un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dar medicilor care n-au făcut nimic când le batem obrazul?

13 May 2016  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Am înțeles, toate analizele făcute produselor Hexi Pharma ies prost. Se tot fac analize pentru că rezultatele sunt greu de crezut. Propun să trecem la etapa cu urmărire penală și acuzații și pușcărie.

Și în paralel cred că este cazul să le batem și medicilor obrazul, ca să nu zic să-i înjurăm nițel de una-alta. Să le zicem “auzi bă, dar când ani în șir îți mureau pacienții în spital din cauza infecțiilor, de ce n-ai făcut nimic?

Ei sunt primii care pot să observe problema în spital. Ei sunt specialiștii în infecții, ei pot trage concluzia, de-a lungul lunilor, că ceva e nasol, că ceva e defect. Și cum au stat lucrurile de fapt? În locul doctorilor, s-a dus un ziarist de fotbal cu o sticla de dezinfectant la un laborator și a descoperit o problemă uriașă, un furt de milioane de euro soldat indirect cu moartea a zeci, poate sute sau chiar mii de oameni. Cum să-i ierți pe medici?

Iată ce spunea doctorul Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie:

Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil!

Sîntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! (Tolo.ro)

Pe cuvânt? În toate spitalele din România mor bolnavi din cauza infecțiilor contractate după o operație sau pur și simplu după o internare neinvazivă, și acum doctorul este șocat? Până acum unde a trăit, într-o bulă de cristal?

Știri despre infecțiile spitalicești și diverse bacterii periculoase descoperite pe rând în diverse unități din țară rulează la televizor de ani de zile. Întrebați orice om și garantat știe de cineva care a murit sau a supraviețuit unei infecții de spital. Iar medicii sunt șocați, ei nu știau de așa ceva. Sunt toți niște virgine, le dădea lumea doar la buzunar.

Înțeleg, au închis ochii. Pacienții mor de la infecție – ce contează, vin alții! Întotdeauna este alt bolnav, iar salariul intră oricum, la fel și “bonusul” de la pacient. Medicii au fost echivalentul unui om căruia hoții îi sparg casa în fiecare zi, dar nu ia nici o măsură pentru a încuia ușa sau a închide fereastra,pentru că nu el plătește pierderile.

Când ați văzut ultima oară o statistică privind decesele din spital? Probabil niciodată. Tot pe la televizor au fost anul trecut niște știri despre cum managerii spitalelor ascundeau infecțiile intraspitalicești pentru a nu fi penalizați de la minister; decesele erau trecute ca fiind din alte cauze, infecțiile nu erau raportate. Acești manageri de spital ce erau dacă nu doctori?

Cum se procedează la străini? Citiți aici, este o diferență uriașă de procedură și mai ales de mentalitate.

De unde sa pornească o schimbare în această problemă dacă nu de la medicii care au privirea de ansamblu? Un om care-și pierde ruda de la o infecție de spital nu știe câte alte cazuri asemănătoare au loc anual, dar medicii au datele la îndemână.

Și iată ce mai zice Cîrstoveanu:

În 2007, noi am început să ducem copii în alte ţări pentru operaţii pe cord şi am primit buletinele bacteriologice la mulţi copii de-ai noştri. Şi ne-au atras atenţia că sunt germeni extrem de serioşi şi pe care ei nu i-au văzut de foarte mulţi ani. De exemplu, în Germania spuneau că au fost microbi pe care nu i-au văzut de 40 de ani. (Digi24)

În 2007?! Acum 9 ani?! Și ce-a făcut domnul doctor cu acel buletin bacteriologic în față? Probabil nimic. Toți doctorii știau de infecții și, fiind de meserie, mai mult ca sigur știau și de unde vine problema, așa cum și un bucătar își dă seama rapid ce n-a mers bine de s-a stricat mâncarea.

S-a dus vreunul să facă analize la dezinfectant? Nu, a venit Tolontan de pe stadion, a cumpărat un bidon și a cerut un test din care iese probabil cel mai mare scandal public din ultimul deceniu.

Medicii acum se dau uimiți. Nu știau, n-au văzut, n-au gândit, n-au crezut. Așa este când ești ocupat să iei 10 șpăgi pe minut, dar măcar taci din gură și nu faci pe virgina.

A nu se înțelege că folosesc în sens disprețuitor termenul “jurnalist de fotbal” despre Tolontan, ci doar vreau să arăt de la ce distanță vin dezvăluirile, în timp ce toți cei din “sistem” au tăcut mâlc. Tolontan este exemplul perfect pentru de ce presa trebuie să fie puternică, să facă anchete ce dezvăluie tocmai astfel de mizerii sau corupție, nu doar articole despre vedete și click aici.

    40 comentarii

  1. in general, sistemul de sanatate romanesc, in afara de coruptia generalizata, e caracterizat si de o indolenta crasa.
    de ex., am avut pe cineva din familie implicat intr-un accident rutier, in care au fost mai multe victime. am reusit sa ajung la locul accidentului in acelasi timp cu ambulantele si SMURD. am dus persoana la spital (avea leziuni minore) si am fost socat sa vad una dintre celelalte victime, ranita mult mai serios, semiinconstienta pe o targa PE HOL, timp de mai bine de o ora nu a bagat-o nimeni in seama, pentru ca nu venise nimeni pentru ea sa “traga de medici” sa o vada. asa ca degeaba te aduce SMURD in 10 minute la spital, daca nu ai pe vineva sa alerge prin cabinetele alea de la UPU ca si cum ar fi luat foc spitalul, ai toate sansele sa mori pe hol, ca un erou.

      (Citează)

  2. Cred ca nu e usor de imaginat ca cineva poate vinde apa chioara pe post de dezinfectanti chiar in spitale. Eu unul nu cred ca as fi identificat cauza. Doi la mana sri stia si a afirmat ca a trimis notificari persoanelor din conduceri abilitate si tot nu s-a facut nimic, deci ce se putea intampla daca se apucau cativa medici sa vorbeasca? Propun sa nu mai fim asa transanti cu putinii medici pe care ii mai avem fara argumente solide ca ajundem de ii pierdem si pe acestia.

      (Citează)

    • Cum naiba să nu-ți dai seama? E ca și cum timp de 7-8 ani de zile ți s-ar înfunda filtrul de combustibil la mașină și nu te-ai gândi nicio secundă că ar putea fi de la combustibil.

      Dar medicii știau de problema. Altfel le-ar fi murit rudele, prietenii și cunoștințele, dar atunci aveau grijă să folosească ce trebuie.

        (Citează)

    • Tu cand folosesti un dezinfectant poti sa vezi cate bacterii si microbi erau inainte si cati au ramas ca sa determini eficienta dezinfectantului? Microbii au o durata de incubatie, nu ai de unde sa stii exact cu ce a intrat respectivul in contact de i-a contractat in acea perioada. Exemplul tau nu are absolut nici o logica in acest context. Ma repet, cuvintele adresate medicilor trebuie sa ni le masuram bine ca nu stim cati sunt pe ganduri ca sa plece afara pe salarii mari si noi ii expediem singuri. Multa lume se trateaza inca in spitalele de stat.

      Dan:
      Cum naiba să nu-ți dai seama? E ca și cum timp de 7-8 ani de zile ți s-ar înfunda filtrul de combustibil la mașină și nu te-ai gândi nicio secundă că ar putea fi de la combustibil.

      Dar medicii știau de problema. Altfel le-ar fi murit rudele, prietenii și cunoștințele, dar atunci aveau grijă să folosească ce trebuie.

        (Citează)

    • Hai să facem altfel, spune-mi cu ce te ocupi tu, în ce domeniu muncești șamd, ca să-ți dau o analogie mai bună decât cea cu bucătarii.

        (Citează)

  3. Foarte bine spus Radu, ține-o tot așa.

      (Citează)

  4. Cu riscul ca multgi sa nu fie de acord cu mine…. e prima data cand regret ca nu avem sistemul de justitie chinezesc (ala cu glontul, preferabil pe stadion).

      (Citează)

  5. Si ce sa faca medicul? Sa ciripeasca si sa ramana fara locul de munca absolut inutil?

    Nu vezi dupa cate zile de SCANDAL NATIONAL in intreaga presa centrala s-a dispus efectuarea unor teste mai pe bune…

    Parca Radu avea un iq mai mare…

      (Citează)

    • Da, sunt un prost pentru că aveam pretenția ca medicii să descopere problema oricând în ultimii 10 ani înaintea lui Tolontan.

      Ți se pare atât de normal să închizi ochii la nereguli pentru a-ți apăra locul de muncă încât toți cei ce gândesc altfel sunt evident niște proști.

      Și nici măcar n-am zis asta, ci doar că, dacă ani de zile și-au apărat halatul, atunci să nu se dea acum mari uimiți.

        (Citează)

  6. Daca SRI nu a facut nimic… ce forta avea medicul Gigel de la Spitalul din Baicoi?

      (Citează)

    • Nu-i vorba de forță. Gigel putea face și el un test și să se ducă apoi cu rezultatul la Mica Gazetă de Băicoi. Iar dacă scandalul nu ajungea mai departe, asta e, măcar omul a încercat și a testat ca să vadă cu ce lucrează.

      Uită-te la declarațiile lui Cîrstoveanu. Uneori aducea dezinfectanți din străinătate. Cu alte cuvinte, intuiești că ai tăi sunt varză, pentru unii pacienți iei mai buni, dar pentru alții nu… o lași cum o fi.

        (Citează)

    • Gigel ori era prea ocupat cu actele de emigrare, ori se chinuia sa indese gainile si sticlele de tarie in portbagajul masinii.

        (Citează)

    • Cea mai ieftina analiza costa ~ 1000lei, cine ar fi dat banii astia de la el din buzunat doar ca sa se asigure ca totul e ok?? Tolontan probabil are pe cineva in sri care i-a garantat ca aia dilueaza solutiile, altfel sunt convins ca nu risca sa plateasca fara ca sa stie ca nu sunt sanse sa descopere ceva.

      nwradu:
      Nu-i vorba de forță. Gigel putea face și el un test și să se ducă apoi cu rezultatul la Mica Gazetă de Băicoi. Iar dacă scandalul nu ajungea mai departe, asta e, măcar omul a încercat și a testat ca să vadă cu ce lucrează.

      Uită-te la declarațiile lui Cîrstoveanu. Uneori aducea dezinfectanți din străinătate. Cu alte cuvinte, intuiești că ai tăi sunt varză, pentru unii pacienți iei mai buni, dar pentru alții nu… o lași cum o fi.

        (Citează)

    • 1000 lei este virtual o nimica toata ca si cost pentru o intreprindere/firma/companie de stat etc. Este mic chiar pe langa costul in sine al dezinfectantilor. Mai mult, este sub valoarea la care trebuie sa se organizeze o procedura de achizitie. Da, poate unui sef de sectie de prin spitale nu i s-ar aproba aceasta cheltuiala in orice zi a lunii, insa nu are cum sa ii fie refuzata sistematic.

        (Citează)

  7. Io am ajuns cu nevasta pe la urgente si un medic pe care il cunosteam si lucreaza acolo i-a zis doar “don’t fucking touch anything” si in nici un caz sa nu mearga la baie in spital.

      (Citează)

  8. Situatia e un pic mai complexa decat spui. Inainte de 2015 medicii nu avea voie sa raporteze aceste infectii (erau penalizati salarial daca spuneau ca exista ). Din acest motiv toti raportau 0 sau foarte aproape de 0 aceste infectii.. Asta in timp ce in tarile cu apa calda se punea accent pe raportarea lor.
    TIn minte de o stire de acum vreo 5 ani + in care se spunea ca medie in afara era de 12% in timp ce la noi media era aproape de 0 iar intr-un spital de la Ploiesti era 1-2%.IN aceeasi zi 1-2 stiri mai incolo spuneau ca aia nu isi sterilizau echipamentele nici macar cu apa chioara de la HEXI.

    Asa ca eu unu nu as da atat de tare in doctori, practic ei au avut la dispozitie maxim 5 luni sa le raporteze si nu erau siguri ca nu va veni altcineva sus si apoi vor primi multi pumni in gura pentru acele rapoarte. Asa ca au preferat sa taca.
    Puterea fricii e mare.

      (Citează)

  9. Radu si sa faca ce? legile zic “tre sa cumperi ce e mai ieftin”. Nu conteaza calitatea.
    In plus, dupa ce ca au salarii de cacat (stiu..spaga alea alea) sa te mai penalizeze si pentru ceva ce nu e vina ta? stiu caz la sf ioan unde au luat materiale inutile din china, doar pentru ca erau cele mai ieftine la licitatie. Dupa care le-au aruncat…

    Hai sa ii injuram. Reactia naturala o sa fie ca or sa plece din tara si or sa isi bage pl. Or sa ramana spagarii sau aia de nu isi gasesc afara. Atunci sa vezi distractie

      (Citează)

    • Pai și care e soluția, alegem răul mai mic, adică faptul că unii vor fi infectați și vor muri, dar măcar rămân spitale?

        (Citează)

    • animaloo:
      Radu si sa faca ce? legile zic “tre sa cumperi ce e mai ieftin”. Nu conteaza calitatea.
      In plus, dupa ce ca au salarii de cacat (stiu..spaga alea alea) sa te mai penalizeze si pentru ceva ce nu e vina ta? stiu caz la sf ioan unde au luat materiale inutile din china, doar pentru ca erau cele mai ieftine la licitatie. Dupa care le-au aruncat…

      Hai sa ii injuram. Reactia naturala o sa fie ca or sa plece din tara si or sa isi bage pl. Or sa ramana spagarii sau aia de nu isi gasesc afara. Atunci sa vezi distractie

      Cine cumpara doar ce e mai ieftin nu stie sa ceara sau nu are interesul sa mearga totul mai bine. Legislatia achizitiilor publice permite diverse metode de a te asigura ca nu se cumpara atuomat cel mai ieftin produs de pe piata ci cel mai ieftin produs care face treaba de care ai nevoie.

        (Citează)

    • neraul ar fi ca toata lumea sa isi faca treaba pentru care e platita.

        (Citează)

  10. Radu, sunt dezamagit de punctul asta al tau de vedere. Dar probabil ca vezi altfel de afara lucrurile, fata de cineva care lucreaza intr-un spital.

    Daca tu crezi ca ei ar fi stiut de asta, si ar fi ales cu buna stiinta sa lucreze si sa se dezinfecteze in primul rand pe ei insisi cu aceste solutii, si apoi sa intre sa lucreze si sa se expuna intr-un mediu plin de bacterii criminale, zi de zi, an de an, atunci nu stiu ce fel de oameni ii consideri pe doctori.

    Chiar nu ai nici un prieten medic sa ii ceri si punctul lui de vedere, sincer?

    Crede-ma ca daca stiam ca nevasta-mea, insarcinata in luna mare, se expune la asa ceva (hai sa zicem ca ea e criminala si nu-i pasa de copiii din ea, da sunt doi), in secunda urmatoare ii interziceam sa mai intre in spitalul in care cu o incapatanare crancena inca se duce sa lucreze, din lipsa de cadre medicale suficiente.

    Sa arunci asta pe doctori, asa in mod general, mie personal mi se pare josnic. Nu zic ca nu or fi fost si cei care stiau, directori sau oameni de achizitii din spitale, dar doar aia sunt parte a acestei crime a dezinfectantilor. Nu doctorul obisnuit care isi face treaba intr-un stres continuu, cu mii de griji pe cap. Fix la dezinfectant nu s-ar gandi.

    Dar asta e parerea mea, cum si tu ai una :(. Probabil fiecare subiectiva.

      (Citează)

    • Aia de la achizitii sunt ultimii care ar sti. Aia nu sunt docotri, cer ce li se cere din sectii si ii pot favoriza pe unii si pe altii dintre furnizori. Si, chiar daca ar fi primit vreo spaga sa favorizeze pe unul si pe altul, sunt 100% convins ca nu stiau ca produsul e neconform. Crezi ca veneau aia de la Hexifarma si le spuneau “luati astia 10% dar cumparati produsul meu diluat”? O fi ilegal sa iei spaga, dar aici e altceva. Pana la urma, deaorece contineau aproape zero solutie activa, solutiile astora ar fi putut oricand fi oferite la pretul cel mai mic.

      Dar, da, stiu doctori care intrau cu frica in sala de operatii in cazul in care aveau cea mai mica zgaraietura. 2 seturi de manusi (cum a zis ministru’) nu erau suficiente.

        (Citează)

  11. am fost internat in ultima perioada in 3 spitale
    in doua, pentru evaluari (Elias si Paulescu) si in unul (Agripa) pentru 2 operatii
    deci, am informatii la cald despre “sistem”
    medicii, marea majoritate, sunt de bun simt, buni profesionisti, nu cer, dar nici nu refuza, cu vesnica replica pregatita, “vai, nu trebuia” dar si cativa ajunsi din greseala, medici
    cel mai bine, se accede la ei, printr-o cunostiinta, dar cheiile care deschid toate usiile sunt asistentele si tot ele (marea majoritate) sunt si cele mai rele si toxice
    intodeauna pacientul este de vina, daca il doare ceva, daca ea, nu gaseste vena….
    nu am intalnit in cele 3 spitale, asistente dragute, serviabile, empatice, aplecate catre suferinta pacientului, ei bine nu, toate sunt nervoase, grabite, tafnoase, enervate, plictisite, isterice si cu toate problemele lumii pe cap
    vorbesc acum de cele carora le-am dat spaga de rigoare, asa ca sa intru si sa raman in “liga supravietuitoriilor”
    nu cautati alt gen de asistente, sunt plecate demult “afara”
    o categorie aparte, sunt infirmierele, “reginele” saloanelor, cele care muta gunoiul cu mopul dintr-o parte in alta, fara sa-l stranga niciodata si care la prima ora a diminetii fac cel mai mare zgomot posibil prin saloane, certand bolnavii ca si-au permis sa urineze in plosca, sa manance, sa doarma, sa respire
    nu uita, sa zeciuiasca mancarea bolnaviilor, pastrandu-si partea leului (la ora plecarii personalului, ghici, cine pleaca cu cele mai multe si grele plase ?)
    nu stiu sa vorbeasca, singura forma de comunicare cu ele este sa le bagi ceva in buzunare (intodeauna uniformele lor detin asa ceva)
    si in sfarsit ultima categorie, cea a “informatoriilor” formata din portari, liftiere, personal auxiliar, foarte importanti in obtinerea de informatii referitoare la medici, tarife, proceduri, orar vizite, numar masina doctori, cine cu cine e combinat, etc, etc
    degeaba se renoveaza, se aduc aparate performante, se schimba mobilierul, daca personalul ramane acelasi si ne lovim de aceleasi mentalitati
    va urez sa fiti sanatosi, sa nu aveti nevoie de spitale si medici, niciodata

      (Citează)

  12. Presupunand prin absurd ca medicii stiau de problema, ce anuma ii putea indemna ca sa lucreze intr-un mediu plin de microbi fara ca ei sa spuna nimic? Eu unul nu reusesc sa vad vre-un avantaj, ba din contra riscul de a te imbolnavi pe tine insuti (trec cu vederea ca medicii vor sa insanatoseasca pacientii, nu sa-i omoare). Cred ca inainte sa lansam acuzatii trebuie sa gandim putin.

      (Citează)

    • Microbii ăia nu sar pe tine și-ți dau în cap. Sunt predispuși la infectare oamenii mai slabi, copiii, bolnavii, cei care trec prin operații șamd, nu oricine intră și iese din spital. La oamenii cu răni deschise din cauza arsurilor s-a cunoscut imediat efectul.

        (Citează)

    • stand zi de zi printre microbii aia, te mai imprietenesti cu ei…

        (Citează)

  13. Ei, cum n-au făcut nimic? Din cînd în cînd mai instituiau o carantină de 2-3 zile, şi înveleau în tifon clanţele de la uşi. Stropindu-l, evident, cu nişte Hexivax.
    Şi încă ceva: au construit capele în curtea spitalelor. Să te poţi ruga la altcineva să scapi cu viaţă de acolo.

      (Citează)

  14. Sunt externat de o saptamana din Spitalul Bagdasar-Arseni, sectia Ortopedie (etaj 9), in urma unei operatii la picior. Nu am vazut acest comportament al asistentelor despre care vorbesti, ba chiar din contra toti pacientii au primit ingrijiri de cea mai buna calitate indiferent de faptul ca au cotizat sau nu in buzunarul ‘istericelor’.

    Un baiat din salonul in care am fost internat a solicitat calmante din ora in ora in prima noapte dupa operatie, asistenta din tura respectiva nu stia ce sa-i mai dea ca sa-i atenueze durerile. Venea de fiecare data cand era solicitata la apasarea unui buton fara sa comenteze si ne intreba si pe restul de pacienti daca mai avem nevoie de ceva.

    Curatenia se efectua de catre o firma privata, la fel se serveau si mesele. Nu am auzit nici un pacient sa se planga de calitatea mancarii.

    Inca exista sectii si personal de calitate in spitale, asistente care isi fac meseria zi de zi cu pasiune si au grija in primul rand de confortul bolnavului, care nu merita astfel de generalizari ci toate laudele.

      (Citează)

  15. Am avut nevoie de o mica interventie chirurgicala de urgenta acum un an si jumatate. La urgente m-a preluat un fost coleg de liceu, m-a dus si m-a operat, apoi m-a trimis acasa proaspat taiat si cu febra, “Nu te tin aici ca pleci cu altele”. M-am dus la pansat aproape zilnic 2 saptamani dupa aceea si o singura data m-a “facut” pe sectie, in rest in camera de la Urgente, care arata bine. Sectia era dezastru, iti era frica sa pui mana pe ceva. Deci nu neaparat ca stiau, dar de banuit, 100%.

      (Citează)

  16. Bineneteles ca sint parte criminala a sistemului 99,99 % dintre doctori. Binenteles ca stiau de tot si de toate. O dam degeaba dupa cires.

    Sint curios cine va intreba vreodata de spagile luate de la producatorii de medicamente sau de la distribuitorii de medicamete.

    De toate excursiile si concediile platite de acestea pentru a le promova medicamentele sau a face achizitii dubioase.

    Daca va intreba vreodata cineva de “seminariile” la care sint invitati si unde cu obrazul gros pe care-l au nu numai ca accepta aceasta forma de spaga dar isi invita si familiile spre disperarea firmelor de distributie carora le umfla cheltuielile. Cateodata isi aduc familiile intr-atat de mult incat depasesc capacitatea unitatilor de cazare rezervate de firmele de distributie. Si cineva se asteapta ca vreunul sa recunoasca ceva dupa ce au fost spaguiti ca la carte din toate partile?

    Si multe alte cazuri in care isi iau partea spagii inchizand ochii la orice. Aceste elite… acesti ofensati ca nu sint respectati la adevarata lor valoare.

      (Citează)

  17. Sa omori oameni cu buna stiinta asta se cheama GENOCID.
    Vinovati sint si cei care au aprobat cumpararea de “apa de ploaie” din cadrul fiecarui spital, pentru ca si acel cineva, cu functie importanta in ale spitalului, si acela trebuia sa-si ia si el partea. O retea de tip mafiot s-a raspindit in toate spitalele, si uite asa se fac banii, uite asa se fac afacerile. Pentru ca spitalele, intregul sistem medical din tara asta este o afacere. Si cum in afaceri nu este loc de sentimente, pacientii care au murit din cauza asta, sint considerati doar statistici in bilanturile afacerii. Vorbim de medici ? Cred ca mai degraba de macelari si de afaceristi, persoane care au depus Juramintul lui Hipocrate doar pentru a ajunge in postura sa poate cere bani pentru orice fel de interventie medicala. Pentru ei, salvarea unei vieti umane este doar o gluma macabra.
    Stau si ma intreb ce diferenta este intre “doctorii” din tara asta si doctorii care “studiau” anatomia in lagarele de concentrare. Va spun eu: NICIUNA. Pentru ca si unii si altii erau total dezinteresati sa salveze oamenii, din contra. De fapt este o diferenta, doctorii din ziua de azi omoara oameni pentru bani, chiar daca le dai doctorilor o groaza de bani sub forma de spaga, tot te lasa sa mori cu zile. A, nu stiati ca se da spaga la doctori ? La doctori, la asistente, la femeia de servici, la toti trebe sa le dai cite o atentie, altfel esti tratat ca un rahat in ploaie. Sistemul mafiot al afacerilor subterane a patruns in toate domeniile, si e greu sa razbati, din ce in ce mai greu. Ori afacerea “apei de ploaie” e doar o mica parte din alte afaceri, cu mult mai uriase…

      (Citează)

  18. Marius M:
    Cea mai ieftina analiza costa ~ 1000lei, cine ar fi dat banii astia de la el din buzunat doar ca sa se asigure ca totul e ok?? Tolontan probabil are pe cineva in sri care i-a garantat ca aia dilueaza solutiile, altfel sunt convins ca nu risca sa plateasca fara ca sa stie ca nu sunt sanse sa descopere ceva.

    sunt curios de unde ai aceasta suma de 1000 de lei. banuiesc ca probele sunt carate in eprubete de aur la banii aia.

      (Citează)

    • Am cat de cat habar de pretul analizelor in laboratoare. Am aflat intre timp ca Tolontan a dat 800 lei pe analiza, deci pe aproape.
      Deci hai sa huiduim medicii ca nu au venit cu 800 de lei de acasa ca sa vada ca dezinfectantii statului chiar dezinfecteaza, ca asa ne zice articolul.

        (Citează)

    • Marius M: Deci hai sa huiduim medicii ca nu au venit cu 800 de lei de acasa ca sa vada ca dezinfectantii statului chiar dezinfecteaza, ca asa ne zice articolul.

      Tolontan a vrut un test complet. Probabil un test de “cât etanol e aici, că pe etichetă scrie că ar fi 42%?” ar costa mai puțin.

      Iar de bani nu comentez în rest. Recent o rudă s-a internat la Elias pentru o operație. Operația este gratuită conform legii. Medicul i-a cerut 3500 de lei. Nu era singura operație pe care o făcea în zi.

        (Citează)

  19. Un alt articol din seria “sa punem aberatiile bolduite ca sa avem prestanta”. Vorbim iar despre chestii pe care nu le intelegem fara ca macar sa ne straduim sa o facem, folosim cat mai multe generalizari inepte si ne axam pe ura dupa care ne admiram opera cu satisfactie semidocta.

    Cum am mai spus, insisti pe un drum gresit. Just my 2 cents.

      (Citează)

    • Mulțumesc că ne-ai spus în schimb cum stau lucrurile de fapt, nu doar un comentariu din seria “cine nu are aceeași părere ca a mea, nu se pricepe”.

        (Citează)

  20. Esti prost, cum adica medicii si doctorii nu au facut nimic? Au furat la greu din dezinfectantul diluat si l-au folosit in cabinetele si spitalele lor particulare, daca tot era platit de stat.

      (Citează)

    • Asta pe langa faptul ca fura si “clienti”… pentru ca la spitalul judetean nu au timp suficient dom’le sa faca un consult sau tratament complet.

        (Citează)

    • Daca citesti ancheta lui Tolo, dezinfectantii Hexi Pharma au iesit gata diluati de pe poarta fabricii. Nu i`a diluat nimeni in spital, erau deja apa chioara.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus