un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Restaurantul Zexe: mâncare românească boierească și printre cele mai bune prăjituri din București

16 Apr 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Dacă întrebi de niște restaurante românești de calitate, ți se spune Caru’ cu Bere și Lacrimi și Sfinți. Bune, dar știu inclusiv străini care deja au fost la amândouă de mai multe ori, că atunci când vin în România gazdele îi duc doar acolo.

Data viitoare duceți-i și la Zexe, ba chiar puteți merge și voi (la o ocazie specială, că-i scump). Restaurantul excelează prin aspect și servire, atmosfera fiind frumos completată de seturile de masă și decorațiunile din camere, plus de o listă bună de vinuri (eu am fost la cel din strada Icoanei nr. 80).

Am fost de două ori în luna ianuarie, că avem multe aniversări atunci, și am făcut fotografiile de mai jos. Mâncarea este foarte bună și au diverse specialități interesante. Vă pot spune următoarele:

  • ciorba de burtă a fost excelentă, una dintre cele mai bune mâncate.
  • supa clară din coadă de bou este cam grasă pentru gustul meu și nu v-o recomand.
  • pastrama de berbec a fost ok, dar cartofii gratinați mă așteptam să fie tăiați și făcuți la cuptor, nu direct în coajă.
  • ceafa de porc de mangalița a fost foarte bună.
  • mititeii Zexe, cu care se laudă mult în meniu, sunt gustoși, dar nu peste celelalte câteva localuri unde poți mânca mititei foarte buni în București.
  • fălcuțele de vită, pizdulicea, pulpa de rață și vițelul au fost foarte bune.

Dar apoi ajungem la desert. Nu ratați desertul, aici puteți găsi cele mai bune prăjituri pe care le-am mâncat în București. Cele din seria “cofeturi istorice” poartă nume ce amintesc de Bucureștiul de altădată (Take Ionescu, Carmen Sylva, Enescu șamd), altele sunt prăjituri celebre în lume, reinterpretate aici. Toate sunt minunate. Cofetarul rețelei Zexe (și cred, de altfel, fiica patronului) a studiat la Paris patiseria și nene, se vede ce școală se face acolo.

Nu mai știu ce-i în fotografii, că nu le-am reținut, dar chelnerul îți aduce la masă un platou mare și-ți explică ce conține fiecare. Sunt niște feerii de mousse-uri de ciocolată sau caise cu câte un blat crocant, o inserție de fructe sau de cremă de fistic și tot felul de alte ingrediente. Costă între 18 și 25 de lei, dar merită toți banii.

Citez din meniu:

  • Jardin d’Eden – Am creat pentru meniul nostru o variantă personală a Grădinii Edenului, prăjitura concepută la “Maison Vergne” : mousse alb din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar și fructe proaspete. Am ales blatul Dacquoise, un blat ușor din bezea și alune de pădure, specific zonei de sud-est a Franței.
  • Le Petit-Antoine – Creat în anul 2008, Le Petit-Antoine a devenit foarte repede best-sellerul lui Stephan Glacier (campion mondial în 2006 Phoenix-Statele Unite). Numit de critici “operă de artă în miniatură” acest desert îmbină perfect fondantul blatului de cacao, crocantul praline-ului din alune de pădure, lejeritatea mousee-ului de Gianduja și finețea glasajului din ciocolata cu lapte.
  • George Enescu – Un desert special creat de către cofetarii Casei Capșa în onoarea marelui compozitor român. Cu aceeași bază ca și Joffre, dar puțin mai îndrăzneață prin blatul dens de cacao bine însiropat cu Grand- Marnier și aiciditatea bucăților de portocală confiată , prajitura George Enescu este un desert-răsfăț pentru iubitorii de ciocolată negră.
  • Regina Maria – O găsiți la noi reinterpretată, cu cremă din ciocolată albă Ivoire, vanilie de Madagascar, inserție din caise și rodie pe un blat de tartă cu migdale.

Sună bine? De fapt sunt mult mai gustoase decât sună, probabil printre cele mai bune prăjituri din București. Și o veste bună, din comunicat primit recent, este că Zexe deschide o cofetărie pentru ele, ca să fie și mai accesibile, pe Bd Aviatorilor. Am trecut zilele trecute pe acolo, este o clădire frumoasă, renovată, iar la parter se află Zexe Braserie. Dacă mă iau după site, va fi al cincilea local Zexe.

zexe_braserie

    19 comentarii

  1. Hmm, chestia aia din prima imagine chiar e comestibilă? :D

    Și ăncă ceva: din articol nu reiese foarte clar dacă pizdulicea era de văcuță sau de rață :)

      (Citează)

  2. :))) cum a sunat începutul articolului; un fel de: mergeți la ocazii, ca altfel e scump praduitorilor! Eu am fost de 2 ori in Ianuarie, dar asa-mi place mie, pe barosaneala.

      (Citează)

  3. Iar ai fost singur la restaurant?

      (Citează)

  4. Apropo de “pizdulice”, cand mancai cu pofta de gandeai ca e muschiul din fundul animalului? :)

      (Citează)

  5. Asta e din categoria “numai daca te invita cineva” si plateste nota. Altfel, la ce scoruri sunt..

      (Citează)

  6. Off topic: Ce-avem noi aici… Cine e acolo in spate ?
    https://youtu.be/5woS2eemjXg?t=54
    Ai vorbit cu MKBHD ?

      (Citează)

    • Da, e veche asta :P Nu știam că-i faimos tipul, nu urmăresc. Cred că și la MWC-ul de anul acesta mai apar în niște cadre pe undeva, că tot mă filmau unii când butonam LG G5 la lansarea de presă.

        (Citează)

  7. Intr-adevar, foarte buna mancarea la zexe. Insa, pe acelasi stil iti recomand si zahana 33. Si pe acolo gasesti niste preparate gustoase, dar nu neaparat la desert.

      (Citează)

  8. nwradu:
    Nu, avem multe aniversări în ianuarie. La ce prețuri are, mi se pare de mers la ocazii speciale, cel puțin pentru mine.

    :) Am glumit si se pare ca a fost buna. Înțeleg ca nu e un loc pentru masa zilnică de prânz sau happy hour.

    Multumesc de recomandări. La mai multe

      (Citează)

  9. Te credem ca sunt gustoase dar prezentarea lasa de dorit, arunca o privire pe yelp la orice oras mare prin america si alege restaurante de $$$ sau $$$$, ai sa vezi ce difrenta de prezentare exista.

      (Citează)

  10. Ana, cofetarul, e fata patronului, asa este. E afacere de familie dar oamenii chiar sunt pasionati.
    In alta ordine de idei iti recomand sa mergi si la cherhanaua gastronomica daca iti place pestele. Also, daca tot s-a deschis braseria, ia cozonaci pt Paste, te vei linge pe bot

      (Citează)

  11. In seara asta am fost la Zexe , foarte bun

      (Citează)

  12. superb..multumesc pentru sfaturi!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus