un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

D-Link a lansat o soluție complexă smart home

27 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

După ce anul trecut D-Link a arătat vreo 3 dispozitive smart home ce arătau un început bun, dar nu o soluție completă sau măcar utilă pentru un astfel de sistem, acum câteva zile am văzut o gamă mult mai complexă de dispozitive, împreună realizând un sistem adevărat pentru apartament sau casă.

Mai jos este lista de senzori sau dispozitive prezentată și, citind-o, probabil intuiți deja câte se pot face cu ele. Mai adaug doar că unele dispozitive funcționează cu baterie și transmit prin Z-Wave, ceea ce le poate asigura o funcționare de luni sau chiar ani de zile, pe când altele se conectează la prize și folosesc rețeaua wireless a casei.

Înainte de listă, o informație aflată acolo: eMAG va insista puternic anul acesta pe smart home, a creat și o echipă special pentru asta, plus că în meniul principal există o secțiune de Tehnologii Smart cu linkuri la sisteme smart home.

Ce dispozitive D-Link am văzut:

  • senzor pentru uși și ferestre deschise DCH-Z110
  • senzor de mișcare DCH-Z120
  • sirenă cu conectivitate Z-Wave DCH-Z510
  • senzor de inundație DCH-S160
  • hub-ul DCH-G020 care conectează dispozitivele z-wave în rețeaua wireless
  • mai multe camere wireless de supraveghere, din care unele cu obiectiv de aproape 180 de grade, inclusiv un model de exterior
  • senzor de mișcare DCH-S150
  • priza inteligentă DSP-W215
  • sirenă normală DCH-S220
  • detector de fum DCH-Z310
  • streaming de muzică, trimiți muzica prin wifi și dispozitivul are ieșire de boxe
  • detector de alarme clasice
  • network video recorder pentru camere de rețea
  • în viitor: yale inteligente printr-o colaborare cu Yale și control al încălzirii cu niște dispozitive Nest

Sistemul poate fi controlat și configurat cu aplicații de telefon, iar instalarea este simplă, se bazează pe scanarea de coduri QR cu aplicația D-Link de configurare și control.

Iată fotografii și mai multe detalii:

Senzorul de uși sau ferestre deschise/închise. Un astfel de senzor stă la baza oricărui sistem de securitate pentru casă.

dlink_senzor_usi

Sirena DCH-S220 poate fi configurată să sune la diverse scenarii, de exemplu când se detectează fum sau se deschide ușa în timpul nopții. Bagă 100 dB la putere maximă sau 60 dB pentru semnale ceva mai normale în interiorul casei sau magazinului (de exemplu când intră cineva).
dlink_sirena_priza_2dlink_sirena_priza_1

Senzorul de apă DCH-S160 este gândit pentru zona mașinii de spălat. Necesită o priză, dar senzorul în sine este în capătul acelui cablu și poate fi înlocuit cu un cablu mai lung, de 1,5 metri.
dlink_senzor_apa_1

Sirena Z-Wave DCH-Z510, cu baterie sau alimentare de la priză, are o putere de 110 dB și mai multe semnale de alarmare.
dlink_zwave_sirena

Senzorul de mișcare DCH-Z120 cu baterie și senzorul de mișcare mai vechi, cu alimentare de la priză:
dlink_senzor_miscare_2dlink_senzor_miscare

Hub-ul DCH-G020 care conectează toate dispozitivele Z-Wave în rețeaua wireless a casei:
dlink_zwave_hubdlink_zwave_hub_1

Diverse camere video. Unele au obiectiv foarte larg, practic pot supraveghea o întreagă cameră dintr-un singur punct. Nu toate se integrează în aplicația de smart home D-Link, dar le poți vedea din aplicația de camere video, tot pe telefon. Camera de exterior, cea cilindrică, încă este la stadiul de prototip, dar are cabluri protejate la apă și o formă compactă și discretă. Nu vedeți aici camerele video “baby”, care monitorizează și sunetul sau temperatura din camera bebelușilor.

Priza inteligentă poate fi închisă/deschisă de la distanță sau prin scenarii, îți spune cât consumi în acel moment sau în timpul unei luni șamd.
dlink_priza_inteligentadlink_priza_inteligenta_1

Detectorul de alarme analogice este un dispozitiv ciudățel. Are rolul de a introduce echipamente legacy în sistem. Să zicem că ai un senzor de gaz deasupra centralei, senzor care are o sirenă proprie integrată, dar nu-i deștept, nu-ți trimite avertizări pe telefon. Nu-i nimic, acest detector de alarme poate reacționa la sunetul detectorului de gaz și-ți trimite el o avertizare că s-a declanșat ceva în casă.
dlink_senzor_alarme

Majoritatea dispozitivelor au mai multe funcții, dar încă nu sunt activate. De exemplu senzorul de mișcare include și senzor de temperatură, dar încă nu se pot crea scenarii cu informația despre temperatură. Pare o limitare software ce sper că va fi scoasă.

Am întrebat de backup pentru funcționarea sistemului. Curentul electric îl poți asigura cu un UPS, dar conexiunea de date, ca să poți primi pe telefon alarma dacă hoții îți taie totuși cablul din fața casei? Mi s-a arătat un router micuț, modelul DWR-922, în care poți băga și o cartelă SIM și are și conector de antenă, ca să-l poți ascunde în beci. Desigur, nu-i obligatoriu să folosești un router D-Link pentru sistemul smart home, funcționează pe orice.

Cu ajutorul aplicației de telefon poți instala, configura și rula sistemul cu diverse scenarii făcute de tine (dacă e noapte și se deschide ușa, pornește sirena, camera și aprinde veioza conectată la priza inteligentă; dacă e ora 7 dimineața, pornește espressorul și dezactivează senzorul de mișcare etc). Practic este a doua soluție complexă pe care o văd după cea lansată recent de Orange. La o primă vedere, cea D-Link nu are costuri recurente, cumperi o dată și asta e, dar cea Orange oferă în schimb suport tehnic, care poate fi foarte bun atunci când ceva nu merge bine sau un senzor dă erori și trebuie resetat sau modificat, plus avantajul unui întreg sistem cloud și a integrării viitoare cu multe alte dispozitive de la parteneri.

Cele D-Link se vând individual sau în kit-uri de patru dispozitive. Le găsiți momentan la eMAG. Mai multe informații sunt pe site-ul oficial D-Link.

    8 comentarii

  1. scuze pentru Offtopic:

    ziceam la articolul despre masinile electrice de incarcarea lor noaptea.

    Uite ce zice Ministrul economiei intr-un interviu recent:

    Costin Borc: “Producătorii au început să se orienteze şi ei spre reţea de staţii de încărcare. Un alt lucru care poate fi făcut, şi vorbeam dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetări Economice, când vorbeam despre energie, este posibilitatea ca încărcarea autoturismelor electrice, când este făcută noaptea, să fie gratuită. Pentru că, ştiţi că noi producem energie noaptea, care nu este neapărat folosită şi atunci, să încercăm să dăm – binenţeles, ca ANRE-ul să ajute – în a pune genul de reglementări care să stimuleze o tranziţie spre economia verde.”

      (Citează)

  2. Slabut fata de Fibaro!!!

      (Citează)

  3. Acesta este viitorul in mod cert. In cel mult zece ani, aproape fiecare casa din orasele mari din Romania va fi dotata cu un astfel de sistem, intrucat dezvoltarea tehnologica va face in asa fel incat preturile sa scada foarte mult

      (Citează)

  4. Dar o priza inteligenta care sa nu se bage in alta priza face careva? E complet impractica grosimea care rezulta…

      (Citează)

  5. D-Link nu mai are de mult routere care sa suporte DD-WRT asa ca nu mai e un brand care sa imi placa.

      (Citează)

    • Mai multi producatori nu mai au de mult routere care sa suporte DD-WRT, mai exact cam toti cei care produc cu chipset Realtek. Asadar nu este neaparat o problema de producator ci de suport de la developerii DD-WRT care pur si simplu nu dezvolta pe Realtek.
      In plus, detin DIR-880, ultima revizie, lansata recent la noi si ruleaza foarte bine DD-WRT-ul de aici: ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2015/03-27-2015-r26587/dlink-dir880l/
      Din ce stiu DIR-859, DIR-880, DIR-890, DIR-869, DIR-860 si DIR-868 sunt de asemenea compatibile.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus