un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iohannis a zis că, de fapt, sistemul este prost făcut

20 May 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Am înțeles, Iohannis a zis o prostie, dar de fapt avea o idee bună în minte, doar că nu a știut să o formuleze și să o explice (sau a făcut-o atât de lent încât se terminase spațiul de emisie).

Ce bănuiesc că a vrut de fapt să zică președintele: SRI-ul trimite multe informări, zeci, sute, poate mii pe an, și le trimite către mai mulți destinatari. Cine trebuie să acționeze?

Adică punctual vorbind despre dezinfectanÈ›i, preÈ™edintele primeÈ™te un raport SRI privind acea situaÈ›ie È™i probabil își spune “ok, e treaba Ministrului Sănătății, o vor rezolva ei”. Prim-ministrul primeÈ™te aceeaÈ™i informare È™i probabil se gândeÈ™te “ok, o rezolvă ministrul, iar dacă e mai grav, cu siguranță mi-ar spune È™i preÈ™edintele ceva”. Ministrul Sănătății primeÈ™te informarea È™i-È™i spune “băi, asta e groasă, È›ine È™i de achiziÈ›ii, de corupÈ›ie veche, de cine È™tie ce interese, hai să văd ce-mi zic È™eful de la Guvern È™i preÈ™edintele să fac”.

Sau în fine, așa se întâmplă în multe cazuri și asta presupunând că toți cei informați chiar sunt oameni competenți și cu interesul de a rezolva situațiile apărute, nu de a le pune bețe în roate.

Întrebarea mai bună este dacă există și o procedură clară pentru cine acționează atunci când SRI trimite aceeași informare către 3-4 destinatari, toți cu ceva puteri de intervenție.

“Să se rezolve”

Cine, mai exact?

Eu m-am lovit de asta la È™edinÈ›e. Dacă spui “ok, până săptămâna viitoare cineva să afle în ce culoare vrea clientul să-i vopsim produsul”, nu o face nimeni. ToÈ›i cred că o va face altceva sau se bucură că n-au fost ei nominalizaÈ›i, deci e mai puÈ›in de muncă. Până nu îi spuneam fiecăruia exact ce trebuie să facă, ba chiar È™i cu deadline precis, lucrurile nu se miÈ™cau.

Iar aici vorbim de oameni care primesc sute de informări pe diverse subiecte. Sigur, ar fi bine să le citească È™i să stabilească bine prioritățile de acÈ›iune, dar câtă vreme nu există un sistem care să-i înveÈ›e È™i să-i forÈ›eze să facă asta, se întâmplă exact ce-a zis Iohannis: primesc informări, le citesc, se consideră informaÈ›i È™i trec mai departe. E ca atunci când vezi că e liftul stricat È™i te gândeÈ™ti “lasă, probabil a sunat altcineva la deranjamente”.

Sistemul în sine este prost gândit. Sau nu prost gândit, ci doar neactualizat pentru întreg domeniul de probleme ce pot apărea într-o țară complexă și în care trebuie să fii suspicios pe tot ce-ai în jur.

Și sigur, Iohannis are altă problemă, nu exprimarea de acum. Pare genul de om care, dacă a primit acea informare, a citit-o È™i s-a gândit “ok, asta o va rezolva Ministrul Sănătății, nu-i treaba mea. Următoarea!”. Problema este că, atunci când a fost votat, oamenii au crezut că aleg genul de preÈ™edinte care face din multe alte lucruri treaba domniei sale. Nu ca Băsescu, ce s-a băgat peste tot pentru a avantaja PDL È™i a trage după el o grămadă de corupÈ›i È™i baroni locali. Nu, nu în genul acela de a te băga întreaba altora.

Dar preÈ™edintele ar fi putut la fel de bine să-l cheme pe Ministrul Sănătății È™i să-i spună “nene, vreau să supraveghez aproape problema semnalată în această informare pe care ai primit-o È™i tu. Sper că vă ocupaÈ›i de ea È™i mă aÈ™tept să fiu informat săptămânal despre asta”. Și da, nu te bagi în treaba ministrului, dar îi spui astfel că e cazul să-È™i facă treaba în primul rând pe acel subiect.

Și în același mod eu mă așteptam de la Iohannis să facă multe altele. Nu are mari puteri potrivit constituției, dar are puterea de a chema periodic la el pe cei direct implicați, de a se sfătui, de a da recomandări, de a controla progresul acțiunilor luate de aceștia. Cine l-ar fi putut refuza?

Asta așteptam de la președinte, să pară informat de problemele societății și să fie implicat, pe cât posibil, în rezolvarea lor. Să-și facă din cele importante micile sale proiecte, cerând măcar să fie des informat și forțând astfel acțiunile concrete. Iohannis pare mai degrabă omul care consideră că ceilalți din administrație se sesizează din oficiu la probleme și le rezolvă precum niște roboți bine instruiți. Iohannis nu pare să înțeleagă că în lume există și incompetență, nepăsare sau corupție. Sau, desigur, nu-i pasă de problemele ce nu țin fix de fișa postului său.

    18 comentarii

  1. Romania lucrului bine facut, in care el citeste si e informat, apoi nu mai face nimic. Imi pare rau ca l`am votat dar am simtit la momentul ala ca era raul cel mai mic.

      (Citează)

    • ce bine era daca iti parea rau inainte sa-l votezi. Ce-mi plac astia cu pareri de rau de dupa. Ajuta tare mult.

        (Citează)

    • Și dacă, È™oc si groază, aflăm că Johannis e doar un preÈ™edinte sincer care nu e nici Isus nici Superman È™i cel mai important e că nu minte că ar fi aÈ™a ceva cum au tot făcut alÈ›ii în trecut. Cine È™tie, poate aÈ™a află si românul de rând pe care-l doare în cur de organizare că sistemul nostru semi-prezidenÈ›ial e o mizerie unde toÈ›i au titluri dar nu È™i responsabilități. Dar na, asta înseamnă să fii matur È™i responsabil È™i din ce văd în viaÈ›a de zi cu zi, România parcă e populată doar de copii răzgâiaÈ›i de grădiniță care vor “È™i ei” totul dar dacă se poate fără să miÈ™te un deget.
      Dar nu disperați, vin alegerile curând și o să aveți o listă mare de tătuci care să promită de toate și care nu o să fie așa ponți ca Tonta să scuipe în ochi alegătorii chiar în ajun de alegeri. Sigur, în realitate nu o să rezolve nimic și doar o să dea din gură în orice direcție vor masele, dar măcar dorm/vegetează cetățenii liniștiți că Supermanul face si drege pentru ei.

        (Citează)

  2. elegant, frumos :))))

      (Citează)

  3. Ce articol lung! Oare cat i-o lua lui Iohannis sa il citeasca?

      (Citează)

  4. maddy:
    Romania lucrului bine facut, in care el citeste si e informat, apoi nu mai face nimic. Imi pare rau ca l`am votat dar am simtit la momentul ala ca era raul cel mai mic.

    De la un Victor Viorel Ponta nu aveai, public, nici macar informatia asta. Fara nici cel mai mic dubiu.

      (Citează)

  5. Ce amagire de 2 bani, bine macar ca recunosti ca ai facut o prostie ca l-ai votat pe popandaul asta.

    maddy:
    Romania lucrului bine facut, in care el citeste si e informat, apoi nu mai face nimic. Imi pare rau ca l`am votat dar am simtit la momentul ala ca era raul cel mai mic.

      (Citează)

  6. Un soft de ticket-ing ar rezolva problema asta. SRI-ul emite un tichet pe care îl asociază unuia sau mai multor grupuri vizate. Membrii acelor grupuri primesc o notificare È™i au o săptămână să-È™i assign-eze tichetul. Dacă nu se întâmplă asta, tichetul este escaladat. Dacă un tichet este assign-at dar nu se lucrează pe el vreme de o lună să zicem, cineva să ia măsuri…

    Partea și mai bună e ca un asemenea soft ar putea fi folosit la modul global, pentru comunicare inter-instituțională, nu doar în problemele SRI-ului. Sunt convins însă că nu s-ar vrea așa ceva, pentru că în cazul acesta ar exista o evidență clară asupra tuturor solicitărilor și așa-ziselor informări, de la cine și când le-a creat, până la cine s-a ocupat de ele, în cât timp și cum a făcut asta.

      (Citează)

  7. ai început, să ne traduci in romană, discursuriile lui Iohannis ?

      (Citează)

  8. Concret, aÈ™a zisele “informări de la SRI” ce conÈ›ineau? Erau trecute negru pe alb concentraÈ›iile neconforme ale dezinfectanÈ›ilor? Sau erau niÈ™te informări de genul: “se dă È™i se ia È™pagă la achiziÈ›ia de dezinfectanÈ›i” – lucru È™tiut de orice persoana normala la cap din È›ara asta.
    Eu cred ca SRI-ul face un joc de imagine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus