un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ți-a folosit masteratul în viață?

15 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Dacă ai făcut un masterat după facultate, am și eu o curiozitate: simți că ți-a folosit cu adevărat la ceva în viață?

Nu mă refer la chestiuni indirecte, de genul “da, mi-am cunoscut acolo viitoarea nevastă” sau “orice cunoștințe în plus sunt binevenite, nu știi niciodată când vor fi utile”, ci concret: ai avut un beneficiu clar, ușor de identificat, datorat masteratului respectiv?

Ai primit un salariu mai mare pentru ca aveai și masterul? Ai fost la vreun interviu și lângă tine era un alt om cu fix aceleași lucruri în CV, așa că angajatorul te-a preferat pe tine pentru că aveai în plus și masteratul?

După absolvirea facultății este mult mai clar, majoritatea se angajează cu diploma în mână, indiferent ce ajung ulterior să facă în acea firmă. Cu diploma de masterat în mână, însă, ce ai primit? Caut și povești de succes, dacă există.

facultate_electronica_samsung_06

    43 comentarii

  1. Eu am terminat Dreptul in ’99 si un masterat in Ingineria Calculatoarelor in 2002. Din 2009 lucrez in IT, deci DA, m-a ajutat.

      (Citează)

    • Si la ce nivel de “IT” esti? Eu lucrez in IT din 2007, primul an de facultate (pe care nici n`am terminat`o) si am crescut bine mersi si constant in domeniu.

      Concret, nu cred ca te`a ajutat nimic masterul, sau nu cu nimic peste fata de niste certificari.

        (Citează)

    • Niciodata n-am inteles cum poate face cineva un master intr-un domeniu total diferit de cel in care e licentiat… Nici legal, nici moral.

        (Citează)

    • @LittleBro: Ce intelegi prin “la ce nivel esti?”. Nu lucrez in vreun call-center, daca erai curios :) De ajutat m-a ajutat, crezi ca ma lua cineva in domeniu fara diploma aia?
      @costin: cand m-am inscris eu, facultatea de calculatoare organiza masterat pentru absolventii de alte specializari si respectiv “studii aprofundate” pentru licentiatii din domeniu.

        (Citează)

    • Inca ceva, m-a ajutat ca nu m-au luat in armata :)

        (Citează)

    • @alunelu: simplu, care este pozitia ta actuala?

      de exemplu, eu sunt intr-un mod foarte pompos “Infrastructure and Security SME” intr-o foarte mare multinationala (genul de firma de care a auzit 99% din populatie), asta fara sa am macar facultatea termianta.

        (Citează)

  2. Oarecum suna de parca ai fi impotriva masteratului.

    Eu sunt multumit de faptul ca am facut o lucrare mai buna la finalul celor 2 ani, decat cea de dupa 4 ani. Informatiile acumulate in cei 2 ani aditionali m-au determinat sa am o viziune mai de ansamblu.

    Practic consider ca a ajutat la interviul international faptul ca am prezentat o diploma de master stampilata de ministerul de externe, dar 50% conteaza si cu ce experiente si skill-uri te prezinti.

    Ps. daca nu ma inseala memoria doar dupa doctorat, + angajat la stat, primesti marire de salariu. In sistemul privat, nu are relevanta decat cand aplici la urmatorul job sau post.

      (Citează)

    • @nFo, dacă nu te-aş fi recunoscut după avatar, aş fi crezut că eşti un profesor universitar sub acoperire, judecând după primele două fraze :)

        (Citează)

    • daca vroiam s-o iau pe calea pedagogiei trebuia sa fac cursul din anul 2…

      dar am ales sa muncesc pe domeniu, din timpul facultatii si am facut experienta si am facut si master … si n am murit

        (Citează)

  3. Concret ajuta
    – in toate interviurile in care am participar am plusat cu masterele, pentru ca erau in acelasi domeniu si pe aceeasi specializare. Binenteles ca am si mare experienta de lucru (nu zic ca lauda, ci ca am trecut prin cateva firme) dar am scos in evidenta si masterele
    -in unele tari, pentru a primi o viza mai rapid, masterul te poate incadra la o categorie mai speciala, de exemplu advanced skilled, care sa-ti favorizeze obtinerea vizei de lucru mai usor. Daca nu ai masterul trebuie sa substitui cu cativa ani de experienta in domeniu
    – am o profesoara de master cate are o firma si a angajat cativa stidenti ai acesteia, am primit oferta dar am refuzat
    – la un interviu mi-au cerut copie dupa diploma de master si foaia matricola. Da, si eu am crezut ca ei glumesc insa vorbeau serios

    Parerea mea e ca depinde doar de tine unde folosesti si cum scotinla inaintare. Daca faci sa fie acolo, poate nu va folosi nicaieri, insa daca faci cu un scop anume (sa zicem cazul bromania) si ai un plan pe termen lung, s-ar putea sa aduca return of investment

      (Citează)

  4. Eu nu am master si nu a existat niciodata in cei aproape 10 ani de cand am terminat facultatea vreun moment in care sa fi pierdut ceva pentru ca nu am absolvit si forma asta de invatamant. Idem si sotia, care desi are masterul, nu i-a folosit niciodata pana acum. Cu toata stima si respectul, dar cel putin jumatate din comentariile de mai sus nu par a fi pe bune de pe piata reala a fortei de munca.

      (Citează)

  5. pe mine ma mai intrebau din cand in cand managerii de club, inainte sa-mi dea cate un comision de 5-6 sute de mii de coco: “Ia stai asa…master ai?”

      (Citează)

  6. Pe vremea mea, băieții făceau masteratul ca să mai amâne cu un an plecarea în armată. Cred că am fost al doilea ciclu de masteranzi în România. Azi este, probabil, amânarea șomajului cu 2 ani și păstrarea locurilor de muncă ale unor profesori după reducerea studiilor universitare cu un pe ciclul Bologna.

      (Citează)

  7. Parerile or sa fie biased. Toti cei cu nmaster vor sa-si valideze alegerea ca doar n-or fi pierdut 2 ani aiurea.

    Am colegi de la electronica care acu is doctori dupa ce au repetat de cateva ori anul 3. Fucking doctori.

    N-am auzit de vreun masterat facut pe bune pana acuma.

      (Citează)

  8. Eu nu am master si nu ii duc lipsa. In ceea ce fac, tot am învățat din mers. Cunosti domeniul foarte bine si nu am nevoie nici de diplomă de licență: O combinație de electrică, cu sisteme de securitate si it de nivel mediu. Probabil, dacă în viitor o să mă gândesc la retragere spre muncă de birou si trebuie un master, am să il fac, altfel diploma de contabil stă la loc de cinste, să nu adune praf. Mai util, zic eu, ar fi un cetificat toefl, arts sau cisco, decât un master.

      (Citează)

  9. Dau exemplul unei amice.

    Ea a terminat facultatea de 3 ani, sociologia, si s-a angajat imediat. N-a facut masterul cu noi, ci a asteptat. Dupa 2 ani de lucru s-a apucat de master, dar pe domeniul financiar (ca asta lucreaza), indemnata fiind de firma unde era angajata.

    Firma nu doar ca a incurajat-o, dar i-a si platit masterul, prin intermediul ei a angajat alti cativa oameni (colegi d-ai ei), nu stiu cati, vreo 3-4 (dintr-o grupa de 20).

    Ideea cu masterul e simpla: daca-l faci imediat dupa facultate, cum te indeamna profesorii, e inutil. Daca iti gasesti jobul si il faci dupa, sa aprofundezi teoretic (noul) domeniu atunci poate fi util.

    Si inca ceva: mai stiu colegi care au plecat datorita masterului, mai ales ca-s tot felul de mastere in engleza si franceza, cu colaborari p-afara. Alea-s foarte utile.

      (Citează)

  10. Pe mine mă ajută masterul și acum, cu toate că încă nu l-am terminat.

    Cred că depinde foarte mult de masterul pe care-l faci, sunt mastere aplicate și specializate într-un domeniu și sunt mastere care sunt… doar să fie, cum zic comentariile de mai sus.

    Eu urmez programul: Sănătate ocupațională și performanța resurselor umane de la Universitatea București. Se lucrează acum la un site/ prezentare a programului: http://www.occupationalhealth.ro/

    Cel mai important aspect de menționat este că e un master aplicat în psihologie, preluat de unul din cei mai buni specialiști din lume în teste psihologice (Dragoș Iliescu). Astfel a atras în jurul lui niște super profesori cu experiență în nișa asta de sănătate ocupațională.
    Pe lângă faptul că avem profi foarte faini ne și jucăm cu instrumente psihologice destul de scumpe (dat fiind că Dragoș a făcut parte din conducerea TestCentral.ro – care cred că e cel mai mare reseller de teste psihologice din România).
    Prin acest master am obținut mai ușor job-ul pe care-l am acum – Trainer la o corporație din România și pe lângă asta am învățat și descopăr tot felul de lucruri care sigur mă diferențează de mulți alți traineri din România.
    Practic am luat ce am învățat în facultate (Psihologie) și învăț cum să aplic toate informațiile alea în companii – cum să gândești și să măsori programe de dezvoltare, cât de inutile pot fi ele, cum să gândești sisteme de recrutare și care e valoarea incrementală a unor instrumente față de cele pe care le folosești…

    Am alți colegi au făcut o reconversie profesională și lucrează într-un job pe care și-l doreau de mult (furnizori de Assessment Center).

    Cred că dacă trag linie, toți colegii care chiar s-au implicat în master au învățat lucruri noi pe care le pot folosi la job și care îi ajută să se diferențieze.

    Când am discutat despre talent management a trebuit să gândim un sistem, bazându-ne pe o bază de date primită. Când am discutat despre statistică a trebuit să facem tot felul de corelații și analize factoriale. Pentru majoritatea lucrurilor studiate a trebuit să și producem ceva practic.

    SOPRU e un master nișat și nu cred că e pentru toată lumea. Persoanele care au venit din afara „Psihologiei” au avut de învățat destul de multe lucruri pe cont propriu, sub îndrumarea profesorilor.

    Eu unul nici nu știam ce o să studiez la master, l-am ales pentru că mi-am urmat 3 dintre cei mai tari profi pe care i-am avut vreodată și eram convins că o să fie ok. Știam doar că e în domeniul psihologiei aplicate.
    Între timp Dragoș a preluat masterul menționat și îl tot schimbă și îl aliniază la standardele europene.

    Așa că sunt mastere și în România unde înveți lucruri care sunt utile și folositoare, poate nu sunt toate așa însă sunt convins că masterul pe care-l urmez eu nu e singurul.
    Cred că în primul rând studentul ar trebui să știe ce își dorește și să muncească pentru a ajunge acolo.
    Dacă doar vrei să bifezi un masterat și poate după și un doctorat, e clar că nu o să-ți ajute la nimic și din păcate e destul de ușor să faci asta.

      (Citează)

  11. Acum ceva ani, unele firme IT nu acordau deducerea de impozit la salariu daca nu aveai studiile complete, adica sa ai si diploma de master.
    Asta a fost motivul pentru care m-am apucat de el. Intre timp legea s-a mai modificat si nu mai e necesar :))

      (Citează)

  12. Am masterul, dar am pareri impartite legate de el.

    Pe de o parte la master nu am invatat absolut nimic. Erau chestii expirate care nu se mai foloseau sau nu o sa-mi trebuiasca in veci. Fix de marketing agricol aveam nevoie cand eu fac eCommerce si web marketing. Si profii si masteranzii erau acolo ca sa fie, dar nobody even bothered.

    Pe de alta parte sunt sigur ca diploma de master si mai ales subiectul tezei de master (ceva legat de mkt online si ecommerce) m-a ajutat sa fiu observat si angajat in domeniu.

    Sa zicem ca au meritat 2000 de coco, dar nu au meritat cei 2 ani.

      (Citează)

  13. Da, m-a ajutat să fac un kickstart la procesul de învățare. Devenisem foarte leneș, foarte dezinteresat de subiectele mai adânci ale programării, iar masteratul m-a ajutat să explorez câteva teme și abordări noi pentru lucrurile la care lucram. Dacă vrei pot detalia.

      (Citează)

  14. master in securitatea sistemelor informatice, facut dupa ce m-am angajat la actualul loc de munca.

    dupa ce l-am trecut in cv pot sa zic ca am primit mai multe telefoane pentru interviuri in domeniu.

    cand am timp ma mai duc la interviuri, dar de vreo 2 ani refuz direct sa trec pe la hr. daca interviul e tinut de cineva competent din departamentul care are nevoie de mine, sigur. timpul meu e prea pretios ca sa il pierd raspunzand la tampenii de genul “unde te vezi peste 2 ani ?”

      (Citează)

  15. Eu nu inteleg de ce ar face cineva in Romania master la aceeasi facultate pe care a si terminat-o. Cam ce ar putea sa ii spuna mai mult aceiasi profesori pe care i-a avut in cei 3-4-5 ani de facultate regulata. Si asa cursurile sunt invechite si in afara pietii muncii. In ce fel te ajuta ca om si ca specialist?

      (Citează)

  16. A ajutat enorm, nu trebuie sa fac reclama la burgeri pt a putea manca unul.

      (Citează)

  17. Nu am master insa cei care aveau si cu care am discutat face to face pt un job in IT pareau rupti de orice realitate. Imi era pur si simplu jena sa-i intreb cu ce au ramas dupa 4 ani de facultate si 2 de master. Sigur, vorbesc de provincie, poate in centre universitare mai consacrate este altfel si poate intr-adevar depinde si de om, insa nu am putut sa fac vreodata diferenta intre unul cu master si unul fara la un interviu.

      (Citează)

  18. Nimic din pacate

      (Citează)

  19. Tu gandesti ca un inginer.

    Nu pot sa zic ca ma dus pe noi culmi ale cunoasterii masteratul, dar mi-a batatorit calea.

    La master am intrat la practica intr-o institutie importanta, de acolo am ramas in domeniu.

      (Citează)

  20. Emigrantii din Olanda pot aplica pentru o reducere a taxelor salariale (“30% ruling”) insa trebuie sa depaseasca un anumit prag al salariului pentru a fi eligibili. Pentru cei cu master, pragul salarial e mai mic decat pentru cei cu (doar) licenta.
    Deci m-ar fi ajutat

      (Citează)

  21. Am facut un master(2 ani sistem Bologna) organizat de firma la care lucram deja (din vacanta anului 4) impreuna cu facultatea pe care am terminat-o. Cursurile erau predate de profesorii din facultate, partea aplicativa o faceam pe proiecte cu colegi de la locul de munca, unii chiar de birou. La inceput eram angajati 2 oameni, la prezentarea lucrarilor toti 12(cati am ajuns pana acolo) eram colegi.
    Cand angajatorul tau propune programa si lucrurile practice le faci pe proiectele pe care muncesti, oare ajuta masterul? ;)

      (Citează)

  22. In ro te ajuta la lucruri de la baza piramidei: mai amanai armata, mai stai 2 ani la camin, mai poti sa mergi dup-aia in invatamant (nu ca ar fi de dorit) insa potentialul maxim il atinge doar afara.

      (Citează)

  23. Nu m-a ajutat la ceva concret, dar e posibil sa fi contat un pic la CV, pentru ca (desi de fapt nu are legatura), suna a ceva relevant pt jobul meu.

      (Citează)

  24. da, dar m-a cam jenat ca nu era foarte moale.

      (Citează)

  25. Sigur. 2 puncte in plus la evaluarea pentru viza de Canada. A meritat din plin desi nu voi lucra in domeniul in care am facut masterul.

      (Citează)

  26. Cat timp UB e pe locul 986 si Babes pe locul 987 in totul universitatilor din lume, Un master la o universitate din Romania tinde sa aiba valoare aproape de 0.
    Un master peste ocean te ajuta la relatiile si conexiunile pe care le faci cat timp esti la scoala.
    Un master din Romania poate are ceva valoare acolo dar acelasi master in alte parti are valoare aproape 0.

      (Citează)

  27. Am dat la master pentru ca inca nu-mi gasisem un job pe domeniu (cum se zice) dupa licenta. Terminasem inginerie chimica si am dat la controlul calitatii, iar teza mea de disertatie a fost pe statistica.
    Faptul ca am ales masterul ala m-a ajutat sa ma angajez ca analist calitate intr-o companie oil & gas, si mai recent, dupa 4 ani, sa ma angajez ca analist de risc la o companie financiara (folosesc statistica, baze de date si oleaca de programare). Fara sa invat ceva prea folositor la master (majoritatea erau materii reciclate, doar disertatia am facut-o singura cap-coada), fara sa castig ceva in plus la salariu pentru ca aveam diploma, am reusit sa obtin joburi mai bine platite decat 90% din oamenii pe care ii cunosc.

      (Citează)

  28. totul ajuta implicit masterul

    la mine in 2004 am terminat facultatea si m-am angajat, dar era ultima perioada cand se mai faceau plecari in armata asa ca m-am inscris si la un master din cu totul alta arie curiculara

    zicea @add o chestie interesanta despre master pe bune, eu as intreba daca exista multe facultati pe bune. pe partea terminata de mine (mate-info) a fost extrem de grea facultatea comparativ cu ce aveau altii de la profile socio-umane

    masterul l-am facut pe uman si a fost incredibil de simplu, colegii care aveau deja 4 ani de sociologie nu pareau prea relaxati, asa ca tind sa cred ca am prins eu o facultate cu profesori tampiti

      (Citează)

  29. Am terminat Automatica si Calculatoare in 2006, si am ales sa fac un master in continuare la UPB, se numea pe atunci “Sisteme cu arhitecturi deschise”.
    Ca si diploma sau, nus cum sa zic (ca-s inginer), ca recunoastere a faptului ca am mai “studiat” vreo doi ani prin facultate, nu am simtit vreo data ca m-ar fi ajutat.
    In schimb, tocmai pentru ca erau ceva materii generice si relativ aceiasi profesori ca in timpul facultatii, mi s-a trezit interesul pentru informatii legate de master. La nivelul de “ia-uite ce interesanta e chestia asta”, “uite asta chiar face ce ne spunea profesorul cutare”,si asa mai departe.
    Cand s-a pus problema, in compania in care lucram, sa existe un “historian” al datelor de proces, am venit cu idei pe care le vazusem in timpul masterului (netestate personal pana atunci), si, fiind singurul care stia cu ce se mananca, am propus, obtinut, testat si implementat una din ele. Functionala si in momentul de fata.
    Din punctul asta de vedere, de “deschidere de noi orizonturi” (sau, mai degraba, de “deschis ochii la ce e real, util, folosit in piata”), da, m-a ajutat.

      (Citează)

  30. La bugetari cu siguranta contează.
    Au un stil de a cere numai studii de NASA, chiar dacă in realitate sunt bâtă :D

      (Citează)

  31. LittleBro:
    @alunelu: simplu, care este pozitia ta actuala?

    de exemplu, eu sunt intr-un mod foarte pompos “Infrastructure and Security SME” intr-o foarte mare multinationala (genul de firma de care a auzit 99% din populatie), asta fara sa am macar facultatea termianta.

    Eu zic ca nu vei ajunge niciodata in vreo pozitie de top management fara studii. IAR masteratul te ajuta as fii denumit expert intr’un domeniu. Bineinteles, vorbim aici de studii pe bune, nu de pile si certificate tip hartie igienica. De exemplu, nu poti ajunge arhitect fara sa treci prin studii aprofundate, nici doctor fara rezidetiat. Insa frustrati de’astia fara carte care incearca sa se consoleze ca pot ajunge si ei la un anumit nivel fara studii au ajuns sa deformeze rariunea conceptului de absolvent. Toti incapabilii si cei care nu au reusit in scoala urla ca scoala nu este folositoare. Pentru a clarifica haosul creat de catre neintelegerile unora fara studio, trebuie sa va reatez can omenirea a avansat bazandu’se pe educatie, research si profesionalism. Vreti sau nu, acesta este adevarul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus