un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Innovation Labs 2016 și-a desemnat câștigătorii

27 May 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Innovation Labs 2016 s-a terminat ieri prin Demo Day, mare finală, când toate echipele rămase în competiție și-au prezentat din nou ideea proiectul și chiar stadiul dezvoltării sale. Multe echipe anul acesta, chiar și în finală, având în vedere că ediția de anul acesta, organizată de Tech Lounge cu sprijin de la Orange, Carrefour și Fundația Româno-Americană ca sponsori principali, s-a desfășurat și în Sibiu, Cluj și Timișoara, pe lângă București.

Iată cine a câștigat.

Best Business (aka “marele câștigător”): echipa Serafim.
Proiectul lor face parte din categoria Agricultură și propune utilizarea de senzori și chiar de drone pentru a face “agricultură de precizie”, prin monitorizarea parametrilor ce influențează calitatea culturilor. Cu ajutorul acestor informații, agricultorii își pot îngriji culturile mult mai bine și chiar pot obține reduceri de costuri prin faptul că știu exact ce nevoie de apă și îngrășământ au, cum a evoluat temperatura și umiditatea de-a lungul timpului șamd.

Proiectul utilizează comunicație LoRa, o soluție wireless ce acoperă distanțe de 15-30 de kilometri, așa că acești senzori sunt ușor de instalat și gestionat inclusiv de la distanță. Dronele pot fi utilizate pentru inspecția câmpurilor, ceea ce deja se întâmplă în multe țări. Este rapid și simplu, iar specialiștii în culturi își pot da seama de multe lucruri, la propriu, dintr-o privire.

Mi-a plăcut că deja avansaseră cu proiectul lor și aveau parteneriate cu trei fermieri.

innovation_labs_demo_day_2016_10_serafim

Best Product: echipa ENTy.
Un proiect din categoria Sănătate, ENTy este un dispozitiv cu care medicii ORL pot testa mult mai rapid și precis pacienții, fiind multe meserii în care se solicită testarea periodică a urechii interne și echilibrului.

ENT = ear-nose-throat, ceea ce la noi se numește ORL. Testarea curentă se face cu un dispozitiv voluminos și mai complicat de interpretat, pe când cel propus de echipa ENTy este mic, portabil, face grafice și date ușor de interpretat.

Partea mișto este că ENTy a fost deja testat pe pacienți, peste 500, și funcționează bine. Pe viitor poate că va fi utilizat în spitale. Se lucrează și la o soluție pentru consumatori, una care să-ți semnaleze că nu stai într-o poziție corectă cu coloana vertebrală. Cică stăm în jur de 3000 de ore pe an așezați pe scaun, așa că ar fi bine să ținem coloana în poziția corectă.

Cum soluția este deja produsă, testată și verificată, inclusiv cu medici în echipă, nu mă mir că a câștigat Best Product.

Best Pitch: echipa TechGap cu platforma TRusT
Nu mă mir că au câștigat, prezentarea lor a fost foarte bună, cu un discurs natural, într-o engleză bine vorbită, și au explicat simplu și eficient ce fac, ce avantaje sunt și de ce.

TRusT este un alt proiect de agricultură, o platformă ce conectează micii fermieri cu diverse asociații sau cooperative ce le pot vinde produsele. Încet-încet apar și astfel de asociații, iar platforma TRusT îi conectează inclusiv în cele mai rudimentare moduri, prin SMS la început, pentru a nu solicita tehnologie avansată de la nimeni.

Programul deja are mulți parteneri. Am auzit vorbindu-se de fonduri europene, o idee lansată la Expo 2015, prezența în alt program UNESCO șamd.

Au fost date și premii pentru fiecare categorie în parte și eu le consider la fel de importante precum cel mare.

Best Health: uRADMonitor.
Proiectul unui singur om, uRADMonitor este un dispozitiv portabil ce inglobează o mulțime de senzori ce pot detecta poluarea de diverse tipuri: temperatură, presiune, umiditate, radiație alfa, beta și gamma, particule fine PM10 și PM2,5, dioxid de carbon și altele. Poate vă mai amintiți articolul meu despre poluarea din București. Acest aparat poate să o măsoare.

Există mai multe variante, unele mai performante decât altele. Cred că dacă bicicliștii din București ar avea fiecare câte unul la el, am putea obține o hartă mereu la zi a poluării din oraș. Dacă o mie de oameni ar monta un astfel de aparat pe pervaz, în exterior, am obține același lucru. E genul de crowsourcing care ar putea contribui la o viață mai bună în orice oraș.

Aparatul este funcțional. Aș cumpăra și eu unul, dar site-ul oficial le vinde momentan doar pe cele fixe, iar eu aș vrea unul portabil. Probabil apar în curând.

innovation_labs_demo_day_2016_05_uradmonitor

Best Cybersecurity: M4Security.
Acesta este un produs de criptare a convorbirilor telefonice și folosește pentru asta o cască bluetooth specială. “M4Security addresses the risks of critical data leakage, industrial espionage and information disclosure, enabling people to gain higher control over their conversations”. Am lucrat câțiva ani fix în domeniul securității și furtului de informație prin tot felul de metode de interceptare a semnalelor, iar acest proiect nu mă impresionează.

În primul rând, sunt deja soluții pe piață ce criptează conversația direct în telefon, fără necesitatea unei căști bluetooth. Apoi, se creează cumva ideea că oricine poate sparge sau intercepta o convorbire mobilă, ceea ce nu-i nici pe departe adevărat, iar pentru cazurile speciale când este nevoie de astfel de criptări… ei bine, e greu de ajuns la nivelul unde să vinzi astfel de soluții.

Best Retail: Squired.
Squired mi-a plăcut încă de la prima etapă, fiind o aplicație cu care poți face rezervări la restaurante. Poți inclusiv să alegi masa, după ce restaurantul încarcă schema, poți da feedback șamd. Au deja 18 restaurante înscrise, e genul e aplicație pe care în curând o voi instala pe telefon.

Best Agriculture: Hive Inspector.
O echipă pasionată și pricepută în apicultură a făcut acest proiect. E simplu, în stupi se montează senzori de temperatură și umiditate și aceștia transmit informația prin bluetooth către apicultor. Când ai 100-150 de stupi, ai nevoie de tot ajutorul posibil, iar tehnologia îi scutește pe apicultori de a deschide stupii și a-i inspecta pe fiecare în parte ca să vadă dacă totul este în regulă.

Am vorbit câteva minute cu ei și mi-au spus ce se întâmplă cu albinele, cum se strâng iarna în jurul mătcii pentru a ține temperatura constantă, cum umiditatea este foarte importantă. Varianția unor astfel de parametri te poate ajuta să intuiești eventualele probleme cu stupul înainte ca acesta să roiască.

Acestea au fost premiile, acordate după 4 ore de prezentări, cea mai lungă finală de până acum.

Ca idee, anul trecut echipele participante mi s-au părut mult mai bine pregătite ca discurs, business case și cunoștințe, dar anul acesta au fost mult mai multe proiecte interesante, la care oricine poate intui că ar putea avea succes pe piață deoarece rezolvă nevoi evidente. “Simplu și la obiect” mi s-a părut un laitmotiv pentru multe dintre ele:

  • AlertPlus – dispozitiv de purtat pentru bătrâni, detectează dacă aceștia cad, alertează rudele.
  • FishBuzz – dispozitiv pentru lansete, dă o alertă când trage peștele ca să nu stai non-stop cu ochii la ea pe baltă.
  • Ludicon – o aplicație cu care găsești alți oameni ce vor să joace diverse sporturi. N-ai cu cine face o echipă de baschet? Îți găsește aplicația.
  • Noxis – aplicație prin care soliciți unor taximetriști să-ți livreze diverse produse. Uber face ceva asemănător în câteva orașe din SUA.
  • Simple – poți trimite zeci sau sute de SMS-uri din telefonul lor, după ce configurezi mesajele într-o aplicație desktop. Mișto pentru trimis invitații, remindere, bun pentru oameni de comunicare șamd.

Cum ar fi, o idee punctuală, dar făcută mult mai bună și mai accesibilă prin tehnologia modernă. Orange, sponsorul principal, s-a ocupat de acest aspect, pentru hardware și putere de procesare le-au pus la dispoziție cam tot ce a fost nevoie în materie de comunicații și inclusiv putere de procesare în cloud. Puteți vedea aici o listă exactă, include lucruri precum Orange API for interconnecting with the SMS Gateway, tehnologia LoRa și multe altele pe care le-am regăsit în ideile de ieri.

Au mai fost și alte aplicații, mai complicate, cu recunoaștere de imagini, “machine learning”, rețele sociale ce au nevoie de mulți utilizatori înainte de a fi eficiente șamd. Cele de mai sus, însă, funcționează direct și pentru oricine.

    3 comentarii

  1. Felicitari pentru articol. Si noi avem o aplicatie functionala bazata pe image recognition. E destinata zonei de fashion online.

      (Citează)

  2. George Ivascu

    27/05/2016 la 3:45 PM

    interesant acel uRADMonitor, pare sa contina un tub Geiger Counter pentru detectarea radiatiilor, insa nu am gasit pret sau cum post sa il achizitionez…Radu ne poti ajuta cu un link? o vorba buna la dezvoltator? Multumesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus