un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vedete, putere de influențare și fani

28 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Apropo de social media și așa zisul scandal cu Beyonce, noul album Lemonade și fanii ei care au dat năvală să o înjure pe o femeie despre care credeau că a avut cândva o aventură cu Jay-Z (unu și doi), e uimitor ce departe merg fanii legat de idolii lor.

Mi se pare uimitoare puterea pe care ajung să o mânuiască anumite vedete prin social media. Și nu vorbesc doar de un like sau o înjurătură, că alea sunt ușor de dat, ci de cheltuieli reale. A purtat o anumită rochie? A doua zi se cumpără tot stocul! Are pantofi NB? Își iau toți această marcă! O simplă căutare pe net și găsești zeci de site-uri precum wheretoget.it, care îți spun de unde să cumperi haine precum cele purtate de vedete.

Eu n-am simțit niciodată să fac asta. Chiar și admirând diverși oameni, nu am făcut-o și pentru cum se îmbracă sau, dacă am făcut-o, nu mi-am zis “vreau și eu să arăt așa, hai la mall”. Nici nu știu dacă în România există această tendință. Dacă Delia poartă o rochie, a doua zi sar femeile să o cumpere? Dacă Smiley își ia o o șapcă pe care scrie ceva cool, a doua zi se cumpără 30.000 alte șepci?

Îmi aduc aminte de un interviu super amuzant cu John Oliver la Stephen Colbert. Oliver și HBO au făcut niște șepci cu “Make Donald Drumpf again”, o parodie la cele cu “make America great again” ale lui Trump, și povestea cum HBO a vândut 35.000 de astfel de șepci. A vrut și Jay-Z una. Moca. Și Oliver spune, cu umor, cum i-a avertizat pe cei de la HBO că dacă Jay-Z o poartă în public, vor avea nevoie de multe alte șepci în stoc, dar dacă o poartă nevastă-sa, nu vor mai fi o companie TV, ci una care fabrică șepci.

Dați la minutul 2:00, deși întreg clipul e foarte amuzant:

Știți pe cineva în România cu aceeași forță, chiar dacă raportată societății noastre?

    21 comentarii

  1. Problema e ca in Romania numarul de prosti e teoretic limitat la 20 de milioane si practic limitat de diferite aspecte materiale.
    In US “pool”-ul e mult mai mare.

      (Citează)

  2. Ion Iliescu

      (Citează)

  3. sa nu comparam america nu europa, ai nostrii sunt mai destepti totusi…
    sa o ai ca model pe beyonce spune multe despre gradul de inteligenta

      (Citează)

  4. da, stiu oameni in Romania cu acelasi gen de forta, mutatis mutandis.

    nu vorbim de milioane, deocamdata vorbim de mii, dar exista, s-a testat – adica cineva scrie despre un produs pe blog si in cateva zile vanzarile cresc enorm, procentual vorbind.

    o sa fie din ce in ce mai importanta chestia asta si la noi, deci ai grija cum te pozitionezi ca sa fii si tu influencer pe o nisa oarecare.
    eu de exemplu mi-am luat archer C9 dupa ce am vazut review la tine… mi-as fi luat oricum tplink, dar nu cred ca C9, ci ceva mai eftin.

    de ce? pe de o parte e chestia ca pur si simplu sunt prea multe produse si nu stii ce sa alegi sau nu ai timp sa cercetezi ce sa alegi, asa ca e mai simplu sa iei ceva recomandat de un influencer in care ai incredere pentru ca a fost el abil sa-si construiasca o imagine de om de incredere;

    pe de alta parte, oamenii cand sunt liberi sa faca ce vor de obicei ajung sa se imite unii pe altii – e valabil pentru orice, de la idei pana la router-e.

      (Citează)

    • Dă-mi exemple de oameni.

      Review-urile nu se pun, acolo ți-am răspuns la niște întrebări pe care ți le puneai și tu, dar nu aveai produsul la dispoziție să-l încerci.

      Mă refer la situațiile în care vezi o vedetă îmbrăcată cu ceva și vrei și tu același tricou, doar pentru că e vedetă.

        (Citează)

    • eu nu ma refeream neaparat la articole de imbracaminte.
      mai degraba la life style, sa zicem, care include si imbracaminte.
      exemplele pe care le stiu tu nu le poti verifica, ca nu sunt publice, deci e inutil sa numesc persoanele.

      dar iti dau 2 exemple despre mine, din ultima luna:
      mi-am luat recent camera video pt masina ca am vazut la zoso.
      mi-am luat un acumulator din ala extern asus zen ca ai pus tu un link acu vreo saptamana.

      sunt lucruri fara de care puteam trai linistit, dar le-am vazut, mi-au placut si am zis sa iau.

      asta inseamna influencer, dupa parerea mea.
      si cred ca fenomenul e in crestere la noi.

        (Citează)

    • a, si believe it or not, mi-am luat si supa din aia vietnameza ca am citit la tine – eram prin mall si am observat restaurantul, apoi mi-am amitit, asa ca am zis hai sa incerc.

      iar asta chiar e un lucru pe care chiar nu l-as fi facut niciodata, sunt foarte conservator in ce priveste mancarea si nu incerc lucruri noi aproape niciodata.

      de fapt, imi dau seama ca ma influentezi cam mult :))

        (Citează)

  5. Apropo de vedete si de ai lor vs ai nostrii, tocmai citeam pe twitter de asta https://twitter.com/Forbes/status/725615791895371777

      (Citează)

    • Îți dai seama ce reacții ar fi la noi dacă s-ar afla că un blogger a luat 3,5 milioane pentru o reclamă? Ce 3,5 milioane… cred că și la 10.000 de euro ar fi scandal.

        (Citează)

    • Daca stau bine si ma gandesc, Cabral, care e blogger, nu cred ca e foarte departe de 10.000…. pe de alta parte, Cabral nu din blog a ajuns acolo unde este …..

        (Citează)

  6. Tu ai altă nișă, cum ar fi mîncarea și tehnologia. Cum zicea si Robo mai sus, unii își iau nuștiu ce produs tehnic pt că citesc pe blog. Sau merg la un restaurant. Sau altceva. Cu ce este mai prejos alesul unei șepci sau a unei rochii ? fiecare îsi umple timpul și-și dă banii pe ce consideră el. Crede-mă că eu nici nu știu cine e Beyonce (adică ok, am auzit că există, dar nu aș putea să o recunosc dintre N cîntărețe și mai ales, nu știu acum să-ți spun nici o melodie de-a ei). Dar îmi cumpăr “fan stuff” cu Southpark. În timp ce “fanii” Beyonce poate nu au auzit de Southpark. Etc etc etc.

      (Citează)

  7. Eu cred ca si tu ai avea acest efect asupra cititorilor tai, dar trebuie sa iti schimbi freza.

      (Citează)

  8. Offtopic, dar deja in doua comentarii vad “nostrii”. “Nostri” nu e substantiv sa-i puneti articol hotarat. Ne concentram si noi un pic? Multumesc :)

      (Citează)

  9. in Romania nu stiu, dar de ex eu ascult cu placere Boss Hoss asa ca mi-a venit chef sa cumpar o palarie de aceeasi marca pe care le poarta ei (Stetson).

      (Citează)

  10. Uite chiar si eu eram curios de chestia asta si incercam sa fac paralela cu parul verde al Deliei. Nu mai stiu cum am observat ca dupa ce si-a facut ea parul cu verde, acum multe fete poarta cel putin o suvita verde, daca nu chiar tot parul.

    Si gecile de piele pe manelisti. What’s with that?

      (Citează)

  11. Am eu un caz, postare pe fb de bianca dragusanu, cateva mii de eur cost, pana seara s-a vandut tot stocul din produsul respectiv! Foarte multumit respectivul dupa! :)) postare de genul azi mi-am luat sapca, o sa fiu cool toata ziua, link.

      (Citează)

  12. Da, sunt vedete care fac un boost de vânzări după ce endorsează un produs (iar noi facem campanii online săptămânale de celebrity endorsement).

    Trupa Andre a fost poate cel mai bun exemplu de după Revoluție: practic orice accesoriu de păr purtau ele în videoclipuri era sell-out în piață imediat. Animal X au fost și ei niște influenceri pentru o generație de copii. În 2002 când Hi-Q a lansat un videoclip cu scuterele Piaggio (care a devenit number one în topuri) iar apoi un turneu național cu aceleași scutere, firma de scutere din România a raportat vânzări de 20 de ori mai mari în următoarele 12 luni.

    În 2016 pot să-ți dau multe exemple: Lora (chiar are o linie de haine co-branded), Andra (imaginea mai multor produse), Adelina Pestrițu (ridică vânzările la produsele cosmetice pe care le promovează în vlogurile ei), Connect-R (haine, gadget-uri), Nicole Cherry (cam tot ce folosește este apoi căutat de fanii ei).

    Toți avem nevoie de idei și ghidare. Cei care spun că nu le pasă ce poartă/consumă/promovează alți oameni se mint pe ei înșiși. Chiar dacă nu sunt vedete, influențatorii există în viața fiecăruia (pot fi frați mai mari, părinți, verișori, colegi de clasă etc.)

    Eu mi-am luat primele boxe profesionale pentru că am văzut la Voltaj în studio acele boxe și voiam să fiu și eu ca ei. Mi-am luat primul MacBook pentru că am văzut cât de cool era Iulian Pădurariu și am vrut să fiu și eu un pic ca el :-) Mi-am luat hanorac negru de la Zara pentru că l-am văzut pe… (eh, despre asta vorbim în privat)

      (Citează)

  13. Radu – trendsetter
    sincer nu mi-am luat niciodata chestii pentru ca am urmarit vedetele.
    Pe mine ma pasioneaza functionalitatea unui lucru si conditia sa imi trebuiasca cu adevarat. Am colegi la servici, care cand m-au vazut ca port superstar-uri au ramas “masca” in comparatie cu pantofi la firma always. Si inca o chestie caut calitate si comfort. Par exampe pentru incaltari decat 2 branduri s-au lipit de mine. Adidas cu superstar-uri am vreo 3 perechi si Clarks pentru pantofi si ghete. Florin – urmatorul pe lista e si la mine MacBook :) – wishlist.
    P.s. Radu de cand cu topurile tale cu burgeri and stuff – cafele, de-abia astept concediul din Romania sa vin prin Bucuresti sa beau o cafea buna :)

      (Citează)

  14. Nicolae (Nicolaie? – nu stiu cum e corect) Guta e un personaj cu influenta. Cum si-a tras freza noua 90% dintre manelisti au avut-o a doua zi. Aici nu e publicul lui tinta, dar uitati-va pe strada si vedeti ce freze au majoritatea, plus cum se imbraca.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus