un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Momentul când decizi, fără a te baza pe ceva, că statul te minte într-o conspirație de amploare

2 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Descoperirea bacteriei E coli la fabrica Brădet, un producător de lactate mai mic, din Argeș, reprezintă încă o metodă de a vedea cât de dubios se polarizează opinia publică în legătură cu un subiect și cât de ilogici sunt oamenii.

O mulțime de oameni spun răspicat că ei nu cred acest lucru, ci sunt convinși că statul a căutat un țap ispășitor pentru întreg scandalul. “E o minciună, cereți-le să ne spună adevărul!”, se scandează pe Facebook (unde altundeva?).

Pe ce se bazează cei ce spun că-i o minciună? Pe nimic.

Serios, pe nimic.

Aceiași oameni care cu o zi înainte înfierau autoritățile pentru că nu reușesc să descopere sursa de infecție s-au uitat la televizor la știrea despre cum autoritățile au descoperit sursa de infecție și au spus “nu, nu-i așa, mai căutați”.

De ce? Habar n-am, poate pentru că-i o fabrică mică (2,5 milioane euro pe an și automatizările specifice, nu vă gândiți la o mamaie care face brânză după metodele străvechi învățate de la nană-sa), poate pentru că-i un business românesc 100%, poate pentru că este cute and fluffy.

Înainte de a citi în continuare, faceți un exercițiu de imaginație: închipuiți-vă că sursa infecției ar fi fost descoperită la Danone. Cam ce reacții credeți că ar fi fost și în cât timp s-ar fi strâns aceiași oameni, cu furci și torțe, la poarta fabricii din Colentina?

Ba chiar îndrăznesc să zic că, dacă unul dintre părinții bebelușilor bolnavi ar fi apărut la știri zicând “băi, i-am hrănit zilnic cu căcat și apă din baltă, iar într-o zi le-am dat și un iaurt cremos cu caise”, s-ar fi găsit niște oameni care să spună “sigur este de la iaurt, să-i ardem pe franțuji!”


 

Mie îmi vine să-i întreb pe rând pe negativiști “auzi mă, cum ai decis, bazându-te doar pe știrile văzute la televizor, că acum te minte statul român și fabrica respectivă e nevinovată?” Adică să crezi asta doar acum, doar pentru că respectiva fabrică este 100% românească, este ilogic. O chestie n-ar trebui să aibă legătură cu alta.

Altfel, dacă întotdeauna crezi că statul te minte, de ce mai ești aici? De ce nu te muți în alt stat sau măcar în creierii munților, unde să pornești o sectă despre noua ordine mondială sau măcar să devii un Unabomber românesc? De ce mai ceri statului o anchetă?

Afirmația “ne minte statul” o poți motiva cel mult prin experiența anterioară legată de incompetența statului, la modul “ăia zic că vor face autostrada până în 2019, dar ne mint, sigur vor apărea întârzieri”. Să crezi însă într-o conspirație voită din partea statului, o rea-intenție, bazându-te fix pe… nimic, eventual pe faptul că odată ai mâncat și tu brânză din aia și n-ai murit, e altă treabă, una care urlă a probleme de logică.

Cunoașteți vreun caz în care statul român a mințit cu intenție? Mie-mi vine în minte doar unul, vi l-am prezentat chiar eu, Metrorex recunoscând că a mințit despre motivul eliminării unui abonament. Dar autorități care să mintă cu intenție pentru o firmă privată? Nu prea.

Îndrăznesc să cred că explicația este alta: unii oameni nu vor să accepte că probleme grave pot avea cauze simple, banale, care ar fi fost ușor de evitat. Am văzut chestia asta de multe ori în ultima vreme.

Uitați-vă la câți oameni sunt convinși că incendiul din Colectiv a fost de fapt o conspirație de amploare cu n variante de făptași, pentru că simplul adevăr, că atâția oameni au murit din cauza câtorva scântei ce-au aprins un burete, pe fondul corupției, neglijenței și incompetenței de pe multe planuri, este mai greu de acceptat.

Avionul malaezian dispărut în Oceanul Indian? Sunt diverse teorii despre cum a fost dus cine știe unde și folosit în scopuri meschine, în loc să accepți explicația cea mai simplă, că pilotul a fost nebun și s-a sinucis în ocean, iar un ac într-un car de fân chiar este foarte greu de găsit. Avionul de la Balotești? Era o persoană importantă în avion, a fost de fapt un asasinat la comandă, sunt alte interese acolo…

Felul acesta de a gândi este de fapt o metodă de auto-apărare. Este mai liniștitor să crezi că alți oameni au murit într-o conspirație misterioasă, din niște cauze întortocheate, dar care sunt irepetabile, iar tu ești acum în siguranță, nu ți se poate întâmpla și ție.

Alternativa, că în viață tragediile pot apărea oricând, că nu ești nicăieri în siguranță și că poți muri doar pentru că ieși în oraș vineri, nu sâmbătă, sau doar pentru că alegi la raft o brânză, nu alta, este ceva ce-i îngrozește pe oameni. Preferă să creadă în OZN-uri și Iluminati, în conspirații ale autorităților și interese oculte, decât să accepte că explicațiile sunt simple, cauzele sunt prostești și viața atârnă de un fir de păr sau o alegere banală.


Problema este următoarea: atunci când crezi în conspirații paranormale, începi să ignori problemele reale și le mai enumăr o dată: corupție, incompetență și nepăsare. În loc ca furia să fie focalizată în aceste direcții, se împarte spre zece explicații greșite și, mai rău, se disipă prin resemnare. Păi ce, poți să te pui cu iluminații? N-ai cum, hai să trecem peste.

Iar lucrurile rămân neschimbate.

Habar n-am cum sunt lactatele Brădet și nu-mi pasă așa tare, consum alte mărci. Dacă la ei este vina, vor plăti conform legilor, administratorii inclusiv penal, că acesta este riscul de-a fi administrator. După care poate că vor schimba numele și vor reveni pe piață, dacă reușesc să se salveze financiar. Aș și cumpăra de la ei, că probabil ulterior vor fi și mai atenți la igienă decât alte fabrici (suflă și-n iaurt, cum s-ar zice, deși la o fabrică de lactate sper să nu sufle nimeni în iaurt).

Îndrăznesc să spun că, dacă s-ar analiza situația pe 100 de ani, poți găsi pe rând e.coli la toți producătorii de lactate sau nereguli la orice restaurant, fast-food, companie șamd. Sunt lucruri inevitabile, uneori.

Eu din toată afacerea asta am reținut însă alte elemente: că există niște teste rapide pentru SHU, dar medicii din Argeș nu s-au gândit să le facă și, de fapt, nici nu existau în spital. Atunci când s-au comandat au fost livrate a doua zi, dar pentru câțiva copii era deja prea târziu, iar toți fuseseră mutați deja în București. Spitalul nu avea nici măcar medic epidemiolog.

Am mai reținut și că spitalul din Pitești a raportat, din ianuarie 2015 și până în februarie 2016, că nu există infecții intraspitalicești, deși teste au fost efectuate doar în februarie și martie 2015. În rest au completat raportul respectiv din burtă. Asta, iată, este o minciună făcută cu rea-voință. Pe astfel de chestiuni trebuie să ne concentrăm, nu pe un orbește “eu nu cred rezultatele”.

    38 comentarii

  1. “Descoperirea bacteriei E coli la fabrica Brădet, un producător de lactate mai mic, din Argeș..”..

    Pe bune, ai excusivitate la stirea asta????

    Parca bacteria s_a gasit la un produs sau mai multe, NU IN fabrica…
    Vreo erata, chiar daca firma va.. deceda?

      (Citează)

  2. Bacteria a fost gasita la branza dulce vrac produsa de Bradet si existenta in stoc la unul din magazinele apartinand Ion Ton Dali Dans. Nu in fabrica, nu in ferma (cel putin nu inca). S-au luat probe din fabrica, s-a inchis productia, se asteapta rezultatele analizelor.
    Nu spun ca sunt nevinovati cei de la laptarie. Dar nici ca sunt vinovati nu pot sa spun. Greseala a fost facuta de oficiali care au anuntat luni ca au gasit sursa, iar marti au dat-o la intors ca de fapt nu toti copiii cu SHE au mancat branza/lactate de Bradet.
    Cu siguranta sursa imbolnavirilor este localizata in Arges si inca nu a fost depistata/neutralizata. Copii bolnavi apar in continuare din pacate. Ar trebui ca autoritatile sa aprofundeze investigatiile in acest caz.

      (Citează)

  3. N-am stat sa-ti citesc tot articolul. Nu-mi dau seama de unde te-ai informat tu, dar ai facut-o prost.
    Nu uita ca discutia este pana acum la nivelul unei ipoteze, asa cum a prezentat si DIgi 24. Laptele e incadrat ca o POSIBILTATE pentru infecatarea cu e-coli.

      (Citează)

  4. M-ai dezamagit Radule… faza asta cu Bradet imi intrerupe firul logicii din cauza asta sunt sceptic, pentru ca explicatiile lor genereaza mai multe intrebari decat sa le lamureasca. Pai astia au distribuit produse in mai multe orase, nu numai in Arges. De ce nu s-au semnalat cazuri si in celalalte orase ? Plus ca cel putin un bebelus de 4 luni nici macar nu a mancat asa ceva!

      (Citează)

    • Aș îndrăzni o parere de părerist, recunosc, dar … ce e mai simplu (Occam’s razor) și mai credibil? O infecție în spital (care ar determina pierderea unor posturi călduțe, eventual închiderea spitalului) sau învinovățirea unui producător neînsemnat?
      Că voiam și eu să subliniez 2 idei care au apărut aici: 1. Dacă producătorul era unul mare sigur nu i se dădea numele și 2. Unul din bebeluși nu începuse diversificarea, deci nu păpase brânza cu pricina.

        (Citează)

  5. Radule, tu esti un tip foarte destept si presupun ca stii ce se intampla de la o vreme incoace pe plan mondial pe partea de vaccine, ce scandaluri, cate magarii s-au descoperit, guverne care mint si ascund adevarul, musamalizare la nivel grosolan (dar foarte inalt) si cate miliarde sunt “investite” in aceste vaccinuri si corporatiile care le produc… tone de bani care se duc catre ‘big pharma’, multe miliarde. Multe chestii sunt musamalizate, imagineaza-ti cate alte cazuri sunt despre care nu se afla nimic, ever.
    Sunt destule boli, afectiuni sau simptome care se manifesta la scara mare dupa ce sunt administrate aceste vaccinuri menite oficial sa protejeze, dar neoficial sa raspandeasca alte afectiuni, pentru a mentine industria asta de multe miliarde activa si in continua nevoie de investitii suplimentare in cercetare etc.
    Romania e doar o mica furnicuta pe langa restul lumii, daca la ei se intampla frecvent astfel de mizerii, sa nu crezi ca vreun guvern nesemnificativ precum cel roman sau mai stiu eu ce institutie le poate sta lor in cale, ca sa nu faca astfel de prostii behind the scenes.
    Ce se intampla acum la noi e un circ ieftin, menit sa distraga atentia de la esenta problemei, in incercarea de a musamaliza treaba si a gasi diverse persoane/entitati “responsabile” de problema… scoatem pe cineva vinovat si gata, populatia e fericita ca s-a gasit faptasul. S-a incercat gasirea “cauzei”, a picat treaba, s-a gasit alta cauza, va fi demontata si ea si tot asa pana cand opiniei publice i se va arunca o “cauza” care nu mai poate fi demontata, musamalizandu-se toata problema.
    Sa nu uitam ca vaccinul a fost introdus in Romania fara sa existe prea multe informatii, asa cum se intampla si in celelalte tari :)

    http://www.globalresearch.ca/vaccinations-deadly-immunity/14510
    http://healthimpactnews.com/2014/cover-up-scandal-cdcs-vaccine-research-exposed-as-flawed-and-falsified/
    (ca si asta mai sunt si alte zeci de exemple diferite, din perioade si tari diferite)

    PS: despre avionul malaezian, o fi sau n-o fi adevarata treaba cu pilotul, dar sa stii ca avioanele nu dispar pur si simplu, ca si cum ii scoti bateria si gata, nu te mai vede nimeni. Adevarul probabil ca nu il vom afla niciodata, insa.

      (Citează)

  6. “de ce nu te muți în alt stat?” – simplu, pentru ca nu toti ao posibilitatea sa faca asta, desi suntem multi cei care ne-am dori sa locuim intr-o tara civilizata. Din ceea ce argumentezi mai sus, imi dai de inteles faptul ca tu esti multumit in mare parte de ceea ce-ti ofera statul roman. Eu nu sunt, platesc taxe si impozite si mi-as dori sa beneficiez de anumite servicii de pe urma acestora, dar in Romania doar platesti, nu si primesti. Mori cu zile daca esti depistat cu o boala mai complicata, iar alesii isi bat joc de noi.

      (Citează)

  7. Daca ar fi fost compania Danone implicata in scandalula sta fii sigur ca nu i s-ar fi facut public numele.

      (Citează)

  8. Cand a mintit statul roman cu intentie? Hmm… ce zici de gripa aviara?

      (Citează)

  9. Eu imi aduc aminte de intrarea Tuvna(parca asa se chema producatorul israelian de lactate) si aparitia fix in acelasi moment a unei contaminari pe la Danone. Deci nu as fi asa sigur pe autoritati.

      (Citează)

  10. Ce mi se pare interesant este efectul de bumerang pe care il are tot scandalul asta. Contrar asteptarilor, cei mai multi dintre romani au empatizat cu firma Bradet iar aici stau dovada comentariile de pe Facebook dar si numarul de like-uri adunate in 24 de ore de pagina companiei: 10k+. Inainte de a aparea stirea cu pricina, erau sub o mie de like-uri.

      (Citează)

    • Din pacate numarul de likeuri si comentariile favorabile de pe Facebook nu sunt suficiente pentru a asigura supreavietuirea Bradet SRL, mai trebuie ca laicuitorii ( :) ) sa si cumpere produsele firmei.

        (Citează)

  11. Cand a mintit statul roman? Zilnic cand imi spune ca sunt asigurat medical si nu au nici macar o trusa epidemiologica pentru un test rapid, zilnic cand imi spune ca din taxele mele vor face autostrazi, zilnic cand imi spun ca banii mei de pensie sunt ai mei si nu ai asistatilor sociali buni doar pentru vot, zilnic cand ASF trebuie sa supravegheze nu sa se prefaca ca doarme, vrei sa mai continui ?

      (Citează)

  12. Hei, Radu, iti iesi din mana?
    Lumea te urmareste pt. ca esti baiat destept.
    Acum, ce faci? Ne dezamagesti?
    Tot articolul este dezastru. Poate ai vrut sa le spui tu altfel, dar, in scris te-ai exprimat surprinzator de… ilogic.
    Orice brand multinational care a avut probleme nu a fost deconspirat de autoritati. Au spus televiziunile si a aparut pe net numele brandurilor de-a lungul vremii.
    Acum au spus rapid cine este cu detalii chiar.
    Ce copil dintre cei bolnavi trecuse deja la diversificare?
    Autoritatile se tot chinuie cu “analizele” la nesfarsit ca “Tanar si nelinistit”… La 30 de zile dupa primele probleme apar cu noi rezultate? C’mon…
    Firma a vandut din acel lot si in UE? Au reclamat aia probleme?
    Ce au in comun toti copiii? Vaccinuri, lapte praf si eventual spitalul.
    Hai, asteapta, te rog, toata ancheta sa se finalizeze si apoi putem comenta si tu si noi, cititorii tai.
    Thx!

      (Citează)

  13. Ministrul Agriculturii: Nu exista dovada legaturii dintre branza infestata cu E.coli si bebelusii morti, dar puteau aparea noi imbolnaviri, daca nu mentionam public numele producatorului.
    Eu cred ca ai dorit sa faci nitel trafic ;)

      (Citează)

  14. Olivia Steer e iar proastă.

      (Citează)

  15. Inca nu m-am decis daca in guvernul asta sunt multi guseth sau pur si simplu sunt rau intentionati. Se puteau retrage produsele din magazine pe baza unei suspiciuni. Ce-a facut ministrul agriculturii poate lasa multi oameni someri fara vre-o vina a companiei…

      (Citează)

  16. De ce? :)))

    1. Lotul de branza testat si cu rezultat pozitiv la e.coli a fost produs dupa ce copiii au fost infectati.
    2. Lotul gasit nu era in fabrica, era intr-un magazin.
    3. Orice proba poate fi contaminata si dupa prelevre sau in timpul testarii, de aia se verifica de mai mutl de odata cand iese ceva pozitiv.
    4. Unii dintre copiii infectati sunt prea mici sa manance branza, pt ca diversificarea incepe mai tarzuu si oricum nu se incepe cu branza din comert ci facuta in casa.
    5. Nu am vazut nimic mentionat de catre stat privind investigarea produselor medicale ale companilor straine, vaccinuri, etc.
    6. Cand au investigat apele baute de copii nu au spus care sunt, ar acum ca nu au facut o verifcare pana la capat au facut-o. Apai daca e sa vorbim inainte sa verificam pana la capat de ce nu spunem de apele alea?
    7. MI se pare anormal ca au mentionat numele fara sa faca legatura clara intre branza si imbolnaviri. Mai mult nu au terminat investigatiile la companie.
    8. Exista o senzatie generala ca romanii nu sunt lasati sa se dezvolte in afaceri. de fapt chair asa si este. lasati de izbeliste in primii ani dupa revolutie intr-un mediu ce putea fi controlat, dar a fost lasat liber pt concurenta externa. Romanii nu prea au avut mari sanse sa faca ceva. Taranii saraci care vor sa vanda 2 fire in piata primesc amenzi care ii pun pe butuci, pe cand ceilalti mari nu.
    9. Au fost mai mutle cazuri de animale care alergau pe alimente prin hipermarketuri straine si nu imi aduc aminte sa fi mentionat autoritatile numele lor. Tu iti aduci aminte? Crezi ca daca umbla pisica si soarecele printr-un magazin al unor romani nu aflai unde e si care e numele?

    Uite destule motive sa crezi ca statul roman a la gioalele propriului popor.
    prevad in viior acuzatii de tradare si inalta tradare, Sa vezi atunci veselie.

      (Citează)

  17. Articolul nu ii infiereaza neaparat pe cei de la Bradet, ci se refera la suspiciunile poporului asupra capacitatii statului de a descoperi sursa problemei. Cu toate astea sunt sigur ca businessul celor de la Bradet este zdruncinat din temelii. Pana si cei care ii sustin, cand se vor afla in fata raftului cu produse Bradet vor avea un moment de ezitare in a achizitiona, in special cei cu copii. Radu din pacate vorbeste in nestiinta de cauza pentru ca nu are copii (cel putin asa am ramas eu cu impresia). Toti care avem copii cunoastem bine alimentatia unui bebelus, si cel putin acel copil de 4 luni nu ar fi avut deaface cu branza pana la 6-8 luni, in special ca mama copilului a iesit la stiri si a comunicat ca NU a cumparat branza aia.

      (Citează)

    • Dar lapte (consumat de adultii din jur sau chiar de copil) care are sau a avut legatura cu branza dulce vrac nu se poate? Adica de ce sa nu presupui ca poate toata tevatura pleaca de exemplu de la o ferma cu standarde de igiena inexistente? Nu, noi trebuie sa contestam orbește toate rezultatele si sa cautam conspiratii.
      Cat despre igiena din spitale de ce mama masii nu declara / controleaza nimeni realitatea? Adica chiar crede cineva ca in Romanica sunt mai putine infectii intraspitalicesti decat in Anglia sau chiar deloc cum cu tupeu declara unele spitale care nici macar nu au medic epidemiolog?

        (Citează)

    • Radu a afirma asha in articolul asta pentru ca .. doar Gigi TV …

        (Citează)

  18. Zice Radu.. nwRadu: “Pe ce se bazează cei ce spun că-i o minciună? Pe nimic.
    Serios, pe nimic.”
    Si Ministrul Agriculturii: “Nu exista dovada legaturii dintre branza infestata cu E.coli si bebelusii morti, dar puteau aparea noi imbolnaviri, daca nu mentionam public numele producatorului”. Banuiesc ca ar fi mentionat si Danone (daca ar fi avut aceasta suspiciune). Care Danone? Aia carora le faceai tu reclama cu ceva timp in urma.
    In rest, mai scrie cate ceva prin Constituţia României (art. 23 alin. 11 , de exemplu).

      (Citează)

  19. Cristi Ansen: Ce au in comun toti copiii? Vaccinuri, lapte praf si eventual spitalul.

    Pai… vaccinuri au facut doar cei de acolo? valabil si pentru laptele praf, cum ar putea fi infestat doar laptele praf comercializat acolo? Ramine doar a treia varianta, si ginditi-va ce cutremur ar insemna in sistem sa admita asa ceva…

      (Citează)

  20. la un moment dat cand am inceput sa mai intru pe blogul asta al tau credeam ca esti inteligent. m-am inselat.

      (Citează)

  21. Nu ma mai mira nimic. Apropo de Colectiv, sunt unii care chiar cred cu tarie ca oamenii aia au murit pentru ca ascultau genul ala de muzica. Si cu asta am zis tot.

      (Citează)

  22. Dacă nu cumva a apărut ceva nou cred ca ai greșit puțin știrea. S-a zis mai sus. Marfa contaminată nu era în fabrica iar cobtaminarea se putea face în mai multe locuri și feluri.

    Oricum problema fabricilor mici ai evidentiat-o tu în alt articol în care vorbeai de mec și cartofi prăjiți.

    Companiile mari au trasabilitate în procesele de business și de la branza din raft pot face ușor identificarea oroginii și au și probe din diferite stagii ale producției, pe care le pot folosi să găsească sursa unei probleme rapid, sau să se disculpe.

      (Citează)

  23. Cei dinaintea mea ți-au dat o groaza de motive pentru care articolul tau este foarte, foarte slab.

    Stiu ca o opinie contrara majorității, daca este expusă corect, generează controverse, dar chiar tu sa faci asta? Erai corect si cerebral. Bacteria s-a găsit in produs, nu încă in fabrica.

    Rămâi la tablete si telefoane, lasă partea socială pentru alții.

      (Citează)

  24. Sunt de accord cu toti antevorbitorii mei si fac un rezumat pe scurt:

    Si tu, Brutus? Sa ne faci una ca asta? Sa ne lovesti unde ne doare mai tare, la glanda conspiratiei? Ramai la tablete si smartphonuri. A, neaparat si la hamburgeri. Dar atat ;)

      (Citează)

  25. Dar tu pe ce te bazezi cand spui ca firma este vinovata? In fabrica nu s-a gasit bacteria. In probleme luate nu s-a gasit.

      (Citează)

  26. Salut, Radu. Revin cu rugamintea de a arunca un ochi la acest articol. Sunt convins ca a fost o scapare si te felicit pentru ca toti cei care ne-am aratat contrariati de articolul tau, am facut-o doar pentru ca faci mai mereu o treaba buna si ne-am obisnuit asa:

    http://www.gandul.info/stiri/ministrul-agriculturii-admite-ca-nu-exista-o-dovada-ca-imbolnavirile-copiilor-din-arges-au-legatura-cu-branza-de-la-bradet-de-ce-a-facut-public-numele-firmei-15094838

      (Citează)

  27. waw… chiar slabut de tot… te-ai aruncat si tu cu capul inainte
    nu stiu de ce ai impresia ca te pricepi la toate

      (Citează)

  28. Wow, Radu, cred că e cel mai slab articol pe care îl citesc pe blogul tău.
    Nu are sens să mai reiau o parte din motivele pentru care treaba cu fabrica din Brădet e cusută cu ață albă, pentru că majoritatea au subliniat ce era de subliniat.
    Și aici nu e vorba că e un producător autohton, deci s-au trezit brusc românii că sunt patrioți și apără fabrica din Brădet. E vorba că e stupid și că nu s-a mai întâmplat niciodată să dai numele și locația fabricii care, se presupune că este responsabilă de îmbolnăviri, până când nu ești 100% sigur.

    Din punctul meu de vedere, este ilogic să crezi că 10-15 bebeluși care au vârste diferite, trăiesc în medii diferite, sunt în stadii diferite de dezvoltare, au luat bacteria e.coli de la brânză. Asta ar presupune că toți bebelușii au mâncat brânză de la Brădet, ceea ce nu văd cum ar fi posibil. Asta ar mai presupune și că sunt încă câtiva zeci/sute de bebeluși care ar trebui să se fi îmbolnăvit și doar în Argeș, pentru că firma Brădet nu distribuie doar în Argeș.
    Din punctul meu de vedere, exclud o cauză alimentară (pentru că este puțin probabil ca toți bebelușii să fi consumat aceleași produse, fie că e vorba de brânză, lapte, carne, ouă etc) și merg pe varianta care are cel mai mult sens: infecție intraspitalicească.

    P.S. A fost cam aceași situație și cu profesorul de la Vianu. Mai întâi a fost mânjit de toată presa, toți au sărit în sus că știu ei mai bine adevărul, i-au stricat imaginea, pentru ca în final, în urma finalizării anchetei, să se dovedească că fusese vina elevului care a reacționat foarte neinspirat la o glumă. Cine mai repară acum imaginea profesorului? Cine va mai repara vreodată imaginea fabricii din Brădet atunci când se va descoperi că a fost o greșeală și au fost alte cauze ale îmbolnăvirii bebelușilor?

      (Citează)

  29. Tac-su lu' Tudor

    03/03/2016 la 10:27 AM

    Sunt putine lucruri pe care aceste cazuri le au in comun. Branza nu e unul dintre ele. Este greu sa te documentezi daca nu ai copil. Nu faci dizenterie de la 25 kg de branza.

    Ipoteze
    1. localizarea: judetul Arges.
    2. varsta: < 3 ani.
    3. Sindrom hemolitic-uremic (aka dizenterie).

    Cauze posibile:
    a. vaccin(uri): Cel mai mic copil are 8 luni. Cel mai mare 3 ani. Intervalul de varsta este prea mare. Concluzie: putin probabil.
    b. lapte praf. Laptele praf pentru copii sub 1 an difera de laptele praf pentru copii de 2 ani samd. Concluzie: putin probabil.
    c. formule lapte praf. Concluzie: putin probabil.
    d. pampersi: copilul face dermatita de scutec. Scutecul este contaminat (bacterii, pesticide, metale grele, etc.). Concluzie: de cercetat mai in amanunt.
    e. pudra de talc: copilul face dermatita de scutec. Scutecul este contaminat (bacterii, pesticide, metale grele, etc.). Concluzie: de cercetat mai in amanunt.
    f. creme pentru copii (ex. bepantene, triderm, etc.). Concluzie: de cercetat mai in amanunt.
    g. biberoane sau tetine: putin probabil. Sunt sterilizate. Concluzie: negativ.
    H. CEAIURI PENTRU COLICI LA COPII. Sunt ceaiuri pentru calmarea colicilor.

      (Citează)

  30. Nu pot sa ma abtin si continui in stilul tau de mai sus:
    -Articolul nu a fost facut de tine, ci de altcineva
    -trolezi ca sa strangi comentarii(nu stiu de ce)
    -ai o zi proasta, dar asta nu justifica logica stramba, nespecifica de altfel.

    Daca cele de mai sus nu sunt adevarate, eu zic sa ramai la ce te pricepi mai bine, mai putin articole de acest gen.

    Ps: acum imi dau seama ca la anumite intervale de timp faci aricole din astea aiuristice, care strang cam cele mai multe comentarii, flash-uri si claxoane…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus