un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pentru că e Săptămâna Mare, mitropolitul Ardealului s-a limitat doar la a blestema un jurnalist

30 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Mare noroc pe ziariștii de la Ora de Sibiu, că dacă nu era perioada asta cu Paștele cine știe ce pățeau. Au scăpat doar cu un blestem.

Prin decembrie a apărut în Ora de Sibiu un articol despre limuzina nouă a Mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza, un Mercedes E350 4matic, un model care, surprinzător!, este foarte scump.

mitropolit_sibiu_mercedes_2

Patru luni mai târziu, acum câteva zile, mitropolitul, inspirat probabil de pildele biblice ale lui Iisus călărind un măgăruș și intrând sărac în cetatea Ierusalimului, a binevoit să explice de ce are nevoie de o astfel de limuzină și cu așa o echipare:

Mitropolitul a explicat la Turnul Sfatului TV, că e normal ca un demnitar să folosească o mașină bună, care să-i ofere siguranță în numeroasele misiuni pe care le are. (sursa: Hotnews)

Ce misiuni poate avea un mitropolit? În afara cazului în care bancurile sunt adevărate și este mitropolit ziua, ninja noaptea, unde ar putea pleca în misiune? Se dă alarma că un preot rebel tocmai e pe cale să îngroape gratuit pe cineva, iar Laurențiu Streza sare imediat în mitromobil și gonește acolo pentru a-i da două palme peste ceafă? Se luptă cu demoni? Ne apără de vampiri? CE NUMEROASE MISIUNI ARE?!

Observați jantele. De ce avea nevoie și de astfel de jante pe mașină? Nici măcar nu sunt din oferta standard, ci fie vreun pachet special sau ceva aftermarket, pentru că popa nu putea avea mașină cu unul dintre cele 23 de modele Mercedes din ofertă.

Și observați utilizarea cuvântului demnitar, care înseamnă “înalt funcționar al statului”. În caz că nu știați, preoții au salariul plătit de la bugetul statului, iar încasările Bisericii, alea neimpozate și nefiscalizate complet, sunt folosite în alte scopuri. Așa că lăsând miștourile la o parte, cam care ar fi reacția voastră dacă ați afla că vreun ministru sau prefect și-a cumpărat mașină ce începe la 60.000 de euro, dar al cărei preț urcă rapid cu câteva dotări opționale, pentru că are misiuni importante?

Mai era unul ce tot avea misiuni, e anchetat acum pentru asta. Ale mitropolitului nu sunt la fel de urgente, avea doar limuzină puternică, nu și însoțitori de la Poliție.

Și pus în dificultate, mitropolitul a zis că au ziariștii ceva cu el, de-l caută la câți bani a dat pe mașină (chiar și dacă i-a dat personal, nu din banii Bisericii, tot e necesară o explicație, având în vedere statutul de funcționar al statului), așa că le-a urat sărbători fericite:

“Sa-i dea Dumnezeu atatia bani cati a o castigat… sa-i inmulteasca numai banii aia cat o castigat” [n.a.: pentru a scrie știrea asta inutilă și injustă, cum ar veni]

“In fine, daca persoana respectiva apare in fata mea, si-i pare rau de treaba aceasta, il iert si public. Toti gresim, dar a gresi e omeneste, a persevera e diabolic”

Dacă nu era Săptămâna Mare, bănuiesc că sărea în limuzină și pleca în misiune să-i dea cu tămâie în cap ziaristului, să scoată dracii din el. Cei de la Ora de Sibiu și-au cerut scuze, dar cred (sper) că la mișto.

Aparent nu-i cere nimeni socoteală despre acest lucru pentru că, deși România nu mai este o monarhie, ideea de “sânge albastru” a rămas totuși în Biserica Ortodoxă Română, o organizație ale cărei decizii și cheltuieli nu trebuie chestionate, că nu-i treaba muritorilor de rând să facă asta despre înalții prelați. Suntem cu toții egali în fața lui Dumnezeu, zice religia, însă doar acolo, ar putea adăuga mitropolitul.

Aceasta este, de fapt, ceea ce mă deranjează la toată afacerea. Că e anul 2016, dar Biserica Română încă se crede în Evul Mediu, când preoții aveau puteri depline, erau vocea lui Dumnezeu și deciziile lor nu erau chestionate de plebea ce tremura în fața sutanei. Felul acesta de a gândi și de a face nu are nici o legătură cu religia, ba chiar din contră, e împotriva tuturor învățăturilor pe care fix sărbătoare Paștelui le reprezintă.

Să nu uitați diseară, când mergeți pe jos după lumină, cum stau de fapt lucrurile.

    24 comentarii

  1. Prea multa publicitate negativa poate dauna grav catedralei Mantuirii Neamului…

    Not !!!

      (Citează)

  2. Oțelul. Și jantele cu talon mic.

      (Citează)

  3. Cu merzanu asta se aduce lumina pentru oamenii saraci cu duhul, ce stiti voi…

      (Citează)

  4. La o analizat mai atenta, observam bara fata care ne duce cu la gandul ca masina are un pachet AMG corepunzator,aferent functiei de demnitar, dar nici cu farurile cu iluminare LED nu mi a rusine…e clar ca domnul preot a optat pentru verisunea de top.E si 4 matic, sa aiba aderenta pe curbe,350cdi, ca de, tre sa traga in depasiri.
    :)) cata nesimtire,din taxele mele,asta si a luat masina de 80 de mii.

      (Citează)

  5. Dumnezeu te iubeste si are nevoie de banii tai.

      (Citează)

  6. Sa ii spuna cineva Mitropolitului ca in scaunul din fata dreapta stau, de obicei, secretarul sau garda de corp.
    Demnitarii stau pe locurile din spate.

      (Citează)

  7. Doar in locul din dreapta fata are loc cu burtoaca aia crescuta in post si rugaciuni

      (Citează)

  8. Articolul e partinitor si subiectiv. Pacat.

      (Citează)

  9. batman in disguise! ftw!
    așa s-ar explica și nevoia de limuzină de lux și … misiunile (sau… minunile !?)

      (Citează)

  10. Ce autoritate a statului RO trebuie notificata pt a verifica de unde a avut bani? ANAF, DNA ??? Ce putem face?

      (Citează)

  11. Chiar in ziua asta articolul asta merita citit!Dar mai vreau sa citesc si unul de ziua SUA si a Israel-ului despre banii cu care se minte opinia despre capii ONG-urilor sau Nae Ionescu!

      (Citează)

  12. Cat timp exista prosti (si la noi exista din belsug), vor exista si acesti paraziti ai societatii.

      (Citează)

  13. Pt. articolul acesta trebuie sa inconjori biserica de 446 ori si sa zici tatal nostru la fiecare tura. P.s. In genunchi nu in mertzan-ul amg!

      (Citează)

  14. “Opulence, I has it!”

      (Citează)

  15. Radule, pentru articolul ăsta să îți dea Dumnezeu atâția bani cât are și mitropolitul! Doar știm cu toții că ei sunt săraci și cinstiți…

      (Citează)

  16. Numerele or fi preferențiale? E mitropolit ce draq…(B 240 WTH)

      (Citează)

  17. Cata:
    Cata nesimtire, din taxele mele, asta si-a luat masina de 80 de mii.

    Într-o dimineaţă, când Bulă tocmai ce venea pe jos la muncă, îşi vede şeful în parcarea instituţiei, coborând dintr-o frumuseţe de Mercedes nou-nouţ.
    – E foarte tare maşina asta, şefu! îi strigă Bulă.
    Şeful se apropie, îi pune o mână pe umăr şi îi spune:
    – Ei bine, dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program… anul viitor o să îmi iau una şi mai tare!

      (Citează)

  18. asta se aliniaza cu acest curent de a discrimina biserica in toate felurile.
    Ca se arunca in om cu presupuneri si mizerii el trebuie sa taca, iar daca raspunde cu aceasi moneda, tot el pica de fraier…

    Eu zic sa va vedeti de treburile voastre, care nu implica biserica, ca oricum nu prea mai da lumea pe acolo.

      (Citează)

  19. Dragilor, Hristos a inviat! Bucurie tuturor!

      (Citează)

  20. micu:
    Eu zic sa va vedeti de treburile voastre, care nu implica biserica, ca oricum nu prea mai da lumea pe acolo.

    Pai de ce sa mai dea “preasfinte” , cand vezi ce a ajuns biserica. Peste tot , bani si bani … Cum sa mai crezi in aceasta institutie, cand ei sunt mai presus de tot , taxe nu plătesc decât fraierii …

      (Citează)

  21. Se dovedeste pentru inca odata ca trebe respectata vorba “Sa faci ce zice popa. Sa nu faci ce face popa”. Sau cu alte cuvinte, este o diferenta de la ceriu la pamant intre teorie si practica. In teorie popii spune sa fii cinstit, sa spui adevarul, sa fii bun cu ceilalti, sa dai bani la biserica pntru tot felul de motive (si popii stiu prea bine sa inventeze tot felil de motive), sa nu vorbesti urit de altii (sa nu injuri), sfaturi pe care popii le spune la fiecare slujba. Asta este TEORIA. In practica insa, in mod ciudat lucrurile se intimpla taman pe dos, si primii care incalca “regulile” sint chiar, ati ghicit, sint popii !!
    Pai cum adica, pai nu ei spune asa si asa si asa ?!
    Ba da, doar ca in biserica popii este popi, ori cind iasa afara se metamorfozeaza in oameni, oameni obisnuiti care au fiecare problemele lor, in special au o atractie deosebita pentru bani. Bani care popa atunci cind este popa, spune ca e ochiul dracului, dar asta e valabil numai in biserica, pentru ca atuncea cind iasa din biserica, aceasta “regula” nu mai este valabila !!!
    Asa ceva este peste puterile mele sa inteleg, decit numai daca consider ca popa este om tot timpul, deci si in biserica, si ca om are “slabiciunile” lui, de care presa a tot relatat pina acum. Adica popismul este doar o meserie, o meserie ca oricare altele, care dupe ce o faci esti liber sa fii om ca toti ceilalti.
    Ciudat este altceva, nu ca un popa injura, adiaca pardon, un om care are ca si meserie poppismul, ci un om care are salar modest isi permite o limuzina pentru care ar fi necesare citeva sute de ani de salarii minime pe economie.
    Si atunci, fara sa jignesc pe nime, stau si ma intreb: oare din ce vieti anterioare or fi mostenit atitia bani de-si poate permite sa se faleasca cu asa masini ???
    Si da, a se fali este de asemenea un sfat pe care ni se spune ca nu este voie, mai mai sa uit de el…

      (Citează)

  22. A.a.a: Pai de ce sa mai dea “preasfinte” , cand vezi ce a ajuns biserica. Peste tot , bani si bani … Cum sa mai crezi in aceasta institutie, cand ei sunt mai presus de tot , taxe nu plătesc decât fraierii …

    lasa-ma prietene cu revoltarea asta de 2 bani pe sistem.

      (Citează)

  23. “normal ca un demnitar să folosească o mașină bună, care să-i ofere siguranță” pai el e omul lui Dumnezeu, ce siguranta ii mai trebuie, ca doar are pile acolo sus. Astia ar trebui sa isi ia masini fara airbag, ESP, centura de siguranta si alte chestii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus