un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone: trafic de date gratuit în metrou, weekend nelimitat și garanție de performanță

8 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Astăzi dimineață a fost o conferință Vodafone cu multe anunțuri interesante, așa că să le luăm pe rând:

DACĂ NU EȘTI MULȚUMIT DE REȚEA ȘI OFERI FEEDBACK, PRIMEȘTI O ZI DE TRAFIC GRATUIT

Oferta vine sub formă de “prima rețea în care calitatea este garantată”, în sensul în care, dacă nu ești satisfăcut, primești ceva în schimb. Sistemul este simplu, după 16 februarie vei putea oferi feedback despre locurile unde n-a mers bine rețeaua Vodafone prin aplicația MyVodafone sau pe site-ul companiei. Va fi un formular simplu, punând accentul pe locul unde nu ți-au convenit serviciile oferite, dar poți face reclamație pentru ce vrei tu. După înregistrarea și procesarea feedback-ului, vei primi un mesaj care-ți va spune că de la momentul T1 și până la momentul T2 beneficiezi de trafic gratuit.

Am întrebat care sunt limitările. Poți semnala câte probleme vrei, dar o zi gratuită de trafic vei primi doar o dată pe lună, pentru a preveni abuzurile. Ziua gratuită va fi oferită cât mai repede posibil, de obicei în 48 de ore de la semnalarea problemelor.

Ideea este bună pe multe planuri. Vodafone își poate supraveghea rețeaua din centrul de operațiuni, dar anumite probleme punctuale din teritoriu nu pot fi descoperite decât prin utilizare propriu-zisă, așa că este o formă de crowdsourcing. “În satul acesta nu e semnal”, “în blocul acesta nu avem 4G”, “în weekend în mall rețeaua nu face față” șamd. Este și metodă de a încuraja instalarea aplicației MyVodafone (cea mai simplă metodă de a trimite feedback), o metodă de a descoperi rapid niște probleme, o metodă de a asculta vocea clientului, o metodă de a vedea locurile unde, deși totul funcționează bine, capacitatea instalată nu este suficientă.

Feedback-ul este analizat automat după cuvinte cheie și trimis în funcție de ele echipelor de ingineri pentru analiză.

vodafone_1

WEEK-END CU TRAFIC GRATUIT NELIMITAT PE 13-14 FEBRUARIE

Adică în weekendul următor se repetă experimentul din septembrie 2015, când întreg traficul clienților Vodafone, fie ei pe cartelă, abonament, business sau ce-or fi, nu se contorizează. Puteți face ce doriți în acel weekend, de exemplu Netflix pe telefon toată ziua. Ce să zic mai mult? Fiind Valentine’s Day, vei putea pune o mie de selfie-uri pe net cu “iubi” al tău sau, după caz, poți scrie zeci de statusuri despre cum viața ta amoroasă nu este treaba altora, tu ești femeie independentă și dorită, la naiba!

Cei care nu sunt clienți Vodafone pot merge până atunci la magazinele Vodafone sau la parteneri și să ceară un SIM gratuit pe care vor avea trafic gratuit și nelimitat în acel weekend.

Interesant este că Vodafone se așteaptă la o creștere de vreo 35% a traficului față de o zi normală. Așa a fost în septembrie, dar traficul în rețea deja depășește în mod uzual spike-ul acela din septembrie, ca să vă faceți o idee despre cum crește consumul (mai multe detalii la final de articol).

vodafone_3

TRAFICUL DE DATE FĂCUT DIN METROU DEVINE GRATUIT

Începând de astăzi și până la 31 martie, traficul de date făcut în metrou este gratuit, o veste bună pentru bucureșteni. De ce în metrou și nu în alte zone? Pentru că e foarte ușor să delimitezi acel trafic, stațiile de metrou și tunelurile având propriile antene telecom.

Ideea aceasta este super-tare și o voi folosi și eu din plin de câte ori merg pentru a asculta muzică prin streaming, pentru YouTube, mă gândesc chiar la Netflix. Dacă mergi dintr-o parte în alta orașului, ai timp să vezi un episod dintr-un serial.

Vodafone vrea de fapt să încurajeze consumul de date. Pe lângă acest trafic gratuit, ei oferă gratuit și acces la muzică prin Zonga, la niște filme prin HBO Go, cărți de citit și te încurajează să faci cumpărăturile direct din metrou. Pentru acestea vor monta probabil niște panouri cu coduri QR pe care le poți scana pentru a acccesa anumite albume de muzică sau filme pe HBO GO, iar pentru cumpărături au un parteneriat cu Mega Image. Evident, în cazul cumpărăturilor tu plătești ce cumperi, ei doar îți oferă trafic de date gratuit și-ți dau o sugestie despre cum să câștigi timpul petrecut în metrou.

vodafone_2

O NOUĂ PLATFORMĂ DE COMUNICARE

Adică o nouă reclamă TV, privind lucrurile simplist. Sloganul “Power to you” a evoluat spre un “Ai puterea să reușești pe drumul tău” și prin clipuri publicitare vor căuta să inspire oamenii în a-și urmări visurile, sprijiniți de tehnologia pusă la dispoziție de Vodafone.

La televizor poate ați văzut deja niște reclame teaser, iar în curând le veți vedea și pe cele de lungime completă cu această nouă direcție.

ALTE INFORMAȚII ȘI STATISTICI

Din cele de mai sus, eu zic că se conturează o strategie de marketing a Vodafone România: creșterea consumului de date prin oferirea de “gratuități” (weekenduri, metrou, feedback, trafic dacă ești sunat șamd), probabil cu gândul că oamenii vor vedea ce mișto este să ai trafic mult în pachet și vor face ulterior upgrade, și atragerea clienților din alte rețele, inclusiv prin măsuri de genul “vino să vezi și tu cum e la vodafone, ia un SIM gratuit și bucură-te și tu de acel weekend moca”.

Rezultatele financiare trimestriale arată o creștere a clienților, așa că probabil merge strategia.

La conferință au fost prezentate și diverse statistici despre obiceiurile de consum, iar la final am discutat 15 minute cu Giovanni Chiarelli, director de tehologie la Vodafone România, pentru și mai multe. Iată-le cu cerculeț:

  • 2500 de localități au acoperire 4G outdoor, acoperire 100% în Ilfov și capitalele județelor;
  • rata de penetrare a smartphone-urilor a crescut cu 8,4 puncte procentuale din octombrie până în decembrie
  • 78% din telefoanele vândute în decembrie 2015 au fost smartphone-uri (sincer, mă așteptam la mai mult)
  • 70% dintre smartphone-urile vândute sunt modele 4G
  • traficul de date a crescut cu 129,2% în trimestrul 4 din 2015 față de trimestrul 4 din 2014.
  • creșterea traficului machine-to-machine a fost de 20% (adică tot felul de automatizări sau echipamente conectate online, de obicei pentru clienți business precum Mega Image, Ursus, La Fântâna, Albalact șamd)
  • Voice over LTE poate fi implementat, dar l-ar folosi atât de puțini încât nu este prioritar în acest moment.
  • o treime din traficul de date este făcut pe tehnologie 4G. Bucureștiul are un avans de câteva luni ca cifre de trafic față de alte orașe mari din țară, iar acestea din urmă sunt cam la fel, nu iese în evidență o zonă anume.
  • traficul de date a crescut de 8 ori față de anul trecut.
  • jumătate din traficul de date este făcut pe streaming video (YouTube, probabil și FB Videos, Netflix este încă prea mic pentru a fi sesizabil în statistici), 35% browsing, restul email și altele
  • surpriza discuției: traficul de pe tablete este în creștere constantă, nu doar cel de pe mobile. Traficul din modemuri USB a rămas însă constant, probabil pentru că multe lucruri se rezolvă din telefon.

Eu am trecut de câteva zile la abonamentul RED 10. E un abonament la care nu ai voie să cumperi telefon la preț redus (oricum nu o făceam), dar include minute nelimitate și 3 GB trafic de date pentru 9,68 € pe lună. Când m-am dus la magazin mi-au spus că este acum o ofertă specială și voi avea 6 GB trafic lunar de date; eu am zis “omfg unde semnez?”. Nu știu mai multe date despre acest bonus (pe site nu-i trecut, dar cred că puteți afla de el în magazine sau la *222), dar e binevenit.

Practic am trecut la minute nelimitate și trafic de date de 6 ori mai mare scăzând factura de la vreo 12 € la 10 € lunar. Singurul dezavantaj este că înainte aveam opțiunea Roaming pe Zi la 2 €/zi, că o activasem la ofertă prin 2014, iar acum mă va costa 3 €/zi, și, întrucât este un abonament RED, nu pot folosi în roaming exact ce am în țară, ci sunt limitat la 500 MB/lună, dar nu le poți avea pe toate.

    32 comentarii

  1. Asta fiind schimbare si imbunatatire fata de nesimtirea cu care imi raspundeau ca lor nu le apar probleme in sistem de fiecare data cand le ziceam in care loc si cam la ce ora le era mort in papushoi netul sub orice forma 3G si/sau 4G.

      (Citează)

  2. Si au am prins oferta asta. La fel ca si tine, am semnat pe loc fara sa mai intreb nimic. La mine bucuria a fost mai mare, aveam atunci un abonament de 29 euro cu nelimitat convorbiri si 1gb net.

      (Citează)

  3. Rahat de retea. Nu pot
    – sa sun folosind whatsapp/viber/facetime
    – sa folosesc Siri
    – sa folosesc Shazam

    pentru ca idiotii blocheaza porturile de VoIP si trebuie sa le dai bani pt deblocare. Lol.

      (Citează)

    • Eu folosesc Shazam și Soundcloud de când mă știu, Siri n-am, VoIP-ul este activat la anumite abonamente. Habar n-am de ce nu renunță la el, dar cam așa stau lucrurile în general la operatori. Cred că protejează tarifele de interconectare.

        (Citează)

  4. Daniel Enache

    08/02/2016 la 6:02 PM

    (P) Publicitate. (R) Reclamă. (PPF) Prosteală pe față.

      (Citează)

    • În cazul de față (PAR) de la paranoia. Articolele publicitare sunt marcate (toate, iar în particular Vodafone impune asta și celor care nu vor să le marcheze), acesta nu este unul.

        (Citează)

  5. E atat de amuzant sa citești articolulul asta și apoi te uiți la semnal pe telefonul cu Vodafone. O linie. Apoi te uiți la cel care are Orange. Full. La 500 de metri de centrul Sibiului.
    Și vorbim de 2500 de localități cu acoperire 4G. Acoperire în statistici înseamnă minim 1 metru pătrat din localitate, nu?

      (Citează)

  6. Modem mifi 4G nu a “văzut” 4G nici in Constanța si nici in Otopeni. Mă gândesc că poate in București lângă sediul Vodafone o prinde 4G. Aștept să facă anul și la revedere, reziliere scrie pe el.

      (Citează)

    • Sigur ai 4G? Eu de mult n-am mai văzut o zonă fără 4G în oraș, am încercat ieri și la metrou (că dacă tot e gratuit, poți face cât speedtest vrei tu) și aveam 4G.

        (Citează)

  7. Sa inteleg ca de cand a aparut Red 10, Smart 11-le meu e Stupid 11.

      (Citează)

  8. Aș dori și eu o explicație pentru precizarea outdoors. De ce indoors nu se poate asigura o calitate a recepției cât de cât apropiată ci cea outdoors?

      (Citează)

    • În funcție de frecvențele utilizate și câte stații ai în teritoriu și ce putere au acestea, semnalul este suficient de puternic încât să asigure o acoperire outdoor (care de obicei înseamnă și în camerele cu ferestre), dar nu atât de puternic încât să intre puternic în interiorul unor clădiri.

      E vorba de modulații și alte chestiuni legate de transmisiune. Dacă ai un semnal puternic, poți transmite mult mai rapid. Dacă nu e puternic, apar erori, se introduc coduri corectoare de erori și alte verificări, pe total “banda” scade, se transmite mai greu. De obicei în astfel de situații unele telefoane trec pe tehnologii mai lente, dar unde puterea este mai mare, precum 3G și apoi în jos spre 2G.

      Acoperirea de interior de obicei se numește “deep indoor coverage”. Acolo unde sunt zone publice (malluri, metrou etc) se instalează antene și în interior.

      Viitoarele tehnologii 5G sau 6G vorbesc despre celule tot mai mici, dar mai multe. Nu știu cum vor realiza acolo acoperirea deep indoor.

      Orange rezolvă problema prin apeluri wifi, dar merg doar pe anumite telefoane.

        (Citează)

    • Multumesc.
      E cam nasoala treaba. Ai mei locuiesc in zona orasului Buzau, intr-o localitate care, conform hartii de acoperire de pe site-ul Vodafone, beneficiaza de 4G. In realitate, outdoor, se prinde din cand in cand 3G, iar indoor, intr-o camera cu ferestre, mi se intampla sa pice semnalul complet, iar cand nu pica, de-abia se poate conversa cu persoana de la celalalt capat. Unde se incadreaza asta?

        (Citează)

  9. “(…) stațiile de metrou și tunelurile având propriile antene telecom ”
    Ti se pare ok exprimarea pentru un blog tehnic? https://en.wikipedia.org/wiki/Base_transceiver_station

      (Citează)

    • Mi se pare foarte bună, da. E o antenă și e pusă de o companie telecom, iar exprimarea poate fi înțeleasă de toți cititorii blogului, în timp ce de BTS au auzit doar vreo 5.

        (Citează)

  10. Mai e mult pana departe eu am doua abonamente in pretul unuia si pentru 76 lire pe luna primesc 50 gb trafic 4g, 6000 de min nationale si 1000 internationale. Dar in acelasi timp salariile din romania nu se pot compara cu cele din uk. Am prins oferta cu 2 telefoane gratis si cum au siri amandoua nu am ezitat. Cu acoperirea nu sunt probleme iar internetul pe mobil in uk merge cateodata mai bine decat cel de pe cablu ;)) Oricum facand o comparatie a internetului pe cablu uk vs ro, romania bate detasat.

      (Citează)

    • Scazand pretul telefoanelor plus devalorizarea lor ar rezulta ca platesc in 2 ani aproximativ 1100 de lire pretul celor 2 abonamente impreuna.

        (Citează)

    • La ce esti abonat?

        (Citează)

    • Cristi:
      Scazand pretul telefoanelor plus devalorizarea lor ar rezulta ca platesc in 2 ani aproximativ 1100 de lire pretul celor 2 abonamente impreuna.

      Adică vreo 22 de lire sau 30 de euro pe lună pentru fiecare abonament. Cred că și la noi poți negocia ceva asemănător.

        (Citează)

  11. In Brasov in centru cade rețeaua 4G regulat pe iPhone… Mi-au spus ca știu de problema dar nu au ce sa facă…

      (Citează)

  12. Cresterile alea nu sunt reale. Acele cartele sunt defapt cartelele oferite celor care solicita o cartela intr-un magazin Vodafone. SE da foarte usor o cartela la vodafone doar ca sa le creasca baza de date , artficial si apoi sa se laude ca au “depasit” Orange. La Orange acoperirea e mult mai buna.

      (Citează)

    • E superioară, din câte știu, “mult mai bună” sună de parcă ar fi dublă. Sunt zone unde Orange are acoperire mai bună, altele unde e Vodafone, dar vorbim de munți sau alte zone izolate unde apar astfel de distincții.

        (Citează)

  13. reteaua. vodafone e o gluma proasta ,acum am 1,2 Mbs download si totusi e bine ….
    de compresii au mai spus. ceva?

    imi aduc aminte cum au reziliat anul trecut toate abonamentele de fix nelimitat ,indiferent de durata perioadei contractuale ,c-asa a vrut muschiu’ lor … niste jigodii

      (Citează)

  14. M Andrei D:
    La ce esti abonat?

    La ee care e un partnership between orange and tmobile

      (Citează)

  15. nwradu: Adică vreo 22 de lire sau 30 de euro pe lună pentru fiecare abonament. Cred că și la noi poți negocia ceva asemănător.

    Problema la noi e ca lumea nu isi permit asemenea sume, la noi se vrea cat mai mult pe cat mai ieftin si pot intelege asta dar sunt cam zgarciti operatorii nostrii din romania niste lacomi parerea mea protejati de legislatia deficitara si cu prea multe portite juridice.

      (Citează)

  16. nwradu:
    Sigur ai 4G? Eu de mult n-am mai văzut o zonă fără 4G în oraș, am încercat ieri și la metrou (că dacă tot e gratuit, poți face cât speedtest vrei tu) și aveam 4G.

    Contract nou, facut in decembrie, special ales pentru trafic si viteza.
    Radu, nu toți cititorii tai sunt idioți si avem ceva experiență de viață ca să putem discerne și pricepe ceva din lumea asta in care traim.
    Avem la baza o școală făcută in vremuri in care se învățau lucruri la modul temeinic și din care rămâneai cu ceva pentru viață.
    Știu ca nu e o problemă de interes pentru tine dar, după 4-5 ani de când îți citesc blogul zilnic (nu cred ca am ratat prea multe articole) , cred că am sa iau o pauză. Ca feedback, asta dacă te interesează cumva, blogul începe să ia o direcție ciudată. Se simte în mod pregnant un damf de comercial in detrimentul pasiunii. E normal ca blogul să aducă venituri dar depinde și in ce mod le aduce. Astea fiind spuse închei cu “A bon entendeur, salut!”

      (Citează)

    • Tu ai spus “Modem mifi 4G nu a “văzut” 4G nici in Constanța si nici in Otopeni. Mă gândesc că poate in București lângă sediul Vodafone o prinde 4G.”, nu eu.

      Dacă nu ai văzut niciodată 4G în Constanța, Otopeni sau București, poate că problema e la echipamentul tău, nu la rețea. Vorba aia, e 4G și în tunelul metroului.

        (Citează)

  17. Radu poti sa-mi spui, te rog, pe ce perioada ai incheiat contractul Red 10.Mi se pare avantajos cu 6 G de date.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus