un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: camera sport Evolio iSmart 4K

4 May 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

evolio_ismart_4k_06
Evolio vinde de câteva luni și aceste camere sport numite de ei iSmart, cu trei modele în gamă, identificate după rezoluția maximă la care pot filma: 720p, 1080p și 4K. Eu am testat modelul de top, iSmart 4K.

Prețurile încep la 199 de lei și ajung până la 449 lei în modelul testat de mine. Probabil că intuiți deja că nu pot fi mai bune decât GoPro-urile ce reprezintă deja referința în domeniu, dar când costă de 3-5 ori mai puțin, s-ar putea să-ți convină mai mult această soluție. Haideți să vedem ce oferă.

Specificații Evolio iSmart 4K:

  • filmare la: Ultra HD (15 și 10 fps); 2,7K (24 și 15 fps); Full HD (60 și 30 fps); 720p (120 fps), format video MOV
  • are și mod foto, burst și timelapse
  • wifi 802.11 b/g/n, are aplicație iOS și Android
  • ecran 2 inchi color
  • folosește card microSD
  • baterie 970 mAh detașabilă
  • dimensiuni 59,3 x 24,6 x 41,1 mm, 154 grame
  • foarte multe accesorii incluse în pachet

Preț: în jur de 449 lei la eMAG sau Evolioshop. Modelele iSmart încep de la 199 lei.

ACCESORII INCLUSE ÎN PACHET

Să începem cu acestea, pentru că sunt un avantaj mare al camerei. Pachetul iSmart 4K include o mulțime de accesorii, fiind o soluție completă aproape din prima. Eu am găsit așa:

  • carcasă subacvatică, Evolio spune că ține până la 30 de metri adâncime
  • un capac suplimentar spate pentru carcasa subacvatică (mă așteptam să fie unul decupat, dar nu este)
  • prindere pe ghidon sau altă bară
  • prinderi adezive pentru suprafețe drepte, plus câteva benzi 3M de rezervă
  • carcasă schelet pentru aer liber și adaptor cu șurub pentru prinderea ei la alte elemente de legătură
  • trei prinderi simple, în diverse unghiuri, de exemplu pentru adaptorul de ghidon sau pentru alte brațe prelungitoare
  • prindere cu clemă
  • patru curele cu arici
  • câțiva șoricei de plastic și un fir metalic
  • adaptor cu filet pentru trepied standard

Iată-le pe toate în imaginile de mai jos, împreună cu o schemă ce vă arată diverse soluții de prindere.


evolio_ismart_4k_40

Ce lipsește din pachet? O ventuză solidă, care probabil este cel mai utilizat accesoriu de GoPro, o carcasă de exterior, dar fără protecție la apă, care să aibă decupături pentru a prinde bine sunetul și ceva brațe de extindere.

Un GoPro vine cu mult mai puține accesorii în pachet. De fapt, dacă ar fi să cumperi accesoriile de mai sus, dar originale pentru GoPro, probabil ai plăti câteva sute de euro, deși, ce-i drept, ai obține unele dintr-un plastic foarte rezistent. Dacă vrei accesorii ieftine, găsești pe eBay unele compatibile și cred că și acestea din pachetul iSmart sunt cam de aceeași calitate.

Sunt bune? Sunt. Probabil că n-ar avea aceeași rezistență ca unele GoPro în situații speciale, extreme, dar acest lucru este valabil pentru toată gama iSmart, zic eu. Dacă vrei cea mai mare fiabilitate și rezistență, te orientezi spre GoPro, de 3-4 ori mai scump.

DESIGN-UL CAMEREI

iSmart 4K este identic ca dimensiuni cu GoPro-ul Hero 3 pe care-l am eu (și deci și cu Hero 3+). Arată la fel, are aceleași culori, aceleași butoane. Diferă spatele, unde iSmart 4K are un ecran color, iar bateria se extrage prin partea de jos.
evolio_ismart_4k_07
evolio_ismart_4k_08

Practic, orice accesoriu de GoPro Hero 3 (stabilizatoare, carcase șamd) va fi compatibil și cu acest iSmart 4K.

Calitatea materialelor nu este aceeași. Plasticul de pe iSmart pare un pic mai firav, camera pare mai fragilă. Probabil că și este. Au fost cazuri când GoPro-uri au supraviețuit căderii din avion (sau accidentelor extreme), nu știu dacă un iSmart ar fi la fel de rezistent, dar nici nu costă la fel de mult, așa că e ceva normal.

Că veni vorba de materiale, m-am uitat cu atenție și nici carcasa subacvatică nu este la fel de solidă precum cea primită cu GoPro-ul, care este un pic mai groasă și are un sistem mai complex de sigilare.

Ecranul nu excelează prin calitatea sa ori vizibilitatea în lumină puternică, mai ales prin carcasă, dar nu-i așa important, te descurci cu el. Poți schimba modurile de lucru, poți vedea ce anume prinzi în cadru, înregistrările anterioare, nivelul bateriei și câtă memorie mai ai pe cardul microSD.

Mie mi se pare un avantaj că ai ecran și baterie detașabilă, iar în rest, ce să zic, producătorii au copiat bine modelul GoPro.

evolio_ismart_4k_33

CUM FILMEAZĂ

Concluzia este foarte simplă: pe zi filmează foarte bine, iar calitatea imaginii, cel puțin în clasicul Full HD la 30 FPS, este bună. Pe seară și noapte senzorul este mult mai slab decât un GoPro și filmarea în astfel de condiții devine mult mai dificilă.

Unghiul de cuprindere este larg, dar nu la fel de larg ca la un GoPro. Iată o comparație, observați cât loc suplimentar este pe laterale:

ismart_1
gopro_1

Cât despre filmarea pe zi și pe noapte, clipul de mai jos este edificator pentru diferențele uriașe de luminozitate ce apar în lumină slabă.

COMPARAȚIE EVOLIO ISMART 4K cu GOPRO HERO 3

Update 8 mai 2016: Ați vrut mai multe clipuri, așa că am pus mai multe. Din păcate, ambalez camera ca să o returnez la Evolio, așa că asta e tot ce pot arăta.

CLIP FULL HD 60 FPS ÎN TRAFIC

CLIP FULL HD 30 FPS ÎN TRAFIC

CLIP 4K 15 FPS ÎN TRAFIC

CLIP CU SUNET PENTRU A VEDEA SINCRONIZAREA

Care-i treaba cu celelalte moduri de filmare și utilizare:

  • 3840 x 2160 la 15 FPS nu-i util pentru filmare. Eu l-aș folosi doar pentru clipuri video din care apoi fac un fel de timelapse sau le prezint accelerat, deoarece rezoluția mare permite să extragi porțiuni de 1920 x 1080 din clip, făcând diverse efecte de zoom digital. Este bun și pentru filmarea naturii, acolo lucrurile nu se mișcă așa rapid.
  • Full HD la 60 fps este util în filmările ce includ acțiune rapidă, practic în fazele sport șamd.
  • 2704 x 1524 la 24 fps

Mai face și fotografii și timelapse la diverse intervale, dar asta nu-i așa important.

Autonomia bateriei a fost, pentru mine, de o oră și câteva minute pe filmare Full HD 30 fps. E o cifră bună.

Nu mi-a plăcut că filmează în format .mov, QuickTime, care este greu de utilizat și editat. M-am luptat ceva cu el pentru a face clipul de mai sus. Urăsc QuickTime. De asemenea, aplicațiile de telefon sunt rudimentare, simple butoane de pornire și oprire a înregistrării; singura lor utilitate este că poți vedea unghiul de filmare de la distanță, de exemplu dacă pui camera pe mașină și îi reglezi orientarea cu ajutorul telefonului.

Apare o mică inconsistență și în datele Evolio. Site-ul lor spune de filmare 4K la 10 fps, dar în realitate filmează și la 15 fps, 2,7 K la 15 fps, dar suportă și 24 fps. Manualul te îndeamnă să te conectezi la rețeaua wireless numită “iCam-H2”, camera creează o rețea cu alt nume.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Accesorii multe în pachet.
  • Filmare bună în lumină bună.
  • Are ecran și baterie detașabilă.
  • Preț bun.
  • Calitate scăzută în lumină slabă.
  • Aplicațiile de telefon sunt rudimentare.
  • Formatul MOV este mai dificil de editat ulterior.

CONCLUZIE

Dacă vrei să filmezi doar ziua și fără sporturi extreme sau situații în care ai nevoie de cea mai bună fiabilitate, poate că nu are rost să dai banii pe un GoPro Hero când o astfel de cameră este mult mai ieftină și, în diverse astfel de situații, face același lucru. De fapt, astfel de clone sunt motivul pentru care compania GoPro merge prost – nu toți oamenii au nevoie de calitatea pe care o oferă ei în produsele Hero.

Nu sunt sigur că partea 4K este foarte utilă. Modelul de mijloc, ce oferă doar filmare Full HD la 30 fps, s-ar putea să se dovedească la fel de bun pentru majoritatea clienților, mai ales la un preț de 299 lei, deși nu știu dacă include la fel de multe accesorii.

Preț: în jur de 449 lei la eMAG sau Evolioshop. Modelele iSmart încep de la 199 lei.

    31 comentarii

  1. Am prins camera la precomanda, 350lei. Mi se pare un pret foarte decent pentru filmari ocazionale, nu as fi dat 2000lei pe un GoPRO :)

      (Citează)

  2. QQuickTimee deja îngropat.

      (Citează)

  3. Filmeaza in timp ce se incarca? (Ma refer in primul rand la filmarea in masina)

      (Citează)

  4. Eu aș fi fost curios să văd cum filmează din mișcare, dacă o pui pe ghidonul unei biciclete, spre exemplu.

      (Citează)

  5. Are review-uri dezastru pe eMag :(

    M-ar interesa asa ceva doar pentru timelapse. Poti face o incercare si pe modul ăsta?

      (Citează)

    • De asta e bine să citești review-uri înainte să cumperi, ca să nu te aștepți să fie un GoPro. Eu am crezut că am greșit ceva la ore atunci când am făcut comparația în lumină slabă.
      Timelapse… o să încerc, dar să fie și vreme bună. Dar la ce te referi, la modul foto sau la ce ziceam eu din filmare 4K să faci un timelapse?

        (Citează)

  6. Asta ma deranjează la tine: popularizezi chinezării, falsuri și furaciuni.

    Cum să faci review la așa ceva?
    Duoamni!

      (Citează)

  7. Este un action cam si ai facut numai teste statice. Cum filmeaza cand mergi cu 20-30 km/ora pe offroad? E destul de relevant daca se intelege ceva sau nu atunci.
    Pe emag cei mai multi se plang de faptul ca nu este sincronizat sunetul cu imaginea. Ai sesizat problema asta?
    In general mi se pare ca faci review-uri excelente dar asta nu e prea util:(

      (Citează)

    • Pentru offroad aș lua ceva cu accesorii solide, nu m-aș baza pe asta. Asta mi se pare o cameră pentru activități mai pașnice.
      Cu sunetul n-am văzut probleme, dar nu m-ar mira să fie de fapt erori de redare QuickTime, nu de cameră.

        (Citează)

  8. Doar mie mi se pare ca in modul de zi filmeaza mai clar Evolio4k fata de gopro? E mai luminos si lentila mai putin wide aduce subiectii mai aproape, probabil echivalentului Field of View setat la Medium la gopro.

      (Citează)

    • Are un sharpening setat mai agresiv, mi se pare mie, plus saturație mai mare, e cerul prea albastru. În general nu-mi pasă de astfel de aspecte, se pot corecta ușor ulterior.

        (Citează)

  9. O varianta de luat in calcul ar fi SjCAM SJ4000/5000, mult mai ok ca Evolio.

      (Citează)

    • Ar fi, dar nu-i specializarea mea. L-am făcut pe acesta pentru că, din tot portofoliul Evolio, doar de camere eram curios cum funcționează.

        (Citează)

  10. Pe mine chiar m-ar interesa o camera de genul asta. Nu am de gand sa dau 1600 de lei pe un gopro, asa ca ma orientasem spre un Xiaomi Yi action camera.

    Dar pretul asemanator si pachetul cu accesorii m-ar face sa ma indrept catre Evolio. Doar ca, asa cum zic si altii, pe emag e cam dezamagita lumea de ea.

    Ar fi de ajutor cateva informatii:
    – este cumva decalat sunetul fata de imagine?
    – nu are stabilizator, cam cum filmeaza atasata la bicicleta sau pe bord in masina?
    – sunetul? slab, mediu, bun?

      (Citează)

  11. Ar fi misto si un review la Xiaomi Yi.Din ce am vazut pe net filmeaza mai bine si pretul este asemanator.

      (Citează)

  12. Am folosit-o in concediu pentru a filma sub apa (sarata), iar suruburile/piulitele accesoriilor au ruginit. Acest lucru nu s-a intamplat cu accesoriile unui Gopro Hero 4. Accesoriile sunt vizibil mult mai slabe dpdv calitativ decat cele produse de Gopro.

    In rest, filmeaza bine. Filmeaza in timpul incarcarii si este foarte ieftina. Selfie stick-ul a ruginit si el. Nu stiu cu cat ar mai fi crescut pretul / ar fi scazut profitul daca ar fi furnizat accesorii cu componente din inox. Bateria tine mult mai putin decat in cazul Gopro Hero 4.

      (Citează)

  13. Am cumpărat și eu acest evolio 4k.pt filmări “pasnice”cum a scris cineva e ok,ce e deranjat e ca la încărcare ecranul sta aprins și nu îl poți stinge,cel puțin eu am reușit. Alta chestie… bateria se consuma și cu camera stinsa… știi ca ai 3/4 baterie și surpriza,seara nu mai ai deloc …

      (Citează)

  14. Buna ziua,

    Am cumparat camera video sport iSmart 4K, Wi-Fi, HDMI de la eMag si am un card kingston microsdhc 16gb si nu pot schimba rezolutia, ramane tot pe 1080. De ce? Din cauza cardului? Nu ar trebui…

    Cand scot cardul imi arata si rezolutia 4k. Apoi cu cardul.. imi arata doar 1080.

    Mai am un card de 4GB si tot o singura rezolutie imi arata doar ca scade timpul de filmare (20 min).

    Deci la cardul de 16 GB ar trebui sa imi arate si 4k cu un timp mai mic de filmare.

    Iar rezolutia 720 nu exista. Nici pentru foto, nici pentru video. Dar in descriere este…

    Ma poti ajuta cu niste raspunsuri?

      (Citează)

  15. Bună,tuturor
    Am o problemă .Se aburește pe interior la lentilă.De ce oare? După vreo 30 minute după ce încep să filmez cu ea,apare condens în jurul lentilei(nu a camerei Evolio 4K).A mai pățit cineva așa.Oare temperatura camerei ,propriu zisă, să fie mai mare decât interiorul carcasei?Aș putea pune undeva o poză(link) ?http://s1244.photobucket.com/user/remmy70/library/?view=recent
    Mulțumesc frumos

      (Citează)

    • Am uitat sâ specific .E nouă .Am ieșit cu ea de două ori.A fost soare și fără pic de apă.prin oraș!

        (Citează)

  16. Stie cineva de ce la setarile video nu pot selecta decat 1080-60/30fps,4k 25fps si 2.7k 30 fps? doar aceste 4 optiuni le am ,any ideas ??

      (Citează)

  17. Zoltan Locsei

    23/07/2017 la 5:55 PM

    Stie cineva de ce filmeaza calupuri de maxim 10 minute?
    De ce imi sterge inregistrarile mai vechi desi sunt facute in aceeasi zi desi nu e nici pe un sfert ocupat cardul?

      (Citează)

  18. @Cristi ? Mai trebuie să fie și 720P 120sps.Mai scrolează! :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus