezultate imediate.

Făceam o listă din aceasta și mă gândeam că este adevărat ce se spune, anume că la tinerețe te consideri invulnerabil și, 2), “lasă că vezi tu mai încolo”. Când conștientizezi asta îți dai seama, simultan și cu tristețe, că nu mai ești chiar așa tânăr și trebuie să începi să fii atent la sănătatea ta.

Și situația este generalizată. Înrăutățirea stării de sănătate conduce în topul motivelor de îngrijorare pentru români, dar în același timp puțini iau cu adevărat măsuri preventive. Mulți nici nu știu ce probleme au, de exemplu se estimează că peste un milion de români suferă de diverse afecțiuni cardiace, dar 90% dintre ei nu știu asta!

Am considerat mereu că unul dintre cele mai mari avantaje ale lucrului în mediul privat corporatist este că te forțează ca, o dată pe an, să te duci la acel control medical obligatoriu. Mai vezi cum stai cu glicemia, cu colesterolul, te analizează la ochi. Este suficient? Nu, e doar un început. Poate vrei să mergi periodic și la un control al alunițelor, că tot am aflat recent cât de grav este cancerul de piele și cât este de ușor de detectat în faze incipiente. Ai doar o viață, nu-ți neglija sănătatea!

Așa că ia niște măsuri. Nu trece doar cu pupici, cum de altfel zice și reclama, dar dacă-ți asiguri mașina și casa, de ce să nu te asiguri și pe tine? Poți plăti lunar o sumă de bani pentru asigurarea NN (broșura PDF dă ca exemplu 124 lei/lună), iar dacă apar problemele, ți se achită cheltuielile în spitalele din rețeaua NN (15 spitale din România), sau ți se returnează o mare parte a cheltuielilor dacă mergi în orice alt spital ales de tine, din România sau străinătate, inclusiv pentru chirurgie majoră. Poți sta alături de copil în spital, ai suport medical permanent, poți include în asigurarea ta întreaga familie, poți fi asigurat în limita a 100.000 de lei pe an și există deductibilitate fiscală.

La fel de important, asigurarea de viață NN prin opțiunea de prevenție include acces la serviciile medicale din 166 de clinici din România și o serie de analize medicale anuale și acces la consultații și investigații de specialitate (dacă ies din lista de beneficii agreate, primești o reducere la ele). Toate detaliile sunt pe nn.ro/dragostea-vindeca și sper că toți cei preocupați de sănătatea lor, de o viață cât mai lungă și fără astfel de probleme, se vor uita pe ele. Sunt mulți factori pe care nu-i poți controla în viață, dar pentru sănătatea ta și a familiei chiar poți face multe lucruri. Etapa de “Superman” nu durează veșnic.

nn_asigurare

    8 comentarii

  1. Cumnata mea lucreaza in Romania la una din cele mai mari firme de asigurari din lume, ia la puricat dosarele de asigurari ca acestea sa fie corecte si complete. Ma ingrozesc ce treburi imi povesteste.

    Au printre clienti si fotbalisti care platesc asigurarea sute de mii de euro pe an. Daca trebuie sa le plateasca x0000 EUR pentru o accidentare, prefera sa cheltuie suma respectiva pe avocati pentru a scapa de plata decat sa-i dea fotbalistului.

    Daca nu esti vedeta sau nu ai o gramada de bani de cheltuit pe avocati, sunt sanse foarte mari sa nu vezi nici un leu din asigurarea de viata.

    Despre asigurarile de sanatate nici nu mai vorbesc, alea sunt o gluma, te poarta aiurea pe la spitale de rahat si iti spun ca de fapt nu ai nevoie de tratamentul ala ca doctorii platiti de ai au spus ca iti trece cu plimbari lungi.

    Deci da, in Romania asigurarile sunt o inselatorie.

      (Citează)

    • Experienta proprie: achitat asigurare timp de 6 ani la o compabie privata. Cred ca era Allianz Tiriac. Dupa ce achitasem 7000 de lei in acesti 6 ani, merg apare o problema si sunt operat de urgenta la un rinichi. Implantul si manopera 5500 lei.
      Duc documentele la compania de asigurari, se face o comisie de medici reputati, etc. Dupa ce sunt purtat prin 5 astfel de comisii medicale concluzia a cazut ca un trasnet: se deconteaza 500 de lei aferent drumului deoarece au ajuns ei la concluzia ca problema rinichiului era dinainte sa fac eu asigurarea.

      Le-am oferit cele mai frumoase cuvinte de iubire, am refuzat banii si de atunci, nu am mai facut nici o asigurare de sanatate in Romania. Daca o sa mai fac vreodata asa ceva, cu siguranta voi face in afara Romaniei !

        (Citează)

    • Sigur că apar și probleme. De asta contează mult cu ce asigurator faci contract. Fără nici o asigurare, însă, poți să rămâi rău de tot în pom dacă ai nevoie de vreo operație.

        (Citează)

  2. mancati mai sanatos si faceti cat mai multa miscare. asta e cea mai buna asigurare de sanatate. restul sunt povesti de luat banii fraierilor.

      (Citează)

    • Astea sunt chestiuni generale. Poți avea accidente, poți avea probleme de inimă, genetice și altele care nu țin de mâncatul sănătos și mișcare. Lăsând la o parte că nu toți oamenii pot face asta, că unii trăiesc câte 10 ore la muncă în condiții de stres.

        (Citează)

  3. nwradu:
    Astea sunt chestiuni generale. Poți avea accidente, poți avea probleme de inimă, genetice și altele care nu țin de mâncatul sănătos și mișcare. Lăsând la o parte că nu toți oamenii pot face asta, că unii trăiesc câte 10 ore la muncă în condiții de stres.

    Daca ai probleme preexistente – genetice, care nu tin de mancat/miscare – NU vei primi niciun ban de la asigurari. Abia asteapta motive pentru a-ti invalida solicitarea.

      (Citează)

  4. “Și de tine când ai grijă?

    Mă uit la oamenii din jurul meu și parcă ne-am tâmpit cu toții. Pe capete.

    Când se strică mașina dăm fuga la service și – oricât de prost financiar ar fi momentul – ne îngrijim să aibă uleiul bun, piesele bune, cauciucurile bune. Că.. deh, e mașină noastră și ne bazăm pe ea.” – c a b r a l . r o

    Ma intrebam deunazi, ce o fi patit “bloggerii de top” din Romania de au inceput brusc sa se ingrijoreze de sanatatea mea?
    Uite de asta il apreciez mai mult pe Radu. Este printre putinii care pune (P)-ul in titlu.

      (Citează)

  5. nwradu:
    Astea sunt chestiuni generale. Poți avea accidente, poți avea probleme de inimă, genetice și altele care nu țin de mâncatul sănătos și mișcare. Lăsând la o parte că nu toți oamenii pot face asta, că unii trăiesc câte 10 ore la muncă în condiții de stres.

    Corect, poti avea accidente si de aia te bazezi pe asigurari.
    Dar sa-ti spun ceva: m-am accidentat la schi si a trebuit sa ma operez de ligamente incrucisate. Am asigurare privata de sanatate la Allianz Tiriac si de viata de la Generalli.
    La stat trebuia sa astept vreo 2 ani pe o lista de asteptare pentru ca nu se considera urgenta medicala si sunt doar vreo 3 operatii decontate pe luna. Asa ca m-am operat la particular si am platit vreo 7000 lei.
    Nu mai vorbesc de costurile cu fizioterapia, o luna inainte de operatie si inca vreo 2 luni dupa and counting.
    Stii cati bani au decontat asigurarile? Nimic, zero, nada!!!!!
    Si am ramas cu banii dati si la asigurari si la doctori. Deci faceti asigurari cu incredere…NOT!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus